:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SIMPSONS, THE - SEIZOEN 11
SIMPSONS, THE - SEIZOEN 11
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2012-09-10
SERIE
Na een ontzettend lange wachttijd van meer dan een jaar sinds het verschijnen van seizoen 10 werd er eindelijk terug wat voortgang gemaakt met het uitbrengen van America's Favourite Family op dvd vanaf seizoen 11. Een compleet nieuwe verpakking was blijkbaar aan de orde. Rekening houdend met het feit dat we intussen al aan het 24ste seizoen zitten, zal het bovendien nog wel ettelijke jaartjes duren vooraleer de strapatsen van Homer Simpson en compagnie volledig op een nieuw medium beschikbaar zijn, als tegen die tijd natuurlijk dvd niet hopelessly obsolete is. De lange wachttijd is misschien te verklaren door het vele werk dat in het releasen van The Simpsons Movie is gekropen, en Matt Groening staat er nog steeds op om elke aflevering van audiocommentaar te voorzien; de audiocommentaren werden echter klaarblijkelijk maanden voor de release van de box opgenomen, dus eigenlijk is dit geen excuus. Hoe dan ook, als we ooit willen bijgeraken met het lopende uitzendschema zal Fox een versnelling hoger moeten schakelen.


     


Ook dit elfde seizoen van The Simpsons is in de ogen van de puristen een smet op het blazoen omdat uitvoerend producent Mike Scully, favoriete kop van jut sinds seizoen 9, er te hard zijn stempel heeft opgedrukt. Weliswaar blijven we dit seizoen gespaard van The Principal And The Pauper-achtige toestanden waarbij er aan de mythologie van The Simpsons wordt geknoeid, alhoewel in Alone Again, Natura-Diddily Maude Flanders het hoekje om wordt geholpen na een dispuut met de stemactrice over haar verplaatsingsvergoeding. Vriend en vijand zullen makkelijk erkennen dat het elfde seizoen van The Simpsons met overschot het meest gecontesteerde seizoen is. Niet iedereen was even gelukkig met de richting die series runner Mike Scully in ingeslagen, en er zijn dit seizoen werkelijk afleveringen bij waar zelfs de grootste fan (ik dus) van moet toegeven: what the fuck were they smoking when they wrote this? Homer die belaagd wordt door dwergjockeys in Saddlesore Galactica, de familie die de gevangenis invliegt voor het overvaren van een beschermde alligator in Kill The Alligator And Run, de VH1-persiflage Behind The Laughter en Bart die onder invloed van een rilatine-achtige drug plots de neiging krijgt om met een tank te gaan rijden in Brother's Little Helper, het zijn nu niet echt de briljantste invallen uit de reeks die ooit neergepend zijn. Iets te vaak wordt er teruggevallen op verhalen die essentieel alleen gaan over Homer's irritante gedrag ten opzichte van zijn mede-Springfielders. Enkele van de niet al te fraaie daden die 's werelds meest incompetente vader dit seizoen pleegt zijn onder meer samen met Mel Gibson automobilisten gaan moonen, een restaurantbespreking aandikken met de gevleugelde woorden Screw Flanders, een plant kweken die een kruising is tussen tomaten en tabak, met de voedselwaarde van de eerste en de verslavingsdrang van de tweede, en een complete fles cognac ad fundum uitdrinken. Homer wringt zich weer in allerlei bochten om beroepen uit te kunnen oefenen waarvoor hij helemaal niet gekwalificeerd is (alhoewel restaurantcriticus in Guess Who's Coming To Criticize Dinner nog een beetje geloofwaardig is): filmproducent (Beyond Blunderdome), missionaris (Missionary: Impossible) en paardenfokker (Saddlesore Galactica), niets is hem te gek.


