MONSTERS INC. (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2009-08-26
FILM
Wie is er als kind nooit bang geweest dat er midden in de nacht één of ander verschrikkelijk monster uit de kast komt gekropen? Wel, dergelijke monsters bestaan en wat meer is, het bang maken van kinderen is voor hen een levensbelangrijke bron van energie. Het energiebedrijf Monsters Inc. heeft zich tot doel gesteld om de meest afzichtelijke monsters de kinderen de stuipen op het lijf te laten jagen door ze door een deur naar een parallelle wereld (de onze) te sturen. Alleen dreigt er een energietekort, want kinderen zijn tegenwoordig afgestompt door tv, door videospelletjes en cd's van Britney Spears en ze reageren nog nauwelijks op de harige verschrikkingen onder het bed. Wat de kinderen niet weten is dat de monsters zélf een panische angst voor de hén hebben, omdat ze denken dat het wandelende vaten chemisch afval zijn en bij elke inbreuk op de veiligheid moeten alle betrokkenen zonder pardon in quarantaine. Top-griezel is James P. Sullivan (John Goodman), ook wel Sulley genaamd, een harige appelblauw-zeegroene teddybeer met klauwen en rugplaten die samen met zijn toezichter Mike Wazowski (Billy Crystal) een hysterische groene voetbal op pootjes met één oog, voorlopig het record op zijn naam heeft staan. Wie daar minder tevreden mee is, is de nummer twee in de rangschikking, Randall Boggs (Steve Buscemi). Wanneer Mike op een avond zijn papieren vergeet, merkt Sulley dat Randall in het geheim overuren klopt. Door Sulley's nieuwsgierigheid belandt het kleine meisje Boo in Monstropolis en zorgt er meteen voor een algehele paniek. In de chaos die Boo schopt in een sushibar weten Mike en Sulley met Boo te ontkomen aan de CDA (Child Detection Agency) en duiken onder bij Mike thuis. Ze stellen vast dat de kleine snotter nog niet half zo toxisch is als men wel beweert en Boo vindt de grote teddybeer Sully, die ze Kitty herdoopt, wel schattig. Randall heeft met de kleine Boo enkele rare plannen en wanneer hij doorheeft dat "zijn" kleine in de handen van Mike en Sulley is gevallen, stelt hij hen een ultimatum om haar terug te krijgen. Mike wil niet liever dan snel van het lastige pakje verlost zijn, maar Sulley heeft door dat er iets niet klopt. En intussen wordt de rotzooi die Boo veroorzaakt hoe langer hoe onoverzichtelijker.
Er is niet zoiets als een slechte Pixarfilm. Iedereen die de film een warm hart toedraagt heeft echter wel zijn favoriet. Als er dan al eens een film achteraan het lijstje bengelt is dat niet omdat het zo'n slechte film is, maar omdat de andere gewoon nóg beter zijn. In Pixarlijstjes van forumgebruikers zie ik spijtig genoeg zeer zelden Monsters Inc. de topdrie induikelen. Persoonlijk vind ik echter deze film zowel inhoudelijk als qua technische afwerking nagenoeg perfect. De film is één aaneenschakeling van hysterische oneliners, absurde situaties en meer op volwassen gerichte grappen - zoals de naam Harryhausen van het restaurant, genoemd naar Ray Harryhausen, de pionier van de digitale trucages - en referenties, zoals knipogen naar The Fifth Element en The Right Stuff, wat eens te meer bewijst over wat voor een briljante think tank Pixar wel moet beschikken. Tegenwoordig staat elke animatiefilm, zeker de computergegenereerde, wel vol van dit soort pop culture references, maar de eerste stenen daarvoor zijn zeker in belangrijke mate gelegd door Pixar en dan kan deze Monsters Inc. zeker als schoolvoorbeeld aangewezen worden. Het gegeven is op het eerste zicht vergezocht, maar het is eenvoudig en briljant uitgewerkt en het geeft de film een schwung waardoor je onmiddellijk in de leefwereld van de monsters wordt gekatapulteerd. In plaats van een referentie hier en ééntje daar is de film eigenlijk één brede knipoog naar de in vele moderne ondernemingen heersende bedrijfscultuur, waarvan de absurde kantjes Dilbertgewijs uitvergroot worden. De andere rare anomalieën, zoals een inktvis die achter het fornuis staat in een sushibar of een lid van het schoonmaakpersoneel dat meer slijm achterlaat dan verwijdert, dragen alleen maar bij tot de algemene hilariteit. Billy Crystal en vooral John Goodman zijn subliem gecast in hun rol en spelen zeer goed op elkaar in, een kwaliteit die in de Nederlands of Vlaams gedubde versie natuurlijk compleet teloor gaat. Pixar-bezieler John Lasseter deed voor deze film een stapje opzij en liet de regie over aan Pete Docter, geassisteerd door Lee Unkrich en David Silverman, een naam die vooral bij Simpsons-fans een belletje zal doen rinkelen. De timing is perfect, de bonte verzameling nevenfiguren hilarisch en we blijven gespaard van melige liedjes of verborgen boodschappen.
