:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DEXTER - SEIZOEN 6
DEXTER - SEIZOEN 6
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2012-11-04
TV-SERIE
Nog voor de eerste aflevering van Dexter – Seizoen 6 vijf minuten aan de gang is zijn er al twee doden: ambulanciers die hun patiënten jarenlang ongestraft beroofd hebben van verkoopbare organen. Dexter steekt ze op spectaculaire wijze tegelijk een dodelijk wapen in het hart. Daarmee is de toon gezet voor een nieuwe kruisvaart tegen criminelen die op de een of andere manier hun verdiende straf konden ontlopen. Ze eindigen zonder uitzondering in zwarte zakken die uit de kust van Miami in zee worden gedropt, alwaar de golfstroom ze meevoert voor een lange tocht richting oceaan. Wie bekend is met de serie weet onderhand hoe het allemaal in z’n werk gaat, met dit verschil dat de twee ambulanciers niet in een geprepareerde omgeving hun laatste adem uitblazen, maar gewoon op straat. Het zal u trouwens opvallen dat Dexter wel vaker afwijkt van z’n routine ter zake, want in aflevering vier stuurt hij bijv. de zgn. Tandenfee op een aparte wijze naar de andere wereld. Waarmee de makers duidelijk maken dat de ondertussen bekende formule van de serie bijgestuurd is, want het duurt bijv. een hele tijd vooraleer de opvolger van de koelwagenmoordenaar (seizoen 1), de baaihavenslachter (seizoen 2), de stroper (seizoen 3), de Trinity killer (seizoen 4) en de Lumen-verkrachter (seizoen 5) op Dexters radar verschijnt.

 

In Dexter seizoen 6 raakt de meeste geliefde seriemoordenaar en atheïst onder invloed van religie. Z’n zus Debra heeft nl. een plaatsje voor Harrison in de kleuterafdeling een parochieschooltje gearrangeerd en de hoofdzuster wil weten of Dexter ook gelovig is. Hij vertelt haar de waarheid, waarmee hij de kans op een toegangsticket voor z’n zoontje bijna verspeelt, maar het is vooral z’n confrontatie met Father Sam (Mos Def) , in een vorig leven een zware crimineel, die hem aan het denken zet: mensen kúnnen blijkbaar veranderen, dus hij wellicht ook? Het wordt een kat-en-muis-spel met een zwarte man die niet alleen zichzelf opnieuw uitgevonden heeft, maar die ook een aantal ex-bajesklanten werk verschaft in de hoop ze uit de criminele sfeer te houden, waarin hij misschien niet altijd even succesvol, maar wel gedreven is en waardoor hij indruk maakt op de rationele Dexter Morgan. Als Harrison bovendien een spoedoperatie moet ondergaan die niet zonder gevaar is, wordt z’n vader bijna automatisch naar het gedachtegoed van Father Sam gedreven.

Ondertussen is het huwelijk tussen luitenant Angel Batista (David Zayas) en z’n chef luitenant Maria LaGuerta (Lauren Vélez) op de klippen gelopen: in het begin van aflevering 1 zijn ze al een tijdje uit elkaar, maar nog wel on speaking terms. LaGuerta wordt voor haar verdiensten in seizoen 5 tot kapitein gepromoveerd en ze stelt haar ex Batista voor als opvolger, niet wegens hun relatie en huwelijk, maar omdat hij volgens haar de beste kandidaat is voor de job. Doch het wordt uiteindelijk Debra Morgan (Jennifer Carpenter), want zij heeft zich tijdens een schietpartij in een bistro heldhaftig gedragen. Batista is teleurgesteld, LaGuerta is nijdig. Debra van haar kant voelt zich alles behalve op haar gemak, want de job eist meer van haar dan ze had verwacht. En broertje Dexter maakt het haar niet gemakkelijker, want terwijl het departement onder haar leiding naar de whereabouts en de identiteit van de Tandenfee speurt, heeft hij het gevierendeelde lijk van de seriemoordenaar al aan de golven van de Atlantische oceaan toevertrouwd.

