:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> YOUNG VICTORIA, THE
YOUNG VICTORIA, THE
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2012-01-29
FILM
Koning William IV van Engeland (Jim Broadbent) is duidelijk bezig aan zijn laatste dagen als monarch en hij heeft zijn minderjarige nicht Victoria (Emily Blunt) aangewezen als zijn onbetwistbare opvolger. Hij schuift daarbij schaamteloos zijn schoonzus, de hertogin van Kent (Miranda Richardson), als een voetmat opzij. De minnaar van de hertogin, de uit de lagere adel stammende Sir John Conroy (Mark Strong), probeert om Victoria een verklaring te laten ondertekenen waardoor ze tot haar 25ste een regent aanstelt - uiteraard bij voorkeur hijzelf - maar de koppige meid wil van geen wijken weten. Met haar trouwe adviseur, de liberale premier Melbourne (Paul Bettany), aan haar zijde zal ze in al haar onervarenheid de troon bestijgen, of haar tegenstanders dat nu leuk vinden of niet. Wie alleszins een vinger in de pap wenst te houden is de Belgische koning Leopold (Thomas Kretschmann) die er niets beters op gevonden heeft dan zijn neef Albert van Saksen-Coburg (Rupert Friend) uit te sturen om het hart en liefst ook het bed van de jonge koningin te veroveren en intussen te luistervinken op Buckingham Palace. De wijze en bedeesde Albert wordt echter echt verliefd op Victoria en Leopold dreigt zijn greep op hem compleet te verliezen. Engeland gaat intussen woelige tijden tegemoet: Melbourne wordt tijdens de verkiezingen weggestemd en de koningin bemoeilijkt de formatie van een nieuw kabinet (waar hebben we dat nog gehoord?). Door de niet zo bijster geslaagde sociale situatie van het gewone volk keert de publieke opinie zich bovendien tegen hun monarch.


Wie gewoonlijk zijn hartje ophaalt aan koninklijke kostuumfilms als Elizabeth en The Duchess zal allicht aan deze film geen miskoop overhouden. The Young Victoria is een geromantiseerd tijdsportret van het eerste woelige jaar waarin Victoria, vertolkt door een charismatische Emily Blunt, compleet onervaren op de troon wordt gekatapulteerd. Als koningin Victoria al in films wordt geportretteerd, is het meestal in haar latere jaren als vorstin; het bekendste portret is allicht dat van Judi Dench in  Her Majesty Mrs. Brown, waardoor we van Victoria vooral het beeld overhouden als de altijd in zwart geklede humeurige weduwe die niet weet wat het concept "lachen" betekent. Het kostuumgenre is echter niet erg hip meer en bij de passage in de bioscoop in 2009 kreeg de film nauwelijks aandacht. Dit ondanks het feit dat de prent zeker niet te ingewikkeld is - zeker niet zo ingewikkeld als Julian Fellowes' Gosford Park - zoals sommige koningsdrama's wel eens plegen te zijn, en er zeer goede acteerprestaties in bijrollen te zien zijn, van onder meer Tom Wilkinson, die jammer genoeg al vroeg in de film het loodje legt, maar vooral door de nog steeds schromelijk ondergewaardeerde Paul Bettany. De plot focust op drie voorname pijlers: vooreerst de zgn. Bedchamber Crisis, waarbij de koningin tegenover de traditioneel koningshuisminnende conservatieven kwam te staan en haar steun vreemd genoeg betuigde aan de liberalen die meer een protocollaire functie voor het vorstenhuis in gedachten hadden. Daarnaast krijgen we de vertroebelde relatie tussen Victoria en haar moeder te zien, die onder de nefaste invloed van intrigant John Conroy staat, waarvan wordt beweerd dat hij de natuurlijke vader van Victoria was, want inteelt en onvruchtbaarheid waren schering en inslag bij de leden van de koninklijke familie. Regisseur Vallée legt echter het meest de klemtoon op de eerst platonische maar gaandeweg meer gepassioneerde romance tussen Victoria en haar toekomstige echtgenoot Albert, met wie ze de voorliefde voor kunst deelt, maar die aanvankelijk slechts de pion van Leopold I is. The Young Victoria is een drama met grandeur en stijl, ideaal voor om op een winteravond met een geliefde te bekijken en bij weg te dromen.


BEELD EN GELUID
De film is jammer genoeg niet op Blu-ray beschikbaar, maar deze dvd volstaat (voorlopig) ruim: de fijne beeldvoering met veel tierlantijntjes komt goed uit de verf, de kleuren zijn op één of twee momenten na erg stabiel en levensecht, en het contrast is levendig. We halveren echter de score, omdat Paradiso weer eens met het beeldformaat heeft geknoeid en ons een pan&scan-versie voorschotelt. De layer change had wel wat minder opvallend gekund, nu zit die midden in een scène waarin Victoria haar hond in bad stopt. De DTS-geluidstrack is opvallend goed voor een eerder bescheiden opzet: de scène waarin Victoria en Albert voor het eerst dansen op een bal resoneert levendig, en die waarin het woedende volk de poorten van Buckingham Palace laat kraken, klinkt overtuigend.


EXTRA'S
Deze disk bevat enkel nog een trailer (2:19) van de film.

CONCLUSIE
The Young Victoria. Voor wie goed zoekt valt er in de afprijsbakken waarschijnlijk met deze film een koopje te doen.


cover
Studio: Paradiso

Regie: Jean-Marc Vallée
Met: Emily Blunt, Rupert Friend, Paul Bettany, Miranda Richardson, Jim Broadbent, Thomas Kretschmann, Mark Strong, Jesper Christensen, Harriet Walter

Film:
8/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
4/10


Regio:
2

Genre:
Romantisch
drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2009

Leeftijd:
12

Speelduur:
105 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5410504073489


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch pan&scan PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij