:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HOW TO BE
HOW TO BE
Bespreking door: Ellen - Geplaatst op: 2011-03-31
FILM
Arthur – Art voor de vrienden – is een amateurmuzikant. Ondanks zijn pogingen om vooruit te geraken in de artistieke wereld, lijkt Art daar maar niet in te slagen. Het contact met zijn ouders verloopt allesbehalve vlot. Noch zijn vader noch zijn moeder hebben tijd voor Art en van een band tussen ouders en kind is geen sprake. Als Art dan ook nog eens gedumpt wordt door zijn vriendin is het voor hem een uitgemaakte zaak: hij is de meest zielige jongere uit Londen en omstreken. Zijn zelfmedelijden neemt inderdaad extreme vormen aan. Zo doet Art aan vrijwilligerswerk in een centrum voor mentaal gehandicapten – een job waarvoor hij overigens totaal niet geschikt is – in een poging zichzelf iets beter te voelen.

 
Maar dan vindt Art een boek dat zijn leven zal veranderen. Met “It’s not Your Fault” als leidraad besluit hij zijn leven een boost te geven. Hij ontdekt echter al snel dat het boek alleen niet voldoende is. Hij besluit de auteur, Dr. Ellington in te huren als zijn persoonlijke life coach. De bizarre zelfhulpgoeroe maakt de oversteek van Canada naar London om Art op de meest vreemde momenten en plaatsen te overvallen met goede raad. Zal hij er eindelijk in slagen zijn leven een nieuwe wending te geven? Gaat hij ooit nog gelukkig worden?

 

How To Be
draait volledig om Art, een echte zielepoot die er maar niet in slaagt zijn leven de juiste richting in te sturen. Robert Pattinson – de door menig bakvis aanbeden vampier uit de Twilight saga – neemt de rol van Art voor z'n rekening en het is overduidelijk dat hij zijn uiterste best doet om van zijn Twilight-imago af te geraken. En deels lukt dat ook. Zijn vertolking in How To Be roept niet meteen déjà vu’s op uit Twilight, maar spreken over een sterke vertolking lijkt ons iets te ver te gaan. Er zit weinig variatie in de film en na een tiental minuten heb je het eigenlijk allemaal wel gezien.

BEELD EN GELUID
Qua beeld valt er weinig aan te merken op How To Be. De kleuren zijn allemaal nogal onuitgesproken en mat, maar dat past wel bij de sfeer van de film. Het 5.1-geluid is ook niet slecht, maar komt eigenlijk niet tot zijn recht. How To Be is in de eerste plaats immers een praatfilm. De cover van de dvd pakt ook uit met de melding dat de film de originele liedjes bevat, uitgevoerd door Robert Pattinson himself, maar dat stelt niet al te veel voor. Erg veel horen we Pattinson niet aan het werk en ons baserend op de korte fragmenten die we wel gehoord hebben, lijkt ons dit niet meteen een slechte zaak.

 

EXTRA'S

Niets, zelfs geen menuscherm.

 

CONCLUSIE

De achterkant van het dvd-doosje belooft ons een pijnlijk grappige en verrassende comedy. En we kunnen met zekerheid zeggen: pijnlijk was het wel. How To Be is een ware uitdaging; het is immers één van de weinige films waarbij ik me met moeite wakker heb kunnen houden. Na een half uurtje voelde ik me zowaar opnieuw een zesjarige tijdens een lange autorit. Ik betrapte me er dan ook op geregeld te vragen hoelang de film nog duurde. Maar bij de Pattinson-fans zal de film zeker in de smaak vallen, er is immers zo goed als geen enkel moment in de film waarop Pattinson niet in beeld komt. Maar dat kon ons toch niet over de streep trekken.


cover
Studio: E1 Entertainment Benelux

Regie: Oliver Irving
Met: Robert Pattinson, Rebecca Pidgeon, Powell Jones, Jeremy Hardy, Michael Irving, Alisa Arnah

Film:
2/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7.5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2008

Leeftijd:
12

Speelduur:
81 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8713045226121


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij