:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HARRY POTTER 6 - AND THE HALF-BLOOD PRINCE U.E.
HARRY POTTER 6 - AND THE HALF-BLOOD PRINCE U.E. (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2011-07-15
FILM
Professor Dumbledore (Michael Gambon) vraagt Harry's (Daniel Radcliffe) hulp om oudleraar van Hogwarts Horace Slughorn (Jim Broadbent) te overtuigen om opnieuw les te komen geven. Slughorn houdt nogal van netwerken en hij is trots op de reeks foto's die op zijn kast prijkt van ex-leerlingen die allemaal hoge pieten zijn geworden in de tovenaarswereld. Dumbledore hoopt dat hij Slughorns ijdelheid kan strelen met het idee dat hij Harry Potter aan zijn "collectie" toe mag voegen. De oude magiër heeft natuurlijk een andere agenda: in tempore non suspecto was één van Slughorns getalenteerdste leerlingen Tom Riddle (Frank Dillane), die later de identiteit van Voldemort zou aannemen. Dumbledore meent dat ergens in de herinneringen van Slughorn de sleutel zou kunnenliggen tot Voldemorts diepste geheimen. Slughorn gaat op Hogwarts het vak Toverdranken doceren, waarvoor Harry door toedoen van de notoire zuurpruim Severus Snape (Alan Rickman) na vijf jaar onderwijs absoluut geen liefde heeft overgehouden. Maar dit jaar staat hem onverwacht succes in zijn meest gehate vak te wachten: omdat hij geen tijd heeft gehad om een tekstboek te kopen, haalt Harry uit een kast in Slughorns klas een oud, beduimeld exemplaar van Advanced Potion Making, dat door een vorige eigenaar, een student die zich de Halfbloedprins noemt, volgekalkt is met persoonlijke aantekeningen. De tips en opmerkingen van de getalenteerde anonieme tipgever zorgen ervoor dat Harry in geen tijd de beste student van de klas wordt, waardoor Hermoine (Emma Watson) zich uit wanhoop bijna de haren uit het hoofd rukt. Maar d'r zit uiteraard een bijzonder gevaarlijk kantje aan het boek.

Maar Harry en de zijnen hebben nog andere katten te geselen. De studenten van het zesde jaar van Hogwarts zijn volop in de puberteit en hebben meer en meer interesse voor het andere geslacht. Harry's kameraad Ron (Rupert Grint) wordt tijdens elke stap die hij zet gevolgd door de dolle koe Lavender Brown (Jessie Cave), die een blinde adoratie voor de nieuwe Quidditch-doelman koestert en niets liever doet dan de hele dag haar WonWon aflikken. Hermoine, die altijd stilletjes had gehoopt dat Ron zijn meer beschaafde kant zou tonen en wat minder bruut tegen haar zou zijn, ziet de liefde van haar leven wegslippen. Harry zelf heeft dan weer meer dan een behoorlijke boon voor Ginny Weasly (Bonnie Wright), Rons zus, maar hij is - niet geheel onterecht - bang dat als hij haar in zijn persoonlijke kring toelaat, hij van haar een potentieel doelwit maakt voor Voldemorts wraak. Eén en ander loopt behoorlijk uit de hand als een op Harry verliefde bakvis, Romilda Vane (Anna Shaffer), probeert om Harry een liefdesdrankje toe te dienen dat per ongeluk bij Ron terechtkomt. Is het het flesje Liquid Luck dat Harry beschermt en hem nog eens twee aanslagen op Dumbledore doet verijdelen, of is er meer aan de hand?

