:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PIRATES OF THE CARIBBEAN - THE CURSE OF THE BLACK PEARL
PIRATES OF THE CARIBBEAN - THE CURSE OF THE BLACK PEARL (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2008-07-17
FILM
Wapensmid Will Turner (Orlando Bloom) moet machteloos toekijken wanneer de piraten van het gevreesde spookschip de Black Pearl, onder leiding van kapitein Barbossa (Geoffrey Rush), zijn grote liefde Elizabeth Swann (Keira Knightley), de dochter van de gouverneur, kidnappen. Elizabeth heeft Will ooit als kind van op een stuk wrakhout gered, en hem bij die gelegenheid het piratenmedaillon dat hij droeg, afgenomen, om te voorkomen dat hij voor piraterij zou worden terechtgesteld. Nu is Elizabeth praktisch verloofd met de stijve, on-avontuurlijke commandant Norrington (Jack Davenport), en is de sjofele smid beslist geen partij meer voor haar. Al snel blijkt dat de piraten het feitelijk voorzien hebben op Elizabeths medaillon - de facto dus dat van Will - en die laatste sluit een niet alledaags verbond met "kapitein" Jack Sparrow (Johnny Depp), de na muiterij afgezette voormalige kapitein van de Black Pearl. Sparrow wil zijn schip terug, en Will wil zijn geliefde redden, dus hun belangen komen tot op zekere hoogte overeen. Zelfs al moeten ze daarvoor een schip van de marine kapen - al zou je het hem niet aangeven, piraterij zit Will toch op de één of andere manier in het bloed (wink wink). De piraten van de Black Pearl zijn echter niet zomaar piraten: ze zijn vervloekt doordat ze ooit een legendarische schat van Cortès hebben veroverd, en totdat ze de schat terug bij elkaar verzameld hebben, zijn ze gedoemd over de zeeën te reizen als zombies, waarvan de ware gedaante alleen zichtbaar is bij maanlicht. Maar Wills moed en vooral Jack Sparrows grote mond zijn te geduchten wapens, zelfs voor onsterfelijke piraten.

"You better start believing in ghost stories, Miss Turner! YOU'RE IN ONE!" (Captain Barbossa)


Stel je dit eens even voor: een op een attractiepark-ritje gebaseerde film over zombiepiraten, geregisseerd door de regisseur van onder meer de horrorprent The Ring, en geproduceerd door de Disneystudio's. Dat klinkt als... laten we zeggen de onfrisse mengeling van bier met chocomelk en vers gekookte spruiten, nietwaar? De meeste mensen met wie we vóór de release van de film gesproken hebben, werden ofwel groen van misselijkheid, ofwel dachten ze bij het Disney-label onmiddellijk aan een moralistische prutfilm voor kinderen, en werden ze eveneens groen van misselijkheid. Maar zaten die er even naast! Indien U nog nooit van Pirates Of The Caribbean gehoord zou hebben ‑ in welk geval U wel de enige zal zijn ‑ kunnen we U bij deze het ons hand op ons hart vertellen dat dit ongewone recept, gewoonlijk dé manier om een nonsensikale B-film te draaien, dé bioscoopkaskraker van 2003 was, en bovendien ook nog eens in al zijn aspecten een extremely fucking coole film.

Disney én producent Jerry Bruckheimer (Pearl Harbor, Armageddon) hebben met dit project een zware gok gedaan, maar vervolgens compleet de jackpot binnengehaald. De laatste echte grote piratenfilm moet Cuththroat Island geweest zijn, hetgeen zo'n gigantische flop werd dat er jaren geen enkele regisseur zich aan het genre wilde verbranden. De tegendraadse Gore Verbinski heeft van deze film echter zoveel méér gemaakt: romantiek, avontuur, bijzonder goed geslaagde speciale effecten en vooral een flinke dosis humor maken van deze film een (zwart) pareltje. De geestige one-liners, voornamelijk de verdienste van Johnny Depp, de spectaculaire zeeslagen en de benodige portie knok- en swashbuckling-partijen volgen elkaar in hoog tempo op, en, wat misschien nog belangrijker is, het scenario vertoont geen noemenswaardige lacunes. Het idee om bovendien drie protagonisten, de goeie (Orlando Bloom), de slechte (Geoffrey Rush) en diegene waar we het niet zo goed van weten (Johnny Depp), tegen elkaar uit te spelen, creëert zeker een spanningsveld waar je als kijker niet onbetrokken bij kan blijven.

