:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DEEP IMPACT
DEEP IMPACT (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-04-08
FILM
Centraal in de film staat nieuwslezer Jenny Lerner (Tea Leoni) die een gouden kans ziet om haar carriere een stoot opwaarts te geven als ze een exclusieve scoop krijgt aangereikt, namelijk dat de minister van financiën geen ontslag heeft genomen omwille van familiale redenen zoals algemeen wordt aangenomen, maar omwille van overspel. Tot haar grote verbazing vraagt president Beck (Morgan Freeman) haar zelf om de zaak nog twee dagen te laten sudderen; daarna zal er een mededeling volgen en als wederdienst mag zij op de persconferentie de eerste vraag stellen. De persconferentie loopt helemaal anders dan Jenny verwacht heeft: de president kondigt aan dat de jonge amateurastronoom Leo Beiderman (Elijah Wood) samen met de sterre­nkun­di­ge dr Wolf, die in een verkeersongelukl is omgekomen, een komeet heeft waarge­no­men die binnen een goed jaar de baan van de aarde zal kruisen. Een gezamelijk Amerikaans-Russisch initiatief is intussen op poten gezet en vanuit een gloednieuw ruimtestation zal een team van experts, onder leiding van ex-maanreiziger Spurgeon Tanner (Robert Duvall), een landing op de komeet uitvoeren en die door kernexplo­sieven proberen te herleiden tot hapklare brokken. Uiteraard mislukt het plan en erger nog, in plaats van een heel grote komeet (Wolf-Beiderman) is die nu gesplitst in een grote (Wolf) en een kleinere (Beiderman).

De president heeft echter een tweede plan achter de hand: vlak voor de impact zal een totale kernaanval vanop aarde gelanceerd worden om de kometen tot gruis te herleiden. Voor het (erg waarschijnlijke) geval dat dit niet zou lukken, worden er bovendien in oude mijnsites verblijfplaatsen ingericht, waarin alle planten- en diersoorten voor de fatale schok behoed worden. Als niet alle mensen de schok overleven, danmoet beslisteen deel van de mensheid gered worden en daarom wordt er willekeurig een klein miljoen Amerikanen door het lot aangeduid om voor de fatale crash plaats te nemen in de schuilkelders. Omdat niet iedereen gelukkig is met deze regeling (zo worden 50-plussers per definitie uitgesloten van de loting omdat die niet meer kunnen "kweken"), breken er rellen uit. De rest van de film focust op twee familie s die elkaar niet kennen en toonthoe zij met het nakende einde van de wereld in het reine komen. Een van de geselecteerde gelukkigen is journa­lis­te Jenny Lerner. Ze leeft in onmin met haar vader Jason (Maximilian Schell) omdat die hertrouwd is met een vrouw die haar zus kon zijn. Als haar moeder verneemt dat mensen van haar leeftijd geen kans maken op uitloting, beneemt ze zichzelf van het leven, waardoor Jenny haar vader nog meer dan ooit verwijt dat hij nooit van haar of van haar moeder gehouden heeft. Een andere gelukkige is Leo Beiderman, de ontdekker van de komeet, die intussen een lokale beroemdheid is geworden. Hij en zijn ouders mogen plaats nemen in de Ark, maar Leo wil te allen prijze zijn vriendin Sarah (Leelee Sobreskii) meenemen. Ze trouwen nog snel en gebruik makend van zijn bekendheid probeert hij ook  Sarahs ouders mee te nemen. Dat mislukt echter en Leo moet kiezen tussen zijn ouders of zijn vriendin.

