:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PIRATES OF THE CARIBBEAN 2 - DEAD MAN'S CHEST
PIRATES OF THE CARIBBEAN 2 - DEAD MAN'S CHEST (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2008-07-17
FILM
Wat de prachtige huwelijksdag van Will Turner (Orlando Bloom) en zijn geliefde Elizabeth Swann (Keira Knightly) had moeten worden, eindigt in een nachtmerrie. De ambitieuze Cutler Beckett (Tom Hollander), een marionet van de Oostindische Compagnie, heeft tegen het tweetal een arrestatiebevel uitgevaardigd wegens het helpen ontsnappen van de door de Engelse kroon gezochte piraat Jack Sparrow (Johnny Depp), een vergrijp waarop de doodstraf staat. Beckett is echter bereid om het met Will op een akkoordje te gooien: als hij, op welke manier dan ook, het magische kompas van Jack kan te pakken krijgen, gaan hij en Elizabeth vrijuit. Will gaat de gezochte piraat achterna en ook Elizabeth is er de vrouw niet naar om intussen in de cel te zitten wegpieteren totdat verloofde-lief haar komt verlossen. Via een ommetje langs een eiland vol kannibalen die denken dat Jack hun nieuwe god is, belandt de crew van de Black Pearl - of toch diegenen die niet in de kookpot zijn terechtgekomen - in een nieuw avontuur. Jack wil met Will Turner namelijk zijn kompas alleen maar ruilen voor de sleutel die de half tot vis getransformeerde piraat Davy Jones (Bill Nighy), kapitein van de Vliegende Hollander, in zijn bezit heeft, en die de fameuze Dead Man's Chest kan openen.

Getrouw aan zijn ware aard heeft Jack natuurlijk enkele cruciale details voor Will verzwegen: in de kist zit namelijk geen schat, maar het hart van Davy Jones. Wie daar de controle over heeft, kan Jones commanderen, wat voor Jack een uitermate lucratieve deal zou zijn, want om de puntjes op de i te zetten heeft Jack bij Davy Jones nog een schuld uitstaan van zeggen en schrijven één ziel: de zijne. Jones is echter tevreden als Jack hem in de plaats daarvan honderd zielen kan bezorgen en die van Will beschouwt hij al vast als aanbetaling. Met dwang ingelijfd bij de bemanning van verdoemde zielen die allemaal langzaam maar zeker in verzworen calamari's aan het veranderen zijn, doet Will de schrik van zijn leven op: tussen de bemanning bevindt zich ook zijn doodgewaande vader, Bootstrap Bill (Stellan Skarsgard), die zijn ziel aan Jones heeft geschonken - vrijwillig nog wel. Elizabeth probeert de verraderlijke Jack Sparrow te vinden om hem ter verantwoording te roepen en haar pad kruist opnieuw dat van de aan lager wal geraakte ex-commodore Norrington (Jack Davenport). Davy Jones is intussen het wachten op Jacks deel van de overeenkomst beu en hij stuurt een onstopbaar zeemonster, de Kraken, achter de kapitein van de Black Pearl aan.

Net als de twee sequels van Back To The Future zijn de delen twee en drie van de succesvolle Pirates-franchise back to back gefilmd. Deel drie, At World's End, was bij de dvd-release van de tweede film nog in postproductie, wat onder meer inhoudt dat de film redelijk abrupt eindigt - iets té abrupt voor sommigen - klaar in de startblokken om volgend jaar bij het sluitstuk van de trilogie opnieuw een aanval op onze portemonnee te doen. Net als bij het eerste deel kroop horror-regisseur Gore Verbinski in de regisseurszetel, wat opnieuw zorgde voor een naar Disneynormen redelijk angstaanjagend verhaal dat bol staat van de bijzonder vervaarlijk uitziende CGI-zeemonsters. Kroon op het werk is daarbij de exquisite CGI-make-up van de zo goed als onherkenbare - op zijn karakterstem na dan - Bill Nighy, een met zuignappen overdekte octopusman die zijn gevangenen graag héél langzaam martelt.

