:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> VALMONT
VALMONT
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2010-10-17
FILM
Aan het einde van de 18de eeuw publiceert Pierre Choderlos de Laclos zijn beroemdste werk, de briefroman Les Liaisons Dangereuses. uit de uitgebreide correspondentie tussen de verschillende personages, krijgen we een beeld van het leven van de Franse adel aan de vooravond van de revolutie.Wie dacht dat dit leven enkel bestond uit saaie gesprekken, borduurwerkjes, kaartavonden en wandelingen, zit er grondig naast. Markiezin de Merteuil en burggraaf de Valmont – die overigens ex-geliefden zijn – houden er immers een heel ander tijdverdrijf op na:  het veroveren en dumpen van minnaars. Of dat is alleszins de bedoeling, want wanneer de markiezin ontdekt dat haar huidige minnaar – graaf de Gercourt – haar aan de kant schuift omdat hij wil trouwen met de onschuldige Cécile de Volanges, is ze zwaar in haar eer gekrenkt en gaan de poppen pas echt aan het dansen. De markiezin wil wraak nemen en ze roept hiervoor de hulp in van Valmont die Cécile moet verleiden. Wat kan er immers erger zijn dan dat Gercourt tijdens zijn huwelijksnacht ontdekt dat Cécile helemaal niet zo onschuldig en puur is? Valmont vindt deze opdracht echter beneden zijn waardigheid en heeft heel andere – en op zijn zachts gezegd - ambitieuzere  plannen. Hij wil de godsdienstige en preutse mevrouw de Tourvel aan de haak slaan.  Toch slagen Merteuil en Valmont  erin tot een overeenkomst te komen. Als Valmont erin slaagt zowel Cécile als mevrouw de Tourvel in zijn bed te krijgen, zal de markiezin ook nog eens een nacht met hem doorbrengen. Zo niet staat hem een boetedoening in het klooster te wachten. Aanvankelijk lijkt alles te lopen volgens plan, maar waar Valmont niet op gerekend heeft, is dat hij wel eens verliefd zou kunnen worden op mevrouw de Tourvel…

Les Liaisons Dangereuses is meermaals verfilmd. De bekendste versie is zeker Dangerous Liaisons uit 1988 met Glenn Close en John Malkovich in de hoofdrollen. Slechts een jaar later verscheen Valmont, geregisseerd door Milos Forman. Bekendste kop in deze film is ongetwijfeld Colin Firth als Valmont himself. De markiezin de Merteuil en Cécile de Volanges worden respectievelijk vertolkt door Annette Bening (American Beauty) en Fairuza Balk (American History X en The Craft).Met Valmont levert Milos Forman – die eerder al Amadeus op zijn palmares schreef – weer een mooi ogend kostuumdrama af. De decors en de kostumering zijn zeer goed gekozen en sluiten perfect aan bij de tijdsgeest. Wat de eigenlijke verfilming van het boek van Choderlos de Laclos betreft, permitteert Forman zich wat meer vrijheid. Zeker Valmont komt een stuk jonger en speelser over dan in het boek. Terwijl we Valmont eigenlijk kennen als een ijskoude vrouwenverleider, zien we hier eerder een schelmse en charmante verleider aan het werk. Ook de relatie tussen Valmont en Merteuil wordt minder uitgediept. Maar laat dit zeker de pret niet bederven!  Valmont is een ontspannende film waarin er ook nog plaats is voor wat humor.
 
Ook de acteerprestaties stellen niet teleur. Vooral Annette Bening levert naar onze bescheiden mening een sterke prestatie. In tegenstelling tot de bikkelharde en cynische Merteuil zoals ze vertolkt wordt door Glenn Close in Dangerous Liaisons, krijgen we hier te maken met een vrouw van wie we kunnen geloven dat ze mensen met haar charme om de tuin weet te leiden.BEELD EN GELUID
Qua beeldkwaliteit stelt Valmont niet veel voor. De achtergronden zijn zelden scherp en vaak komen de kleuren mat over. Nochtans had het kleurenpalet dat gehanteerd wordt  mooi kunnen zijn. In de interieurs zien we warme houttinten en rode kleuren die door het kaarslicht benadrukt worden. De buitenscènes worden gekenmerkt door groen en grijsblauw. Alle personages en scènes die niet behoren tot de adellijke kringen worden in bruine, grijze en grauwe tinten weergegeven. Ook wat het geluid betreft, scoort Valmont maar middelmatig.

EXTRA'S
Deze dvd bevat geen extra’s, of liever geen extra’s die het vermelden waard zijn. Behalve de filmografie van Forman, Firth en Bening worden er nog drie andere films kort voorgesteld; Tess, Jean De La Florette en Manon des Sources. Vooral de voorstelling van Tess is beneden alle peil, aangezien het niet meer is dan een aantal screencaps die steeds meer uitgezoomd worden.

CONCLUSIE
Voor de liefhebbers van ernstige kostuumdrama’s waarin zowel het diepe verdriet als het opperste geluk tot in de details uitgesmeerd worden, is Valmont waarschijnlijk niet de beste keuze. Ook zij die gesteld zijn op een verfilming die nauw aansluit bij het boek, zullen niet aan hun trekken komen. Maar voor al diegenen die aan een ontspannende filmavond toe zijn – of gewoon Colin Firth eens willen zien in zijn jonge jaren – is Valmont wel de moeite waard.


cover
Studio: A-Film

Regie: Milos Forman
Met: Colin Firth, Annette Bening, Meg Tilly, Fairuza Balk

Film:
7.5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
5/10

Beeld:
5/10


Regio:
2

Genre:
Historisch

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1989

Leeftijd:
12

Speelduur:
132 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.35:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Filmographies
• Original theatrical trailerAndere recente releases van deze maatschappij