:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GOTHAM - SEIZOEN 1
GOTHAM - SEIZOEN 1 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2015-09-16
SERIE
De ambitieuze jonge politie-inspecteur James Gordon (Ben McKenzie) begint zijn carrière in de door corruptie doordrenkte metropool Gotham met het idee zich op te werpen als de laatste onkreukbare agent. Zijn partner Harvey Bullock (Donal Logue) verlost hem al snel van die illusie en leert Gordon hoe de werkelijkheid in elkaar zit: twee misdaadsyndicaten, dat van Carmine Falcone (John Doman) en dat van Salvatore Maroni (David Zayas), domineren de onderwereld én de bovenwereld. Om zijn loyaliteit te bewijzen moet Jim in opdracht van Falcone een lastige kleine garnaal opruimen, een zekere Oswald Cobblepot (Robin Lord Taylor). Hij laat het kleine gluiperdje, dat door zijn handicap aan zijn been en de rare manier waarop hij loopt de Penguin wordt genoemd, echter leven, en Cobblepot zweert dat hij de maffiabazen ten val zal brengen. Daarvoor moet hij wel alle vertrouwelingen van Falcone tegen elkaar uitspelen, te beginnen met nachtclubeigenares Fish Mooney (Jada Pinkett Smith), die zélf ambities koestert om Falcones plaats in te nemen.
 
 


De eerste zaak die Gordon op zijn bord krijgt, is al niet van de minste: een onbekende schutter heeft tijdens een amateuristische roofoverval in een steegje het miljardairsechtpaar Thomas (Grayson McCouch) en Martha (Brette Taylor) Wayne om zeep geholpen voor de ogen van hun minderjarig zoontje Bruce (David Mazouz). Een straatmeisje, Selina Kyle (Camren Bicondova), heeft het echter zien gebeuren en is plots de kroongetuige. Gordon belooft aan Bruce om de moord op te lossen, maar gaandeweg opent hij een schier oneindige reeks stinkende rioolputjes, terwijl ook Bruce met behulp van zijn butler Alfred Pennyworth (Sean Pertwee) de conclusie moet trekken dat ook in Wayne Enterprises de corruptie welig tiert, en dat Bruces vader niét de onkreukbare held was die zijn zoon voor ogen had. Gordons onderzoeksmethoden zetten bovendien druk op zijn relatie met de steenrijke Barbara Kean (Erin Richards), die nieuwsgieriger is dan goed is voor haar gezondheid, en bovendien een doelwit is voor diegenen die het op Gordon gemunt hebben. Gordon heeft intussen al meer vijanden dan vrienden gemaakt, waaronder de burgemeester Aubrey James (Richard Kind) zelf, alsook de corrupte hoofdcommissaris Loeb (Peter Scolari). Het lijstje van medestanders wordt bij momenten dan ook wel érg kort: de onkreukbare advocaat Harvey Dent (Nicholas D'Agosto) en het hoofd van de forensische dienst, Edward Nygma (Cory Michael Smith), hebben zelf lijken in de kast liggen (in het geval van Nygma zelfs letterlijk!), en de nieuwe gerechtsdokter Leslie Thompkins (Morena Baccarin) moet om Gordons hart te winnen eerst langs Barbara passeren...

 


