:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ATTACK AND CAPTURE: THE STORY OF U-BOAT 505
ATTACK AND CAPTURE: THE STORY OF U-BOAT 505
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2009-08-10
DOCUMENTAIRE
In het voorjaar van 1942 loopt op de scheepswerven in Hamburg de meest geavanceerde onderzeeër van de Duitse marine van stapel: de U-Boot 505 met als doel patrouilleopdrachten langs de westkust van Afrika. De duikboot wordt gestationeerd in Lorient, in Frankrijk, dat door het Duitse landleger in geen tijd onder de voet is gelopen. Tijdens z’n eerste opdracht keldert de U-505 een aantal grote Amerikaanse vrachtschepen onderweg naar Engeland met strategische goederen om het Britse eiland uit de handen van Hitler te houden. Alle Duitse U-boten samen kelderen in de loop van 1942 en 1943 ruim 1600 Amerikaanse schepen op de Atlantische oceaan. Ze zijn onoverwinnelijk, want noch de Britten, noch de Amerikanen beschikken over een geschikt antwoord op de onderzeeërs.


 
 De U-505 heeft evenwel ook met tegenslagen af te rekenen. Na een confrontatie met een Britse bommenwerper raakt de romp zwaar beschadigd en moet de boot voor reparatie naar Lorient. Het duurt zes maanden vooraleer de duikboot opgeknapt is, maar bij z’n eerste proefvaart blijkt dat het oplapwerk slecht uitgevoerd is: het water stroomt langs alle kanten de stalen constructie binnen. Nieuw uitstel dus terwijl de Amerikanen hun eerste vliegdekschepen in de vaart brengen en een nieuwe generatie krachtige boten, uitgerust met betere radarsystemen en detectieapparatuur. In het najaar van 1943 komt de U-505 opnieuw in de vaart, maar hij dobbert werkloos rond op de Atlantische Oceaan. Z’n volgende confrontatie begin 1943 zal boot en bemanning noodlottig worden, want door een haperend radarsysteem merkt de kapitein veel te laat dat hij omsingeld is door Amerikaanse gevechtsboten, bijgestaan door een batterij vliegtuigen. Er wordt een schot gelost, de onderzeeër maakt water en de bemanning vlucht in rubberbootjes. De Amerikaanse kapitein besluit de duikboot niet te laten zinken, maar hem als oorlogsbuit mee te nemen. 500 kilogram geheime documenten, een massa codeboeken en twee Enigma-coderingsmachines vallen in z’n handen. In Washington reageert men verbaasd en ontzet op het bericht: de Geallieerden staan op twee dagen van de zeer geheime invasie in Normandië. Mochten de Duitsers het nieuws over de verovering van hun duikboot vernemen, dan kan een ultieme aanpassing van hun gecodeerde berichten fataal zijn voor de Britse en Amerikaanse spionagediensten die de bewegingen van de Duitse troepen langs de Atlantische kust met argusogen volgen. Dus wordt de duikboot niet naar het 150 mijl verderop gelegen Dakar gesleept, maar naar een veilige haven op Bermuda, 2000 mijl westelijker.
 

 
Attack and Capture: The Story of U-Boat 505 is beslist één van de beste documentaires uit deze tiendelige serie. Het verhaal van de verovering van de U-505 wordt geïllustreerd met originele footage in kleur die door de bemanning van Amerikaanse schepen is gemaakt. Voor de U.S.-Navy was het de eerste keer sinds 1812 dat een vijandig schip buit werd gemaakt en dus liet men niets aan het toeval over: de hele operatie werd minutieus op film vastgelegd. Het beeldmateriaal is zonder meer spectaculair en wordt geïllustreerd met interviews van de kapiteins van beide zijden die elkaar uiteindelijk in 1964 ontmoeten in Chicago waar de U-505 een plaatsje krijgt in het Zeevaartmuseum. Bovendien is Discovery Channel erin geslaagd om ook interviews te maken met het personeel van de duikboot dat op één man na van de verdrinkingsdood werd gered en naar Amerika overgebracht. Sommige van de Duitse bemanningsleden zijn in de States gebleven en spreken ondertussen vloeiend Engels. Anderen keerde na de oorlog naar hun vaderland terug en komen 20 jaar na de feiten nog één keer naar hun boot kijken.

BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit van de originele footage van de verovering van de U-Boot 505 is verrassend goed. De kleuren zien er een beetje uit zoals op oude polaroidfoto’s, maar het beeld is meestal scherp en het aantal beschadigingen is beperkt. De opnamen vanaf de onderzeeër (of gelijksoortige boten) – Duits materiaal dus – is meestal in zwart-wit en vult het verhaal op een prachtige manier aan. Het commentaar is zinvol en nooit té propagandistisch, de interviews zijn interessant en releverend en dat resulteert in een boeiende en spannende documentaire met veel toegevoegde historische waarde. Het geluid is eenvoudig, de soundtrack beperkt en ondersteunend.

EXTRA'S
Geen

CONCLUSIE
Attack and Capture: The Story of U-Boat 505 is een van de betere documentaires over de confrontaties tussen Duitsers en Geallieerden tijdens W.O.II . Het beeldmateriaal over de verovering van de U-Boot 505 is interessant en boeiend: we zien de elf minuten durende aanval op de duikboot van op een Amerikaans vliegdekschip, vervolgens het enteren van de boot en het confisqueren van de geheime documenten aan boord en dan de human interest: het oppikken van de ronddrijvende Duitse bemanningsleden die kort nadien in hun blootje gezet worden en afgespoten (ze hadden nl. in meer dan 60 dagen geen bad genomen), om te besluiten met de U-boot die de haven van Bermuda binnenloopt.

Attack And Capture: The Story Of U-Boat 505 is één van de tien dvd's die A-Film op de markt brengt in samenwerking met Discovery Channel. De andere titels zijn: Inside Hitler's Bunker, Spies in the Sky, Weaponology: Spetsnaz, Hunting Nazis, Eyes In The Sky, Greatest Military Clashes: Sherman Vs Tiger & Messerschmidt Vs Spitfire, Normandy: The Great Crusade, Ocean Of Fear, The Red Bomb: End Of Innocence.cover
Studio: A-Film

Regie: Jim Tomlinson
Met: Aloysius Hasselberg, Heinrich Klappich, Wolfgang Schiller, David Kohnen, Keith Gill, Thilo Bode

Film:
9/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Documentaire

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2000

Leeftijd:
9

Speelduur:
46 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij