:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HAYWIRE
HAYWIRE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2012-09-03
FILM
De energie van Steven Soderbergh is blijkbaar niet te stoppen, want na het geslaagde virusdrama Contagion is deze duizendpoot er in minder dan een jaar tijd opnieuw met Haywire en op het moment dat u deze recensie leest, loopt in de bioscoopzalen Magic Mike, een eigentijdse versie van The Full Monty. Na enkele pijnlijke miskleunen (het derde luik uit de Oceans-trilogie om er maar eentje te noemen) is het vriendje van George Clooney allang niet meer de lieveling van de critici die hij vroeger was en verdween eveneens mondjesmaat de interesse van het publiek in zijn films. Soderberghs intenties voor Haywire waren nochtans veelbelovend, deze actiefilm moest immers in de lijn liggen van de bejubelde (en geniale) Bourne-trilogie, maar net als Contagion is ook deze prent een flop van jewelste geworden. De reden voor dit falen hoef je niet ver zoeken omdat deze topregisseur (nou ja)  weliswaar zoals steeds kon rekenen op een indrukwekkende cast, maar omdat hij alles door zijn eigenzinnige visie verpest en als je daar het rommelige script van Lem Dobbs bij optelt dan oogt Haywire eerder als een gemiste kans.

Mallory Kane (Gina Carano) werkt voor een geheime organisatie die geregeld voor de overheid gevaarlijke klusjes opknapt. Ofschoon de ex-marinier door deze job steeds over haar schouder moet kijken, is Mallory best tevreden met haar leventje. Alles verandert echter als een opdracht in Barcelona in een laffe moordpartij eindigt. Mallory wil het fijne van dit stinkende zaakje weten, doch is er weinig tijd voor een diepgaand onderzoek, want de geheime agente staat op de zwarte lijst en zoals dat gaat in het wereldje van de spionnen wil iedereen haar dood en slaapt de vijand nooit.

Hoe Soderbergh het doet blijft een raadsel, doch kan de cineast voor de grootste misbaksels de populairste sterren van het witte doek strikken en dat is in Haywire niet anders. Toch gaf hij deze keer de hoofdrol aan Gina Carano die voorheen enkel te zien was in goedkope martialarts-producties. De bal is voor Carano blijkbaar aan het rollen want actiefilmliefhebbers kunnen de kranige dame binnenkort in het zesde (jawel!) luik van The Fast & The Furious zien schitteren. Het probleem ligt echter niet bij deze actrice, want ze staat met verve haar mannetje naast topacteurs als Michael Fassbender, Ewan McGregor, Bill Paxton, Antonio Banderas en Michael Douglas. Haywire is gewoon te complex en vooral veel te pretentieus gemaakt. Niet alleen raakt de kijker door de vele intriges het noorden kwijt, ook vertikt Soderbergh het om zijn personages diepgang te geven en dat is voor een regisseur met zo'n ervaring een onvergeeflijke fout. Het lijkt misschien vanzelfsprekend dat een actiefilm het moet hebben van zijn actiescènes, doch heeft Soderbergh deze logica niet begrepen, want het is net in de explosieve scènes dat de cineast wil uitpakken met visuele kunstjes die zonder meer een lust voor het cinefiele oog zijn, maar ze zuigen helaas alle kracht uit de prent  waardoor Haywire wel eens vervelend wordt. Zoals te verwachten viel speelt de sterrencast uitstekend,  alhoewel er heel wat meer te halen valt uit een prent die kan rekenen op de talenten van Fassbender, McGregor en een oude rot als Douglas. Het lijkt ongelooflijk maar ondanks zijn troeven is Haywire niet meer dan een doorsneeactiefilm geworden van een net iets te zelfingenomen regisseur.

BEELD EN GELUID
Net als in zijn meesterwerk Traffic gebruikt Soderbergh in Haywire eveneens uitdrukkelijk vale gele kleuren. Sommige "filmkenners" zullen hierin misschien wel het genie van Soderbergh herkennen, maar voor een film waarin de actie centraal staat, werkt dit vondstje enkel storend. Technisch bekeken heeft deze Blu-ray een puike beeld- en geluidskwaliteit. De schitterende soundtrack van David Holmes roept herinneringen op aan de werken van meestercomponist Lalo Schifrin.

EXTRA'S
Op deze Blu-ray staat geen enkele extra.

CONCLUSIE
Haywire is na de aangename verrassing die Contagion was, jammer genoeg een ontgoocheling geworden. Steven Soderbergh verpakt op prestigieuze wijze het Bourne-concept en is vergeten dat een actiefilm waarin de explosieve scènes plaats moeten ruimen voor cinefiele kunstjes geen actiefilm meer is. Jammer.


coverStudio: A-Film

Regie: Steven Soderbergh
Met: Gina Carano, Michael Fassbender, Ewan McGregor, Bill Paxton, Channing Tatum, Antonio Banderas, Michael Douglas

Film:
6,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2011

Leeftijd:
12

Speelduur:
93 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8716777937082


Beeldformaat:
2.35:1 PAL

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geen

Andere recente releases van deze maatschappij