:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> KILLER ELITE
KILLER ELITE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2012-04-17
FILM
Kan er iemand vertellen wat er aan de hand is met Robert De Niro? Ooit was de lievelingsacteur van Martin Scorsese het toonbeeld van hoe een acteur tot het uiterste kan gaan om zijn rol de nodige glans te geven en was hij de Hollywoodster die met films als Taxi Driver, Goodfellas, Heat of Raging Bull andere acteurs het nakijken gaf. Helaas hebben we de New Yorker de laatste jaren enkel in zowel inferieure politiethrillers (riep iemand daar City By The Sea?) als in infantiele wegwerpkomedies aan het werk gezien en alsof het niet erger kon heeft men de man kunnen overhalen om aan de zijde van Jason Statham in een doorsneeknokfilm te spelen. Niet dat we iets tegen Statham hebben, maar toch zou het voor de filmliefhebber heel wat interessanter geweest zijn mocht De Niro op rijpere leeftijd een ander soort film kiezen, doch lijkt de aantrekkingskracht van de dollars groter. Killer Elite is gebaseerd op The Feather Men van Ranulph Fiennes waarover de Britse regering in alle talen zweeg omdat de auteur daarin de vuile was van de SAS buiten hangt. Nu ja, bij het bekijken van deze actiefilm is er geen mens die gelooft dat dit echt is gebeurd, dus zullen we er maar van uitgaan dat scenarist Matt Sherring het boek als inspiratie gebruikte.
 
Hunter (Robert De Niro) en Danny (Jason Statham) zijn twee huurmoordenaars die zonder nadenken hun doel aan flarden schieten, toch loopt het volledig mis wanneer Danny op het nippertje kan verhinderen dat hij een kind de dood injaagt tijdens een missie in Mexico. De huurling komt deze emotionele knak niet te boven en trekt zich terug in het verre Australië. Het rustige leven duurt niet lang want wanneer zijn oude maatje Hunter een opdracht verknalt, wordt Danny gedwongen om de operatie tot een goed einde te brengen. Een rijke sjeik uit Oman die in ballingschap leeft, wil de moordenaars van zijn drie zonen wreken. De opdracht die Danny krijgt is simpel: de moordenaars ombrengen, alsook hun getuigenis op tape vastleggen en in ruil komt de ontvoerde Hunter vrij met als toemaatje een premie van 6 miljoen pond. Danny heeft niet veel zin om weer het geweer op zijn schouder te leggen, maar omdat de vriendschap met Hunter heilig is, aanvaardt hij de gevaarlijke klus. Niet dat het om een doorsneeopdracht gaat; de drie zonen van de sjeik zijn immers tijdens de Dhofarrebellie gedood door de SAS en die behoren samen met de Navy Seals tot de beste getrainde commando's ter wereld wier mannen elkaar door dik en dun steunen. Het wordt voor Danny een loodzwaar karwei, vooral omdat de sluwe SAS-baas Spike (Clive Owen) met alle geweld een stokje voor Dannys plan wil steken.

Het is niet alleen het verhaal dat zich afspeelt tijdens de jaren 80, ook is het duidelijk dat Gary McKendry de mosterd haalt bij de klassieke actiefilms van Steven Segal of Jean-Claude Van Damme, want indien je de dure stunts niet meerekent past Killer Elite mooi in het rijtje van films als The Specialist, Exit Wounds of Nowhere To Run. Of de wereld daar in 2012 nog nood aan heeft laten we in het midden, maar wie niet genoeg kan krijgen van gespierde mannen die de wereld van boosaardige boeven bevrijden, zal zich vermaken met deze routineuze actieprent. Statham doet wat van hem verwacht wordt en dat is niet meer dan geregeld op het bakkes van zijn tegenstander meppen. Clive Owen ziet er met zijn snor uit als een pooier en loopt wat verloren in deze actieprent, terwijl Robert De Niro gewoon zichzelf speelt en zich afvraagt met welke volgende film hij wat centen kan binnenrijven. De zwakke schakel is zonder meer Gary McKendry die nog niet de nodige ervaring heeft om een knallende actiefilm te regisseren, want twee uur is veel te lang voor een film die het hoofdzakelijk moet hebben van ratelende geweren en exploderende auto’s en bovendien bevat de film te veel onnodige plotwendingen die de vaart uit het verhaal halen. 
 
BEELD EN GELUID
Van filmgrain of onscherpe beelden is geen sprake, doch oogt deze bijna kleurloze prent iets te veel als een doorsneevideofilm die je op iedere rommelmarkt in groten getale vindt. Wegens de niet zo denderende beeldkwaliteit is de aanschaf van Killer Elite op Blu-ray niet echt een must, doch wie er nood aan heeft om zijn huiskamer tot een strijdtoneel om te toveren zal zijn gading vinden met dit blauw schijfje dat vol explosief geweld staat en dat bovendien is vergezeld door een geslaagde soundtrack met heerlijke punknummers van onder andere The Stranglers en The Clash.
  
EXTRA’S
Er zijn geen extra’s op deze Blu-ray.
 
CONCLUSIE
Sommige azijnpissers zullen je doen geloven dat Killer Elite te mijden actietroep is. Dat is deze film zeker niet, alleen regisseert Gary McKendry te vaak ongeïnspireerd en last hij te veel plotwendingen in.coverStudio: E1 Entertainment Benelux

Regie: Gary McKendry
Met: Jason Statham, Robert De Niro, Clive Owen, Dominic Purcell, Aden Young, Yvonne Strahovski

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
5,5/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2011

Leeftijd:
16

Speelduur:
116 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713045232832


Beeldformaat:
2.35:1 PAL

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
Geen

Andere recente releases van deze maatschappij