Alleszins zit het er vanaf het begin van het schooljaar alweer bovenarms op tussen Harry en zijn eeuwige vijand Draco Malfoy (Tom Felton), die nog eens de extra vernedering moet ondergaan dat zijn vader Lucius op het einde van de vorige episode gearresteerd is omdat hij een Death Eather, een aanhanger van Voldemort, is. Maar zal de zoon in de voetsporen van zijn vader treden? Het conflict met Draco loopt zo hoog op dat Harry op zeker ogenblik de sectumsempera, een bijna dodelijke spreuk, gebruikt die hij in het boek van de Halfbloedprins heeft gelezen. Zijn vrienden menen dat de verleiding van de Duistere Kant voor Harry nog nooit zo groot is geweest, en samen met Ginny zoekt Harry naar een manier om het boek definitief buiten zijn bereik te brengen. En dan ontdekken ze dat Draco Malfoy inderdaad iets verdachts aan het uitvoeren is met een oude betoverde kast die op een zolderkamer op Hogwarts staat. Maar Harry is te druk bezig de geheime gedachten van Slughorn te ontrafelen en eens hij op het geheim van Voldemort stuit, moet hij halsoverkop samen met Dumbledore een gevaarlijke reis ondernemen.

Alohomora! D'r zit na zes films wonderwel nog altijd geen sleet op de Harry Potter-formule, en regisseur David Yates zoekt constant naar vernieuwing. Geen zoetsappig begin in Little Whinging dit keer. In de plaats daarvan opent de film met een aanslag door de Death Eaters op een voetgangersbrug in Londen, een voorbode van de nakende oorlog tussen de magiërs en de mensen. Alhoewel sommige passages uit de samenvatting misschien laten vermoeden dat het sociale leven in Hogwarts definitief is afgegleden tot het niveau van de Daily Prophet (voor de niet-Potteringewijden: het equivalent van Story en Dag Allemaal), en ondanks het feit dat Harry's nemesis Voldemort (Ralph Fiennes) in dit zesde deel helemaal niet meespeelt - we zien alleen in flashbacks zijn jeugd, toen hij nog Tom Marvolo Riddle heette - is The Half Blood Prince een meer dan voldragen fantasyavontuur dat in de loop der jaren mijlenver afstand heeft genomen van de naïeve jeugdfilmstijl uit Harry Potter And The Philosopher's Stone. Regisseur David Yates is na Chris Columbus de tweede regisseur die twee opeenvolgende Potter-films op zijn naam heeft staan, en de man heeft intussen bijgetekend om ook het laatste boek, Harry Potter And The Deathly Hallows, dat over twee films zal worden verspreid, te verfilmen, waardoor de teller bij hem uiteindelijk op vier zal blijven steken, behoudens een voortijdige Adeva Kedavra. Yates moet daarbij natuurlijk de strenge blikken van schrijfster J.K. Rowling en scenarist Steve Kloves, die na deel 5 terug is van weggeweest, naast zich dulden. De boekenreeks is intussen integraal verschenen en qua plotwendingen zal er voor de Potter-aficionado's dan ook weinig nieuws te rapen zijn in de film. Behalve een paar oppervlakkige verschillen, zoals Nymphadora Tonks (Natalia Tena) die in één scène vervangen wordt door Luna Lovegood (Evanna Lynch), volgt de film trouw het boek, met de nodige hiaten uiteraard om de snelheid te bevorderen. D'r zit nochtans één welbepaalde scène in de film die helemaal niet in het boek terug te vinden is, namelijk die waarin Bellatrix Lestrange (Helena Bonham Carter) samen met een bende Death Eaters een raid uitvoert op The Burrow, het huis van de familie Weasley. Wat ongetwijfeld voor een probleem zal zorgen bij het begin van deel 7, voor wie enigszins vertrouwd is met de boeken, want na Bellatrix' doortocht ziet The Burrow er niet dadelijk meer uit als een locatie om een feest te geven.

