:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HARRY POTTER 6 - AND THE HALF-BLOOD PRINCE
HARRY POTTER 6 - AND THE HALF-BLOOD PRINCE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2009-11-15
FILM
Professor Dumbledore (Michael Gambon) vraagt aan Harry (Daniel Radcliffe) om samen een poging te doen om een oudleraar van Hogwarts, Horace Slughorn (Jim Broadbent), te overtuigen om opnieuw les te komen geven. Slughorn houdt nogal van netwerken en hij is trots op de reeks foto's die op zijn kast prijkt van ex-leerlingen die allemaal hoge pieten zijn geworden in de tovenaarswereld. Dumbledore hoopt dat hij Slughorns ijdelheid kan strelen met het idee dat hij Harry Potter aan zijn "collectie" mag toevoegen. De oude magiër heeft natuurlijk een andere agenda: in tempore non suspecto was één van Slughorns getalenteerdste leerlingen Tom Riddle (Frank Dillane), die later de identiteit van Voldemort zou aannemen. Dumbledore meent dat ergens in de herinneringen van Slughorn de sleutel zou kunnen zitten tot Voldemorts diepste geheimen. Slughorn gaat op Hogwarts het vak Toverdranken doceren een vak waaraan Harry na vijf jaar les door notoire zuurpruim Severus Snape (Alan Rickman) absoluut geen goede herinneringen over heeft gehouden. Maar dit jaar staat hem in het meest gehate vak onverwacvht succes te wachten: omdat hij geen tijd had om een tekstboek te kopen, haalt Harry uit een kast in Slughorns klas een oud, beduimeld exemplaar van Advanced Potion Making, dat door een vorige eigenaar, een student die zich de Halfbloedprins noemt, volgekalkt is met persoonlijke aantekeningen. De tips en opmerkingen van de getalenteerde anonieme tipgever zorgen ervoor dat Harry in geen tijd de beste student van de klas wordt en naast wie Hermoine (Emma Watson) zich uit wanhoop bijna de haren uit het hoofd rukt. Maar d'r zit uiteraard een bijzonder gevaarlijk kantje aan het boek.

Maar Harry en de zijnen hebben nog andere katten te geselen. De studenten van het zesde jaar zijn volop in de puberteit en ze hebben meer en meer interesse voor het andere geslacht. Harrys kameraad Ron (Rupert Grint) wordt op elke stap die hij zet gevolgd door de dolle koe Lavender Brown (Jessie Cave), die een blinde adoratie voor de nieuwe Quidditch-doelman koestert en niets liever doet dan de hele dag haar WonWon aflikken. Hermoine, die altijd stilletjes had gehoopt dat Ron zijn meer beschaafde kant zou tonen en wat minder bruut tegen haar zou zijn, ziet de liefde van haar leven door de vingers glippen. Harry zelf heeft dan weer meer dan een behoorlijke boon voor Ginny Weasly (Bonnie Wright), Rons zus, maar hij is - niet geheel onterecht - bang dat als hij haar in zijn persoonlijke kring toelaat, hij van haar een potentieel doelwit maakt voor Voldemorts wraak. Eén en ander loopt behoorlijk uit de hand wanneer de op Harry verliefde bakvis Romilda Vane (Anna Shaffer) probeert om Harry een liefdesdrankje toe te dienen dat per ongeluk bij Ron terechtkomt. Is het het flesje Liquid Luck dat Harry beschermt en hem nog eens twee aanslagen op Dumbledore doet verijdelen of is er meer aan de hand?

