:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> OPEN SEASON 3
OPEN SEASON 3 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2011-01-07
FILM
Boog de beer (Mike Epps) vindt dat de tijd rijp is om een tochtje te maken "onder echte mannen", maar hij vindt geen echte mannen die hem willen vergezellen. Vooral de weigering van zijn boezemvriend Elliot (Joel McHale), die tegenwoordig een klein beetje onder de sloef ligt van zijn Giselle (Jane Krakowski) en zijn handen vol heeft met het opvoeden van zijn kinderen, komt verkeerd aan. Boogs eenzame tocht voert hem naar een Russisch circus, waar een sprekend op hem lijkende beer Doug (Matthew J. Munn) en zijn sidekick, de lama Alistair (Dana Snyder), net plannen aan het maken zijn om de plaat te poetsen. Doug ziet in de komst van Boog de opportuniteit van zijn leven om er vandoor te kunnen gaan zonder dat zijn afwezigheid meteen opvalt. Wanneer Boog ook nog oog krijgt voor de vrouwtjesbeer Ursa (Gina Torres), met wie Doug samen een act brengt, heeft die veel zin om bij het circus te blijven, zelfs wanneer de eigenaars plannen schijnen te maken om terug te keren naar Rusland. Jammer genoeg zijn Boogs circustalenten eerder aan de beperkte kant.

Open Season 3 is alweer het derde deel in de reeks direct-to-video-vervolgen van Open Season, een titel waarmee Sony Animation aansluiting zocht bij de highdefinitiontrend en toegegeven, het origineel op een groot scherm zal zeker kopers over de streep hebben getrokken. De originele film is overigens recent nog heruitgebracht in een 3D-versie in wat duidelijk een poging was om ook nog daar wat cash bij elkaar te graaien. De originele acteurs Martin Lawrence en Ashton Kutcher zijn definitief uit de film verdwenen, maar het gros van de stemmencast van Open Season 2 is weer van de partij, zij het dat personages als die van Jane Krakowski of Billy Connolly geen wezenlijke bijdrage aan de film meer leveren. Er wordt niet danig veel ambitie aan de dag gelegd om de personages ook maar het minst te laten evolueren, uit te diepen of überhaupt een leuk avontuur te laten beleven, en de productie die op een schamele 74 minuten wordt afgeraffeld, begint en eindigt vrij abrupt. De film teert echter, net als de vorige twee delen, niet echt op platte humor en dat maakt van het geheel een familievriendelijk tijdverdrijf. Van een aangename verrassing zoals het eerste deel is er echter al lang geen sprake meer, alhoewel de opening met het nummer Real Wild Child van Iggy Pop op meer deed hopen; het script is maar half uitgewerkt, de karakters zijn gewoon niet aaibaar meer en de enige goede grap, die waarin Boog een winkel leegplundert, is letterlijk uit het eerste deel gelicht. De film lijkt te zijn gemaakt omdat pakketjes met drie Blu-rays hoger geprijsd kunnen worden dan die met maar twee.

Maar we moeten toch bij deze disk een kanttekening ter grootte van een huis maken: deze versie is namelijk zo goed als onbekijkbaar. Voor audio moet u namelijk kiezen uit een Engelse versie die door het gebruik van piepstemmetjes van acteurs die duidelijk helium inhaleren nauwelijks beter beluisterbaar is dan Alvin and the Chipmunks die de soundtrack van een Teletubbie-film hebben ingesproken en een schabouwelijk slechte semi-Vlaamse, semi-Nederlandse track. Als u niet weet wat u onder dat laatste moet verstaan: de meerderheid van de cast spreekt een soort van onverstaanbaar Vlaams dat doorspekt is met Hollandse uitdrukkingen ("ammehoela") die niemand ten zuiden van de landsgrens bezigt. Als uw kinderen aan deze film later een spraakgebrek overhouden en u dagvaardt Sony Animation, lijkt het ons best mogelijk dat u juridisch uw slag thuishaalt. De film bevat geen ondertitelingstrack, noch in het Nederlands, noch in het Engels of in enige andere taal. Ik kan niet anders dan dit in de beoordeling van de film mee te laten spelen. Hoewel ik even goed Engels spreek als mijn eigen moedertaal, heb ik deze film amper kunnen begrijpen. Sony, shame yourselves! Als er een deugdelijke re-release mét Nederlandse ondertitels wordt uitgebracht, zal ik mijn mening herzien.
 
BEELD EN GELUID
Open Season 3 is mooi in beeld gezet, met nette animatie die nergens schromelijke gebreken vertoont, maar het is toch wel overduidelijk dat het kostenplaatje voor deze sequel beperkt moest blijven. Qua details die bewegen in de achtergrond en qua textuur scoort deze release redelijk wat lager dan zijn twee voorgangers. Op de inhoudelijke aspecten van de geluidstrack na, die in de vorige sectie reeds uitvoerig besproken zijn, is de Engelse DTS HD-track maar een mager beestje met weinig ruimte voor effecten of voor een goed gebruik van de bastonen. De muziek klinkt zelfs hier en daar wat afgetopt, waarbij de scherpere hoge tonen wegvallen.
 
EXTRA'S
De extra's op deze disk zijn al helemaal een joke. Wie niet zo gecharmeerd is door de film kan in de Rabbit Splat Mode virtueel konijnen naar het scherm flikkeren. Wat hiervan het nut is, is extreem voor discussie vatbaar. Het spelletje "Boog's Cannon Blast Game" is even dom als het klinkt en de enige extra van betekenis is een progression reel waarin de openingssequentie in verschillende fasen wordt opgebouwd. Deze prachtextra heeft maar liefst een speelduur van een volle minuut en - hola hola - vijf seconden. Dank u Sony voor zo'n gulle toegift!
 
CONCLUSIE
De eerste gigantische misser van Sony in 2011 is een feit. Zonder Nederlandse ondertiteling is deze titel gewoon onbekijkbaar en illustreert de disk nog maar eens dat sommige filmfirma's compleet geen rat's ass geven om de kwaliteit die ze toch in huis hebben om in de nodige technische ondersteuning te voorzien. Advies: niet kopen!coverStudio: Sony Pictures HE

Regie: Cody Cameron
Met: Mike Epps, Joel McHale, Matthew J. Munn, Dana Snyder, Billy Connolly, Ciara Bravo, Charlie Bright, Cody Cameron, Crispin Glover, Jane Krakowski, Sean Mullen, Steve Schirripa, Matthew W. Taylor, Gina Torres

Film:
0/10

Extra's:
1/10

Geluid:
9/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2010

Leeftijd:
AL

Speelduur:
75 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609667103


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels Dolby DTS-HD MA 5.1
Frans Dolby DTS-HD MA 5.1
Vlaams/Nederlands Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Arabisch Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
geen
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Rabbit Splat Mode
• Spelletje "Boog's Cannon Blast Game"
• Progression reel

Andere recente releases van deze maatschappij