     


De fascinatie van onze dikke vriend komt meer en meer op het voorplan: zaken als zijn fascinatie voor de strapatsen van Zorro (E-I-E-I-D'oh!) en zijn midlifecrisis (Kill The Alligator And Run) staan het vaakst centraal in deze reeks. Toch geeft dit nog aanleiding tot enkele memorabele momenten, waarvan dit seizoen het meest hilarische ongetwijfeld die is wanneer Homer, na een valse belofte om geld te geven aan een publieke omroep om een Engelse sitcom terug op de buis te krijgen waarin Engelse hooligans elkaar bewerken met koevoeten, achterna gezeten wordt door dolgedraaide Teletubbies die met laserstralen uit hun antenne schieten (Missionary: Impossible). Andere klassieke momenten die in de Simpsons-geschiedenis geschreven staan zijn het optreden van de supermisdadiger The Collector (de Comic Book Guy) die Xena The Warrior Princess in een mylar-bag wil stoppen om er vervolgens mee te kunnen trouwen in Treehouse Of Horror X - ze mag nog kiezen hoe zij hem mag noemen op haar huwelijksnacht: Obi-Wan, Iron Man, Mr. Mxyzptlk of Grote Smurf -  een stevige dosis maatschappijkritiek op de ongebreidelde manipulatie van minderjarigen voor reclamedoeleinden in Grift Of The Magi, en de prachtige aflevering Hello Gutter, Hello Fadder waarin Homer probeert de banden aan te halen met zijn jongste dochter, zijn vertederende relatie met Maggie bloeit wanneer hij na het scoren van een perfect bowlingparcours moet ondervinden hoe vergankelijk roem is.


     


De ster van de andere afleveringen is meestal Bart, die dit seizoen onder meer pillen moet slikken tegen ADHD (Brother's Little Helper), gebedsgenezer wordt (Faith Off) en zijn toekomst als klaploper te zien krijgt (Bart To The Future). Sporadisch draait er al eens een aflevering rond Marge die Otto's huwelijk om zeep helpt (It's A Mad, Mad, Mad, Mad Marge), Lisa die dansles wil volgen (Last Tap Dance In Springfield), en enkele afleveringen stellen zelfs één van de nevenfiguren centraal: Apu krijgt een achtling in Eight Misbehavin', Moe ondergaat plastische chirurgie in Pygmoelian, Ned Flanders wordt weduwnaar in Alone Again, Natura-Diddily en Barney Gumble probeert tevergeefs de aap op zijn rug te verslaan in Days Of Wine And D'oh-ses. Occasioneel wordt er ook nog eens een blik BA's (Bende Amerikanen) opengetrokken. Mel Gibson komt bijvoorbeeld uitgebreid in de kijker te staan én laat zien dat hij toch over een flinke dosis relativeringsvermogen beschikt in Beyond Blunderdome, waarin het hem siert dat hij zijn eigen filmcarrière niet al te serieus neemt.

Toch blijft elke aflevering van The Simpsons in se bekijkenswaardig, en blijft de reeks ons toestaan om de Amerikaanse samenleving door een fel geel gekleurde bril te bekijken. En te pletter dat we ons amusereren!


     


AFLEVERINGEN
227. Beyond Blunderdome
Springfield is gekozen voor de test-screening van de nieuwe film van Mel Gibson, een gewelddadige remake van "Mr. Smith Goes To Washington". Alleen Homer durft er eerlijk voor uitkomen dat hij de film barslecht vindt, en daarom huurt Mel Gibson hem in om enkele cruciale scenes te veranderen. Gaststem: Mel Gibson.

228. Brother's Little Helper

Barts slechte studieresultaten worden toegeschreven aan ADHD, Attention Deficit Disorder, een soort van concentratiestoornis. De dokters adviseren Focusin, een nieuw experimenteel geneesmiddel, dat hem zou moeten omvormen tot modelstudent. Het experimentele karakter zorgt al snel dat Bart last krijgt van een hevige vorm van paranoia, en op gegeven ogenblik gaat hij er met een tank vandoor.

229. Guess Who's Coming to Criticize Dinner

Homer heeft eindelijk de perfecte roeping gevonden: voor de Springfield Shopper schrijft hij restaurantkritieken. Omdat hij van schrijven geen kaas gegeten heeft (behalve dan Screw Flanders) doet Lisa het feitelijke schrijfwerk voor hem. Wanneer zijn collega-critici hem zeggen dat hij aan geloofwaardigheid wint als hij ook al eens een slechte kritiek schrijft, jaagt hij de restauranthouders van Springfield tegen zich in het harnas, en die proberen hem op het Springfield Food Festival te vermoorden.