Alleszins wordt er weer vanaf het begin van het schooljaar flink geruzied tussen Harry en zijn eeuwige vijand Draco Malfoy (Tom Felton), die nog eens de extra wordt vernederd omdat zijn vader Lucius op het einde van de vorige episode gearresteerd werd omdat hij een Death Eather, een aanhanger van Voldemort, is. Maar zal de zoon in de voetsporen van zijn vader treden? Het conflict met Draco loopt zo hoog op dat Harry op zeker ogenblik de sectumsempera, een bijna dodelijke spreuk, gebruikt die hij in het boek van de Halfbloedprins heeft gelezen. Zijn vrienden menen dat de verleiding van de Duistere Kant voor Harry nog nooit zo groot is geweest en samen met Ginny zoekt Harry naar een manier om het boek definitief buiten zijn bereik te houden. En dan ontdekken ze dat Draco Malfoy inderdaad iets verdachts uitvoert met een oude betoverde kast die op een zolderkamer in Hogwarts staat. Maar Harry is druk bezig met het ontrafelen van de geheime gedachten van Slughorn en wanneer hij op het geheim van Voldemort stuit, moet hij halsoverkop samen met Dumbledore een gevaarlijke reis ondernemen.

Alohomora! D'r zit na zes films wonderwel nog altijd geen sleet op de Harry Potter-formule en regisseur David Yates zoekt constant naar vernieuwing. Geen zoetsappig begin in Little Whinging dit keer. In de plaats daarvan opent de film met een aanslag door de Death Eaters op een voetgangersbrug in Londen, een voorbode van de nakende oorlog tussen de magiërs en de mensen. Alhoewel bepaalde passages uit de samenvatting zouden kunnen doen vermoeden dat het sociale leven in Hogwarts definitief is afgegleden naar het niveau van de Daily Prophet (voor de niet-Potteringewijden: het equivalent van Story en Dag Allemaal) en ondanks het feit dat Harrys nemesis Voldemort (Ralph Fiennes) in dit zesde deel helemaal niet meespeelt - we zien alleen in flashbacks zijn jeugd, toen hij nog Tom Marvolo Riddle heette - is The Half Blood Prince een meer dan voldragen fantasyavontuur dat in de loop der jaren mijlenver afstand heeft genomen van de naïeve jeugdfilmstijl uit Harry Potter And The Philosopher's Stone. Regisseur David Yates is na Chris Columbus de tweede regisseur die twee opeenvolgende Potter-films achter zijn naam heeft staan en de man heeft intussen bijgetekend om ook het laatste boek, Harry Potter And The Deathly Hallows, dat over twee films zal worden gespreid, te verfilmen waardoor de teller bij hem uiteindelijk op vier zal blijven steken, behoudens een voortijdige Adeva Kedavra. Yates moet daarbij natuurlijk de strenge blikken van schrijfster J.K. Rowling en scenarist Steve Kloves, die na deel 5 terug van weggeweest is, naast zich dulden. De boekenreeks is intussen integraal verschenen en qua plotwendingen zal er voor de Potter-aficionado's dan ook weinig nieuws te rapen zijn in de film. Buiten een paar oppervlakkige verschillen, zoals Nymphadora Tonks (Natalia Tena) die in één scène vervangen wordt door Luna Lovegood (Evanna Lynch), volgt de film trouw het boek, met de nodige hiaten uiteraard om de snelheid te bevorderen én om u later nog eens een director's cut aan te kunnen smeren. D'r zit nochtans één welbepaalde scène in de film die compleet niet in het boek terug te vinden is, namelijk die waarin Bellatrix Lestrange (Helena Bonham Carter) samen met een bende Death Eaters een raid uitvoert op The Burrow, het huis van de familie Weasley. Wat ongetwijfeld voor een probleem zal zorgen bij het begin van deel 7, voor wie enigszins vertrouwd is met de boeken, want na Bellatrix' doortocht ziet The Burrow er niet dadelijk meer uit als een locatie om een feest te geven.