Wat de reeks Smallville was voor de Superman-franchise, is deze Gotham voor Batman, zij het dat de vleermuismens in deze bewerking nog een snotjoch is, en het genesisverhaal van de voornaamste bende schurken wordt verteld vanuit het standpunt van Jim Gordon. Een Batman-verfilming is altijd een dubbeltje op zijn kant: de campy versie met Adam West uit de jaren 60 en het travestietencabaret van Tim Burton en Joel Schumacher heeft de franchise zoveel pijn gedaan dat het wachten was op de trilogie van Christopher Nolan om de reeks weer wat sérieux toe te meten. Gotham zit zowat tussen de twee reeksen in: de misdadigers hebben in meer of mindere mate hun excentrieke trekjes, zoals Edward "The Riddler" Nygma, die vreemd genoeg initieel gecast wordt als een belangrijk lid van de Gotham City Police, maar er wordt in de reeks voldoende tijd uitgetrokken om ons te tonen hoe bepaalde personages de beschadigde persoonlijkheden zijn geworden die we uit het klassieke canon kennen. Voorkennis blijft echter geboden, want anders zal het u wellicht niet opvallen dat de dochter van een door Gordon neergeschoten misdadiger bijvoorbeeld zal uitgroeien tot Poison Ivy. Na de dood van Heath Ledger zal het allicht het moeilijkste geweest zijn om iemand te casten als de toekomstige Joker; alhoewel zijn personage die naam nog niet draagt, zien we duidelijk in de aflevering The Blind Fortune Teller hoe Jerome Valeska (Cameron Monaghan) een maniakaal lachje te berde brengt waardoor er geen misverstand kan bestaan over zijn toekomstig alter ego. Catwoman, Two-Face, Lucius Fox, de Scarecrow, de Dollmaker... de producenten spelen duidelijk al hun troeven dit eerste seizoen nog niet uit, maar zijn voor de casting bijzonder omzichtig te werk gegaan om de fans op hun wenken te bedienen. De klassieke Batmanschurken worden aangevuld met enkele nieuwe personages die uit de koker van de scenaristen komen, in de eerste plaats uiteraard Fish Mooney. Wellicht is zij het meest besproken personage uit de reeks, want mevrouw Will Smith bezondigt zich redelijk aan overacteren, en viel bij de puristen niet dadelijk in de smaak. Gotham heeft wel enkele afleveringen nodig om op kruissnelheid te komen; naarmate de reeks vordert, worden de verhaalbogen die meerdere afleveringen omspannen, beter gestructureerd. Vooral de bezieling van de cast maakt dat je de iets mindere afleveringen zoals The Balloonman iets makkelijker kan verteren.

 


Dé ster van de show is echter zonder twijfel Robin Lord Taylor als de psychopatische Oswald Cobblepot, een gestoorde maniak die altijd twee zetten vooruit denkt en alleen maar empathie kan koesteren voor zijn bejaarde moeder Gertrude Kapelput (Carol Kane), een Joodse of Oost-Europese migrante die zich in een zalige staat van onwetendheid bevindt en niet beter weet dan dat haar zoontje een brave loopjongen voor enkele gerespecteerde zakenlui is, die door zijn inzet en wellevendheid hogerop de sociale ladder tracht te komen. Dat laatste probeert Oswald wel degelijk, maar hij vertelt zijn moeke er niet bij dat hij telkens op de ladder kan klimmen omdat hij de persoon boven hem op grafische wijze om zeep heeft geholpen. Gotham is een hondsbrutale reeks waarin in zowat elke afleveringen extreem veel geweld wordt getoond, wellicht passend voor het corrupte hellehol dat de stad Gotham is, maar niet echt passend voor kijkers met een gevoelige maag.

Gotham heeft me echter een week lang flink aan de buis gekluisterd en me nog eens laten voelen waarom het bingewatchen is uitgevonden. Als ik huisdieren gehad had, waren ze bij deze verhongerd, en had ik hun krengen verkocht om worst van te draaien aan Falcone óf Maroni, afhankelijk van wie van de twee het meeste zou bieden... (vul aan met een Joker-lachje...)

 


AFLEVERINGEN
Disk 1:
1. Pilot
Detective Harvey Bullock moet tot zijn grote spijt toezien hoe zijn pupil, groentje James Gordon, het onderzoek mag leiden naar de moord op miljardairsechtpaar Thomas en Martha Wayne, dit tot grote frustratie van de twee agenten van Zware Criminaliteit, Renée Montoya (Victoria Cartagena) en Crispus Allen (Andrew Stewart-Jones). Jim heeft een dure eed gezworen aan het zoontje van de Waynes, Bruce, dat hij de moordenaar zou arresteren. Na een tip uit de onderwereld van de louche mafiabazin Fish Mooney wordt de vermoedelijke dader, Mario Pepper (Daniel Stewart Sherman) tijdens een vuurgevecht doodgeschoten, nog vóór de Waynes begraven zijn. Een vertrouweling van Mooney, Oswald Cobblepot, die als informant voor de divisie zware criminaliteit werkt, verklapt echter dat Pepper valselijk voor de moord heeft moeten opdraaien. Jim leert tegelijkertijd wie de feitelijke macht in Gotham in handen heeft als hij de opdracht krijgt om Cobblepot te elimineren.