230. Treehouse Of Horror X

De jaarlijks weerkerende Halloween-special, ditmaal gehost door Kodos en Kang..
  • I Know What You Diddily-Iddily-Did: Marge rijdt Ned Flanders omver. Omdat niemand gelooft in een ongeluk, proberen de Simpsons de zaak stil te houden. Ned Flanders keert weer als weerwolf..
  • Desperately Xeeking Xena: Na een radioactieve bestraling worden Bart en Lisa twee superhelden, Stretch Dude en Clobber Girl. Ze moeten heldin Xena The Warrior Princess verlossen uit de klauwen van The Collector, die trouwplannen heeft
  • Life's A Glitch, Then You Die: Homer vergeet de klok van de kerncentrale te verzetten en veroorzaakt zo een Y2K-wereldwijde catastrofe! Er blijkt echter een evacuatieplan voor de aarde te bestaan.

231. E-I-E-I-D'oh!

Onder de indruk van de film The Poke Of Zorro daagt Homer iedereen die in zijn weg loopt uit voor een duel. Een dikke Texaan gaat echter de uitdaging aan, en Homer en de familie moeten vluchten naar de boerderij waar Homer is opgegroeid. Om zichzelf een inkomen te verschaffen, begint Homer de kweek van een hybride plant, Tomacco, een kruising tussen tomaten en tabak met de vitaminen van de eerste en de verslaving van de tweede. Laramie Cigarettes ziet wel wat in de plant om kinderen aan nicotine verslaafd te maken, en wil de plant van Homer kopen.

232. Hello Gutter, Hello Fadder

Homers monotone leventje wordt opeens verstoord doordat hij een lokale bekendheid wordt, nadat hij een maximale score haalt op de bowlingbaan. Hij ondervindt dat roem maar van een korte duur is, en op advies van filmregisseur Ron Howard investeert hij tijd in zijn kinderen. Omdat Bart en Lisa toch al verknoeid zijn, gaat hij dan maar Maggie leren zwemmen.


     


233. Eight Misbehavin'
Apu en zijn vrouw Manjula ondervinden een paar technische probleempjes om ouder te worden. Wanneer iedereen om hen te helpen vruchtbaarheidsbevorderende middelen aan Manjula geeft, wordt ze ineens zwanger... van een achtling! Apu en zijn vrouw krijgen alle media-aandacht en de nodige sponsoring van bedrijven, totdat er in Shelbyville plots een negenling geboren wordt. Apu staat met zijn rug tegen de muur en moet zijn kinderen uitbesteden aan een dubieuze freak-show.

234. Take My Wife, Sleaze

Homer en Marge bezoeken een jaren 50-restaurant en winnen met een danswedstrijd een echte Harley Davidson. Samen met Carl, Lenny, Moe en Ned vormen ze een motorbende, de Hell's Satans. Er blijkt echter al een bende te bestaan met dezelfde naam, en als weerwraak ontvoeren ze Marge.

235. Grift Of The Magi
Bart moet een tijdje in een rolstoel zitten, en de school doet de nodige aanpassingswerken. Wanneer Bart echter de nieuwe infrastructuur niet meer nodig blijkt te hebben, is de school virtueel failliet. Een dubieuze firma neemt de school over, en de lessen blijken een goedkoop excuus te zijn van een speelgoedfabrikant om bij hun voornaamste doelgroep een marketingonderzoek te verrichten. Lisa komt achter de waarheid wanneer het ultieme speeltje, de Funzo, op de speelgoedwinkels wordt losgelaten vlak voor Kerstmis.

236. Little Big Mom

Marge breekt haar been tijdens een skivakantie - nochtans zonder dat ze op de latten heeft gestaan - en ze moet een revalidatie volgen. Het huishouden wordt noodgedwongen dan maar bestuurd door Lisa, de tweede in rij wat betreft verantwoordelijkheidszin. Bart en Homer maken van het huis een zwijnenstal, en Lisa neemt wraak door hen te doen geloven dat ze melaats zijn. Bart en Homer reizen dan naar Molokai voor een uiterst pijnlijke therapie.

237. Faith Off

Tijdens een universiteitsreünie ontmoet Homer terug de nerds waar hij ooit mee op kamers heeft gezeten. Hij wil nog maar eens een practical joke uithalen, maar uiteindelijk krijgt hij een emmer lijm op zijn hoofd. Niets kan de emmer verwijderen, totdat de Simpsons de sessie van een gebedsgenezer bijwonen. Bart vermoedt dat hij ook een goddelijk genezingsgave heeft, en hij gaat ook genezingssessies organizeren. Een poging om Milhouse van zijn bril af te helpen heeft desastreuze gevolgen, want Milhouse ziet geen fuck zonder bril.


     


238. The Mansion Family
Mr. Burns wordt gevierd als de oudste inwoner van Springfield, en laat ter gelegenheid van deze mijlpaal zich volledig medisch onderzoeken. De Simpsons moeten intussen op zijn huis passen. Homer kan het niet verkroppen dat al die rijkdom niet van hem is en dat hij alles maar te leen heeft. Wanneer hij met Mr. Burns' jacht buiten de internationale wateren, waar in principe de Amerikaanse wetten niet meer tellen, een ruig feestje geeft voor al zijn vrienden, wordt het schip gekaapt door piraten.

239. Saddlesore Galactica

Lisa's klas mag meedoen aan een muziekfestival, en ziet de hoofdprijs voor hun neus weggekaapt worden. Op de kermis wordt een paard zwaar mishandeld: het moet vanop een hoge schans in een ton water springen. Nadat Chief Wiggum de attractie gesloten heeft, ontfermen Homer en Bart zich over het paard, en proberen er geld uit te slaan door het aan races te laten deelnemen. Ze hebben succes, maar er zijn jaloerse concurrenten...

240. Alone Again, Natura-Diddly

Tijdens een natuurwandeling ontdekken de Simpsons dat er doorheen het reservaat een raceparcours is geplaatst. Ze bemachtigen gratis ticketjes, en op de tribunes ontmoeten ze Ned Flanders en zijn gezin. Wanneer Homer per ongeluk uitwijkt voor een gratis T-shirt wordt Maude over de reling geduwd, en overlijdt. Ned Flanders dreigt hierop zijn geloof te verliezen, totdat hij een sexy gospel-zangeres ontmoet.

241. Missionary: Impossible

Homer is in de ban van Do Shut Up, en Engelse comedy over voetbalhooligans die elkaar ineen rammen. De show op de publieke zender wordt regelmatig onderbroken door oproepen voor publieke sponsoring. Om van hun gezeur af te zijn belooft Homer 10.000 dollar als ze hun kop houden. Kort daarop staan de TV-makers voor zijn deur om het beloofde geld op te eisen. Homers enige kans is met de hulp van Reverend Lovejoy te vluchten naar een tropisch eiland, waar hij missionariswerk moet doen. In de plaats daarvan bouwt hij er een casino.

242. Pygmoelian

Tijdens de bierfeesten wint Moe de prijs voor de beste Duff-biertapper, en als beloning mag hij op de nieuwe Duff-kalender staan. Wanneer hij merkt dat zijn lelijke gezicht is overplakt, is de maat vol: hij gaat zijn gezicht laten veranderen door plastische chirurgie. Moe's nieuw uiterlijk bezorgt hem een rol in een van de bekendste soaps in Springfield.


     


243. Bart To The Future
Bart laat een waarzegger de toekomst voorspellen, waarin hij een aan de grond geraakte muzikant is die samen op kamers hokt met zijn roommate, Ralph Wiggum. Lisa heeft intussen beter geboerd: ze is de eerste vrouwelijke (niet-lesbische) presidente van de Verenigde Staten geworden. Op een dag staat Bart aan haar deur, en hij begint zich te bemoeien met het beleid.

