:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> JUSTIFIED SEIZOEN 3
JUSTIFIED SEIZOEN 3
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2014-08-06
TV-SERIE
Na de harde confrontatie met z’n jeugdvriend en voormalige collega Boyd Crowder in de mijn in seizoen 1 en de al even onzachte aanrijding met de Bennett-clan in seizoen 2, staat US Marshall Raylan Givens opnieuw voor hete vuren, want z’n geboorteplaats Harlan County is niet het vredige nest dat hij na zijn gedwongen vertrek uit Miami meende te zullen vinden, noch is het een plek waar een man van de wet z’n tijd in ledigheid kan slijten. Dat wil zeggen: als hij in uitstekende conditie is en dat is nu net het probleem, want Raylan wordt door z’n baas Chief Deputy Mullen (Nick Searcy) met kantoorwerk opgezadeld in afwachting dat z’n schotwonde uit seizoen 2 geneest. De rust is evenwel van korte duur: Boyd Crowder laat zich in de gevangenis opsluiten om er in contact te komen met Dickie Bennett (Jeremy Davies), want diens overleden moeder Mag zou een fortuintje van om en bij 3 miljoen dollar verstopt hebben en dat wil Boyd uiteraard graag in handen krijgen. Jammer genoeg zijn er kapers op de kust, nl. een cipier en een medewerker uit de gevangenisinfirmerie die eveneens hun zinnen op het Bennet-geld hebben gezet. Maar om bij het geld te komen hebben ze Dickie nodig en dus wordt hij in een lijkenauto uit de gevangenis gesmokkeld. Er is evenwel een groter probleem: Mag Bennett heeft haar geld in bewaring gegeven aan Ellstin Limehouse, een zwarte criminele witwasser/bankier en eigenaar van een rokerij in Noble’s Holler, en die is niet zinnens om het geld van z’n overleden klant zonder slag of stoot aan om het even wie te overhandigen. Voorlopig is het Raylan Givens die een oogje in het zeil houdt, doch op de medewerking van Limehouse hoeft hij niet te rekenen en ondertussen verschijnt er een nieuwe gevaarlijke concurrent in Harlan County, nl. de netjes in het pak zittende Robert Quarles, vertegenwoordiger van een Detroitse gangsterbende, die meteen al handlangers probeert te werven voor z’n duistere plannen en die schijnbaar gevaarlijker is dan Mag Bennett destijds.


Ondertussen vallen de lijken te allen kante, want Boyd Crowder schiet z’n belangrijkste medewerker dood als blijkt dat die zinnens is om met Quarles in zee te gaan en US Marshal Raylan Givens komt een illegale organenhandel op het spoor waarvan hij bijna zelf het slachtoffer wordt, en uiteraard vallen er ook daar doden. Quarles wordt er door zowat iedereen van verdacht een hand in het spel te hebben in de affaires die geen daglicht verdragen, o.a. ook in de roofoverval op een drugskliniek, maar niemand houdt rekening met ongeleide projectielen die voor eigen rekening werken, wat zelfs Crowder en de beruchte Limehouse niet kunnen voorkomen. Ondertussen wordt Raylan Givers afgeleid door privé-problemen: z’n twee maanden zwangere vrouw Winona is er vandoor gegaan. Achteraf zal blijken dat ze zich verwaarloosd voelt door een echtgenoot die tot in de vroege uurtjes op booswichten jaagt en die een gevaarlijk leven lijdt, wat niet meteen een veilige omgeving creëert voor een baby. Hun wederzijdse genegenheid is er nog, maar het vertrouwen is m.a.w. (voorlopig) zoek.

 

Gaandeweg wordt duidelijk dat Robert Quarles de nieuwe gevaarlijke man is, een aan de kant geschoven handlangertje uit Detroit dat zich opnieuw wil bewijzen en daarvoor grote risico’s neemt, waarmee hij onvermijdelijk op het pad komt van US Marchal Raylan Givers, die op zijn beurt niet bereid is om het geweld in Harlan County opnieuw te laten woekeren. Het wordt een hete zomer, want Boyd Crowder is niet zinnens zich de kaas van het brood te laten eten door een carpetbagger uit het noorden, terwijl Ellston Limehouse maar al te graag de beide rivalen ziet vechten om een been en daaruit zelf profijt te trekken. Raylan Givers staat voor de zwaarste opdracht sinds z’n overplaatsing uit Miami, maar in tegenstelling tot Crowder en Quarles is hij intelligent en dat maakt misschien uiteindelijk het verschil.

 

Cowboys en politiemannen ontmoeten elkaar in Justified en dat lokt jonge en oude geïnteresseerde kijkers, vooral omdat er ondertussen sprake is van een verschraling van het aanbod in beide genres. Nee, Justified is geen Law & Order (2012) en vooral ook geen Deadwood (2004-2006), maar de combinatie van intrigerende verhaallijnen en een scherpe pen resulteert wel in een aantrekkelijke show met Timothy Olyphant in een glansrol. Dat hij met kop en schouders boven de rest van de cast uitsteekt, het zal u niet verbazen, want op Walton Goggins (Lincoln, 2012; The Shield, 2002-2008) en Mykelti Williamson (CSI: NY, 2008) na is er nauwelijks een acteur die in dit seizoen beklijft, tenzij misschien Erica Tazel (Deputy U.S. Marshal Rachel Brooks), maar net zoals in het geval van Joelle Carter (Ava Crowder) en Nathalie Zoe (Winona Hawkins), is haar rol te klein om echt indruk te maken, terwijl we Neal McDonough in betere rollen hebben gezien (o.a. Band Of Brothers, 2001; Flags Of Our Fathers, 2006). Maar Olyphant levert kwaliteit, ook al kunnen we ons niet van de indruk ontdoen dat hij in het veelzijdige weefsel van Deadwood destijds beter tot z’n recht kwam. Een goed acteur kan schitteren in een omgeving die z’n talent uitdaagt, maar daaraan ontbreekt het een beetje in Justified. Qua production design ziet het er allemaal uitstekend uit, tegelijk ook een beetje té gelikt om blijvend te overtuigen.

 
BEELD EN GELUID
Beeld en geluid bleken in de seizoen 1 en 2 niet helemaal te voldoen, maar dat euvel is in serie 3 van de baan. De kleuren zijn fel, het beeld is scherp, het zwartniveau verzorgd en van ongerechtigheden is geen sprake. De geluidsband is eenvoudig, maar tegelijk efficiënt.
 
EXTRA’S
Voor de fans zijn er niet minder dan 9 Audiocommentaren voorzien, al moet u wel een diehardliefhebber zijn om het allemaal nog een keer mét uitleg te bekijken. Er zijn Outtakes en de obligate Verwijderde Scènes en in Crossing the Line: Making-of ziet u hoe het allemaal in z’n werk is gegaan. In Ellstin’s Joint: op de Set van Noble’s Holler krijgt u een rondleiding op deze nieuwe locatie, en als u wilt weten hoe halsbrekende acrobatie uitgevoerd wordt zonder dat er botten gebroken worden, dan kan u terecht in Anatomie van een Stunt.

 
CONCLUSIE
Liefhebbers van Justified worden in dit derde seizoen beslist niet teleurgesteld, want de serie is sterker dan de eerste en bijna zo goed als de tweede. Technisch is de release helemaal in orde.cover
Studio: Sony Pictures HE

Regie: Adam Arkin, John Avnet, Peter Werner, Michael Dinner, Bill Johnson, John Dahl, Michael W. Watkins, Tony Goldwyn, Gwyneth Horder-Payton, Don Kurt, Dean Parison
Met: Timothy Olyphant, Nick Searcy, Joelle Carter, Erica Tazel, Walton Goggins, Nathalie Zea, David Meunier, Raymond J. Barry, Damon Herriman, Jeremy Davies, Mykelti Williamson

Film:
7,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2012

Leeftijd:
12

Speelduur:
519 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712609651393


Beeldformaat:
1.78:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels
Extra's:
www.dvdinfo.be/bespreking.php• 9 Audiocommentaren
• Outtake

• Verwijderde Scènes
• Crossing the Line: Making of
• Ellstin’s Joint: op de Set van Noble’s Holler
Anatomie van een Stunt

Andere recente releases van deze maatschappij