Maar The Half-Blood Prince moest en zou natuurlijk vooral een film worden waarin de relatie tussen Harry Potter en zijn mentor Albus Dumbledore centraal staat, ook al omdat hun persoonlijke vriendschapsband een dramatische wending krijgt. Na het overlijden van Richard Harris - zowat de enige essentiële castwissel in de Potter-serie - blijkt uit deze film toch nog maar eens dat de keuze voor Michael Gambon een goede en weloverwogen keuze is. Gambon geeft Dumbledore het tragische trekje van de man die er, zij het ongewil en onbewust, voor gezorgd heeft dat Voldemort zijn machtspositie heeft verworven, en die er nu alles zal aan doen om zijn vergissing weer recht te zetten, zelfs als dat grootse offers vraagt. Hoeveel goede acteurs Groot-Brittannië overigens telt wordt film na film nog maar eens bewezen, door na onder meer John Hurt, John Cleese, Alan Rickman, Robbie Coltrane, Kenneth Branagh, David Thewlis, Jason Isaacs, Gary Oldman, Emma Thompson, Brendan Gleeson, Ralph Fiennes, Imelda Staunton en Helena Bonham Carter ditmaal Jim Broadbent aan de cast toe te voegen als nieuwe vaste rol in het Potter-versum. De kelk is overigens nog steeds niet geleegd, want voor het volgende deel staan onder meer Rhys Ifans als Xenophilus Lovegood en Bill Nighy als Rufus Scrimgeour op de billing. Daarnaast is het onmogelijk om naast het feit te kijken dat de kindacteurs van weleer erg volwassen zijn geworden en inderdaad over het nodige talent beschikken om hun rollen meer dan naar behoren te vertolken - en dan te bedenken dat het de originele opzet was om na drie films de hoofdrollen te hercasten. Wie in deze film onverwacht blijk geeft van klasse en talent is Tom Felton die uitgegroeid is van een mondaine pestkop in de eerste film tot een duidelijk door verschillende dilemma's geplaagde jongvolwassene, die zich enerzijds schaamt voor het gedrag van zijn vader, maar anderzijds niet voor hem wil onderdoen, en zich daarom inlaat met donkere zaakjes waarvoor hij feitelijk een maatje te klein blijkt.

Harry Potter And The Half-Blood Prince is een sombere film waarin thema's als dood en verlossing de overtoon voeren. Als het over romantiek gaat, is het steevast de onmogelijke, onbereikbare liefde die gedoemd is om te falen - alleen Ron en Hermoine komen er in de film nogal redelijk goed vanaf - en als er al eens mag gelachen worden, zoals met de winkel in fopartikelen waarvoor Rons tweelingsbroers Fred en George (James en Oliver Phelps) hun schoolcarrière vaarwel hebben gezegd, blijft het lachen vaak beperkt tot een paar cynische steken onder water. Ondanks het feit dat de film in fundamentalistisch-christelijke milieus geen genade vindt omwille van thema's als hekserij en toverkunsten, is de overtoon van de films opvallend braaf en worden traditionele waarden zoals de samenhorigheid van de familie (zoals bijvoorbeeld de Weasleys), respect voor de oudere generatie en de bijna hoofse kuisheid zonder uitzondering centraal gesteld zonder dat de film daardoor te knullig wordt.

BEELD EN GELUID
Voor het beeld is volgens mij de standaardversie gewoon gerecycleerd: ik ben nogal bekend met de films en ik zou niet dadelijk een verschil kunnen aanduiden. Vooreerst valt het kleurengebruik op,met bruin en groen ditmaal als hoofdtinten. Weer ziet de film er donker en somber uit, maar aan het contrastniveau te merken is deze high-definitiontransfer puik. De zwarte lucht boven Diagon Alley als Potter en zijn kameraden getuige zijn van een meeting van de Death Eaters in Borgin and Burkes spreekt bijvoorbeeld boekdelen. Compressiefoutjes zijn niet aan de orde en onder meer de gelaatstrekken, zeker bij Dumbledore en Slughorn, bevatten enorm fijne detaillering. Dat er aandacht is besteed aan de speciale effecten, heeft tot gevolg dat bijvoorbeeld de scène waarin de Inferi uit het meer tevoorschijn komen en de aanval inzetten op Harry en Dumbledore bijzonder goed uit de verf komt. De geluidstrack is opgewaardeerd naar een DTS-HD MA 5.1-track die nagenoeg foutloos is. De film bevat een pak minder actiemomenten dan pakweg Harry Potter And The Goblet Of Fire, behalve in drie scènes: de openingsscène waarin een wandelbrug in Londen het begeeft, een scène in het midden waarin Bellatrix Lestrange met enkele Death Eaters The Burrows laat afbranden, en in het laatste halfuur waarin Harry en Dumbledore een zeer gevaarlijke missie ondernemen; maar er zit duidelijk een zeer goed gevoel voor evenwicht in de track, waardoor bijvoorbeeld de muziek in deze film wel héél goed klinkt. De soundscapes, zoals de gevulde gemeenschappelijke eetzaal en de sneeuwstorm tijdens dewelke één van de nevenpersonages door een vervloekingsspreuk koud wordt genomen, zijn sfeervol en laten alle surroundkanalen evenwichting in elkaar overvloeien en hun ding doen. De subwoofer is alomtegenwoordig, maar wordt niet te bombastisch gebruikt. Dit is een zeer magnifieke track zonder tekortkomingen.
 
EXTRA'S
Al het materiaal van de gewone versie staat op deze disk met nog een hoop extraatjes erbovenop, en dit in tegenstelling tot Harry Potter And The Order Of The Phoenix. Ook deze keer zit er geen dvd'tje bij de release, maar wordt het geheel van extra's over 2 Blu-raydisks gespreid. De Maximum Movie Mode is een gewone, traditionele picture-in-picture-track, netjes opgesteld en gevarieerd, met special effects shots, animatics, stukjes interview, conceptuele tekeningen en al wat je in een dergelijke bijdrage verwacht. Ditmaal wordt het geheel niet aan elkaar gepraat door Daniel Radcliffe zoals bij vorige gelegenheden en zoals de hoes van de disk suggereert, maar alleen een kniesoor valt daarover. Ook kan je via Focus Points (38 min.) een reeks achter-de-schermen-filmpjes over vanalles en nog wat oproepen tijdens de film. In het zesde deel van de documentairereeks Creating the world of Harry Potter part 6: Magical effects (64 min.) wordt één van de voornaamste sleutelelementen van de filmreeks onder de loep genomen, namelijk de visuele effecten en de computergegenereerde beelden. Opvallend is dat die ook erg meegeëvolueerd zijn in het digitale tijdperk - het contrast tussen het stuntelige duel tussen Harry en Draco in deel 2 met de ultieme confrontatie tussen Dumbledore en Voldemort in deel 5 spreekt boekdelen - en waarschijnlijk niet alleen in aantal, maar ook in kostprijs exponentieel zijn toegenomen. Op 64 minuten worden de effecten van alle films er wel tegen een moordend tempo doorgejaagd, want wellicht is zelfs een uur documentaire per film nog niet overdreven om alle aspecten aan te kaarten. Harry Potter And The Half-Blood Prince: Behind the Magic (47 min.) bevat de intussen al traditioneel geworden televisiespecial die het bioscoopbezoek moet aanzwengelen, gepresenteerd door Ben Shephard. De promotionele ondertoon is nooit volledig afwezig, maar deze mengeling van interviews, filmfragmenten en promomateriaal van achter de scènes is een stuk beter dan de gemiddelde gelijkaardige documentaire bij een andere film. Ook gelukkig niet afgevoerd op deze versie is hetgeen wellicht de meest openhartige documentaire van de hele reeks Blu-rays is: J.K. Rowling: A year in the life (50 min.), waarin de anders bijzonder wereldschuwe auteur van de succesvolle romans zich een jaar lang heeft laten volgen door een cameraploeg terwijl ze de laatste hand legt aan Harry Potter And The Deathly Hallows. Het resultaat is een schets van Rowling als een vriendelijke, maar artistiek veeleisende persoontrje dat toch wel een beetje durft te genieten van de erkenning die haar lang niet gegund is. Wel moeten we de kijker waarschuwen dat de documentaire massieve spoilers bevat voor wie het laatste boek uit de reeks niet gelezen, noch de laatste dubbele film gezien heeft, en dat wie nog één of beide van plan is te doen beter deze kelk - alvast tijdelijk - aan zich voorbij laat gaan. Close-up with the cast of Harry Potter (29 min.) laat de vooral jonge leden van de cast aan het woord over hun personages en over hun visie op de wereld van Potter. In One-minute drills (7 min.) wordt aan een handjevol castleden gevraagd om de voorgeschiedenis uit de vorige vijf films van hun personage op één minuut samen te vatten. Ook in de korte featurette What's on your mind? (7 min.) krijgen de kindacteurs een camera onder de neus geduwd en mogen ze spontaan vertellen wat in ze opkomt, wat inhoudelijk zeer schraal is. De laatste documentaire is het promotionele The wizarding world of Harry Potter - Sneak peek (12 min.) waarin de medewerkers van het Universal-pretpark in Orlando aan het werk zijn om een Hogsmeade-dorp uit de grond te stampen waarin alle klassieke locaties uit de Potter-films terug te vinden zijn. Intussen lekker achterhaald (maar toch) is er een fragmentje met een Sneak peek "First footage from Harry Potter And The Deathly Hallows" (2 min.) aanwezig. De disk bevat nog 7 minuten verwijderde scènes waarvan er een paar uit het boek zijn die de film niet hebben gehaald, zoals de scène waarin Voldemort junior twee onschuldige kinderen in zijn schuilplaats lokt. Qua promomateriaal vinden we nog 5 TV-spots (5 min.) en 4 trailers (8 min.) terug. De boxset wordt opnieuw opgeleukt met een mooi fotoboek Creating the Magical Effects of Harry Potter, twee trading cards (de in deze film belangrijke rollen spelende Draco Malfoy en Albus Dumbledore), en op de kaft zit er een verwijderbaar lenticulair plaatje.