244. Days Of Wine And D'oh'ses

Barney is beschaamd wanneer hij op een amateurfilmpje zo zat als een zalm in vrouwenkleren rondloopt. Om zijn zelfrespect op te vijzelen gaat hij niet meer drinken, en wordt hij helicopterpiloot. Bart en Lisa proberen intussen om een geslaagde foto te maken voor het nieuwe telefoonboek van Springfield, want de leukste foto wordt beloond met een fiets. In het bos waar ze foto's nemen breekt brand uit, en de enige die hen kan redden is Barney - als hij tenminste van het bier kan blijven.

245. Kill The Alligator And Run

Volgens een zelftest in een magazine is Homers levensverwachting bijzonder laag, en hij heeft angst dat hij elk moment kan sterven. Omdat hij zelfs niet meer wil slapen, wordt hij op het werk afgevoerd met een depressie. De dokters schrijven hem rust voor, en een vakantie in Florida. Wanneer Homer de krokodil Captain Jack overvaart met een propellorboot, worden de Simpsons opgejaagd door de lokale autoriteiten op beschuldiging van dierenmoord.

246. Last Tap Dance In Springfield

Homers zicht gaat achteruit, en eerder dan een bril opteert hij voor laserbehandeling. Hij doet de nazorg met oogdruppeltjes echter af als 'optioneel', en krijgt serieuze zichtproblemen. Bart en Milhouse gaan een week op kamp, en Lisa wil per se leren dansen, na het zien van de dansfilm Tango De La Muerde. Haar talenten zijn beperkt, en dankzij Professor Frink krijgt ze schoenen waar ze fabuleus mee kan dansen.

247. It's A Mad, Mad, Mad, Mad Marge

Marge is er indirect de schuld van dat Otto's geplande huwelijk net op het laatste ogenblik spaak loopt, omdat Otto moet kiezen tussen zijn vriendin Becky en rockmuziek. Uit wroeging laat Marge Becky een tijdje bij hen inwonen. Ze krijgt echter meer en meer vermoedens dat Becky haar uit de weg wil ruimen om Homer aan de haak te kunnen slaan. Of is dat maar inbeelding?

248. Behind The Laughter

In deze aflevering wordt verteld hoe de Simpsons buiten hun show eigenlijk zijn, en hoe ze persoonlijk hebben moeten leren omgaan met hun succes. Door de interne spanningen wordt de familie bijna verscheurd.


     


BEELD EN GELUID
Een hele zware rode kaart. Dat is wat we moeten trekken voor dit elfde seizoen van The Simpsons. Na tien seizoenen het goede voorbeeld te hebben gegeven heeft Fox in haar oneindige wijsheid besloten om dit elfde seizoen slechts te voorzien van een Engelse Dolby Surround 2.0-track in plaats van de gebruikelijke Dolby Digital 5.1-track. Onbegrijpelijk is dat het blijkbaar wél mogelijk was om de Franse en Duitse dubbing van de reeks wél op te waarderen in 5.1, en dat versies als de R2 UK en de R1 wél een Engelse 5.1-track bezitten. Deze beslissing kan maar door één ding zijn ingegeven, en dat is door luiheid omdat dan voor de Benelux en Duitsland dezelfde schijfjes kunnen worden geperst. Van erg veel surroundbeleving is er bijgevolg dan ook geen sprake; qua technische afwerking komt de schijf eerder in de buurt van de vele 4 afleveringen-compilaties die er op de markt zijn. De beeldkwaliteit is aanvaardbaar maar het is de makers nog nooit gelukt om een PAL-versie zonder interlacing te maken en ook dat is hier weer eens niet gelukt, alhoewel één en ander toch nog redelijk binnen de perken blijft. De kleuren, die uit een beperkt palet komen, zijn hevig en contrastrijk zoals je The Simpsons gewoon bent.