2. Selina Kyle
Twee bizarre misdadigers (Lily Taylor en Frank Whaley) die zich voordoen als ambtenaren van de stad die maaltijden uitdelen aan dakloze jongeren, nemen de gelegenheid te baat om die jongeren te ontvoeren. Burgemeester Aubrey James zet zijn beste mensen in om de mensenhandelaars in te rekenen. Als de kinderen echter bevrijd worden, blijkt het merendeel daarvan afgevoerd te worden naar een jeugdgevangenis, wat hun positie er niet dadelijk beter op maakt. De ontvoerders hebben echter één grootse stommiteit begaan: onder de ontvoerden bevindt zich Selina Kyle, een agiel meisje met katachtige streken dat er niet vies van is om haar vijanden de ogen letterlijk uit te krabben. Bovendien was ze getuige van de moord op de Waynes en beweert ze dat ze de dader kent. Oswald Cobblepot is intussen weer opgedoken op het platteland en laat in zijn kielzog een onsmakelijke reeks lijken achter.

3. The Balloonman
Een gemaskerde vigilante vermoordt de hopeloos corrupte Ronald Danzer (Jack Koenig) vlak voor zijn proces door hem vast te ketenen aan een weerballon die vervolgens de stratosfeer invliegt. Nogal wat mensen zijn blij met het voortijdig verscheiden van Danzer, maar als de Ballonnenman een tweede slachtoffer maakt, de corrupte agent Bill Cranston (James Colby), is de politie plots in opperste staat van paraatheid. Carl Smikers (Jonesy), de loopjongen die de ballonnen van zijn baas heeft gestolen en doorverkocht voor grof geld, beweert dat hij vier dergelijke stuks heeft verkocht. Jim en Harvey moeten tot het uiterste gaan om de volgende twee moorden te voorkomen.


4. Arkham
Wat moet er gebeuren met de oude site waarop het Arkham-instituut gevestigd is? Falcone wil er sociale woningen zetten en Maroni een afvalverwerkingsbedrijf. Op twee dagen tijd worden twee schepenen vermoord, één die het plan van Falcone gunstig gezind was, één die voor Maroni zou stemmen. Vreemd genoeg lijken de twee moorden het werk van dezelfde dader; werkt er hier een huurmoordenaar voor twee broodheren tegelijk? Oswald weet zich in het restaurant van Maroni op te werken van afwasser tot uitbater nadat een gewapende bende een money drop van Maroni heeft overvallen en hij één zak geld heeft weten te recupereren.

5. Viper
De straten van Gotham worden overspoeld door een nieuwe synthetische drug die Viper genoemd wordt. Na inademing worden de junks reuzensterk, terwijl ze al hun kracht putten uit het calcium in hun beenderen; hierdoor krijgen ze onder meer een ziekelijke drang naar melk. Zodra alle calcium is opgebrand, vallen de slachtoffers echter als een vleeszak neer. Een oud-onderzoeker van WellZyn, Stan Potolsky (Daniel London), wil hiermee zijn punt duidelijk maken, wat dat ook mag zijn. Zodra hij echter merkt dat Gotham niet onder de indruk is van het feit dat hij de dakloze junks Viper toedient, is hij van plan om het goedje in de ventilatieschaft te pompen van het benefietfeestje van Wayne Enterprises. Maroni is intussen van plan om met behulp van Cobblepot enkele casino's van Falcone te overvallen, en ook Fish Mooney staat Falcone nog naar het leven.

