:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BRUCE ALMIGHTY
BRUCE ALMIGHTY (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2008-07-31
FILM
Bruce Nolan (Jim Carrey) heeft een niet al te boeiende job als tv-verslaggever van wat we het best kunnen betitelen als "randnieuws" en zijn kansen op een job als nieuwsanker worden hem serieus door de neus geboord wanneer zijn collega Evan Baxter (Steve Carell) en niet hij de felbegeerde promotie krijgt. Zijn reactie getuigt niet bepaald van veel zelfcontrole en omdat hij die spijtig genoeg ook nog eens live op antenne geuit heeft, kan hij zijn boeltje pakken. Hij vervloekt de Almachtige voor zijn voortdurende pech en tegenslag, en vraagt zich af waarom God een pik op hem heeft. En zie, God zelf (Morgan Freeman) verhoort zijn gebeden en zegt hem dat als hij het zelf denkt beter te kunnen, dat Bruce het maar een tijdje moet overnemen terwijl Hij - God dus -  zijn vakantiedagen opneemt. Bruce gebruikt zijn gaven aanvankelijk om zijn eigen status op te krikken, maar zowat al zijn reacties hebben tot gevolg die het anders zo rustige stadje Buffalo in een chaos herschapen. Tot overmaat van ramp krijgt hij de bons van zijn vriendin Grace (Jennifer Aniston) en het enige waar onze nieuwbakken Alfa en Omega niet aan kan prullen is aan de vrije wil van de mens.

Waarom wordt comedy als genre op een evenementen als de Oscars over het hoofd gezien? Het antwoord vindt u misschien na het bekijken van deze film, met de bijgedachte dat dit voor het beste komisch product doorgaat dat Hollywood te bieden heeft. Niet iedereen is even opgezet met Jim Carreys smoelentrekkerij die moet doorgaan voor slapstick. Persoonlijk ben ik na vijf minuten Bruce Almighty al zo ziek als een hond. De ernstige rollen van de man, zoals in The Majestic, vind ik nog best te pruimen, maar Bruce Almighty, een op Carreys lijf geschreven vehikel, is niet meer dan het anderhalf uur lang uitmelken van hetzelfde pijnlijk ongrappige Carrey-trucje, waarbij Carrey in de rol van Carrey een soort van zelfgenoegzame Carrey-arrogantie afstraalt. Schrijvers van filmgeschiedenis zullen zijn serieuzere rollen dan ook als een voetnoot in zijn carrière wegcijferen en zich vooral herinneren dat hij in deze film, maar ook in Liar LiarThe Grinch en het mogelijk nog afgrijselijkere The Mask altijd uit hetzelfde vaatje tapt. En het is niet dat de acteur niet over talent beschikt, maar telkens wanneer hij zijn lelijke schuurpoort wagenwijd opentrekt, wordt de film opgehangen aan zijn présence; wie die dan, zoals ik, maar niks vindt, blijft op zijn honger zitten.

Het scenario, een gezamelijke inspanning van Steve Koren, Mark O'Keefe én Steve Oedekerk, die zelfs met zijn drieën het schip niet overeind kunnen houden, is naast een zedenles die uitsmeert als ranzige pindakaas, ook één aaneenrijging van flauwe en platte grappen: een aap tevoorschijn toveren uit de reet van een straatschoftje of een halve film vullen met de zindelijkheidstraining van een hond. De grootste grap van de film is echter dat men het publiek tracht wijs te maken dat Jennifer Aniston, opgezadeld met de grootste zeurstem van de 20ste en de 21ste eeuw samen en met welgeteld één gelaatsuitdrukking, over acteertalent beschikt. Deze zichzelf voortplantende grap heeft intussen haar hoogtepunt wel bereikt.

BEELD EN GELUID
De Blu-ray van Bruce Almighty is netjes afgewerkt in een 1.85:1-beeldformaat, scherp en aangenaam, maar soms een klein beetje te grijs en weinig contrastrijk. Ook kan ik er niet op zweren dat alle ruis uit het beeld is verdwenen. Details zijn er echter in overvloed en de diepte is uitstekend. Er wordt weinig gebruik gemaakt van de surroundkanalen in deze film, maar voor een komedie is de 5.1-track meer dan genoeg; enkel de muziek wordt  iets omhoog getild. De dialogen zijn mooi gecentreerd.
 
EXTRA'S
Dezelfde extra's als op de dvd-uitgave. De disk opent met zeven minuten bloopers, gevolgd door (alweer) de misplaatste extra der uitgelichte scènes, een simpel programmeertrucje waarbij bepaalde scènes er als demomateriaal worden uitgelicht. The Process Of Jim is een zes minuten durende promotionele verheerlijking van Jim Carrey - je vraagt je af waarom een film dan nog een regisseur nodig heeft, en als afsluitertje bevat de disk maar liefst 31 minuten verwijderde scènes. De audiocommentaartrack is verdwenen.

CONCLUSIE
Bruce Crappy is een slechte komedie én een overdosis moralizerend gepreek in één loempia gerold. Als het uw ding is, laat u vooral niet tegenhouden om de Blu-ray in huis te halen. Persoonlijk pas ik voor mijnheer Carreys rubberen karnavalsmasker.cover
Studio: Disney

Regie: Tom Shadyac
Met: Jim Carrey, Morgan Freeman, Jennifer Aniston, Philip Baker Hall, Steve Carell

Film:
2/10

Extra's:
4/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
B

Genre:
Romantische
komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2003

Leeftijd:
6

Speelduur:
101 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels PCM 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Frans DTS 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Italiaans DTS 5.1
Spaans DTS 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Duits DTS 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Spaans, Zweeds, Noors, Deens, Fins, IJslands, Engels CC
Extra's:
• Blooper,s
• Uitgelichte scènes
• Documentaire "The Process of Jim"
• Verwijderde scènes

Andere recente releases van deze maatschappij