Maar The Half-Blood Prince moest en zou natuurlijk vooral een film worden waarin de relatie tussen Harry Potter en zijn mentor Albus Dumbledore centraal staat, ook al omdat hun persoonlijke vriendschapsband een dramatische wending krijgt. Na het overlijden van Richard Harris - zowat de enige essentiële castwissel in de Potter-serie - blijkt uit deze film toch nog maar eens dat de keuze voor Michael Gambon een goede en weloverwogen beslissing was. Gambon geeft Dumbledore het tragische trekje van de man die er, zij het onwillend en onwetend, voor gezorgd heeft dat Voldemort zijn machtspositie heeft verworven. Bovendien zou hij nu alles doen om zijn vergissing weer recht te zetten, zelfs als dat grootse offers vraagt. Hoeveel goede acteurs Groot-Brittanië overigens telt wordt film na film nog maar eens bewezen, na onder meer John Hurt, John Cleese, Alan Rickman, Robbie Coltrane, Kenneth Branagh, David Thewlis, Jason Isaacs, Gary Oldman, Emma Thompson, Brendan Gleeson, Ralph Fiennes, Imelda Staunton en Helena Bonham Carter wordt nu Jim Broadbent aan de cast toegevoegd als nieuwe vaste rol in het Potter-versum. De kelk is overigens nog steeds niet leeg, want voor het volgende deel staan onder meer Rhys Ifans als Xenophilus Lovegood en Bill Nighy als Rufus Scrimgeour op de billing. Het is ook onmogelijk om naast het feit te kijken dat de kindacteurs van weleer erg volwassen zijn geworden en inderdaad over het nodige talent beschikken om hun rollen meer dan naar behoren te vertolken - en dan te bedenken dat het in de originele opzet de bedoeling was om na drie films de hoofdrollen te hercasten. Wie in deze film onverwacht blijk geeft van klasse en talent is Tom Felton, die uitgegroeid is van een mondaine pestkop in de eerste film tot een duidelijk door verschillende dilemma's geplaagde jongvolwassene, die zich enerzijds schaamt voor het gedrag van zijn vader maar anderzijds niet voor hem wil onderdoen en zich daarom inlaat met donkere zaakjes waarvoor hij feitelijk een maatje te klein blijkt te zijn.

Harry Potter And The Half-Blood Prince is zeker en vast een sombere film waarin thema's als dood en verlossing de boventoon voeren. Als het over romantiek gaat, is het steevast de onmogelijke, onbereikbare liefde die gedoemd is om te falen - alleen Ron en Hermoine komen er in de film nogal redelijk goed vanaf - en als er al eens mag gelachen worden, zoals met de winkel in fopartikelen waarvoor Rons tweelingsbroers Fred en George (James en Oliver Phelps) hun schoolcarrière vaarwel hebben gezegd, blijft het lachen vaak beperkt tot een paar cynische steken onder water. Ondanks het feit dat de film in fundamentalistisch-christelijke milieus geen genade vindt omwille van thema's als hekserij en toverkunsten, is de boventoon van de film opvallend braaf en worden traditionele waarden zoals de samenhorigheid van familie (zoals bijvoorbeeld de Weasleys), respect voor de oudere generatie en de bijna hoofse kuisheid, zonder uitzondering centraal gesteld zonder dat de film daardoor te knullig wordt.

BEELD EN GELUID
De Blu-ray van dit zesde deel is alweer van een meer dan behoorlijke kwaliteit. Eerst en vooral valt het kleurengebruik op waarin bruin en groen ditmaal de hoofdtinten vormen. Weer ziet de film er donker en somber uit, maar aan het contrastniveau te merken is deze high-definitiontransfer puik. De zwarte lucht boven Diagon Alley wanneer Potter en zijn kameraden getuige zijn van een meeting van de Death Eaters in Borgin and Burkes spreekt bijvoorbeeld boekdelen. Compressiefoutjes zijn niet aan de orde en onder meer de gelaatstrekken, zeker van Dumbledore en Slughorn, bevatten enorm fijne detaillering. Dat er aandacht is besteed aan de speciale effecten heeft tot gevolg dat bijvoorbeeld de scène waarin de Inferi uit het meer tevoorschijn komen en de aanval inzetten op Harry en Dumbledore bijzonder goed uit de verf komt. Dit is tevens de eerste Potter-film die voorzien wordt van een Engelse Dolby TrueHD 5.1-track, die meer dan behoorlijk klinkt en net nog een beetje gedetailleerder en voldragener klinkt dan de tracks van de vorige film, maar uiteindelijk op punten ongeveer even hoog strandt, wat geen verwijt is. De hoge en lage tonen klinken zuiver en onvervormd en scènes zoals de Quidditch-match grossieren in ruimtelijke effecten - in deze film bijten er nogal wat Quidditch-spelers in het zand, wat steevast gepaard gaat met een dof klapgeluid, gevolgd door wat nastuiteren.
 