Johnny Depp, de naam is intussen gevallen. De man heeft een zodanig acteerpalmares dat hij zich de luxe kan veroorloven om enkel nog die rollen uit te pikken waar hij daadwerkelijk artistiek iets aan kan bijbrengen. Voor zijn rol als Jack Sparrow heeft hij, zoals aangegeven in talrijke interviews, zich gebaseerd op het karakter van Rolling Stones-gitarist Keith Richards, omdat, volgens hem, "de piraten de rockers van hun tijd waren": ongegeneerd, onbeschoft, stoïcijns maar brutaal, een enorm gevoel voor eigenwaan en niet vragen maar nemen, dat zijn de sleutelwoorden in de karakterschets van Sparrow. En Depp heeft dan ook nog eens de verdienste dat hij die karaktertrekken moeiteloos eigen kan maken zonder er een one-man show van te maken en de andere acteurs in de schaduw te stellen. Vooral de reeds meerdere malen onderscheiden Geoffrey Rush kan goed zijn stempel op zijn angstaanjagend en sadistisch personage drukken, en sinds Lord Of The Rings is de marktwaarde van de daarvoor schier onbekende Orlando Bloom enorm gestegen, vooral bij een vrouwelijk publiek. Zowel Depp, Bloom, Knightley als regisseur Verbinski tekenden voor twee back to back geschoten sequels, die evenzeer schoten in de roos werden en waarvan we de Blu-raybespreking in de steigers hebben staan. Tot nader orde blijft deze eerste Pirates-film de beste van de drie, een klapper van formaat, een spervuur van welgemikte gags, perfect in het plaatje passende pompeuze dialogen en schitterende actie. Komt dat zien, allen.

BEELD EN GELUID

Eerst even een woordje over de verschillende versies die er te krijgen zijn van deze Pirates Of The Caribbean: The Curse Of The Black Pearl werd eerst uitgegeven in een 2-diskversie, gevolgd door een 3-disk collector's edition waarbij een extra disk, The Lost Disc, nog meer extra's bood. Vreemd genoeg bevatten deze eerste twee versies een Engelse DTS-track, die op alle volgende budget-rereleases is verdwenen ten voordele van een fucking Franse DTS-dubbing. De Blu-raydisk mist weliswaar opnieuw de Engelse DTS, maar in de plaats hebben we een Engelse Dolby Digital 5.1 EX-track teruggekregen, samen met nog een hele sloef andere dubbings én een ongecomprimeerde Engelse PCM-track. We missen wel een klein beetje de impact van de Engelse DTS-track die toch nog net de mijlpaaltjes ietsje verder verschoof, maar de Engelse Dolby Digital 5.1-track kan zeker solide genoemd worden. Een spektakelfilm als deze kan zich niet minder permitteren dan een pompeuze en dynamische track waarbij de kanonskogels door de living vliegen. Dit gezegd zijn er echt geen zwakheden in de geluidstrack te bespeuren. De effecten klinken monumentaal, in de surroundspeakers hoor je tot en met het kleinste krakente splintertje van het spookschip. Op gebied van subwoofergebruik is het in elke actiescène prijs, en aangezien deze film één aaneenrijgen van dergelijke scènes is, krijgt uw home theatre-installatie met deze Pirates de ideale workout. Ook de bijzonder knappe muziekscore van Klaus Badelt wordt nog het meeste recht aangedaan; vooral de scène waarin Elizabeth de ware spookachtige aard van de piraten ontdekt, is bijzonder naar de keel grijpend.

Qua beeldkwaliteit is er hier een bijzondere kanttekening te maken. De eerste Blu-rayversie van Pirates Of The Caribbean die Disney op de markt gooide bevatte een belangrijke framingfout, vergelijkbaar met die uit de Back To The Future-films. Een negental minuten van de film is absoluut verkeerd geframed: voor Pirates Of The Caribbean werd er een open matte-versie gemaakt waarbij er boven- en onderaan een stuk is weggesneden. Bij bepaalde scènes in de film, vooral het duel tussen Jack Sparrow en Will Turner, is men bij de Blu-rayversie zeer onzorgvuldig te werk gegaan en werden er hier en daar verkeerde stukken weggesneden. Het gevolg is dat er hier en daar van acteurs alleen het onderlichaam te zien is, en dat de gezichten verdwenen zijn. Dat het niet zomaar om een marginaal probleem gaat, mag blijken uit de volgende bijdragen bij onze collega's van AVS Forums:

Disney gaf eerst het probleem maar schoorvoetend toe en reikte aan de early adopters geen oplossing aan, maar na veel protest is de filmmaatschappij toch door de knieën gegaan en zette, eerst alleen in regio A maar nu ook in regio B, een omruilcampagne op poten. Die overigens ook weer niet zonder slag of stoot verliep, want de eerste ruilcampagne leverde opnieuw verkeerd geframede disks op. Of de exemplaren in de winkel nu de goeie zijn of niet? In het 3-pack met de drie Pirates-films in zit alvast de juiste disk, maar we willen er onze hand niet voor in het vuur steken dat er hier en daar geen winkeldochter meer ligt. Hoe weet U nu of U de juiste disk heeft? Het is op het zicht te zien maar niet even makkelijk. Indien U de binnenring van de disk nauwkeurig bekijkt ziet U daar in het tegenlicht een persingsnummer gegraveerd. Indien dit nummer A0100803488-A511 1000 is, dan zit U in de puree en neemt U best zo snel mogelijk contact met Disney op voor een vervangexemplaar. Als het nummer A0100894208-A911 is dan kan U op uw twee oren slapen.