Konden we inhoudelijk het eerste, verfrissende deel van de trilogie, dat het piratenavontuurgenre een nieuw leven inblies (nee, die eer is, in tegenstelling tot wat sommigen denken, niét weggelegd voor Piet Piraat), wordt er in het tweede deel iets té nadrukkelijk de kaart van de goedkope en herkauwde grappen uit het eerste deel getrokken, inclusief niet dode apen, handtastelijke ex-liefjes van Cap'n Jack en piraten met een glazen oog. Natuurlijk gaat minstens 95 % van het publiek in eerste instantie kijken naar de gekke bekkentrekkerij van Johnny Depp (u dacht écht toch niet dat ze voor het acteertalent van Orlando Bloom gingen kijken?) en dat segment van de markt wordt rijkelijk bediend. Moreel nog dubieuzer dan in het eerste deel, en bereid om zijn beste vrienden onmiddellijk te verkopen aan de meestbiedende als het hem uitkomt, krijgt Depp de lachers al op de hand vóóraleer hij een eerste keer in beeld komt, met name wanneer hij vanuit een doodskist een iets te nieuwsgierig geworden vogeltje in flarden schiet.

Desondanks kan dit niet verhullen dat de eerste drie kwartier van de film scenariogewijs een rommeltje zijn: eerst krijgt Jack Sparrow gratie, dan weer niet, dan is hij en zijn bemanning van het ene ogenblik op het andere gestrand op het Toast Kannibal-eiland, vervolgens zijn plots weer op zee en zo gaat dat een tijdje door. Het verhaal komt pas echt op dreef vanaf het moment dat Davy Jones zijn opwachting maakt en dan gaat het gelukkig met het scenario terug bergopwaarts. De verstoorde relatie tussen Bootstrap Bill en zijn zoon zorgt voor spanning in de verhaallijn, die cumuleert in het fatale dobbelspel waarin Will de confrontatie aangaat met Jones op zijn eigen terrein, en dat krijgt een verrassende afloop (nu ja...). Daarna is het hek van de dam en worden we ongeveer anderhalf uur non-stop getrakteerd op een achtbaanrit waarin de diverse zwaardduels, achtervolgingen en zeeslagen elkaar in een moordend tempo opvolgen. De tweede film in de Pirates Of The Caribbean-reeks is zeker niet slecht : het is een avonturenfilm die met veel zin voor technische afwerking en de nodige pathos wordt geleverd. Ook zijn de sets en kostuums bijzonder indrukwekkend en heeft het rekwisietendepartement zoveel overuren gemaakt dat de vakbonden ervan steigeren. Toch kan de film qua consistente verhaallijn zeker niet tippen aan zijn voorganger. Ook niet zo'n gelukkige keuze is het weer aan boord hijsen van Jack Davenport, want op de duur lopen de diverse schurken - naast Norrington en Davy Jones hebben we ook onze twijfels over de geloofsbrieven van Jack Sparrow en op het einde van de film is er dan ook nog  een kleine verrassing voorzien - elkaar iets te nadrukkelijk voor de voeten.