Eén zwaar minpunt dat ons wel van het hart moet is dat dit de Amerikaanse versie van de film is. D'r zitten enkele beeldsubstituties in, zoals het verkeerslicht dat in de Europese versie een pictogram voorstelde en in de Amerikaanse een woord. Allemaal klein ingrepen, op één notoire uitzondering na: de film is hier eertijds uitgebracht met loopers die op de credits gemonteerd waren, plus een toneelvoorstelling door het personeel (het beruchte company play) waarin het verhaal op vijf minuten nog eens helemaal wordt verteld, een ideetje van Mike die in de film zelfs zoiets opperde om zichzelf uit een genante situatie te lullen. Doordat die faux credits maar blijven rollen en rollen gaf de initiële visie van de Benelux dvd-versie een zeer verzadigd gevoel; stel je voor, een film waarvan ze nog een gedeelte van de grappen op de aftiteling moeten zetten omdat de film zelf al vol zit; kan je als reclamemaker een betere tagline bedenken? Het heeft echter niet mogen baten, de bloopers en de company play zijn van deze versie verwijderd. Diepe zucht. U kan ze echter nog terugvinden als extra bij de verwijderde scènes op disk 2.
BEELD EN GELUID
Beeld en geluid van deze Pixarfilm zijn volgens alle normen perfect. Waar de dvd al goeie punten kon sprokkelen, wordt in high definition nog een stapje verder gegaan. De kleuren hebben een zodanige nuance dat meer verschillen waarschijnlijk niet meer met het blote oog zichtbaar zijn. De monsterwereld is rijk gedetailleerd; in deze versie zijn zelfs bij een freezeframe de gerechten op de menukaart van restaurant Harryhausen leesbaar. Natuurlijk is de computergeanimeerde textuur van bijvoorbeeld de pels van Sulley oogverblindend en een scène zoals die waarin hij in de sneeuw ligt en er kleine vlokjes aan de puntjes van zijn haren blijven hangen, toont wat voor een goud men met high definition in huis heeft. Dat het animatieproces zélf in die jaren nog v meer verfijnd is, dat kan je onder meer zien als je deze film naast pakweg Wall-E legt, maar het zou dom zijn om dat soort tekortkomingen aan de transfer te wijten. Waar we het op de dvd nog moesten stellen met een Engelse Dolby Digital 5.1 EX-mix, terwijl de UK-versie een DTS-track had, krijgen we hier een DTS-HD 6.1 MA over ons heen waarin elke oneffenheid is uitgevlakt. Alle meticuleus bij elkaar geharkte details uit de film blijken één voor één nog eens geluid te maken ook. Als pars pro toto haal ik graag de scène eruit waarin Sulley in de kelder springt in de overtuiging dat Boo in de afvalcontainer is gevallen en tot een kubus wordt geperst terwijl de persmachine zucht en kreunt. Naast detaillering maakt een zeker evenwicht in de spreiding deze audiotrack zo goedt: met wa(t voor machtsvertoon de CDA ook in de fabriek een razzia houdt, je hoort nog steeds een slijmspoor schuiven als de conciërge intussen onverstoorbaar zijn werk doet. Desondanks blijf je in het midden van de actie zitten en waan je je op de werkvloer, in Nepal en in de kamer van een gillend kind.