De beeldkwaliteit van de disk zelf is onberispelijk: de film baadt in levendige kleuren en rijke details. Ten opzichte van de toch al niet al te slecht te noemen dvd-versie zijn de kleurschakeringen mogelijk nog een klein tintje rijker. Een toonbeeld van goede dvd-mastering is de scène waarin Barbossa in het maanlicht treedt en hij hierdoor voor de helft verandert in een skelet. Dat de speciale effecten van de film allemaal zeer meticuleus zijn afgewerkt helpt de zaak natuurlijk enorm vooruit. Ruis of printbeschadigingen zijn volkomen afwezig, en het klein beetje aliasing dat in de dvd-release misschien doordrong is ook volledig weg.

EXTRA'S

Goed nieuws en slecht nieuws, en laten we maar beginnen met het slechte. Dat is dat, om een veelheid aan (compleet nutteloze) audiotracks te kunnen garanderen, ten opzichte van de dvd-versie én de regio A-versie alle audiocommentaartracks gesneuveld zijn. Slordig genoeg staan deze wel nog verkeerdelijk vermeld op de hoes. Vooraleer de eigenlijke film begint, start de disc op met een resem overbodige rommel, waardoor het al gauw bijna vijf minuten (!) duurt vooraleer de piratenpret kan beginnen. Ook het dvd-romgedeelte is gesneuveld, maar daar liepen we toch niet dadelijk warm van.

Interactieve featurette "Scoundrels at sea"

Deze nieuwsoortige featurette moet het gemis aan een commentaartrack wat compenseren, en het geheel werkt zo'n beetje als de white rabbit-feature van The Matrix. Door middel van popup-schermen krijg je extra randinformatie, en je kan door het sparen van munten die tijdens de film getoond worden, zelf een documentaire samenstellen. Eén en ander resulteert in 33 mini-documentaires van samen goed drie kwartier.

De rest van het bonusmateriaal vinden we terug op de tweede disk, en door de band genomen krijg je daarbij al het materiaal van The Lost Disc-versie terug.

Documentaire "An epic at sea" (38:09)

Uitgebreide en interessante documentaire die alle klassieke aspecten van de film belicht: van decorbouw over casting via kostuums en computereffecten, tot de uiteindelijke (openlucht)première in Disney Adventure World, California, de plek waar de attractie is ontstaan.

Featurette "Fly on the set" (35:14)

Deze sectie bevat een vijftal korte B-roll featurettes met onder meer footage van het duel in de smidse, de ophanging van Jack Sparrow en het levendige stadje Tortuga. Een tweede fim[pje "More fly on the set" dat wel op de C.E. stond, is weg, maar het is geen groot gemis.

3 Logboeken

In deze sectie heb je de keuze tussen "Diary of a ship" (11:03), het verhaal van het schip Lady Washington, dat in de film werd gebruikt als de Black Pearl, "Diary of a pirate" (9:39) een montage waarbij de acteur Lee Arenberg, die de rol van Pintel speelt, met een handcamera op en naast de set beelden heeft geschoten, en "Producer's Photo diary with Jerry Bruckheimer" (4:19), een filmpje waarin Jerry Bruckheimer vertelt hoe hij op de set een reeks foto's heeft geschoten.

Interactieve featurette "Below deck: An interactive history of pirates" (22 min)

Deze featurette neemt ons mee op het virtuele piratenschip, waarbij je van de éne locatie naar de andere wordt meegetroond.

Bloopers (3:10)

Drie minuten vol met acteurs die hun dialogen vergeten of in de slappe lach schieten.

Niet eerder vertoonde scènes (19:03)

In totaal 19 uit de finale cut verdwenen scènes, telkens met het laatste stukje van de scène ervoor en het eerste van de scène erna, om de boel te kunnen situeren. Gezien de graad van afwerking had het anders een goed idee geweest om deze in de film zelf terug ingelast te hebben, en er zo een director's cut van te hebben gemaakt. Dat is jammer genoeg niet gebeurd, maar desalniettemin toch fijn dat ze zijn toegevoegd aan deze disc.

Scène-ontwikkeling "Moonlight Serenade" (6:33)

In deze featurette krijgen we de computertrucs te zien achter de hallucinante transformatie van de piraten van Barbossa tot zombies in de maneschijn. Na de motion capture van Gollum in The Two Towers is niets computergegenereerds ons nog vreemd, maar toch is dit een mooi stukje featurette.