BEELD EN GELUID

De beeldkwaliteit van deze release is al even superieur als de Blu-ray van Pirates Of The Caribbean: The Curse Of The Black Pearl. Een heerlijk en gedetailleerd beeld met veel contrast, in het oog springende kleuren die in de meest onverwachte plaatsen uit het plaatje springen, zoals de spokende baljurk. De colour bleeding van de dvd-versie is verdwenen, de kleuren zijn nog wat scherper afgelijnd en de scherpte is om te zoenen. De special effects shots vallen niet door de mand door overmatige scherpte, maar ze bieden eenzelfde niveau van detail als een bioscoopvertoning. Ook hier geen Engelse DTS (for shame!), maar wel een Engelse Dolby Digital 5.1 EX-track en een lineaire LPCM-track, dit ten voordele van een hoop dubbings die men uit principe zou moeten verbieden. Wanneer dringt het tot Buena Vista door dat de Nederlands-Vlaamse en de Waalse markt hun eigenheden hebben en dat die op een andere manier wensen te worden bediend. De Engelse Dolby Digital 5.1 EX-track is zeer goed. Kraakte in de eerste film elk stukje hout van de Pearl afzonderlijk, dan moet je de immersieve ervaring beleven die je krijgt aan boord van Davey Jones' Flying Dutchman, waarbij je gewoon gaat rillen van het natte hout dat langs alle kanten druppelt. Het orgel waarop Davey Jones speelt is eveneens indrukwekkend en nu voor de eerste keer te beluisteren zonder PAL-speedup.

EXTRA'S
Net als op de eerste Blu-raydisk is er in de hoeveelheid extra's geknipt, maar of dat dramatisch is? Ook hier weer de opmerking dat de opstartsequentie met cross-promotionele onzin véél te lang duurt.

Liar's Dice
Dit is opnieuw een interactieve en redelijk verslavende featurette waarin je het spel van Bootstrap Bill, Will Turner en kapitein Davy Jones mag overdoen met als inzet hun ziel. U wordt ten stelligste aangemoedigd om een iets minder vervaarlijke inzet te doen (een bak bier bijvoorbeeld).

Audiocommentaren zijn wederom verdwenen ten opzichte van de regio A- en de dvd-versie. De overige extra's vinden we op disk 2 van deze rijkgevulde bonusdisk:

Documentaire "Charting The Return" (25:41)
In deze eerstedocumentaire zien we het voorbereidende werk voor de sequel, zoals casting en de zoektocht naar locaties.

Documentaire "According To Plan" (1:03:01)
De betere documentaire is echter zonder discussie de tweede, een gedetailleerd werkstuk dat net een paar seconden over het uur afklokt en waarin de kijker een myriade van materiaal achter de schermen te zien krijgt: zowel kleine details die de film maken tot wat die is, als rijkelijke blikken achter de schermen, met bijdragen van cast en crew. Én natuurlijk wat filmfragmenten. Een elektronische perskit, maar dan wel één van jumbo-formaat.

Interactieve featurette Captain Jack, From Head To Toe" (27 min.)
Een derde documentaire toont ons alle details over het extensieve werk dat is gespendeerd aan het kostuum van intussen 's werelds bekendste vrijbuiter, afspeelbaar in zijn geheel of in stukjes (te selecteren via een mooie conceptuele tekening).

Documentaire "Meet Davy Jones, Anatomy Of A Legend" (12:33)
Betreurenswaardig is dat deze documentaire slechts dertien minuten duurt, want vanuit het standpunt van liefhebbers van speciale effecten is dit een zeer leerrijk werkstukje waarin ze de werkmethode van Industrial Light and Magic te zien krijgen i.v.m. het creëren van ongetwijfeld de meest impressionante slechterik uit de film, alhoewel de techniek met een motion capture suit ons toch wel héél erg doet denken aan het gelijkaardige werk dat Andy Serkis deed voor zijn optreden als Gollum in de Lord Of The Rings-saga.

Documentaire "Creating The Kraken" (9:57)
Ook de digitale creatie van de Kraken mag niet ontbreken, vandaar deze tien minuten durende korte documentaire, waarin eens te meer een belangrijke rol is weggelegd voor de wonderkindjes van ILM.

Documentaire "Dead Men Tell Tales, Re-Imagineering The Attraction" (13:01)
De attractie heeft de tilm beïnvloed, nu gebeurt het omgekeerde. Vanuit commercieel oogpunt is de inbreng van Disney natuurlijk in zekere zin onvermijdelijk; in deze korte bijdrage zien we hoe de gelijknamige attractie in Disneyland is aangepast sinds het succes van de films, namelijk door het toevoegen van enkele sleutelkarakters uit de filmfranchise.

Documentaire "Fly On The Set: The Bone Cage" (3:48)
Een korte documentaire van 4 minuten toont ons een making of-sequentie uit de scène met de bottenkooi.

Fotoreportage van Jerry Bruckheimer (4:42)
Jerry Bruckheimer kan het blijkbaar niet laten om voortdurend met een camera op zak te kopen. Wat hij dan zoal fotografeert, krijg je hier te zien.

Documentaire "Pirates On Main Street: The Dead Man's Chest premiere" (3:59)
In het vier minuten durende slot zien we sfeerbeelden van de première van de tweede film in de bioscopen.

Galerijen
Deze featurette is nieuw ten opzichte van de dvd-uitgave en bevat een eerder bescheiden collage van setfoto's.

Blooper-reel "Bloopers of the Caibbean" (3:51)
Oorspronkelijk terug te vinden op de 1e disk van de dvd, bevat deze een reeks domme bloopers.

3 featurettes "Mastering The Sword"
- Orlando Bloom (5:37)
- Keira Knightley (5:06)
- Jack Davenport (5:17)
In deze korte featurettes krijgen de pechvogels van dienst samen een kwartier lang schermles. Alles voor de kunst!

Pirates On Location

- Cannibal Island (8:16)
- Tortuga Bar-brawl (3:36)
Ook nieuw materiaal, waaruit we leren dat de knokpartijen op het eiland van de kannibalen en die in de bar van Tortuga een stuk minder spontaan zijn dan ze op het eerste zicht lijkt.

Inside Dead Man's Chest
- Pirate Lore (2:33)
- Locations & Sets (4:17)
- Story & Characters (2:37)
Ook weer drie korte achter de schermen-featurettes met een hoog publicitair karakter. We kjiken onder meer naar de piratentradities, de locatie en de decors, het verhaal en de personages. Inhoudelijk is er wel wat overlapping met de grote documentaires.

9 trailers
Naast de originele bioscooptrailer en een paar oudere varianten, hier nog enkele trailers die in andere landen zijn vertoond.

CONCLUSIE
Pirates Of The Caribbean 2: Dead Man's Chest is een onderhoudende film die echter niet het niveau van zijn voorganger haalt. De Blu-ray leunt techisch erg aan bij zijn voorganger en de extra's zijn, op het commentaar na, nagenoeg dezelfde.coverStudio: Disney

Regie: Gore Verbinski
Met: Johnny Depp, Orlando Bloom, Keira Knightley, Bill Nighy, Stellan Skarsgard, Jack Davenport, Jonathan Pryce

Film:
8/10

Extra's:
8/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Avontuur

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2006

Leeftijd:
12

Speelduur:
151 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1 EX
Frans Dolby Digital 5.1 EX
Frans DTS 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1 EX
Spaans DTS 5.1
Engels PCM 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Deens, Noors, Zweeds, IJslands, Fins, Engels CC
Extra's:
Geanimeerde menu's
Interactive feature "Liar's Dice"
Cross-promotionele trailers
Documentaire "Charting The Return"
Documentaire "According To Plan"
Interactieve featurette Captain Jack, From Head To Toe"
Documentaire "Meet Davy Jones, Anatomy Of A Legend"
Documentaire "Creating The Kraken"
Documentaire "Dead Men Tell Tales, Re-Imagineering The Attraction"
Documentaire "Fly On The Set: The Bone Cage"
Fotoreportage van Jerry Bruckheimer
Documentaire "Pirates On Main Street: The Dead Man's Chest premiere"
• Galerijen
Blooper-reel "Bloopers of the Caibbean"
3 featurettes "Mastering The Sword"
2 featurettes "Pirates On Location"
3 featurettes "Inside Dead Man's Chest"
• 9 trailers

Andere recente releases van deze maatschappij