EXTRA'S
D'r is eertijds heel wat te doen geweest om de extra's op deze disk. De dvd kwam in drie verschillende versies uit: een vanillaversie met alleen de film, speciaal op verzoek van een paar grote winkelketens als Blokker een reguliere 1 disk-versie met de standaard set van extra's die je op elke Disney-dvd vindt en een speciale 2 disk-editie voor de (volwassen) verzamelaar, met uren bonusmateriaal. D'r kwam een storm van protest los toen bleek dat zowat alle extra's op disk 2 enkel in een schabouwelijk Nederlands gedubde "tel sell"- versie terug te vindenwaren waardoor de hele bonusdisk er ongeveer uitzag als een derderangsteleshoppingprogramma. Buena Vista erkende het probleem en bood een beperkt ruilprogramma aan waarbij consumenten de 2de disk konden ruilen voor de weliswaar niet ondertitelde UK-versie, waarop ten minste fatsoenlijk Engels werd gesproken.
Op de Blu-ray worden de kool en de geit gespaard. Al naargelang je taalkeuze kan je de extra's alsnog in een gedubde versie bekijken, maar ook Engelse dubbing is mogelijk. De consument kiest en dat is zoals het hoort. Misschien is niet al het materiaal van ondertiteling voorzien, maar door uw dvd in te ruilen voor de Blu-ray berokkent u uzelf alleszins geen schade.
Monsters Inc. staat zo monsterlijk vol met extra's dat het toch de moeite loont op ze even puntje voor puntje te overlopen.
Disk 1
Inleiding (1 min.)
Regisseur Pete Docter feliciteert ons omdat we als wijze consument de juiste keuze hebben gemaakt en we een hoop plezier zullen beleven aan onze aankoop. We zijn benieuwd.
Audiocommentaartrack
We worden verwend door een zeer relevante en grappige commentaartrack door regisseur Pete Docter, co-regisseur Lee Unkrich en producenten John Lasseter en Andrew Stanton. Van het originele idee van de film dat tijdens de intussen wereldvermaarde lunch van de Pixar-bobo's op tafel werd geworpen over de keuze van de stemmencast tot en met de animatietechnieken, alles komt hier uitvoerig aan bod. Met een dikke vette knipoog naar Uwe Boll zitten de deelnemers tijdens de commentaartrack te telefoneren - alhoewel dit achteraf toch een part of the act blijkt.
Monsters, Inc.' Filmmakers Roundtable (21 min.)
Pete Docter, Lee Unkrich, Darla K. Anderson en Bob Peterson bespreken tussen pot en pint de historiek van het bedenken van de film en vooral het verzinnen van de waanzinnige personages.
Monsters, Inc. Ride and Go Seek: Building Monstropolis in Japan (8 min.)
In Disneyland Tokio is er een ritje op een achtbaan geïnstalleerd waarbij je een tochtje maakt door Monstropolis. In dit filmpje zie je hoe de attractie is opgebouwd en wat voor wezens je onderweg allemaal kan tegenkomen.
Pixar Short: For the Birds (3 min.)
In dit 3 minuten durend uiterst grappige kortfilmpje zitten enkele vogeltjes rustig op een draad te niksen, totdat er een grote vette vogel bij komt zitten en de draad ldoorzakt. De kleine vogeltjes willen de nieuwkomer wegjagen. Het kortfilmpje won in 2001 de Oscar voor beste korte animatiefilm. Een optionele commentaartrack is aanwezig.
Pixar Short: Mike's New Car (3 min.)
In dit hilarisch filmpje, dat helaas niet Nederlands ondertiteld is, wil Mike zijn nieuwste aankoop, een ultrahete auto, aan Sulley tonen. D'r zitten echter héél veel knopjes aan, waarvan Mike niet altijd even goed de werking kent en Sulley drukt graag op knopjes...
Cross-promotionele trailers
Die hebt u waarschijnlijk al (verplicht) bekeken bij het opstarten van de disk.