 

Om met de deur in huis te vallen: de kritiek was niet echt mals voor Dexter seizoen 6. De recensie van Stefaan Werbrouck in Knack Focus kreeg als kopje Met de ‘D’ van Downhill en een eindscore van 1 op vier, zeg maar 3 op 10. Als je de Amerikaanse recensies leest, dan zie je evenwel een heel ander patroon en worden de makers geprezen omdat ze voor vernieuwing hebben gekozen en toch vasthouden aan een soortement moraliteit als canvas waartegen de actie in elk seizoen zich afspeelt. In seizoen 5 was vaderschap het thema, want door de dood van zijn vrouw kreeg Dexter een pak ouderlijke verantwoordelijkheid toegeschoven; in seizoen 6 wordt zijn kwaliteit als wraakengel uitgebreid tot het thema geloof, niet zozeer in de religieuze betekenis – alhoewel dat onvermijdbaar is – maar wel in de zin van geloven in iets wat groter is dan jezelf. Dexter praat altijd over z’n duistere kant, z’n donkere passagier, z’n neiging m.a.w. om als wraakengel op te treden; uit de confrontatie met Father Sam leert hij dat er in eenieder een lichtje brandt dat ruimte moet krijgen, in zijn geval misschien het vonkje dat z’n duisternis op kan ruimen. Het klinkt wollig en ingewikkeld, maar voor de atheïst Dexter Morgan vertaalt zich dat in eenvoudige vragen zoals: hoe kan ik vermijden dat Harrison uiteindelijk dezelfde weg opgaat en hoe krijg ik m’n neiging om te moorden onder controle of hoe kan ik ze eventueel helemaal uit mijn leven bannen? Die invalshoek geeft de makers de mogelijkheid om met het concept een nieuwe richting in te slaan: de spannende jacht op de zoveelste seriemoordenaar met aan het einde van aflevering 12 een duivelse confrontatie tussen twee gelijkgestemde individuen die elkaar waard zijn, wordt ingeruild voor een totaal nieuwe invulling waarin spanning en diepgang veel meer in evenwicht zijn. Seizoen 6 is niet louter een crimeserie die zich afspeelt in Miami, maar eentje waarin de antiheld door omstandigheden tot een zelfonderzoek gedwongen wordt. Er is m.a.w. sprake van verdieping, uitdieping en contemplatie. Liefhebbers van pure misdaadverhalen hebben er wellicht weinig boodschap aan en in combinatie met de religieuze hocus pocus leidt dat in een geseculariseerde samenleving zoals de onze gauw tot een eerder negatieve appreciatie.

 

Dat is precies wat er met Dexter seizoen 6 aan de hand is en waarvan de Amerikanen veel minder last hebben. In de VS neemt het aantal gelovigen sinds 10 jaar ook drastisch af, maar het soort vijandigheid tegenover alles wat met religie te maken heeft zoals in Europa, is er onbekend. Of om het eenvoudiger te stellen: Dexter seizoen 6 is wellicht iets te Amerikaans en snijdt thema’s aan die in Europa geen issue zijn of waarmee men in Europa niets meer wil te maken hebben, nl. Kerk, geloof, bijbel, God, etc. Dexter seizoen 6 is m.a.w. even sterk en potig als het vorige seizoen, maar de thema’s en de werkwijze vallen niet noodzakelijk op dezelfde manier in ieders smaak.

Michael C. Hall laat het gelukkig niet aan z’n hartje komen, want hij is alert zoals altijd en z’n vriendelijke gelaatsuitdrukking maakt nog altijd even snel plaats voor de tronie van een monster als Dexters duistere passagier het van hem overneemt. Aan slachtoffers is er in elk geval geen gebrek, want tegen het einde van aflevering 6 is hun aantal nog nauwelijks te tellen en dan heeft Dexter nauwelijks de tijd gehad om zich op het dossier van de zgn. doemdagmoordenaar te storten, de seriekiller waarmee hij zich in dit seizoen zal meten. Lauren Vélez (Lt. Maria LaGuerta) en David Zayas (Lt. Angel Batista) zijn in dit seizoen zo goed als on hold gezet. LaGuerta is naar een hogere verdieping weggepromoveerd en Batista, ondertussen met baard, heeft niet zoveel om handen, zij het dat hij een promotie heeft gemist en zich daarbij neerlegt omdat hij Debra Morgan een goed hart toedraagt. Vince Masuka (C.S. Lee) heeft z’n handen vol met een blondje dat als stagiaire op z’n dienst is aangenomen en ‘Joey’ Quinn (Desmond Harrington) ten slotte, de laagste in graad op de afdeling, wordt voor één seizoen het pispaaltje, waardoor de weg is vrijgemaakt voor Debra Morgan (Jennifer Carpenter), Dexters jongere halfzusje, als de nieuwe chef van de afdeling moordzaken van de Miami Police Departement, wat vrouwelijke kijkers van de serie (jawel, die zijn er!) zal plezieren. Carpenter heeft sinds het begin van de serie een imposant traject afgelegd. Ze begon als onzeker groentje in serie 1, maar het was altijd haar ambitie om rechercheur te worden zoals haar vader. In Seizoen 4 slaagt ze daarin, ondanks de tegenwerking van haar chef Maria LaGuerta, maar twijfel en wisselvalligheid qua stemming blijven haar personage domineren. Tegen alle verwachtingen in wordt ze in het begin van Seizoen 6 tot chef van de afdeling gebombardeerd. Ze twijfelt opnieuw, geeft toe aan haar ambitie en beklaagt zich dat al 24 uur later, want de voormalige collega’s blijven op afstand en baas zijn over je eigen broer valt niet mee, althans niet in haar ogen en na al die jaren voelt ze zich plots een vreemde op de dienst.

 

In een verlaten kerk in een buitenwijk gaan de doemdagdoder en z’n hulpje ondertussen gewoon door met het reconstrueren van de taferelen die voorafgaan aan het einde der tijden. Dexter komt de beide mannen als eerste op het spoor, maar via de handigheid van de nieuwe stagiair en computerfreak in het kantoor van Vince Masuka is de achterstand van Debra en haar rechercheurs dit keer bijzonder klein. Het lijkt nog maar een kwestie van één goeie tip over de verblijfplaats van de doemdagkiller, want de identiteit van z’n assistent is inmiddels bekend en dus is de jacht geopend. Maar de makers van Dexter hebben wat dat betreft nog minstens één verrassinkje achter de hand…

 
BEELD EN GELUID
Het beeld is opnieuw van goede kwaliteit met felle kleuren, veel blauw in de nachtelijke scènes. In de interieuropnamen van de kerk genieten vuilgeel, donkerbruin en rood de voorkeur van de makers, de buitenopnamen zijn zoals steeds helder en wijds. Voor de muziek tekende ook dit seizoen huiscomponist Daniel Licht en z’n perfect gedoseerde composities passen uitstekend bij de spanning die wordt opgeroepen.

 
EXTRA’S
In de ondertussen bijna traditionele Cast Interviews (13 min.) praten Michael C. Hall en Jennifer Carpenter over de slotscène van het vorige seizoen en over de nieuwe evoluties in seizoen 6. De inserts bevatten spoilers en u kijkt dus best achteraf naar deze extra’s. Zowel Hall als Carpenter worden gepolst over de relatie tussen Dexter en z’n zusje Debra, want die blijkt in seizoen 6 te evolueren en van cruciaal belang te zijn voor de slotscène. Colin Hanks (Travis Marshall) vertelt hoe hij bij de serie betrokken geraakte en hoe zijn personage eruitziet. Disk 2 begint met Dissecting Dexter (4 min.) waarin u een blik gegund wordt op de diverse decors voor Dexters moordkamers. Lichtverantwoordelijke Romeo Tirone vertelt over het gebruik van licht en handheldcamera’s om spanning in de scènes te injecteren. In Guest Stars (4 min.) worden enkele nieuwe gezichten uit seizoen 6 voorgesteld: o.a. Mos Def (The Woodsman, 2004) als Father Sam, Edward James Olmos (Battlestar Galactica, 2004-2009) als professor Gellar, Colin Hanks (W., 2008) als Travis Marshall en Aimée Garcia (D-War, 2007) als Jamie Batistia, het zusje van Lt. Angel Batista dat op Harrison let als Dexter op z’n werk is of z’n hobby beoefent. H.R. Nightmare (2’20”) ten slotte is een grappig filmpje over het seksuele discours van Vince Masuka.

 

Op disk 3 komen in The Consultants (7 min.) Walter Sawall (politiewerkadviseur) en Kimberlee Guluzian (Technisch Forensisch adviseur) aan het woord. Zij begeleiden de makers opdat alles wat de kijker in Dexter te zien krijgt zo goed mogelijk overeen zou stemmen met de werkelijkheid. Guluzian toont hoe je bloedsporen opspoort en voetafdrukken vastlegt op gevoelig papier, Sawall toont hoe je vingerafdrukken opspoort, ze op gevoelig papier vastlegt en vervolgens de data in de computer inbrengt in de hoop dat ze gekoppeld kunnen worden aan een crimineel. In Foul Play (7 min.) praat stuntcoördinator Wally Crowder over de vele stunts in seizoen 6 en demonstreert zijn zoon Shawn een aantal van de moeilijkste. Op disk 4 ten slotte maken we in Art Gallery - Interview with Dave Lebow (13 min.) kennis met de artiest die verantwoordelijk was voor de schilderijen in seizoen 6 en krijgen we de kans om de zeven doeken van dichtbij te bekijken mét uitleg van de schilder. Ter afsluiting is er een Photo Match (foto’s en tekst) die wij evenwel niet aan de praat kregen.

 
CONCLUSIE
Ondanks de uitgesproken mening van collega-recensenten in de pers, blijven wij bij DVDInfo Dexter ook in dit zesde seizoen trouw omdat we de vernieuwing die is doorgevoerd in het scenario op prijs stellen en vooral ook omdat de figuur van ’s werelds meeste geliefde seriemoordenaar in dit seizoen wordt uitgediept terwijl dat niet echt ten koste gaat van de actie of de spanning, d.w.z. dat je even moet wennen aan het feit dat de spanningsboog opgedeeld is in meerdere fragmenten en dat er geïnvesteerd wordt in de karakters (Dexter, maar ook Debra) waardoor de actie soms voor even wordt uitgesteld. Het is zo wat een nieuw begin voor deze serie, een tweede adem als het ware, maar het wordt de (Europese) kijker inderdaad niet gemakkelijk gemaakt wegens de vele religieuze connotaties. In seizoen 6 zet Dexter Morgan een nieuwe stap in z’n eigen coming-of-age-proces en leert hij meer dan ooit geloven in z’n eigen mogelijkheden. Zo zien we hem graag!



cover



Studio: Paramount

Regie: John Dahl, Steve Shill, Ernest R. Dickerson, Romeo Tirone, S. J. Clarkson, Michael Lehmann, Stefan Schwartz
Met: Michael C. Hall, Jennifer Carpenter, Lauren Vélez, David Zayas, James Remar, C.S. Lee, Desmond Harrington, Mos Def, Colin Hanks, Mike Anderson, Aimée Garcia

Film:
8,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2011

Leeftijd:
16

Speelduur:
593 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582882117


Beeldformaat:
1.78:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Noors, Zweeds, Fins
Extra's:
Cast Interviews
• Dissecting Dexter
• Guest Stars
• H.R. Nightmare
• The Consultants
• Foul Play
• Art Gallery - Interview with Dave Lebow
• Photo Match

Andere recente releases van deze maatschappij