:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> JOURNEY TO THE CENTER OF THE EARTH
JOURNEY TO THE CENTER OF THE EARTH
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2009-02-10
FILM
Aardrijkskundeprofessor Trevor Anderson (Brendan Fraser) heeft zijn handen vol met het wakker houden van zijn studenten tijdens zijn lessen die ongeveer zo interessant zijn als het wachten tot er scheuten uit de patatten komen. Wanneer zijn neefje Sean (Josh Hutcherson) een week komt logeren, gaat de conversatie onvermijdelijk over Seans vader Max (Jean Michel Paré) die verdwenen is bij het onderzoek naar seismische activiteiten. Omdat de geologische omstandigheden net hetzelfde zijn als bij zijn verdwijning, reist Trevor af naar IJsland, op zoek naar een ingang van een onderaards grottenstelsel. Samen met gids Hannah Ásgeirsson (Anita Briem) raakt het trio na een instorting vast in een soort van zichzelf ondersteunend ecosysteem diep onder de grond. Uiteraard is het de hoofdbekommernis om naar het oppervlak terug te keren, maar onder meer een tyrannosaurus, een vleesetende plant en gigantische prehistorische piranha's maken dat er niet makkelijker op.
 
 


De sciencefictionklassieker Journey To The Center Of The Earth van Jules Verne is behoorlijk in de vergetelheid geraakt. Deze film zal alvast niet tot de bekendheid ervan bijdragen; alhoewel er in de film een paar keer naar het boek van Verne gerefereerd wordt als inspiratiebron, heeft het verhaal er eigenlijk geen fuck mee te maken. Regisseur Eric Brevig wil duidelijk een graantje meepikken van films als Indiana Jones en Jurassic Park, waaruit hij zo overduidelijk zit te kopiëren dat het verwonderlijk is dat de man intussen geen proces aan zijn broek heeft wegens plagiaat. Journey is een fantasyverhaal dat vooral gericht is op een doelgroep van twaalfjarigen, die er niet echt om geven dat het scenario de éne bokkesprong na de andere maakt in deze film zonder duidelijke premisse. De sterkte en de zwakte van de film is tegelijkertijd dat het scenario vooral is geschreven in functie van de speciale driedimensionele effecten waarmee men de prent heeft trachten te pluggen. De scènes die als basis kunnen dienen voor speciale visuele effecten worden tegen een moordend tempo aaneengeregen, maar de plot is voorspelbaar, de dialogen zijn ronduit dom en de wetenschappelijke basis is zodanige nonsens dat het zelfs in de context van de film niet werkt. Een lucht met wolken, een oceaan met getijden en begroeiing als in het Amazonewoud binnenin de aarde? De scenaristen hadden tenminste een poging kunnen doen. Dat er in de cast maar essentieel drie acteurs meespelen, waarbij geen van de drie zijn rol dieper tracht in te vullen dan een opblaasbaar kinderzwembadje, is deplorabel. Brendan Fraser mag in plaats van op mummies zijn fobieën nu projecteren op onder meer dinosaurussen, maar hij blijft steken in dezelfde oneliners als in zowat al zijn andere films, en Josh Hutchersons rol staat sterk in contrast met die in Bridge To Terabithia, waarin hij een verrassend genuanceerd karakter kon afleveren. De IJslandse Anita Briem is er maar bijgesleept als eye candy.

Maar zoals reeds aangegeven, dé publiekstrekker van deze prent is een reeks 3D-effecten die alleen maar kan bekeken worden met een speciaal bijgeleverd brilletje. De techniek was al eerder onder meer te zien in The Polar Express en in de Universal-themaparken bij het Terminator 3D-filmpje. Dat je de film eigenlijk moet bekijken als een attractie in een pretpark, geeft het geheel echter een compleet andere dimensie. Persoonlijk heb ik een kleine visuele handicap waardoor ik het 3D-effect sowieso niet kan zien, maar aan het enthousiasme van mijn echtgenote te oordelend is Journey in 3D een ervaring die de moeite waard is. Misschien is het daarom toch één keertje gepast om bij een film eerder de vorm dan de inhoud door te laten wegen.
 
 


BEELD EN GELUID
De dvd is over twee disks verspreid; de eerste disk bevat de 3D-versie van de film, de tweede de reguliere 2D-versie. De beeldkwaliteit is bij de 3D-versie nogal moeilijk te beoordelen, omwille van het feit dat de film er toch maar erg troebel blijft uitzien door de roodgroene brilletjes, en de kleuren voor kijkers zonder brilletjes natuurlijk omwille van de gebruikte 3D-technologie compleet uit fase zijn. Zonder brilletje kan je overigens geen vijf minuten naar de 3D-film kijken zonder behoorlijk misselijk te worden. De 2D-versie ziet er strak afgelijnd uit, zonder al te veel compressieproblemen (wat verwonderlijk zou zijn aangezien de film nog geen anderhalf uur duurt); het contrast ziet er bij sommige van de speciale effecten een beetje zacht uit, maar het kleurenpalet is best oké en het beeld is rijk aan details. De Dolby Digital 5.1-presentatie is vrij aggressief en ondersteunt daarmee de spektakelwaarde van de film. Telkens wanneer er iets uit je beeldscherm springt komen ook de surroundkanalen ermee tot leven.
 
 
EXTRA'S
Beide versies bevatten een commentaartrack door acteur Brendan Fraser en regisseur Eric Brevig, voor wie Journey To The Center Of The Earth de eerste film met groot budget is. Uiteraard gaat een groot deel van de conversatie over de manier waarop de 3D-effecten tot stand zijn gekomen, wat op de 2D-versie dan een beetje als een tang op een varken past. Toch is het audiocommentaar redelijk onderhoudend. In de 10 minuten durende presentatie A world within our world komen wetenschappers en schrijvers aan het woord met hun theorieën over een holle aarde, en over Jules Verne. In Being Josh (6 min.) trekt een cameraploeg een dag op met kindster Josh Hutcherson, meer bepaald op de dag dat hij een deel van de scène met de magnetische rotsen moet afwerken. Tussen twee scènes gaat de jongen zelfs naar school. How to Make Dinosaur Drool (3 min.) is een laatste korte featurette over de scène waarin de tyrannosaurus over Josh heen kwijlt. De dvd bevat nog twee ultrastupiede spelletjes "Adventure at the Center of the Earth", waarbij het vooral de bedoeling is om zo snel mogelijk op de toetsen van de afstandsbediending te rammen.
 
CONCLUSIE
Vooral de 3D-gimmick redt Journey From The Center Of The Earth van een val in een zeer diepe krater.cover
Studio: Warner

Regie: Eric Brevig
Met: Brendan Fraser, Josh Hutcherson, Anita Briem

Film:
6/10

Extra's:
2,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Fantasy

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2008

Leeftijd:
BE

Speelduur:
89 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans
Extra's:
• 3D-versie met 2 brilletjes
• Audiocommentaartrack door Brendan Fraser en Eric Brevig
• Documentaire "A world within our world"
• Documentaire "Being Josh"
• Documentaire "How to Make Dinosaur Drool"
• Spelletje "Adventure at the Center of the Earth"


Andere recente releases van deze maatschappij