 


6. Spirit Of The Goat
Tien jaar geleden stopte Bullock samen met zijn toenmalige partner Dix (Dan Hedaya) de Geit, een seriemoordenaar die het vooral gemunt had op eerstgeborenen van rijke families. Bullock schoot de Geit dood, maar Dix maakte een zware val waardoor hij voor het leven verlamd werd. Tien jaar later schijnt de Geit echter uit de doden opgestaan te zijn: met exact dezelfde modus operandi maakt hij nieuwe slachtoffers. Bovendien laat hij een merkteken op de slachtoffers na waarvan enkel Dix, Bullock en de intussen overleden lijkschouwer van op de hoogte waren. Montoya heeft intussen een dakloze gevonden die bereid is om te getuigen dat Gordon Cobblepot heeft doodgeschoten. Wat erg onwaarschijnlijk is, want de man leeft nog.

Disk 2:
7. Penguin's Umbrella
Nu Cobblepot nog leeft, wil Falcone Gordon en Bullock dood. Hij stuurt zijn meest gevreesde huurmoordenaar, Viktor Zsasz (Anthony Carrigan), op Gordon af. Gordon moet tot zijn schade en schande ondervinden hoe diep de corruptie geworteld zit in de politiemacht van Gotham. Alleen in Allen en Montoya heeft hij nog twee bondgenoten. Jim broedt op het plan om de burgemeester én Falcone op te pakken voor samenzwering. Falcone heeft echter nog een belangrijke troefkaart achter de hand: met één knip van zijn vingers kan hij Jims vriendin Barbara laten elimineren.

8. The Mask
Na de vondst van een lijk dat een duim van een andere man in zijn mond had, voert Jim Gordon een onderzoek naar businessmagnaat Richard Sionis (Todd Stashwick). Die dweept met Japanse gevechtskunsten, en een deel van de sollicitatie die kandidaten die voor hem willen werken moeten ondergaan, is een gevecht op leven en dood. Bullock kan intussen de rest van de politie overtuigen om opnieuw Jims kant te kiezen. Bruce gaat intussen na maandenlang isolement voor het eerst weer naar school en krijgt het aan de stok met een paar pestkoppen die de nagedachtenis aan zijn moeder besmeuren. Dat Penguin nu rechtstreeks mag onderhandelen met Fish Mooney als rechterhand van Maroni, doet haar bloed koken.


9. Harvey Dent
Jim meent dat hij er best aan doet om Selina Kyle tijdelijk onder te brengen in Wayne Manor, terwijl hij met behulp van de onkreukbare advocaat Harvey Dent probeert om de ware moordenaars van de Waynes te vinden. Intussen krijgt hij het dossier op tafel van de uit de gevangenis ontsnapte explosievenexpert Ian Hargrove (Leslie Odom jr.). Die beweert echter dat hij door de Russische maffia gedwongen wordt om Falcone trachten uit te schakelen.

10. Lovecraft
Bruce en Selina moeten de benen nemen wanneer een moordcommando binnendringt in Wayne Manor. Gordon vermoedt dat de moordenaars gestuurd zijn door Dick Lovecraft (Al Sapienza), volgens Harvey Dent de opdrachtgever voor de moord op Bruces ouders. Lovecraft blijkt echter zélf opgejaagd wild te zijn. Selina is met Bruce ondergedoken in de onderwereld, en het enige spoor dat eventueel nog naar Selina zou kunnen leiden, is via haar nieuwe heler. Alfred heeft bijgevolg geen andere keuze dan een beroep te doen op Fish Mooney, die het wereldje van de helers als haar broekzak kent. Lovecraft wordt echter vermoord en Gordon wordt overgeplaatst naar de bewaking van Arkham Asylum.

 

11. Rogues' Gallery
Jim is weggepromoveerd naar Arkham Asylum, waar hij de voetveeg is geworden van directeur Lang (Isiah Whitlock Jr.), maar waar hij ook de sympathieke dokter Leslie "Lee" Thompkins leert kennen. Jim krijgt van de directie de schuld als tal van gevangenen door iemand clandestien zijn behandeld met electroshocks, en daarbij hun verstand zijn kwijtgeraakt. Jim kan gelukkig rekenen op Bullocks onwrikbare steun om de zaak uit te klaren, maar hij kan niet verhinderen dat het brein achter de operatie een gigantische uitbraak plant. Intussen hebben Selina en Ivy hun intrek genomen in zijn appartement. Fish probeert intussen uit te vissen of ze twee ondergeschikten van Falcone aan haar kant kan krijgen; Falcones rechterhand Saviano (John Enos III) is echter een tough cookie, en hij probeert zelfs Fish' acoliet Butch (Drew Powell) van haar los te weken.

