:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LILO & STITCH
LILO & STITCH (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2014-04-13
FILM
De Galactische Federatie zit met de handen in het haar wanneer de gekke geleerde doctor Jumba (David Ogden Stiers) in het geheim genetische experimenten uitvoert. Zijn Experiment 626 (Chris Sanders) is een klein blauw monstertje dat alles vernietigt wat het op zijn weg tegenkomt. De Federatie besluit bij monde van haar presidente (Zoe Caldwell) om het gedrocht op een onbewoonde asteroïde te kieperen, maar het wezen neemt de benen en stort neer op het Hawaiiaanse eiland Kauai. Daar ontmoeten we het weesmeisje Lilo (Daveigh Chase), die bij haar oudere zus Nani (Tia Carrere) woont, nadat hun ouders zijn omgekomen in een ongeval. Lilo is op zijn zachtst gezegd een sociaal gevalletje, zwaarmoedig omdat ze altijd buiten de boot valt, en door haar klasgenootjes wordt ze als een freak beschouwd, eerlijk gezegd niet geheel zonder reden. Nani doet haar best om in het onderhoud van haarzelf en haar zusje te voorzien en laat daarvoor zelfs haar knappe minnaar David (Jason Scott Lee) in de kou staan, maar het komt regelmatig tot bitse woordenwisselingen tussen de zusjes. De familie, of beter, wat er van over is, krijgt regelmatig bezoek van Cobra Bubbles (Ving Rhames), een sociale werker die er over denkt om Lilo te plaatsen. Als laatste poging om Lilo wat affectie bij te brengen laat Nani haar in het asiel een hondje kiezen. Uit het aanbod kiest ze uitgerekend het genetisch Experiment 626, dat bij zijn aankomst op aarde prompt door een vrachtwagen is overreden en noemt hem Stitch. Stitch, die achtervolgd wordt door zijn maker, doctor Jumba, en de milieubewuste aarde-expert, Agent Pleakley (Kevin MacDonald), gedraagt zich als een aardig hondje - af en toe toch - om zich tegen zijn achtervolgers in te dekken. Meestal laat Stitch echter een spoor van vernieling na en het kost Lilo alle moeite van de wereld om hem wat elementaire omgangsregels bij te brengen. Als Jumba en Pleakley van hun opdracht om Stitch terug te brengen een fiasco maken, stuurt de Federatie de niets ontziende kapitein Gantu (Kevin Michael Richardson) om orde op zaken te stellen.

Na Atlantis, The Lost Empire en voor Treasure Planet was het weer logischerwijs de beurt aan een iets luchtigere Disney. Lilo & Stitch is een vrijblijvende, maar aanstekelijke komedie waarin de scenaristen tegen het einde alle remmingen overboord gooien en beslist héél rare zaken aan het roken waren toen ze dit script schreven. Met als gevolg enkele opvallende inhoudsfouten in de laatste act: zo blijkt Bubbles plots een ex-Man In Black te zijn en in die hoedanigheid perfect op de hoogte van de aanwezigheid van aliens, alhoewel hij daarvoor op minstens twee momenten Lilo niet geloofde toen ze het over buitenaardse wezens had. Dat het wezentje tegen het einde van de film perfect beleefd Engels spreekt en zich plots wél kan gedragen als het eropaan komt, is ook al zo'n een rare knik in het verhaal, want Stitch is véél geloofwaardiger als hij vernieling zaait. Als een rode draad door het script probeerden de makers nog maar eens een blik met traditionele familiewaarden te openen - "O'hana means family, means no one gets left behind or forgotten", om Lilo's levensles in één zin samen te vatten. Alhoewel een ontwricht en danig ontspoord gezin zoals dat van Nani en Lilo geen alledaagse kost is in Disneyfilms, en het verhaal aardig de realistische toer opgaat als het over plaatsing in voogdijgezinnen handelt, is dit aspect toch wel iets te doorzichtig gebracht om er plezier aan te beleven. Regisseur Chris Sanders heeft overigens zelf de stem van Stitch ingesproken. Dé revelatie van de film is de kleine Daveigh Chase, die de stem van Lilo heeft ingesproken. Disney bewijst daarmee dat het toch nog goed de kinderlijke spontane naïviteit in beeld kan brengen. Zo had Lilo's uitleg dat ze aan een welbepaalde vis op dinsdag een boterham met pindakaas moet geven omdat die vis Heer en Meester van het Weer is, zo uit de mond van uw eigen koters kunnen komen.

 


Een andere opmerkelijke keuze is het om in plaats van originele liedjes te gebruiken uit te pakken met een resem Elvis Presley-klassiekers, uiteraard uit diens Hawaii-periode, maar we kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat hier commerciële belangen mee hebben gespeeld naar aanleiding van de 25ste herdenkingsdag van het overlijden van de King. De tekenstijl is erg zwierig, op het karikaturale af, en vooral op de ruimtewezens (Jumba heeft vier ogen, Pleakley maar één) hebben de animatoren al hun talent kunnen botvieren. Computeranimaties zijn niet meer weg te denken en ook in Lilo & Stitch is op het einde, tijdens de achtervolging van de ruimteschepen langs de kust van Hawaii, een lust om te bekijken. De eerlijkheid gebiedt ons wel om te zeggen dat men hier duidelijk mosterd heeft gehaald bij de podrace uit Star Wars Episode I. De overeenkomst tussen de presidente van de Galactische Federatie en de leden van de Trade Federation uit eerder genoemde film is ook wel té toevallig, en als we helemaal gaan vitten op het gebrek aan originaliteit, dan vinden we ook nog dat Pleakley zowel de looks als het karakter van Mike Wazowski uit Monsters Inc. heeft overgeërfd. De film bevat ook enkele traditioneel getekende maar effectieve gags, zoals het regelmatig opduiken van een dikzak die niets met het verhaal te maken heeft en die altijd tevergeefs een ijsje probeert te eten. Alhoewel het happy end wat afgeraffeld is, is Lilo & Stitch uiteindelijk toch een aangenaam tussendoortje geworden, geen groots artistiek succes en zeker niet op commercieel vlak, maar dergelijke films zijn natuurlijk oneindig vele malen beter dan alle direct-to-video-sequels waarin men bij Disney zo veel tijd en zo weinig middelen steekt.