Documentaire "Walk Disney's Wonderful World of Colour" (18:19)

We worden hier op een bijzonder oud maar in de context van de film interessant filmpje getrakteerd, waarin de historiek van de piratenattracties in Disneyland worden gekaderd.

Afbeeldingengallerijen

We hebben ze niet nageteld, maar dat zijn een hoop stills! Conceptuele schetsen, setfoto's en publiciteitsmateriaal, we vinden het hier allemaal terug.

Documentaire "Becoming Captain Jack" (7:19)

In deze featurettes lichten Johnny Depp zijn personage toe; veel echt nieuwe dingen komen we niet te weten, want dat Johnny Depp zijn rol heeft geënt op Rolling Stone Keith Richards, wist natuurlijk al iedereen.

Documentaire "Becoming Barbossa (5:31)

Geoffrey Rush verdient zeker zoveel aandacht op deze release als Johnny Depp, want zijn kapitein Barbossa is uitmuntend. Desondanks zal hij het met twee minuten minder moeten stellen..

Documentaire "Thar She Blows" (6:17)

Deze documentaire laat zien hoe een schaalmodel van de Interceptor de lucht wordt ingeblazen.

Documentaire "The Monkey's Name Is Jack" (4:35)

Hier volgen we hoe dierentrainster Ursula Brauner het aapje gewoon maakt aan de doorgaans chaotische filmset-toestanden, en geeft ook Geoffrey Rush commentaar op zijn co-star. De manier waarop de andere acteurs en crewleden de aap bewieroken doet ons echter twijfelen aan de ernst van dit portret.

Sneak Attack Animatic (4:16)

Dit stukje film toont ons 4 minuten lang een computerstudie van de onderwateraanval.

Internationale dubbing-clip "Pirates Around The World" (4:11)

Bij Disney-animatiefilms vinden we vaak een filmclip in verschillende internationale dubbings, en voor deze film heeft men hetzelfde concept gehanteerd op dit filmpje; misschien met dat verschil, dat het gebrek aan synchronisatie hier nog storender werkt.

Documentaire "Spirit Of The Ride" (7:11)

De twee laatste minidocumentaires handelen over de Disneyland-attractie waarop de film is geïnspireerd. In het eerste halen onder meer regisseur Gore Verbinski en acteur Johnny Depp hun herinneringen op aan hun bezoek aan Disneyland.

Documentaire "Dead Men Tell No Tales: The history of the attraction" (13:55)

De tweede desbetreffende documentaire is een vier minuten ingekorte versie van de gelijknamige documentaire die op de dvd enkel in de DVD ROM-sectie terug te vinden was.
 
CONCLUSIE
Pirates Of The Caribbean: The Curse Of The Black Pearl is absoluut het beste deel uit de trilogie, een zalige actieprent voor alle leeftijden, vooral door Johnny Depps bijdrage een voortreffelijk amusante prent geworden, met geluid en beeld dat op Blu-ray nog eens extra uit de verf komt. De extra's die bij overdracht van dvd naar Blu-ray zijn gesneuveld zijn op de commentaartracks na niet zo'n groot gemis als we vreesden.



cover



Studio: Disney

Regie: Gore Verbinski
Met: Johnny Depp, Orlando Bloom, Geoffrey Rush, Keira Knightley, Jonathan Pryce

Film:
10/10

Extra's:
8/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Avontuur

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2003

Leeftijd:
12

Speelduur:
143 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8717418126520


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1 EX
Frans Dolby Digital 5.1 EX
Frans DTS 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1 EX
Spaans DTS 5.1
Engels PCM 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Deens, Noors, Zweeds, IJslands, Fins, Engels CC
Extra's:
Geanimeerde menu's
Interactieve featurette "Scoundrels at sea"
Documentaire "An epic at sea"
Featurette "Fly on the set set"
Logboeken "Diary of a ship"
Logboeken "Diary of a pirate"
Logboeken "Producer's Photo diary with Jerry Bruckheimer"
• Bloopers
Interactieve featurette "Below deck: An interactive history of pirates"
• Verwijderde scènes
Scène-ontwikkeling "Moonlight Serenade"
Documentaire "Walk Disney's Wonderful World of Colour"
Afbeeldingengallerijen Documentaire "Becoming Captain Jack"
Documentaire "Becoming Barbossa
Documentaire "Thar She Blows"
Documentaire "The Monkey's Name Is Jack"
Sneak Attack Animatic
Internationale dubbing-clip "Pirates Around The World"
Documentaire "Spirit Of The Ride"
Documentaire "Dead Men Tell No Tales: The history of the attraction"

Andere recente releases van deze maatschappij