12. What The Little Bird Told Him
Jim krijgt van hoofdcommissaris Loeb 24 uur om de ontsnapte Jack Gruber (Christopher Heyerdahl) weer in te rekenen. Nygma vindt in de archieven dat hij ooit betrokken was bij een reeks roofmoorden waarbij Maroni betrokken was, en Jim vermoedt dat Gruber uit is op wraak tegen Maroni. Bij een aanval op diens restaurant wordt Oswald verwond, en al hallucinerend verraadt hij dat hij eigenlijk voor Falcone werkt. Falcones vriendin Liza (Makenzie Leigh) is intussen gekidnapt door Fish, die eist dat Falcone Gotham voorgoed verlaat. Oswald weet echter dat Fish en Liza al vanaf het begin hebben samengezworen om Falcone buiten te krijgen; de vraag is alleen of Falcone hém gelooft, of zijn vriendin.

Disk 3:
13. Welcome Back, Jim Gordon
Na de moord op een lid van een drugsbende meldt een zekere Leon Winkler (Willie C. Carpenter) zich aan als ooggetuige, en hij laat zich ompraten om in het politiebureau te helpen bij de compositie van een robotfoto. De arme man wordt echter ín het politiebureau vermoord met een ijspriem. Jim merkt dat er een pagina uit het aanwezigheidsregister is verdwenen, wat impliceert dat de moordenaar een agent is. Hij betrapt inspecteur Delaware (Niko Nicotera) als die in de koffer van zijn wagen exact dezelfde porties drugs heeft zitten, en arresteert de man voor het oog van zijn collega's. Jim krijgt echter dadelijk een reprimande, want hij heeft ei zo na een maandenlang goed voorbereide undercoveroperatie naar de knoppen geholpen. Hij heeft geen andere keuze dan zich te wenden tot Oswald Cobblepot om de moordenaar van Winkler te vinden. Cobblepot is intussen door Falcone gepromoveerd tot de nieuwe uitbater van Fish' nachtclub. Fish en Butch zijn echter nog steeds van plan Cobblepot de rekening te presenteren.

14. The Fearsome Dr. Crane
Gotham is in de ban van een seriemoordenaar die het gemunt heeft op slachtoffers die lijden aan angstpsychosen; na de moorden wordt de bijnier vakkundig verwijderd, wat erop zou kunnen duiden dat de moordenaar een wetenschapper is. Bullock valt voor de charmes van Scottie Mullens (Maria Thayer) die een zelfhulpgroep leidt voor mensen die lijden aan angstaanvallen. Fish verraadt intussen aan Maroni dat Oswald feitelijk voor Falcone werkt, en Maroni besluit om hem te pletten in een hydraulische pers. Bruce probeert intussen in het reine te komen met het feit dat Gordon de moordenaar van zijn ouders niet schijnt te kunnen vinden.

 


15. The Scarecrow
De seriemoordenaar heeft een naam gekregen: hij heet Gerald Crane (Julian Sands) en Edward Nygma vermoedt dat hij een product uit de bijnieren distilleert waarmee hij zijn faalangst kan overwinnen. Naast het serum toedienen aan zichzelf, is Crane voornamelijk ook van plan om het product toe te dienen aan zijn zoon Jonathan (Charlie Tahan). Fish bevindt zich intussen in een soort gevangenis waar het ieder voor zich is en waar een zekere Mace (Babs Olusanmokun) de plak zwaait. Falcone en Maroni onderhandelen over het lot van Oswald, en Bruce trekt de natuur in op overlevingstocht. Lee heeft intussen de job van pathologe voor de Gotham City Police aanvaard, maar het is soms een moeilijke evenwichtsoefening om werk en privé gescheiden te houden.

