:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PRINCESS BRIDE, THE
PRINCESS BRIDE, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2013-12-22
FILM
Ondanks het feit dat zijn zieke kleinzoon (Fred Savage, het jochie uit The Wonder Years) het schurft heeft aan boeken waarin gekust wordt en zo, leest grootvader (Peter Falk) hem voor uit een boek dat al jaren in de familie circuleert. Het boek heet "The Princess Bride", en vertelt het verhaal van de onmogelijke liefde tussen staljongen Westley (Cary Elwes) en de mooie Buttercup (Robin Wright). Wanneer Westley niet terugkeert van een verre tocht, vermoedelijk over de kling gejaagd door de legendarische piraat Roberts, gaat ze een verloving aan met prins Humperdinck (Chris Sarandon), die als toekomstige vorst het prerogatief heeft om zijn echtgenote te kiezen, alhoewel haar hart nog steeds aan Westley behoort. Op een dag wordt ze ontvoerd door drie niet al te snuggere struikrovers, neuroot Vizzini (Wallace Shawn), de Spaanse zwaardvechter Inigo Montoya (Mandy Patinkin), en de reus Fezzik (André Roussimoff, als artiest bekend als Andre The Giant). Al spoedig zit een gemaskerde zwarte man hen op de hielen, die zonder al te veel moeite de struikrovers uitschakelt. De redder van de prinses blijkt Westley te zijn, die niet alleen de ontmoeting met piraat Roberts overleefd heeft, maar zijn identiteit heeft overgenomen. Ze worden echter snel gedwongen om in het Vuurmoeras te vluchten voor prins Humperdinck, die zijn aanstaande bruid niet zomaar voor zijn neus wil laten wegkapen. In zijn pogingen om het huwelijk tegen te houden krijgt Westley de onverwachte hulp van Fezzik en Inigo; die laatste heeft overigens nog een eitje te pellen met Humperdincks rechterhand, graaf Rugen (Christopher Guest), de moordenaar van zijn vader.

 


Het is niet echt eenvoudig om The Princess Bride, de verfilming van het gelijknamige boek van William Goldman, in één hokje te stoppen. Enerzijds is het een romantische avonturenfilm, met een voldoende portie aan knokpartijen en swashbuckling, met hoofdrolspelers die zich van de éne nare situatie in de andere werken; anderzijds bevat het verhaal enkele danig absurde wendingen die het geheel verlevendigen. Het surrealistische element wordt bovendien nog in de hand gewerkt door het feit dat het verhaal af en toe abrupt pauzeert doordat kleinzoon zijn grootvader onderbreekt. Aan de kassa van de bioscoop presteerde de film maar matig, maar heeft na de release op video een bescheiden cultstatus verworven, ook al omwille van de mooie soundtrack van Mark Knopfler (Dire Straits), waarvan het titelnummer (gezongen door Willy DeVille) misschien nog meer reputatie heeft verworven dan de film zelf.. Het acteerwerk is af en toe een beetje aan de onderkoelde kant, en bij de dialogen merk je dat de scenaristen hebben getwijfeld tussen conventioneel blijven of voluit de satirische toer op te gaan, maar het is toch wel leuk om bijvoorbeeld Robin Wright in haar eerste grote rol te zien. Er zitten enkele leuke bijrollen in het geheel verwerkt, zoals Peter Cook als een bijzonder hard zeurende bisschop, Mel Smith als een albino-monnik, en Billy Crystal als een mirakel-genezer.
 


BEELD EN GELUID
Ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van de film werd de prent in een Blu-rayjasje gestoken en op het publiek losgelaten tegen een schappelijke prijs. Overal, behalve in onze twee kikkerlandjes dus. Het beleid van Fox inzake Blu-rayuitgaven lokt de laatste tijd steeds meer vraagtekens uit, want ook Hitchcock werd zowat overal ter wereld op Blu-ray uitgegeven behalve hier. Niet getreurd, we importeren de Duitse versie, waarbij we het lelijke leeftijdslogo even voor lief nemen, en zie! De film is onder meer Nederlands ondertiteld, en meer moet dat niet zijn. We krijgen een mooie maar ietwat gedateerde beeldband in het originele 1.85:1-formaat, maar wel in high definition. De transfer bevat redelijk wat beelden met ruis en de kleuren en de diepte van de zwartheid zijn misschien niet naar hedendaagse maatstaven, maar we krijgen toch een stabiel beeld met oog voor detail, een fijne delicate balans tussen een moderne opgeschroefde beeldkwaliteit en respect voor het origineel. De grasweiden, het vuurmoeras en de bossen zijn pleasing to the eye, en onder meer de uniformen van de soldaten bevatten genoeg detail om er de krassen op te kunnen ontwaren. De DTS-HD MA 5.1-track is een aangename verbetering ten opzichte van de Dolby Digital 5.1-track van de oude Beneluxrelease, waarvan vooral Mark Knopflers goddelijke gitaarspel een indruk nalaat. De dialogen zijn goed verstaanbaar en enkele effecten, zoals bijvoorbeeld de aanvallende zeealen, klinken goed door.
 
 

 
EXTRA'S
Ik herinner me vooral van de dvd-versie dat de documentaire As You Wish volkomen vermassacreerd was door een wegvallend audiospoor. Misschien is niet al het bonusmateriaal van de dvd letterlijk hernomen, maar wat we op deze disk allemaal aan bonusmateriaal terugvinden zal elke fan watertanden. In de geanimeerde menu's vinden we eerst en vooral de 2 audiocommentaartracks terug, één ingesproken door regisseur Rob Reiner en de andere door auteur William Goldman. De eerste track laat regisseur Reiner anekdotes ophalen over de productie van de film en de mensen die er aan hebben meegewerkt. Reiner verantwoordt ook zijn visie op het bronmateriaal. Auteur William Goldman levert dan weer een zeer atypisch commentaar af, weliswaar ontsierd door enkele ongemakkelijke stiltes, maar desondanks een mooie visie van een auteur op zijn verfilmd werk. De documentaire True love: The Princess Bride phenomenon (29:58) is daarbij gloednieuw voor deze uitgave, en daarin wordt de cultstatus van de film onder de loep genomen. In The art of fencing (7:08) vertelt zwaardvechter Robert Goodwin meer over de verschillende stijlen van zwaardchoreografie, iets over het onderhoud van de wapens, de betekenis van het duel en het belang van goede training. Dan krijgen we As You Wish: The story of The Princess Bride (27:19) in een volledige versie mét het juiste geluid. Het is een interessante documentaire met bijdragen van crew en cast, waarbij iedereen intussen ook al weer een stuk ouder is, shoots van op de set, een woordje achtergrondinformatie over het boek en wat speciale aandacht voor de in 1993 overleden André Roussimoff. In het handcamerafilmpje Cary Elwes Video Diary (3:56) heeft de genoemde acteur een paar beelden op de set geschoten, maar stel er maar niet te veel bij voor. The dread pirate Roberts: Greatest pirate of the Seven Seas (11:43) is een luchtige maar tot mislukken gedoemde poging om het echte leven van de Dread Pirate Roberts te ontrafelen. In Fairytales and folklore (9:16) worden de cast en crew met de vraag geconfronteerd wat het sprookjesgenre zo uniek maakt. Ook Love is like a storybook (16:44) behandelt de geschiedenis van het sprookjesgenre, en schetst hoe de gebruikelijke motieven daarvan in The Princess Bride aanwezig zijn. Miraculous makeup (11:22) gaat uiteraard over de vele kunstlichaamsdelen die in de film gebruikt worden. Na de trailer (2:19) krijgen we als uitsmijter nog de documentaire Princess Bride: The untold tales (9:07) waarin wordt teruggeblikt op de impact die de film heeft nagelaten. Twee oudere documentaires uit de releaseperiode van de film, typische promofilmpjes om mensen mee naar de bioscoop te lokken, zijn verdwenen, alsook een fotogalerij en enkele trailers en tv-spots.
 
CONCLUSIE
The Princess Bride is alweer 25 jaar jong, en dat moet gevierd worden met een nagelnieuwe Blu-rayrelease die u moet aanzetten om de dvd in de prullenmand te zwieren. Voor een Nederlands ondertitelde versie mooi en fijn, moet u bij onze oosterburen zijn!coverStudio: Fox

Regie: Rob Reiner
Met: Cary Elwes, Mandy Patinkin, Chris Sarandon, Christopher Guest, Wallace Shawn, Andre The Giant, Robin Wright, Peter Falk, Carol Kane, Billy Crystal

Film:
7,5/10

Extra's:
7/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Fantasy

Versie:
Duitsland

Jaar:
1987

Leeftijd:
6

Speelduur:
98 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
4010232062499


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS 2.0
Duits DTS 2.0
Spaans DTS-HD MA 1.0
Spaans Dolby Digital Mono 1.0
Russisch DTS 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Spaans, Latijns-Amerikaans Spaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Russisch, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• 2 audiocommentaartracks
• Documentaire "True love: The Princess Bride phenomenon"
• Documentaire "The art of fencing"
• Documentaire "As You Wish: The story of The Princess Bride"
• Cary Elwes Video Diary
• Documentaire "The dread pirate Roberts: Greatest pirate of the Seven Seas"
• Documentaire "Fairytales and folklore"
• Documentaire "Love is like a storybook"
• Documentaire "Miraculous makeup"
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij