:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CURSE OF THE GOLDEN FLOWER
CURSE OF THE GOLDEN FLOWER (BLU-RAY)
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2009-10-21
FILM (synopsis overgenomen van de eerder besproken dvd-versie door collega William)
Curse Of The Golden Flower is een familiedrama aan het Chinese keizerlijke hof ten tijde van de Tang-dynastie in de 10de eeuw. De Verboden Stad vormt de aantrekkelijke achtergrond voor een tragedie naar Griekse snit waarbij de leden van de keizerlijke familie met elkaar in conflict raken op het moment dat het zeer belangrijke Chrisantenfeest in volle voorbereiding is. De aanleiding voor het drama is het overspel van keizerin Phoenix (Li Gong) met kroonprins Wan (Ye Liu), de oudste zoon van de keizer en kind uit zijn eerste huwelijk. Via een informant is Keizer Ping op de hoogte van de meer dan drie jaar durende ongehoorde relatie en hij geeft zijn hofapotheker Jiang (Dahong Ni) de opdracht om zwarte Schimmel door het medicijn van zijn echtgenote te mengen, een product dat dementie op korte termijn veroorzaakt. De keizerin heeft evenwel haar eigen spionnen in het paleis en in de keizerlijke apotheek en zij overtuigt haar zoon prins Jai (Jay Chou) ervan dat de keizer een gevaar betekent voor het voortbestaan van hun clan. Via een gelukkig toeval is ze ook op de hoogte van een geheim dat de keizer voor iedereen angstvallig verborgen houdt en dat hem zijn troon kan kosten. Met de thuiskomst van keizer Ping voor het feestelijkheden begint een hevige machtsstrijd die zijn beslag zal krijgen in de Nacht van de Chrysanten...

"One King. One Queen. His Power. Her Rebellion."

Na het immense internationale succes van achtereenvolgens Hero en House Of Flying Daggers had gevierd oosters cineast Zhang Yimou (Raise The Red Lantern, The Road Home) duidelijk nog niet genoeg van visuele martial-arts annex dramafestijnen. Amper twee jaar na House Of Flying Daggers kwam hij al op de proppen met Curse Of The Golden Flower. Net als de voorgaande films is het een kleurrijk en imposant spektakel vol indrukwekkende sets, spectaculaire massascènes en prachtige historische kostuums.

De film wordt met veel verve gedragen door Chow Yun-Fat (A Better Tomorrow, The Killer) en Gong Li (Memoirs Of A Geisha, Hannibal Rising). De meeslepende dramatische scènes worden met veel inlevingsvermogen vertolkt door deze twee talentrijke hoofdrolspelers en ook de rest van de cast speelt de pannen van het dak. Curse Of The Golden Flower weet dan ook van begin tot eind te beklijven!

Hoewel de epische prent niet openbarst van de vechtscènes, bevat  Curse Of The Golden Flower enkele onvergetelijke actiesequenties die alleen al de moeite zijn om de film tenminste één keer te bekijken. Curse Of The Golden Flower werd genomineerd voor een Oscar voor "Best Achievement in Costume Design" en groeide uit tot één van de meest succesrijke films in de Chinese geschiedenis. Wereldwijd bracht Zhang Yimous derde martial-artsdrama bijna 80 miljoen dollar in het laatje.

Lees zeker ook onze erg gedetailleerde dvd-recensie van Curse Of The Golden Flower.

BEELD EN GELUID
Ondanks het feit dat er in het groot op een sticker op de cover de vermelding 'Full HD' staat, is deze RCV-uitgave wederom een inferieure 1080i-transfer. Het beeld heeft dan wel een frissere kleurweergave dan de dvd-versie, terwijl ook de scherpte, het contrast en het detail (over het algemeen) beter zijn dan de eerder besproken dvd, toch kunnen we deze Blu-ray moeilijk aanraden. Men vond er bij de distributeur namelijk niets beter op dan de prachtige 2.35:1-beeldcomposities van regisseur Zhang Yimou te verkappen naar het 1.78:1-formaat. Hierdoor verlies je aan alle kanten van het beeld belangrijke informatie en daarmee kunnen we als filmliefhebbers niet lachen! Bovendien is het een erg vreemde beslissing, aangezien de dvd wel het juiste beeldformaat heeft. Ook het geluid is geen baanbrekende transfer . De Mandarijnse DTS-HD MA 5.1-track is een eerder op de voorste kanalen gericht spoor, met heldere dialogen en een prima dynamiek. Toch misten we wat warmte en ruimtelijkheid die films als deze pas echt helemaal tot leven brengen. De 4%-versnelling die hier eveneens is toegepast doet er uiteraard ook weinig goed aan. Ruis, storingen en andere oneffenheden blijven dan gelukkig wel afwezig. Een teleurstelling!

EXTRA'S
Alleen enkele promotionele trailers.

CONCLUSIE
Curse Of The Golden Flower is opnieuw een meesterlijk martialartsdrama geworden van regisseur Zhang Yimou. De film is kleurrijk, spectaculair, spannend, meeslepend, tragisch, bloedmooi en beklijvend. Kortom, een must-see! Jammer dat RCV's Blu-ray niet te omschrijven valt met superlatieven. Niet alleen is het beeld géén full-HD, maar wederom 1080i. Bovendien is het beeldformaat compleet verknipt van 2.35:1 naar 1.78:1, waardoor er behoorlijk wat beeldmateriaal verloren gaat. Een schande voor een visuele film als deze, dus dat kost punten! Ook het geluid breekt geen Blu-raypotten (4% versnelling) en dan zwijgen we nog over de bonussectie. Een gemiste kans op elk gebied!


coverStudio: RCV

Regie: Zhang Yimou
Met: Yun-Fat Chow, Li Gong, Jay Chou, Ye Liu, Dahong Ni

Film:
9/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
5,5/10


Regio:
B

Genre:
Martial Arts

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2006

Leeftijd:
16

Speelduur:
109 min.

Type DVD:
SS-SL


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Mandarijns DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij