:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> YOU'RE NOT YOU
YOU'RE NOT YOU
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2015-07-13
FILM
Ooit (en dat is niet eens zo lang geleden) stond Hilary Swank in de Hollywoodboeken aangestipt om één van ’s werelds beste actrices te worden die niemand zou vergeten, zeg maar een nieuwe Meryl Streep. De brunette heeft in zeer korte tijd terecht twee Oscarbeeldjes kunnen vergaren voor zowel Boys Don’t Cry als Million Dollar Baby, maar daarna bleef ze slechte keuzes maken waardoor ze uiteindelijk zonder genade van de A-list werd gekegeld. Ze schitterde wel in The Homesman van Tommy Lee Jones, maar deze film werd in de Benelux totaal over het hoofd gezien, net als You’re Not You. Een beetje vreemd, want alhoewel dit zeker niet Swanks beste film is (integendeel) heeft George C. Wolfe alles uit de kast gehaald om het grote publiek te ontroeren. Zelfs een vergelijking met de Franse superhit Intouchables kon er niet voor zorgen dat deze film bij ons de bioscoop haalde.

Gelijkenissen met deze Franse feelgoodfilm zijn er zeker, want ook in You’re Not You volgen we een allesbehalve voorbeeldig (zeg maar marginaal) meisje dat zonder winstbejag voor een steenrijke vrouw, zorgt die aan een ongeneeslijke ziekte lijdt. Het zorgeloze leventje van Kate (Hilary Swank) wordt overhoop gegooid als zij op een chique feestje geen piano kan spelen door krampen in haar vingers. De vrouw lijdt aan ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose), een ziekte die alle spieren lamlegt, zelfs de ademspieren en die onverbiddelijk tot de dood leidt. Voor deze vreselijke aandoening is er tot op heden geen medicijn gevonden en de levensverwachting van een ALS-patiënt is niet hoger dan 5 jaar. Kate berust in haar lot, maar ze is er zich van bewust dat ze een huishoudster nodig heeft. Na verschillende sollicitaties vallen haar ogen op Bec (Emmy Rossum), een feestbeest dat blijkbaar met zo wat iedereen in de koffer duikt. Deze keuze stemt geenszins haar echtgenoot Evan (Josh Duhamel) gunstig, maar die valt vrij vlug door de mand omdat hij blijkbaar liever met zijn secretaresse tussen de lakens kruipt dan voor zijn zieke echtgenote te zorgen. Bec blijft alleen achter met Kate, en er ontstaat een vreemde relatie tussen verzorgster en patiënt. 

Hoe erg ALS ook is, we bespreken de vreselijke gevolgen niet, maar wel de film. Het is moeilijk om een oordeel te vellen als blijkt dat een deel van de opbrengst naar een fonds gaat voor onderzoek naar de ziekte opdat er een medicijn gevonden wordt, desalniettemin kan je onmogelijk stellen dat You’re Not You een goede film is. Hilary Swank schittert en daarmee is eigenlijk alles gezegd. De regisseur, die ons al eerder in slaap wiegde met het Richard Gere-vehikel Nights In Rodanthe, kiest voor tranen en gebruikt daarom alle mogelijke clichés zodat het publiek naar zijn zakdoek tast. Het gevolg is een inspiratieloze film waarvan het script zich al na een kwartiertje laat raden. Ofschoon The Theory Of Everything ook over het paard is getild, had George C. Wolfe toch beter wat tips bij James Marsh ingezameld. Gedoemd om vroegtijdig in de programmering van Vijf TV te belanden.

BEELD EN GELUID
Deze release wordt door Dutch FilmWorks alleen op dvd uitgebracht. Het resultaat valt zeer goed mee dankzij de natuurlijke kleuren. Soms kunnen de achtergronden wel wat meer scherpte gebruiken, maar voor een dvd die al bij al uit een onbekende studio komt, is dat toch bevredigend. Het geluid is een standaard Dolby Digital 5.1-band met kraakheldere dialogen. Dat is wel zo wat het enige dat uit je speakers komt, tenminste als je de walgelijke soundtrack die doet denken aan het slechtste van Mariah Carey (ook al heeft die nooit iets goeds gedaan) niet meerekent.

EXTRA’S
Er staan geen extra’s op deze schijf.

CONCLUSIE
De bedoeling is nobel, maar deze film verzuipt in de clichés. Det enige die we onthouden is een prima Hilary Swank, die duidelijk een degelijke regisseur nodig heeft! cover
Studio: Dutch FilmWorks

Regie: George C. Wolfe
Met: Hilary Swank, Emmy Rossum, Josh Duhamel

Film:
5,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2014

Leeftijd:
12

Speelduur:
98 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8715664114469


Beeldformaat:
1.78:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij