:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> JACK REACHER
JACK REACHER (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2013-07-04
FILM
Tot op heden is het nog steeds koffiedik kijken of er al dan niet een sequel komt op Jack Reacher. De Tom Cruise-blockbuster haalde immers niet de kaap van 250 miljoen dollar, blijkbaar het magische getal om groen licht  te krijgen voor een vervolg. Misschien is het filmpubliek van vandaag wel een beetje uitgekeken op Tom Cruise, want ook zijn andere blockbuster van dit jaar (Oblivion) was niet meteen een voltreffer. Of ligt het misschien aan het feit dat het romanpersonage weinig of geen gelijkenissen met de Hollywoodster vertoont?  In de romans van Lee Child is Reacher namelijk een vent van 2 meter die 115 kilo weegt. Nu goed, Cruise bewees als Ethan Hunt in de Mission Impossible-franchise al eerder dat hij zijn mannetje kan staan, doch waren heel wat Preacher-fans teleurgesteld wegens deze keuze. Jammer voor hen, want Cruise die de prent produceerde eigende zichzelf de hoofdrol toe. Auteur Lee Child ging daarmee onmiddellijk akkoord, want volgens hem is Tom Cruise de grootste filmster die op onze planeet rondloopt. Misschien is dat wel zo. En zelfs indien niet dan nog hebben de kwatongen wederom groot ongelijk, Cruise geeft immers met bravoure gestalte aan de filmfiguur van Jack Reacher.

Wie of wat is deze Jack Reacher nu? Hij is het hoofdpersonage uit een populaire boekenreeks van Lee Child waarvan tot dusver 17 titels zijn verschenen. Reacher is een eenzame krijger die ooit majoor was bij het leger. Geen mens weet waar deze zonderling uithangt, zelfs niet de Amerikaanse staat. Af en toe daagt hij als een superheld op om onrecht te bestrijden, maar eens de klus is geklaard verdwijnt hij meteen weer met de noorderzon. Christopher McQuarrie (de scenarist van The Usual Suspects) zag wel wat in de verfilming van zo'n boek. Hij koos voor One Shot, wat trouwens een tijdje de werktitel van de film was. McQuarrie werkte eerder samen met Tom Cruise in zowel Mission Impossible als Valkyrie. Het duurde niet lang vooraleer de twee maatjes wisten dat ze (op papier althans) een kanjer van een film hadden. De actieprent werd jammer genoeg niet de verhoopte superhit. Ten onrechte, want Jack Preacher is zonder twijfel één van de betere blockbusters van dit  jaar.

Het verhaal is een beetje simpel. Misschien wel een beetje te simpel, maar anderzijds is dat nu eenmaal normaal bij dit soort prenten, niet? Amerika wordt opgeschrikt door een bloedbad. Een sluipschutter (Joseph Sikora) schiet willekeurig vijf mensen neer. Vrij vlug vat de politie ene Barr bij de kraag, doch weigert de dader elke vorm van medewerking. De enige boodschap die hij voor de rechercheurs heeft is: "Get Jack Reacher". Waarom? Tijdens de Golfoorlog heeft Reacher deze sluipschutter gearresteerd omdat hij toen ook onschuldige mensen neerschoot. Door allerlei procedurefouten kwam de gewezen militair snel op vrije voeten, doch heeft Reacher altijd gezworen dat hij hem zal pakken als hij nog zo'n daad verricht. Vanaf het begin wordt het Reacher duidelijk dat Barr niet de dader is, er zijn namelijk te veel onduidelijkheden in het spel.

Jack Reacher is een heerlijke ouderwetse actiefilm die herinneringen oproept aan de Dirty Harry-franchise. Er is een flinke dosis humor, de actiescènes zijn uiterst spannend en de stunts zijn heerlijk ouderwets (dus geen GC-gedrochten). Zoals verwacht tovert Cruise deze film weeral tot een geslaagde onemanshow om en wie weet is het misschien wel daar (ten minste voor sommige kijkers) waar het schoentje kneltr. Tom Cruise lijkt tegenwoordig misschien  meer en meer op Christopher Reeve dan op zijn vroegere zelf, dat betekent evenwel niet dat hij minder zelfverzekerd is geworden. Integendeel. Waarschijnlijk is Cruise in werkelijkheid een onuitstaanbare kwal die zichzelf fantastisch vindt, maar op het scherm vertaalt zo'n houding zich alleen maar in een onweerstaanbaar charisma. Ook cultregisseur Werner Herzog maakt deel uit van de cast, hij mag de rol van booswicht Zec voor z'n rekening nemen en hij doet dat met veel overtuiging. De scène waarin hij één van zijn handlangers verplicht om zijn eigen vingers op te peuzelen (jawel!) is nu al legendarisch. Ook oudgediende Robert Duvall (hij speelde eerder met Cruise in het racedrama Days Of Thunder) is hilarisch als wapeninstructeur die kogels als oordopjes gebruikt.

De hoogtepunten van de film zijn het knappe begin en de spannende achtervolging waarin de ronkende motoren van de Camaro voor de ideale soundtrack zorgen. Het enige minpunt is het vervelende einde. Wat een climax had moeten worden is niet meer dan een ellenlange schietscène die de kijker in slaap wiegt. Tja, dat was het enige negatieve punt dat ik in mijn notitieboekje heb neergekrabbeld. Dat betekent dus dat Cruise voor mijn part meteen aan een sequel mag beginnen.

Jack Reacher is een magnifieke blockbuster die zijn naam alle eer aandoet. Tegenstanders zullen het er wellicht moeilijk mee hebben, doch is deze prent nog maar eens een parel die Cruise aan zijn ondertussen indrukwekkende filmografie mag toevoegen. Het zal zijn ego wellicht alleen maar vergroten, maar dat mag. Tom Cruise heeft nu eenmaal alles in zich om de perfecte Hollywoodster te zijn. Missie volbracht, op naar de volgende Tom!

BEELD EN GELUID
Technisch is deze Blu-ray een voltreffer van formaat. De kleuren zijn wondermooi, ofschoon McQuarrie een heel apart kleurenpalet gebruikt. Jack Reacher is nu eenmaal het soort film waarvoor men de Blu-ray heeft uitgevonden: hoogtechnologische cinema die een lust voor het oog is. Het geluid scoort eveneens torenhoog. De motoren van de auto's knallen brullend door je speakers waardoor het soms aanvoelt alsof jezelf achter het stuur zit. Dat is de magie van echte cinema!

EXTRA'S
De extra's zijn heel wat minder. Er is een informatieve commentaarband met Tom Cruise en regisseur McQuarrie. Het is meer een gezellige babbel, want Cruise is één van de weinige filmsterren die iets zinnigs te vertellen heeft. In You Don't Mess With Jack Reacher vernemen we wat meer over de gebruikte vechttechnieken. Zo inspireerde producer Don Granger zich op straatvechten. Dat is volgens Granger veel moeilijker om te filmen, vooral omdat Cruise zo veel mogelijk choreografie wil vermijden. De gevechten zijn trouwens gebaseerd op de vechtkunsten van Spaanse zigeuners! Cruise kan niet alleen een robbertje vechten, ook voert hij zijn stunts graag zelf uit waardoor de prent natuurlijk heel wat goedkoper wordt. En tja, als je zelf producent bent dan komt dat wel zeer goed van pas! The Reacher Phenomenon is eigenlijk een lang interview met auteur Lee Child. De man was nauw betrokken bij de filmopnames. Hij was regelmatig op de set te gast. Uiteraard vindt hij Tom Cruise de ideale keuze, of wat dacht je? When The Man Comes Around is een bonus van net geen halfuurtje die bestaat uit interviews met de regisseur, de producer en zo wat iedereen van de cast. Ondanks de lengte van deze extra krijg je toch geen inzicht in het filmproces, de inhoud van de gesprekken is nu eenmaal veel te oppervlakkig. Tom Cruise is er heilig van overtuigd dat hoofdrolspeelster Rosamund Pike gewoon de nieuwe Grace Kelly in wording is. Dat zijn mooie woorden waaraan we weliswaar twijfelen, mijnheer Cruise! Ook Werner Herzog komt aan het woord, de excentrieke filmmaker is in de zevende hemel omdat hij eindelijk de mogelijkheid kreeg om eens de slechterik uit te hangen. Tja. Nu ja, te oordelen naar zijn woorden was dat een heel plezante ervaring!

CONCLUSIE

Wat sommige filmfans er ook mogen van denken, Jack Reacher is magistrale filmkunst. Maker Christopher McQuarrie profiteert gretig van de vondsten uit films als Dirty Harry en The French Connection waardoor deze Tom Cruise-blockbuster boven de rest van het huidige actieaanbod uitsteekt. Een absolute aanrader, ook al zal Cruise er geen nieuwe fans door bijwinnen.


cover
Studio: Paramount

Regie: Christopher McQuarrie
Met: Tom Cruise, Rosamund Pike, Richard Jenkins, David Oyelowo, Werner Herzog, Jai Courtney, Vladimir Sizov, Robert Duvall

Film:
8,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
10/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2012

Leeftijd:
12

Speelduur:
125 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582923353


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:

Engels DTS-HD MA 7.1
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Catalaans, Italiaans, Duits, Noors, Zweeds, Fins, Deens, Engels CC
Extra's:
• You Don't Mess With Jack Reacher: Combat And Weapons (10 min.)
• When The Man Comes Around (26 min.)
• The Reacher Phenomenon (11 min.)
• Commentary By Tom Cruise And Christopher McQuarrie

Andere recente releases van deze maatschappij