:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SORCERER'S APPRENTICE, THE
SORCERER'S APPRENTICE, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2011-01-03
FILM
Van de drie leerlingen van de magiër Merlijn (James A. Stephens) heeft er één, de verdorven Maxim Horvath (Alfred Molina), de kant van het duistere en van Merlijns eeuwige tegenstandster Morgan Le Fay (Alice Krige) gekozen, een griezeltroela uit het spookhuis. De tweede leerling, Veronica (Monica Bellucci), duidelijk dan weer géén griezeltroela uit het spookhuis, heeft zich opgeofferd om de derde, haar minnaar Balthazar Blake (Nicolas Cage) te redden en Horvath te laten opsluiten in een magisch artefact, de Grimhold. Blake zwerft al duizend jaar de wereld rond op zoek naar de opvolger van Merlijn, die uiteindelijk de macht van Le Fay zal kunnen breken, en meent die gevonden te hebben in de persoon van Dave Stutler (Jay Baruchel), een eerder sullige natuurkundestudent met hormonale problemen die ondanks het gebruik van moderne wiskunde niet meer te tellen zijn, en die op tienjarige leeftijd reeds een redelijk genante ontmoeting met Blake en Horvath had en daar liefst niet te veel aan herinnerd wil worden. Door Daves gestuntel is Horvath weer uit de Grimhold bevrijd en is om het zo te zeggen the genie out of the bottle. En natuurlijk is het niet zo makkelijk om die er weer in te krijgen, zeker niet als die na zijn eenzame opsluiting pissed off is. De spoedcursus in magie die Blake voor Dave in petto heeft loopt echter niet over rozen, want Dave heeft misschien wel de aanleg om tovenaar te worden, maar zeker niet het talent om met zijn gedachten bij de les te blijven.

Producent Jerry Bruckheimer brengt voor deze prent regisseur Jon Turteltaub (Jericho) en steracteur Nicolas Cage weer samen na het eerdere succes van National Treasure. Met als inspiratie niet méér dan de fameuze leerling-tovernaarscène uit de Disney-flick Fantasia en ongetwijfeld met het kassucces van die andere leerling-tovenaar in het achterhoofd is dit een film die met weinig kapsones en een plot die niet veel moeilijker is dan pakweg The Mummy en dus op een sigarettenblaadje past, het publiek moeiteloos inpakt. The Sorcerer's Apprentice is een familievriendelijke actiefilm met veel speciale effecten en weinig dode momenten, en voor het genre bijzonder weinig onderbroekenlol - ik knijp voor de makers één oogje dicht voor die éne plasmabal in het kruis van Jay Baruchel. D'r zit voor elk wat wils in de film: fantastische kostuums, een spannende straatachtervolging en dé flauwste Depeche Mode-grap sinds eeuwen. Het acteerwerk is wat wisselvallig: vooral Jay Baruchel is nog niet droog achter zijn oren en zal waarschijnlijk in elke andere film dan die waar hij een sociaal onaangepaste nerd moet spelen, zoals laatst ook in How To Train Your Dragon, falen. Wie dan weer met overschot zijn sardonische rol kan invullen is Alfred Molina, na Spider-man 2 alweer in een schurkenrol, die het tot een kunst heeft verheven om al moordend zwartgallige opmerkingen te spuien. De acteurs zijn echter allemaal goed op dreef en hebben duidelijk plezier in hun werk; zeker van Nicolas Cage - met leren jas, een baard van een week en blijkbaar militant verzetsstrijder geworden tegen haarshampoo - is het een tijdje geleden dat we de man nog in goeden doen bezig zagen. U moet zich niet verwachten aan een diepgeworteld existentieel drama met diepe kerven in de ziel van de hoofdrolspelers, en Baruchels romantische gestuntel is inwisselbaar met veel eenheidsworst uit andere films, maar The Sorcerer's Apprentice is geen weggegooid geld. Een sequel behoort tot de mogelijkheden.