 


BEELD EN GELUID
Dit is reeds de derde keer dat we Lilo & Stitch dippen. Eerst zag een kale release in 2003 het levenslicht en drie jaar later volgde er een 2-disk special edition met meer extra's. In het Blu-raytijdperk is Disney pas laat met deze versie op de proppen gekomen (en er blijft nog een hele reeks klassiekers in de pijplijn steken). De disk komt bij ons pas uit in augustus, maar u kan zonder problemen uitwijken naar de volstrekt identieke UK-versie. Deze dus. Uiteraard profiteert deze Blu-ray van een betere beeldkwaliteit, waarbij het voornaamste euvel van de dvd - interlacing - opgelost is. De kleine imperfecties zijn voornamelijk te wijten aan het feit dat deze film nog uit de goeie ouwe tijd stamt waarin animatie nog een handgetekende intensieve arbeid vergde, links en rechts een CGI-ruimteschip uitgezonderd. De pastelkleuren zijn helder en egaal, overdreven schreeuwerige kleuren zijn er niet bij. De aflijning is mooi en het contrast is zeer bevredigend. De film is dan ook een pareltje voor wie zijn animatiefilms graag old school bekijkt. Het is bovendien leuk om te zien dat het originele 1.66:1-beeldformaat gerespecteerd is. De DTS-HD MA 5.1-track is dynamisch en rijk, waarbij zowel de golven in de branding van Hawaii als de slag leverende ruimteschepen (wat een combinatie, niet?) ruimtelijk alle surroundkanalen domineren. Vooral echter de score van Alan Silvestri, doorspekt met de songs van Elvis Presley, geniet van deze voorkeursbehandeling.
 
 

 
EXTRA'S
Hier moeten we jammer genoeg voorbehoud bij maken. De disk bevat zelfs minder materiaal dan de 2003-versie en schiet derhalve al helemaal schromelijk tekort in vergelijking met de 2006-versie. Naast de verplichte parade aan cross-promotionele trailers vinden we de 4 trailers "Inter-Stichtials" (4:22) terug, trailers voor de film, waarbij Stitch keet komt schoppen op de set van de renaissance four, respectievelijk Beauty And The Beast, Aladdin, The Little Mermaid en The Lion King - als ik even ongepast reclame mag maken: alle vier intussen te krijgen op ons favoriete hogedefinitieformaat! Voor wie geïnteresseerd is in het maken van de film, is er de korte featurette The look of Lilo & Stitch (4:06), over de eerste conceptuele schetsen. Voorts wordt de muziek van de film onder de aandacht gebracht. In een eerste filmpje neemt het zangeresje Wynonna, die op de aftiteling het Elvis-nummer Burning Love mag inzingen, ons mee achter de schermen in de videoclip Burning love - behind the scenes (1:32). Het eigenlijke nummer staat er dan weer niet op. De korte documentaire Young voices of Hawaii (2:46),de videoclip Your 'Ohana (2:12) en een (fragment van een) videoclip van de A-Teens, die een cover brengen van I can't help falling in love with you, bij de meesten beter bekend in de versie van UB 40, vervolledigen de muzieksectie. In het filmpje A Stitch In Time (3:32) krijgen we een fictieve biografie van Stitch en zijn werk achter de schermen bij oudere Disney-klassiekers (yeah right!), en uit het kortfilmpje Animating the Hula (3:05) moet blijken dat de hoela-scènes nogal wat studie van de animatoren hebben gevergd. Enige relevante toevoeging is een sectie van 8 verwijderde scènes (21:43).
 
CONCLUSIE
Technisch is de Blu-rayversie van Lilo & Stitch vele malen superieur aan elke dvd-versie die ooit is uitgebracht, maar de selectie extra's - of beter het gebrek eraan - zorgt voor een koude douche.coverStudio: Disney

Regie: Chris Sanders & Dean Deblois
Met: Chris Sanders, Daveigh Chase, Tia Carrere, Ving Rhames, David Ogden Stiers, Kevin McDonald, Jason Scott Lee, Zoe Caldwell, Kevin Michael Richardson

Film:
8/10

Extra's:
2,5/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Sciencefiction

Versie:
U.K.

Jaar:
2003

Leeftijd:
U

Speelduur:
85 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717418423506


Beeldformaat:
1.66:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Engels audio-descriptief Dolby Surround 2.0
Vlaams Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Frans DTS-HD HR 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Engels CC
Extra's:
• Cross-promotionele trailers
• 4 trailers "Inter-Stichtials"
• Documentaire "The look of Lilo & Stitch"
• Videoclip "Burning love - behind the scenes" (Wynonna)
• Documentaire "Young voices of Hawaii"
• Videoclip "Your 'Ohana"
• Videoclip "I can't help falling in love with you" (A-Teens)
• Kortfilmpje "A Stitch In Time"
• Kortfilmpje "Animating the Hula"
• 8 verwijderde scènes

Andere recente releases van deze maatschappij