:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> NEW YORK RIPPER, THE
NEW YORK RIPPER, THE
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2002-07-04
FILM
In New York waart een bloeddorstige maniak rond die op gruwelijke wijze knappe jonge vrouwen vermoordt. Inspecteur Fred Williams (Jack Hedley) die zich met zaak bezig houdt heeft weinig tot geen aanknopingspunten. Behalve dat de dader zijn moorden per telefoon met een Donald Duck-achtige stem aankondigt. Inspecteur Williams roept de hulp in van de briljante psychiater Paul Davis (Paolo Malco). Samen proberen de heren de moordenaar op te sporen om deze dan te stoppen. Maar de slachtoffers blijven vallen…

Mensen die dachten dat Italiaanse Horrormeester Lucio Fulci al te ver ging met horroravonturen als The Beyond, Zombie 2 en City Of The Living Deadkan maar beter twee keer slikken voor hij deze film gaat bekijken. The New York Ripper is wat men noemt horror voor gevorderden en komt de dag van vandaag nog steeds als een mokerslag aan! Mensen die voornoemde films als Zombie 2 en dergelijke al erg vonden gelieve zich dan te onthouden. Want in New York Ripper wordt het bloed en geweld niet meer getoond in een context van fantasie en een licht verhaaltje, maar eerder grauw en pijnlijk realistisch à la Maniac (’80) van regisseur William Lustig. Toen New York Ripper in ’82 uitkwam bracht het een schokgolf van jewelste weer en de film werd zelfs verbannen in Duitsland, Australië, UK en in Noorwegen. In de UK was er lange tijd enkel maar een geknipte versie te krijgen waar al de gore uitgeknipt was en de ongeknipte versie haalde zelfs de beruchte Video Nasties-lijst (betekent letterlijk: smerige videolijst!). Op de Video Nasties-lijst kwam alles terecht dat verboden werd door de BBFC (British Board of Film Classification). Op deze lijst stonden ook nog titels zoals Driller Killer, Evil Dead en The Texas Chainsaw Massacre. De dag van vandaag heeft men in de UK nog steeds geen volledig ongeknipte versie van New York Ripper. The New York Ripper was het laatste echte filmische hoogtepunt van Fulci en je kan er uren over speculeren dat New York Ripper misschien wel de oorzaak was dat zijn carrière er daarna nooit meer bovenop kwam. Omdat de Italiaans regisseur misschien toch te ver was gegaan met zijn extreem bloederig horrorspektakel. Wij vinden van niet want New York Ripper is samen met The Beyond zelfs zijn beste werk! Dat zijn carrière daarna een duik nam lag er gewoon aan dat hij enkele verkeerde carrièrekeuzes gemaakt heeft (hoe kun je rampen zoals Conquest (’83) of Rome, 2072 A.D. (’83) anders noemen?). Dat Fulci en zijn vaste partner in crime, producer Fabrizio De Angelis, na het mislukte Manhatten Baby (’82) uit elkaar gingen kan er ook iets mee te maken hebben. Dus met New York Ripper hebt u Fulci’s laatste meesterwerk in handen, aan u om uit te maken of de film echt zo erg is als iedereen beweerd.

BEELD EN GELUID
De gebruikte print voor deze Italian Shock uitgave bevat af en toe wat printbeschadigingen, maar dit is nooit storend. Het beeld heeft een goed contrast en een solide zwartniveau. Ook het schaduwdetail is bevredigend. We hebben geen digitale compressiefouten kunnen opmerken. Ook filmgrain is maar amper aanwezig. Wel vinden wij het beeld soms iets te donker maar dat kan je zelf een beetje aanpassen. Een prima transfer van Italian Shock! De geluidskwaliteit is niet om van uw stoel te vallen maar doet zijn werk voor dit soort film meer dan voldoende. De track heeft wel wat last van lichte ruis en soms wat kraakjes. Wij vonden het niet storend maar misschien is niet iedereen het daarmee eens. Gezien het bronmateriaal een bevredigende geluidstrack.

EXTRA'S
Italian Shock heeft enkele waardevolle features uit zijn mouw geschud waar de fans tevreden kunnen over zijn. Net als op de Zombie 2 release van hetzelfde Italian Shock, treffen we de film soundtrack aan. Dit bestaat uit een 10-tal nummers. Dan hebben we een fotogalerij die eigenlijk meer een slideshow is waar enkele lobby-cards van de film voorbij komen. Een filmografie van de regisseur is ook aanwezig en de bioscooptrailer mag ook niet ontbreken. We treffen ook nog een Duitse (!) trailer aan voor New York Ripper en een cross-promotional trailer voor Treasure Of The Amazone. Toch een leuke aanvulling voor de verzamelaars, zeker als je weet dat de Amerikanen het maar moeten stellen met één trailer en een biografie voor Fulci.

CONCLUSIE
New York Ripper is een gelaagde horrorklassieker van de “master of gore” Lucio Fulci. Maar vergis u niet; dit is geen film voor doetjes! Het geweld dat in de film zit is realistisch en hard, en zal nog steeds mensen kunnen schokken. Italian Shock heeft deze belangrijke horrorfilm uit de jaren ’80 een prima beeldkwaliteit meegegeven en een bevredigende geluidskwaliteit. Ook bevat deze DVD een handvol leuke extra’s en dat maakt van deze schijf een must voor elke zichzelf respecterende horrorfan.


cover
Studio: Italian Shock

Regie: Lucio Fulci
Met: Jack Hedley, Paolo Malco, Almanta Suska, Howard Ross, Andrea Occhipinti, Alexandra Delli Colli

Film:
8/10

Extra's:
6,5/10

Geluid:
6/10

Beeld:
8/10


Regio:
0

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1982

Leeftijd:
16

Speelduur:
87 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
60BA834C2D5B2020


Beeldformaat:
2.35:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Bioscooptrailer
• Internationale bioscooptrailer
• Photo gallery
• Filmography
• Musical Soundtrack
• Cross-promotional trailer

Andere recente releases van deze maatschappij