CONCLUSIE
En al dit moois is niet te vinden in de Benelux, dus haal uw creditcards boven en ren virtueel naar de dichtstbijzijnde webwinkel voor deze Harry Potter And The Half-Blood Prince.coverStudio: Warner

Regie: David Yates
Met: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Robbie Coltrane, Michael Gambon, Jim Broadbent, Bonnie Wright, Tom Felton, Alan Rickman, Maggie Smith, Natalia Tena, David Thewlis, Helena Bonham Carter, Evanna Lynch, Julie Walters, Timothy Spall

Film:
8,5/10

Extra's:
9/10

Geluid:
10/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
X

Genre:
Fantasy

Versie:
U.S.A.

Jaar:
2009

Leeftijd:
PG

Speelduur:
153 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Engels audio-descriptief Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Portugees Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Catalaans Dolby Digital 5.1
Vlaams Dolby Digital 5.1
Japans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Spaans, Portugees, Japans, Engels CC, Duits CC
Extra's:
• Maximum Movie Mode
• Documentaires "Focus Points"
• Documentaire "Creating the world of Harry Potter part 6: Magical effects"
• Documentaire "Harry Potter And The Half-Blood Prince: Behind the Magic"
• Documentaire "J.K. Rowling: A year in the life"
• Documentaire "Close-up with the cast of Harry Potter"
• Documentaire "One-minute drills"
• Documentaire "What's on your mind?"
• Documentaire "The wizarding world of Harry Potter - Sneak peek"
• Sneak peek "First footage from Harry Potter And The Deathly Hallows"
• Deleted scenes
• 5 TV-spots
• 4 Trailers
• Boek "Creating the Magical Effects of Harry Potter"
• 2 trading cards
• Lenticulair plaatje

Andere recente releases van deze maatschappij