Disk 2
Spelletje "Roz's 100 Door Challenge Game"
Spelletjes op dvd's en Blu-rays zijn over het algemeen erg dom. Met Roz's 100 Door Challenge moet je honderd vragen beantwoorden waarvan er sommige in dit geval poepsimpel zijn, andere dan weer gebonden aan persoonlijke interpretatie of strikvragen. Naargelang het aantal juiste antwoorden krijg je een rang toegewezen in het organigram van Monsters Inc. Ik heb het niet verder geschopt dan portier. Er mag al eens iets absurds tussen zitten, zo lang dat maar niet ten koste gaat van de ernstige extra's.
Net als bij de dvd zijn de overige features gerangschikt in categorie "Humans Only" en "Monsters Only". Humans Only is opgevat als één lange virtuele rondleiding door de Pixar-studio's met de crew die zich van de éne naar de andere locatie verplaatsen per step. Een play all-functie was meer dan welkom geweest.
Humans Only
Documentaire Pixar: "Pixar Fun Factory Tour" (4 min.)
John Lasseter en Pete Docter nemen ons mee op een tocht door de studio's van Pixar. Het ziet er een beetje uit als een speeltuin voor volwassenen.
Story
Deze sectie bevat vier ondervdelen. Story Is King (2 min.) is een elementaire uitleg over wat een storyboard is. In Monsters Are Real (2 min.) vertellen cast en crew of ze in monsters in de kast geloven. Beide documentaires zijn maar magertjes. Original Treatment (14 min.) geeft ons dan weer aan de hand van storyboards een alternatieve openingssequentie waarin kinderen over de hele wereld lokale varianten van monsters uit de kast zien kruipen. In deze alternatieve versie worden de hoofdrollen door compleet andere personages gespeeld en is alleen het origineel gegeven van monsters in de kast overgebleven. De alternatieve versie gaat over monster Johnson die nog één laatste kans krijgt om zijn job naar behoren te doen of hij wordt eruitgeschopt. Story Pitch: Back To Work (5 min.) is een langdradige uitwerking van de scène waarin Mike en Sully proberen met Boo terug in de fabriek te geraken.
Banished Concepts (10 min.)
In deze sectie vind je vijf verwijderde scènes met een inleiding door co-regisseur Lee Unkrich. Er is geen play all-functie aanwezig en de scènes worden gepresenteerd in gedetaileerde conceptuele schetsen, op één na die al flink isn afgewerkt. Ook in dit concept is Sulley meer de underdog dan de toparbeider van de zaak. Geen van de verwijderde scènes is onterecht geschrapt naar mijn bescheiden mening; de aanpak in de film werkt gewoon stukken beter.
Multi-angle (3) Storyboard to Film Comparison (6 min.)
De scène waarin het nieuws verslag uitbrengt over de milieuramp in de sushibar kan je bekijken in storyboard-mode, de finlae versie en de twee naast elkaar. Je kan tussen de drie switchen door de angle-knop.
Art Gallery
Characters, Color Script, Concept Art en Pos ters zijn allemaal te bekijken in een ongelofelijk uitgebreide selectie, die voorzien is van een play all-functie die het geheel als een diashow presenteert.
Documentaire "Designing Monstropolis" (3 min.)
In deze documentaire vertelt coregisseur David Silverman over de creatie van de look van de monsterwereld.
Documentaire "Set Dressing Info" (3 min.)
In deze feature worden de sets op computer gecreëerd, zoals Mike's appartement, de sushibar en het bureau van Roz. Op computer kunnen de sets bijvoorbeeld vanuit alle hoeken bekeken worden.
Location Flyarounds (7 min.)
Hier zien we dan enkele 360 gradenrotaties van sets uit de film, zoals de slaapkamer van Boo, de straat waar Mike en Sulley doorwandelen en de fabrieksterreinen van Monsters Inc.
Monster File
In Cast of Characters (6 min.) worden de stemacteurs van de film en hun personage één voor één in detail voorgesteld. De mensen van het art departement vertellen in What Makes a Great Monster? (1 min.) aan welke eigenschappen een goed geconcipieerd karakter moet voldoen en hoe het eruit moet zien.
Animation
Deze subsectie bevat enorm veel onderdelen. In Animation Process (3 min) zien we hoe de handgetekende tekeningen worden omgevormd tot de bekende computerkarakters. In Early Tests (8 min.) zien we nog enkele zeldzame eerdere versies van Monsters Inc. waarin Mike nog geen armen heeft en Sulley nog vervangen is door de sjofelere Johnson, eentje waar Sulley een bril had, enzovoort. Ook de verschillende fases van tests van CGI-geanimeerde pels worden bekeken. In Opening Title Animation (2 min.) vertelt de crew dat ze een openingssequentie hebben toegevoegd teneinde de luchtigere toon van de film te realiseren. In Hard Parts (5 min.) wordt nog eens onderstreept dat het animeren van realistischere elementen dan de monsters nog het moeilijkste van al is, maar dat ook het haar van Sulley behoorlijk wat kopzorgen oplevert. Ongeveer hetzelfde is te zien in het Shots Department (2 min.). De filmpjes van het Production Demonstration toont de verschillende stages van afwerking van de 23-19-scène waartussen je met de angle-knop kan switchen.
Music & Sound
In Monster Song (3 min.) vertellen Billy Crystal en John Goodman hoe ze het nummer van de aftiteling hebben ingezongen. De featurette bewierookt ook uitvoerig singer-songwriter Randy Newman. In Sound Design (4 min.) toont sounddesigner Gary Rydstrom hoe de geluidseffecten aan de film werden toegevoegd.
Release
Release bevat een filmpje met sfeerbeelden van de premiere (1 min.), 2 trailers waaronder die waarin Mike en Sulley hints aan het spelen zijn en 4 tv-spots. Het stukje International Inserts (1 min.) toont ons wat er aan de verschillende internationale versies veranderd is, zoals de vertaling van opschriften. Dit soort van dommigheden heeft ons onder meer ook de Franse opschriften in Ratatouille bezorgd. Een Multi-Language Clip Reel (4 min.) bevat een staalkaart van overdubbingen over de hele wereld. Schnööziepöö!
In Toys (2 min.) zitten de makers bedolven onder de knuffelbeesten van Mike en Sulley; er is zelfs een aangepaste versie van het spel Levensweg. Jammer genoeg is zoals gezegd bij de film op disk 1 de alternatieve aftiteling gesneuveld waarin er nog een hoop faux bloopers te zien zijn, alsook de inlossing van Mike's belofte dat er op het jaarlijks bedrijfsfeest een toneelstuk komt waarin de film nog eens opnieuw wordt verteld. Dit meer dan 5 minuten durend pareltje is tenminste hier nog terug te vinden.
Documentaire "Wrap-Up" (1 min.)
De crew van Pixar doet de kijker uitgeleide.
Monsters only
New Monsters Adventures
Deze sectie bevat Monster TV Treats (1 min.), een collage van korte filmpjes waarin de personages meespelen. Ponkickies 21 is een debiel spelletje van Japanse makelij, bestaande uit een variant op schaar-steen-papier en een gokspelletje wie er vanacthter de deur komt. Of je bij dit spelletje al dan niet wint, moet de "interactieve kleuter" zelf uitmaken. Dat Pixar zich voor zoiets enerverends en achterlijks laat gebruiken, pleit niet voor de firma. De feature is - denk ik - alleen maar bijgevoegd voor de completisten onder ons. Gelukkig sluit deze sectie af met een veel waardevoller stukje, de videoclip van If I Didn't Have You van Randy Newman door John Goodman en Billy Crystal, zij het in een veel te korte versie van een dikke minuut.
Behind The Screams
Deze sectie bevat On the Job with Mike & Sulley (2 min.), een nieuwsitem waarin Mike en Sulley voor het journaal worden geinterviewd over hun job.
Orientation
Hierin vinden we drie instructieve filmpjes uit de wereld van de monsters. Welcome to Monsters, Inc. (1 min.) is de promospot voor het energiebedrijf die in de film wordt gebruikt, waarin Mike zich op het einde onzichtbaar verstopt zicht achter het logo. Your First Day (3 min.) is een fictief inleidingsfilmpje voor nieuwe werknemers. History of the Monster World (1 min.) vertelt ons hoe de mens en het monster van elkaar gescheiden zijn geraakt.
CONCLUSIE
Ondanks het feit dat we hier de Amerikaanse en niet de Europese versie van de film krijgen, is deze Monsters Inc. een disk waarvoor we op elk denkbaar gebied, inhoudelijk en vormelijk, de maximumscore kunnen uitkeren.