Deep Impact is qua opzet  wetenschappelijk veel meer onderbouwd dan Armageddon, dat ongeveer tegelijkertijd uitkwam. Terwijl die laatste film overloopt van de adrenaline en patsers zoals Bruce Willis en Ben Affleck de wereld mogen redden, speelt Deep Impact meer in op het sentiment. Alhoewel: een tearjerker en een rampenfilm in één! Oorspronkelijk wilde Steven Spielberg een moderne versie maken van de klassieker When Worlds Collide, maar omdat het concept van twee botsende planeten helemaal geen suspens of disbelief zou kunnen opwekken en omdat rond dezelfde tijd de komeet van Shoemaker-Lévy in botsing kwam met de planeet Jupiter, ontstond het idee om de botsing niet met een andere planeet, maar met een asteroïde te laten geschieden. Alhoewel regisseur Mimi Leder (Pay It Forward) met het verhaal vooral een gevoelige snaar tracht te raken, bevat de film nog meer dan voldoende actie en speciale effecten om de liefhebbers op voldoende lekkers te trakteren. Nog een verschil met Armageddon is het feit dat Leder een merkelijk ernstigere cast bij elkaar heeft gezocht, met in een glansrol Morgan Freeman als de president van de Verenigde Staten, wijs en vooruitziend. Ook het team dat middels de Space Shuttle probeert om de komeet tot ontploffing te brengen met een handjevol atoomwapens, bestaat in deze film niet uit een bende losgeslagen boorwerkers, maar uit eerder nuchtere, droge en afgeborstelde wetenschappers en beroepspiloten. Wat de film wel een beetje doet ontsporen is de te pas en te onpas bovendrijvende religieuze ondertoon aan de vooravond van de grote vernietiging, die nog maar eens uitgaat van het eigen grote (Amerikaanse) gelijk en het einde van de film, waarvan je feitelijk niet weet of je nu blij moet zijn of janken, is een beetje té melig. Toch heeft Deep Impact zeker zijn verdiensten, niet het minst qua spektakelfilm.

BEELD EN GELUID
Dit is door de bank genomen een mooie release voor een ietwat oudere titel. In het 2.40:1-beeld zijn de schaduwen soms een klein beetje té licht uitgevallen en er is een klein beetje grain waar te nemen, maar de kwaliteit is zeker en vast een klasse hoger dan op de standaard-dvd. De kleuren neigen wat veel naar het rood, waardoor de huidtinten niet 100 % natuurlijk overkomen, maar dat wordt goedgemaakt door details in de textuur, bijvoorbeeld in de close-ups van Morgan Freeman en van de astronauten aan boord van de Space Shuttle. Wat vooral een pluspunt is, is dat dit een mooie heldere beeldtransfer is. De Dolby TrueHD 5.1-soundtrack klinkt in de achterste kanalen levendig en fris; er is aandacht besteed aan bijvoorbeeld de mechanische bijgeluiden in het ruimtestation en de erg op strijkers steunende soundtrack heeft baat bij het ontbreken van PAL-speedup. Met explosies en gierende helikopters wordt spaarzaam omgesprongen en het geheel klinkt nergens overdreven.
 
EXTRA'S
De extra's van de special edition zijn overgenomen. Vooreerst is er is een uitsluitend in het Engels ondertitelde audiocommentaartrack van regisseur Mimi Leder en speciale effectenman Scott Farrar. We vernemen onder meer dat het oorspronkelijk de bedoeling was om een film van 3 uur te maken, met nog meer nadruk op de ontwikkeling van de karakters, maar het testpubliek liet het afweten. Als tweede in de rij vinden we vier featurettes of beter gezegd één featurette die in vier stukken is gehakt en die afklokt op 32 minuten. Preparing for the End (9 min.) maakt een inschatting over de realiteitswaarde van de film en er worden enkele wetenschappers voor de camera gehaald die daar hun zegje over doen. Daarnaast wordt getoond hoe regisseur Mimi Leder en de leden van de cast bij het project betrokken werden. Making an Impact (12 min.) toont ons de creatie van de speciale effecten, zoals de gigantische vloedgolf. In Creating the Perfect Traffic Jam (6 min.) gaat het over een andere memorabele scène uit de film, waarin we één van de grootste files aller tijden zien. In Parting Thoughts (5 min.) vertelt regisseur Mimi Leder over de reacties van het testpubliek en de vroegtijdige dood van eerste cameraman Dietrich Lohmann. De film sluit af met een vrij nutteloze fotogalerij en twee trailers.
 
CONCLUSIE
Deep Impact maakt een verschil op Blu-ray: de technische kwaliteit is verbeterd en vooral het beeld ziet er om te zoenen uit.coverStudio: Paramount

Regie: Mimi Leder
Met: Robert Duvall, Tea Leoni, Elijah Wood, Vanessa Redgrave, Maximilian Schell, Morgan Freeman

Film:
7/10

Extra's:
4/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1998

Leeftijd:
12

Speelduur:
121 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans, Deens, Noors, Fins, Zweeds, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaartrack
• Documentaire "Preparing for the End"
• Documentaire "Making an Impact"
• Documentaire "Creating the Perfect Traffic Jam"
• Documentaire "Parting Thoughts"
• Fotogalerij
• 2 trailers

Andere recente releases van deze maatschappij