EXTRA'S
Het bonusmateriaal is al bij al redelijk bevredigend, maar voor de nog te verschijnen Ultimate Editions wordt er blijkbaar nog steeds wat achter de hand gehouden. Net zoals op de Blu-ray van Harry Potter And The Order Of The Phoenix kan je via Focus Points een reeks achter-de-schermen-filmpjes over vanalles en nog wat oproepen tijdens de film. Close-up with the cast of Harry Potter (29 min.) laat de vooral jonge leden van de cast aan het woord over hun personages en over hun visie op de wereld van Potter. In One-minute drills (7 min.) wordt aan een handjevol castleden gevraagd om de voorgeschiedenis uit de vorige vijf films van hun personage op één minuut te omschrijven. Ook in de korte featurette What's on your mind? (7 min.) krijgen de kindacteurs een camera onder de neus geduwd en mogen ze spontaan vertellen wat in hen opkomt, wat inhoudelijk zeer schraal is. Al deze niemendalletjes worden ruimschoots gecompenseerd door de uitstekende documentaire J.K. Rowling: A year in the life (50 min.), waarin de anders bijzonder wereldschuwe auteur van de succesvolle romans zich een jaar lang heeft laten volgen door een cameraploeg, terwijl ze de laatste hand legde aan Harry Potter And The Deathly Hallows. Het resultaat is een schets van Rowling als een vriendelijke maar artistiek veeleisende vrouw die toch wel een beetje durft genieten van de erkenning die haar lang niet gegund werd. Wel moeten we de kijker waarschuwen dat de documentaire massieve spoilers bevat voor wie het laatste boek uit de reeks niet gelezen heeft en dat wie nog van plan is de turf te doorploegen, beter deze kelk - alvast tijdelijk - aan zich voorbij laat gaan. De laatste documentaire is het promotionele The wizarding world of Harry Potter - Sneak peek (12 min.) waarin de medewerkers van het Universal-pretpark in Orlando aan het werk zijn om een Hogsmeade-dorp uit de grond te stampen waarin alle klassieke locaties uit de Potter-films terug te vinden zijn. De disk bevat nog 7 minuten verwijderde scènes waarvan een paar die de film niet hebben gehaald, zoals de scène waarin Voldemort junior twee onschuldige kinderen in zijn schuilplaats lokt. De BD Live-sectie zou onder meer moeten dienen om in de loop van december een livescreeningevenement te ondersteunen, waarna regisseur David Yates en hoofdacteur Daniel Radcliffe acte de présence zouden geven, gevolgd door de wereldpremière van de eerste trailer van Harry Potter And The Deathly Hallows Part I.
 
CONCLUSIE
Harry Potter And The Half-Blood Prince is alweer een geslaagd vervolg waarin het zeer meticuleus op voorhand geplande universum van Joanne Rowling tot leven komt. De Blu-ray heeft geen noemenswaardige tekortkomingen, maar gegarandeerd verschijnt er tegen de bioscoopcarrière van deel 7 ook van dit deel 6  een Ultimate Edition.cover
Studio: Warner

Regie: David Yates
Met: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Robbie Coltrane, Michael Gambon, Jim Broadbent, Bonnie Wright, Tom Felton, Alan Rickman, Maggie Smith, Natalia Tena, David Thewlis, Helena Bonham Carter, Evanna Lynch, Julie Walters, Timothy Spall

Film:
8,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Fantasy

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2009

Leeftijd:
12

Speelduur:
154 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Vlaams Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Portugees Dolby Digital 5.1
Engels audio-descriptief Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Spaans, Portugees, Italiaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds
Extra's:
• Documentaires "Focus Points"
• Documentaire "Close-up with the cast of Harry Potter"
• Documentaire "One-minute drills"
• Documentaire "J.K. Rowling: A year in the life"
• Documentaire "What's on your mind?"
• Documentaire "The wizarding world of Harry Potter - Sneak peek", • Deleted scenes
• BD Live

Andere recente releases van deze maatschappij