BEELD EN GELUID
D'r is moeite gespendeerd om deze spektakelfilm in een goede transfer naar het Blu-rayformaat te versassen. Van de confettiregen in Chinatown over de scherp afgelijnde plasmabollen die de hoofdpersonages elkaar naar het hoofd gooien tot en met de weerschijn op de fantastisch morphende bolides en mechanische vogels waarmee de hoofdpersonages elkaar door de straten van de Big Apple bekampen, alles ziet er levensecht uit. De details in de warme, levendige gezichten, de textuur van de CGI-draak, de roestige kelder waarin Dave zijn experimenten uitvoert, alles straalt vakmanschap uit. Dit alles wordt gepresenteerd zonder fouten en met een licht laagje filmgrain dat net volstaat om het geheel er filmisch uit te laten zien. De DTS HD MA-track is hevig en agressief, bulkt uiteraard van de speciale effecten waarbij de toverspreuken naar alle kanten vliegen, en laat het geluidslandschap op zijn grondvesten daveren bij elke explosie van een plasmabol, dollemansrit door een spiegel en knetterende bliksemschicht. Weinig subtiel maar dolle pret gegarandeerd.

EXTRA'S
Er staat een redelijke kwantiteit bonusmateriaal op de disk, maar het is allemaal wat vrijblijvend en heeft een hoge aaibaarheidsfactor, maar weinig substantie. Uiteraard begint de disk ook weer naar Disney-gewoonte met een hoop cross-promotionele trailers. In Magic in the City (13 min.) wordt New York aangeprezen als de uitgelezen locatie voor de film. The Science of Sorcery (11 min.) toont de wetenschap achter de speciale effecten, zoals de in de film vaak gebruikte Teslaspoel. In Making Magic Real (12 min.) vernemen we dat Jon Turteltaub het liefst al zo veel mogelijk van de speciale effecten op de set creëert en er liefst zo weinig mogelijk achteraf aan wil toevoegen. In Fantasia: Reinventing a Classic (10 min.) toont men hoe de scène waarin Dave met behulp van magie zijn laboratorium wil poetsen geïnspireerd is door de klassieke animatiefilm. The Fashionable Drake Stone (2 min.) toont ons acteur Toby Kebbell, die inderdaad op een gesjeesde kandidaat uit een playbackshow voor Depeche Mode-fans lijkt. In The Grimhold: An Evil Work of Art (4 min.) toont onder meer Alfred Molina vol trots met een reproductie van zichzelf op het magische artefact dat op een matroesjka lijkt, en in The Encantus (2 min.) zien we hoe het magische boek dat ter grootte van een zakdoek kan worden gevouwen, wordt opgebouwd. De door motion capture tot vervaarlijk uitziende beesten omgetoverde hondjes krijgen de aandacht in Wolves & Puppies (3 min.), en de reeks documentaires wordt afgesloten met The World's Coolest Car (2 min.), waarin we vernemen dat de Rolls Royce Phantom uit de film eigendom is van Nicolas Cage zelf (of was, want de acteur heeft blijkbaar een paar onopgeloste probleempjes met de fiscus). De 5 verwijderde scènes (8 min.) zijn een stuk ruimer geëngageerd dan de Outtakes (3 min.) waarin de acteurs in lachen uitbarsten, maar we feitelijk niet te zien krijgen waarom.
 
CONCLUSIE
The Sorcerer's Apprentice is een aardig stukje popcornspektakal dat een zeker niveau haalt. De Blu-ray is excellent, maar de extra's zijn dun en spreken niet echt tot de verbeelding.coverStudio: Disney

Regie: Jon Turteltaub
Met: Nicolas Cage, Jay Baruchel, Alfred Molina, Teresa Palmer, Toby Kebbell, Omar Benson Miller, Monica Bellucci, Alice Krige

Film:
8,5/10

Extra's:
4/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Fantasy

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2010

Leeftijd:
9

Speelduur:
109 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717418289843


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS 5.1
Russisch Dolby Digital 5.1
Oekraiens Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Russisch, Lets, Litouws, Ests
Extra's:
• Documentaire "Magic in the City"
• Documentaire "The Science of Sorcery"
• Documentaire "Making Magic Real"
• Documentaire "Fantasia: Reinventing a Classic"
• Documentaire "The Fashionable Drake Stone"
• Documentaire "The Grimhold: An Evil Work of Art"
• Documentaire "The Encantus"
• Documentaire "Wolves & Puppies"
• Documentaire "The World's Coolest Car"
• 5 verwijderde scènes
• Outtakes
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij