:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HUNTING NAZIS
HUNTING NAZIS
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2009-08-12
DOCUMENTAIRE
Het proces tegen de nazikopstukken in Nurenberg kort na W.O.II was niet veel meer dan een goed opgezette show van Engeland en Amerika om een aantal vooraanstaande oorlogsmisdadigers tot de dood te veroordeeld terwijl tienduizenden grote en kleinere medeplichtigen met de hulp van hun geheime diensten, het Internationale Rode Kruis en het Vaticaan naar het Midden-Oosten, Zuid-Amerika en de Verenigde Staten verdwenen om daar in het beste geval tot het einde van een leven een rustige en ombekommerde oude dag te slijten. Niet iedereen had evenveel geluk, Eichmann bijv. dook met zijn familie onder in Argentinië, maar werd door de Israëli’s opgespoord, ontvoerd, berecht en geëxecuteerd. Maar Dr. Josef Mengele, de man die in Auschwitz met een hoofdknikje naar links of rechts over het lot van tienduizenden joden besliste en die meedogenloze medische experimenten op zijn slachtoffers uitvoerde in de hoop hét arische ras bij uitstek te kweken, hij leefde tot zijn natuurlijke dood in 1979 onder een valse naam in Brazilië en werd nooit ontmaskerd. Hetzelfde geldt voor Walter Rauff, de man die de gaskamervrachtwagens ontwierp en die met een vals identiteitsbewijs van het Rode Kruis via Italië, het Midden-Oosten en Brazilië naar Chili wist te ontkomen, waar hij zich tot op het einde van zijn leven onder een valse naam wist schuil te houden.
 

 
Maar niet alleen het Vaticaan en het Rode Kruis waren rechtstreeks betrokken bij de vlucht van nazimisdadigers naar veilige havens buiten Europa. Kort na het beëindigen van W.O.II rekruteerde de Amerikaanse geheime dienst, de CIA, massaal voormalige nazi’s voor de strijd tegen het Russisch communisme. De Duitsers beweerden in vele gevallen experts te zijn in anticommunistische aangelegenheden en de goedgelovige Amerikaanse communistenhaters waren een makkelijke prooi voor dergelijke praatjes. Ook Duitse en Oost-Europese nazi’s die op één of andere manier voor het Westen hadden gespioneerd én die oorlogsmisdaden hadden gepleegd, werden via veilige kanalen naar nieuwe en veilige bestemmingen gebracht. Een sleutelfiguur in het Zuid-Amerikaanse ontsnappingsnetwerk was de Argentijnse president Peron. Via de zgn. Ratline konden naar schatting tienduizenden nazi’s aan rechtsvervolging in West-Europa ontsnappen. In Chili speelde de Colonia Dignidad, een Duitse leefgemeenschap opgericht door ene Paul Schaeffer, een belangrijke rol na de coup van dictator Pinochet. Minstens 150 oppositieleden werden naar de Colonia gebracht en er op beestachtige wijze gefolterd. Ondanks protest van Amnesty International en de Internationale gemeenschap liet de Chileense overheid Schaeffer ongemoeid.
 
Eén van de meest gezocht nazimisdadigers is Alois Brunner, ooit de rechterhand van Eichmann en verantwoordelijk voor de dood van honderdduizenden joden in de concentratiekampen. Volgens informatie uit Duitsland zou Brunner in 2004 nog in leven zijn geweest. Uit recent vrijgegeven materiaal van de CIA blijkt dat Brunner na W.O.II naar Syrië wist te ontkomen – opnieuw met steun van het Rode Kruis – en er in dienst trad van de Syrische geheime dienst. Syrië heeft altijd ontkend dat Brunner op zijn grondgebied verbleef, maar het is daar waar een Duits journalist Alois Brunner ooit ontmoette, in Damascus. Nazi-jager Eli Rosenbaum en zijn team in Nevada, U.S.A., doen er alles aan om de verblijfplaats van de voormalige nazi te achterhalen en daarvoor gebruiken ze de nieuwste technologische snufjes: een document van Brunner uit de jaren veertig wordt vergeleken met een brief uit het begin van deze eeuw. Via een speciaal computerprogramma bekijken specialisten of er overeenkomsten zijn. De computer geeft een waarschijnlijkheidscijfer van 6,1/10. Vervolgens doet het team een poging via gelaatsherkenning: een officiële foto van Alois Brunner uit zijn naziperiode wordt vergeleken met een foto die de Duits journalist Günther Deschner in het geheim van hem maakte tijdens hun ontmoeting in Damascus: de computer geeft een waarschijnlijkheidscijfer van 8,1/10.
 

 
Hunting Nazi’s is een interessante documentaire over de jacht op belangrijke misdadigers van het naziregime die na WO.II wisten te ontkomen naar Zuid-Amerika en in minder mate naar het Midden-Oosten. Regisseur Kaufman toont ons hoe een gespecialiseerd team met hoogtechnologische middelen onderzoekt of het skelet dat in het Braziliaanse Sao Paulo is opgegraven dat van Josef Mengele is en of de beruchte nazimisdadiger Alois Brunner mogelijk nog in leven is en ongestoord in Syrië verblijft. De maker illustreert het verhaal met oude video-opnamen, foto’s, manuscripten en getuigenissen én hij laat de kijker kennismaken met de nieuwste technologisch ontwikkelingen om verdachten aan de hand van hun handschrift en de specifieke eigenschappen van hun uiterlijk en/of hun skelet te identificeren.   

BEELD EN GELUID
De kwaliteit van het beeldmateriaal varieert naargelang de ouderdom van de filmopnamen. Het oude materiaal is in zwart-wit en dateert uit de oorlogsperiode en heeft de bekende gebreken; de clandestiene opnamen uit Zuid-Amerika zijn soms wazig, maar meestal wel in kleur. De recente opnamen van herkenbare locaties en geïnterviewden is helemaal in orde. Het geluid bestaat uit een stereospoor met een ondersteunende muziekscore.

EXTRA'S
Geen

CONCLUSIE
Hunting Nazi’s gaat voornamelijk over de jacht op de nazimisdadiger Alois Brunner die zich anno 2004 zou schuilhouden in Syrië waar hij na W.O.II met hulp van het Internationaal Rode Kruis een veilig onderkomen vond en in dienst trad van de Syrische geheime dienst. Een team in Nevada, U.S.A., probeert te bewijzen dat hij op een foto staat die de Duitse journalist G.Deschner in Damascus van hem maakte. Onder leiding van Eli Rosenbaum gaat de jacht op voormalige nazi’s in de Verenigde Staten en Zuid-Amerika ondertussen onverminderd door, tegen elke prijs, tot ze allemaal overleden zijn of berecht voor hun misdagen tegen de Duitse joden in W.O.II .

Hunting Nazi’s is één van de tien dvd's die A-Film op de markt brengt in samenwerking met Discovery Channel. De andere titels zijn: Inside Hitler's Bunker, Spies In The Sky, Weaponology: Spetsnaz, Attack And Capture: The Story Of U-Boat 505, Eyes In The Sky, Greatest Military Clashes: Sherman Vs Tiger & Messerschmidt Vs Spitfire, Normandy: The Great Crusade, Ocean Of Fear, The Red Bomb: End Of Innocence.cover
Studio: A-Film

Regie: Jeff Kaufman
Met: Eli Rosenbaum, Sherii McKenzie, Jeff Jonas, Barbara Torres, Westley Grose, Clyde Snow, Uki Goni, GŁnther Deschner

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Documentaire

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004

Leeftijd:
16

Speelduur:
44 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij