LORAX, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2012-12-12
FILM
Ted (Zac Efron) woont in het kleurige Thneedville, een grappig maar steriel stadje waarin zowat alles kunstmatig en van plastic is, en geen plaats meer voor natuurlijke rijkdommen zoals bomen. En de inwoners zijn er zo ongelukkig, maar ze weten het niet (want er loopt een dikke vette muur rond de stad). Miljardair O'Hare (Rob Riggle) heeft er een monopolie op het verkopen van verse lucht en hij heeft er bijgevolg alle belang bij dat er geen bomen meer in de stad groeien. Teds buurmeisje Audrey (Taylor Swift), op wie hij heimelijk verliefd is, wil echter graag één keer in haar leven een echte boom zien. Op aanraden van zijn lichtjes seniele oma (Betty White) verlaat Ted de stad en zoekt in het desolate niemandsland aan de andere kant van de muur de kluizenaar die zich de Once-ler (Ed Helms) noemt. Die vertelt Ted het relaas van hoe Thneedville er is uit komen te zien zoals vandaag: om een soort van hippe sjaals te makken heeft de Once-ler alle bomen geoogst en daarmee zich de woede van de bosgeest, de Lorax (Danny DeVito), op de hals gehaald, een soort van gigantische pindanoot met een gele snor. Eer de Once-ler tot de jaren van verstand kwam was het al echter te laat en is de laatste boom tegen de vlakte gegaan. De Once-ler heeft echter nog één zaadje van een boom,en het is aan Ted om het te laten kiemen. O'Hare en zijn evil company laten dit natuurlijk niet gebeuren.

The Lorax is een ecologisch getint sprookje dat gebaseerd is op de in Amerika immens populaire boeken van de jeugdschrijver Dr. Seuss (Theodore Seuss Geisel), van wiens werk er eerder al liveactionverfilmingen het licht zagen zoals The Grinch en The Cat In The Hat, alsook animatiefilms zoals Horton Hears A Who. De verfilmingen van 's mans werk zijn pas de laatste decennia op gang gekomen omdat Geisel nogal afkerig stond tegenover het medium. Nochtans werkte hij zelfs al tijdens de Tweede Wereldoorlog mee aan de Amerikaanse propagandafilmpjes van onder meer Private Snafu (Warner Bros.), die dienden om de Amerikaanse publieke opinie te bewerken. Televisie was Geisel dus niet vreemd, nochtans wilde hij zich in de eerste plaats profileren als schrijver. Dr. Seuss' stijl wordt gekenmerkt door de rijmvorm en het gebruik van een simpel vocabularium dat vooral dient om kinderen zonder leesgewoonte over de streep te trekken en eens een boek te laten vastpakken. The Cat In The Hat bevat zo onder meer alle woorden die door Amerikaanse pedagogen zijn opgelijst als onmisbaar in het dagelijks taalgebruik van kinderen. Zijn werk is intussen opgenomen in het canon van de Amerikaanse kinderliteratuur, maar mede door de zeer moeilijke vertaling is het buiten de Angelsaksische landen nagenoeg onbekend.

The Lorax, reeds in 1972 voor de eerste keer in een animatiefilm gegoten, is in onze contreien alleen in een Nederlandse versie in de bioscopen vertoond en trok dan ook een relatief jong en weinig talrijk publiek, zodat de film veel sneller van de affiche verdween dan in de States. De film weerspiegelt met zijn surrealistische look eigenlijk vrij goed de maffe suikerspinnenwereld van Dr. Seuss en bevat een aardige soundtrack, alhoewel de voicecast met onder meer tienersterretjes van het genre Zac Efron en Taylor Swift eerder het gevolg is van de hype van het moment dan van ernstige overwegingen inzake acteertalent. De enige die echt een verschil maakt is Danny DeVito als de overijverige Lorax. De film kan uitpakken met een paar lieve knuffelachtige beertjes en visjes, maar haalt absoluut de normen van pakweg Pixar niet, en de overduidelijk groene politieke boodschap wordt er bij momenten wel érg dik opgelegd. De animatie is briljant en overweldigend, maar het verhaal springt enorm van de hak op de tak, en de mengeling van de actuele verhaallijn met een flashback, met ook nog het feit dat de Once-ler en Ted fysiek nogal op elkaar lijken, maakt het voor de kleintjes wellicht minder gemakkelijk om te volgen.
BEELD EN GELUID
Er is niets wezenlijks aan te merken op het schitterende 1.85:1-beeld dat in hoge definitie goed tot zijn recht komt. De wereld van de Lorax is een felgekleurde, bonte omgeving met extreme toverballenkleuren die elkaar in hevigheid overtroeven. De aflijning is scherp en bevat veel details, zoals in de pels van de Lorax, maar hier blijkt ook dat deze film van Illumination, dat nochtans ook de dijkenkletser Despicable Me heeft afgeleverd, minder charmant en meer nonchalant in elkaar is gedraaid. De Engelse DTS-HD MA 5.1-track bevat duidelijke dialogen, fijne muziek en af en toe ook een goede uithaal van de surroundkanalen, zoals in de scène waarin de Once-ler in een waterval naar beneden stort.

EXTRA'S
De disk bevat net zoals die van Despicable Me enkele mini-shorts die inhoudelijk bij de film aansluiten. In Wagon Ho! (3:10) gaan de beren in de huifkar van de Once-ler een eindje joyriden. In Forces of Nature (2:14) probeert de Lorax de Once-ler een poets te bakken en in Serenade (3:19) probeert één van de beren het hart te veroveren van een vrouwtjesexemplaar. In een korte Making-of (3:31) vertelt de crew nog iets meer over het ontstaan van deze drie filmpjes. Er is één verwijderde scène (1:30) waarin de Once-ler zijn sjaal weggooit. In de interactieve modus O-Hare TV (1:34:02) wordt de film gelardeerd met enkele faux reclamespotjes voor producten van O'Hare. De interactieve featurette Expedition of Truffula Valley omvat de mogelijkheid om de leefomgeving van Thneedville te verkennen, maar bevat ook enkele ernstigere bijdragen zoals animatietests en interviews met de stemacteurs. De documentaire "Seuss to Screen" (4:26) bevat wat korte informatie over de aanpassing van het werk van de auteur voor het grote scherm. De tweede interactieve featurette The Once-ler's Wagon is een teleurstelling na de eerste; door wat op voorwerpen te klikken kan je een paar vervelende animaties oproepen. Dan volgen er een paar spelletjes: Get Out Of Town is een voor een extra op een Blu-ray een verbazend ingewikkeld spelletje dat wat doet denken aan platformspelletjes op consoles zoals Wii. Truffula Run waarin je bloempjes moet plukken, is een stuk simpeler. Dan bevat de disk nog een karakoke-versie van Let It Grow (3:40). En wanneer je dacht dat je door de stapel heen was, krijg je nog een audiocommentaartrack van regisseurs Chris Renaud en Kyle Balda met nogal wat wetenswaardige informatie. Tot slot is er nog een niet zo heel goed verborgen easter egg te vinden. De slipcaseverpakking van The Lorax wordt overigens opgesierd door een authentieke gele snor.

CONCLUSIE
The Lorax is een wat eigenzinnige bewerking van één van de boeken van de Amerikaanse jeugdauteur Dr. Seuss, die wellicht nooit hoge toppen zal scheren in onze contreien (en dat slaat zowel op de film als op de auteur). De film is te charmant en de presentatie is te hoogwaardig om zomaar te archiveren.
Studio:
Paramount
Regie:
Chris Renaud & Kyle Balda
Met:
Danny DeVito, Ed Helms, Zac Efron, Taylor Swift, Betty White, Rob Riggle, Jenny Slate, Nasim Pedrad, Joel Swetow, Michael Beattie, Dave B. Mitchell, Dempsey Pappion, Aunt Grizelda, Danny Cooksey, Stephen Tobolowsky, Chris Renaud
Beeldformaat:
1.85:1 HD
Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Vlaams DTS 5.1
Nederlands DTS 5.1
Duits DTS 5.1
Frans DTS 5.1
Turks DTS 5.1
Kroatisch Dolby Surround 5.1
IJslands Dolby Surround 5.1
Slovaaks Dolby Surround 5.1
Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Frans, Kroatisch, IJslands, Slovaaks, Turks
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Deleted scenes
• O'Hare TV
• Interactive featurette:"Expedition of Truffula Valley"
• Documentaire "Seuss to screen"
• Interactieve feature "Once-lers wagon"
• Spelletje "Get out of town"
• Spelletje "Truffalo Run"
• Let it grow (sing along)
• Audiocommentaartrack
• Easter Egg