     


EXTRA'S
Ook de verpakking verdient een zeer erge sanctie. Weliswaar krijg je een prachtig stuk karton met hopen origineel -en het mag gezegd, prachtig - artwork, maar de disks zitten onbeschermd tussen de vouwen, wat betekent dat je ze er amper uitkrijgt zonder ze te beschadigen. Ik heb dit persoonlijk opgelost door de aanhechting tussen de voor-en achterkant met een aardappelmesje iets losser te maken, en de disks vervolgens in een papieren sleeve te stoppen vooraleer je ze tussen de kartonnetjes schuift. Ik begrijp dat Fox punten wilde scoren voor originaliteit, maar een dergelijk slecht systeem om disks in op te bergen verdient een klets op de blote billen - het lijkt wel een idee van Homer zelf te zijn. De menu's zijn op zich weer kunstwerkjes op zichzelf, waarbij er voor elke aflevering aparte animatie is voorzien, die aansluit bij de respectievelijke afleveringen, en die als gemeenschappelijk thema een kermis hebben.

Op de eerste disk krijgen we als vanouds een inleiding "In Line With The Simpsons" door meester-Simpson Matt Groening (3:44). Alle 22 de afleveringen zijn voorzien van audiocommentaar, door een gevarieerd gezelschap bestaande uit scenaristen en producenten, zeer sporadisch aangevuld met een stemacteur - ik tel zo op het eerste zicht drie gastoptredes van Dan Castellaneta en ééntje van Yeardley Smith. Op de duur worden de commentaartracks wel wat gelijkaardig, maar voor de echte fans is dit een traktatie. De aflevering Beyond Blunderdome kan je bekijken in een animation showcase, waarbij je met de multi angle-knop kan wisselen tussen storyboards en animatics. Je kan de aflevering in kwestie ook bekijken in een special language feature - het Portugees, Tsjechisch of Italiaans.


     


Op de tweede disk krijgen we de featurette "The many faces of Krusty" (7:15) over 's werelds meest uitverkochte clown, en een reeks originele schetsen, die afkomstig zijn uit de aflevering Eight Misbehavin'.

Ook disk 3 bevat een Picture-in picturevergelijking tussen storyboards en animatics voor de afleveringThe Mansion Family.

Op disk 4 zien we een korte featurette "A star on Hollywood Boulevard" (2:35) waarin Matt Groening acte de présence geeft bij de inhuldiging van de ster die de reeks heeft gekregen op Hollywood Boulevard. In een korte tweede featurette "And then there were menus" (1:55) zien we enkele conceptuele schetsen van de geanimeerde menuschermen. Daarnaast krijgen we nog een reeks originele schetsen, voornamelijk uit Grift Of The Magi.

Voor verschillende afleveringen staan er verwijderde scènes, die je door middel van seamless branching in de aflevering kan bekijken waar ze horen, of op een aparte rol op disk 4 (19:58).

De disk wordt afgesloten met een hele reeks easter eggs.


     


CONCLUSIE
Alhoewel seizoen 11 verre van het beste seizoen is, geef ik mijn Favoriete Familie altijd graag wat krediet. De verpakking die vanaf seizoen 11 gehanteerd wordt is niet duurzaam voor de schijven, en iemand verdient voor het gebruiken van de 2.0-geluidsporen een nekschot. Het koopadvies is dan ook heel simpel: koop een andere versie!



cover



Studio: Fox

Regie: Steven Dean Moore, Mark Kirkland, Nancy Kruse, Pete Michels, Bob Anderson, Mike B. Anderson, Neil Affleck, Matthew Nastuk, Michael Polcino, Lance Kramer, Jim Reardon, Michael Marcantel, Jen Kamerman
Met: Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, Yeardley Smith, Harry Shearer, Hank Azaria, Pamela Hayden, Russi Taylor, Tress MacNellie, Marcia Wallace, Maggie Roswell, Jan Hooks

Film:
8/10

Extra's:
6/10

Geluid:
3/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1999-2000

Leeftijd:
6

Speelduur:
527 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626038030


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Grieks, Duits
Extra's:
• Inleiding door Matt Groening
• Geanimeerde menu's
• Audiocommentaar voor alle afleveringen
• Animation Showcases
• 2 reeksen originele schetsen
• 1 Multi Language-featurette
• Documentaire "A star on Hollywood Boulevard"
• Documentaire "The many faces of Krusty"
• Documentaire "And then there were menus"
• Verwijderde scènes
• Easter eggs

Andere recente releases van deze maatschappij