16. The Blind Fortune Teller
Wat een rustig avondje uit had moeten worden voor Jim en Lee, loopt uit op een drama: tijdens de circusvoorstelling gaan de trapezisten en de clowns elkaar te lijf omwille van een familievete die drie generaties teruggaat en blijkbaar handelt over een destijds gestolen paard! Zodra Jim de orde heeft hersteld, blijkt de slangenvrouw, Lila Valeska, te zijn vermoord met een satanisch-rituele bijl. Om de reputatie van het circus te redden heeft de directeur het lijk verplaatst, om later in alle stilte de affaire in de doofpot te doen belanden. De blinde helderziende Paul Cicero (Mark Margolis) beweert echter dat Lila hem vanuit het hiernamaals toespreekt, en het spoor van de moord leidt naar Lila's lichtjes mentaal instabiele zoon Jerome (Cameron Monaghan). In de geïmproviseerde gevangenis heeft Fish de leiding overgenomen, en ze merkt dat de 'gevangenen' feitelijk dienen als gedwongen donoren voor orgaantransplantatie. Fish eist een onderhoud met de directeur van de 'kliniek'. Bruce heeft intussen weet gekregen van de malversaties aan de top van Wayne Enterprises, en is vastbesloten om grote kuis te houden bij de raad van beheer. Oswald laat zijn moeder optreden in zijn kersverse nachtclub, en maakt op grafische wijze duidelijk dat daar niet mee dient gelachen te worden!

17. Red Hood
Vijf niet al te snuggere bankrovers, waarvan één een rode kap draagt, overvallen een bank, maar worden klem gereden door de politie. Om hun aftocht te dekken, creëren ze een opstootje door een deel van het geld uit te strooien voor de bevolking. De bende verwerft een cultstatus bij het publiek als een soort moderne versie van Robin Hood. Binnen de bende groeit echter de rivaliteit over wie van de vijf precies de rode kap mag dragen. Bruce en Alfred krijgen bezoek van Reggie Payne (David O'Hara), een veteraan die nog zij aan zij heeft gevochten bij de SAS naast Alfred. De man zit op zwart zaad en berooft het landgoed van de Waynes, ondanks het feit dat Bruce en Alfred hem onderdak hadden aangeboden. Alfred wordt bij de schermutseling bovendien zwaargewond. Fish wordt geconfronteerd met de office manager (Jeffrey Combs), die de dagelijkse leiding over de orgaantransplantatiekliniek heeft. Hij wil graag haar ogen afnemen voor transplantatie, maar Fish steekt daar radicaal een stokje voor. Oswalds nachtclub komt in de problemen omdat Maroni de drankverkoop controleert en de club droog heeft gelegd.

18. Everyone Has A Cobblepot
Arnold Flass (Dash Mihok) wordt niet alleen buiten vervolging gesteld voor de moord op Leon Winkler, hij kandideert ook voor de functie van vakbondsvertegenwoordiger van de politie. Bullock heeft namelijk op vraag van Loeb een valse verklaring afgelegd dat het bewijs tegen Flass vervalst was. Loeb heeft blijkbaar van alle agenten dossiers met vuile was, zodat hij ze kan manipuleren. Gordon is vastbesloten om samen het Harvey Dent de dossiers van Loeb te stelen en hem zo ten val te brengen. Daarvoor moeten ze uitvissen wat het grote geheim is waarmee ze Loeb kunnen chanteren. Hiervoor moeten ze echter een beroep doen op Oswald Cobblepot, en Jim moet in ruil beloven dat hij hem ooit een dienst zal bewijzen, no questions asked. Fish sluit intussen een verbond met doctor Dulmacher (Colm Feore) om die laatste te blijven voorzien van verse organen. Alfred weigert om Reggie Payne te verklikken bij de politie, en als oud-strijdmakker zweert hij zélf Payne om rekenschap te vragen. Hij kan echter amper nog op zijn benen staan; Bruce neemt zich voor om de taak van hem over te nemen.

 


Disk 4:
19. Beasts Of Prey
Agent Len Moore (Brendan Griffin) beweert dat hij bewondering heeft voor de manier waarop Gordon de politiemacht tracht uit te zuiveren, en hij vraagt hem om te kijken naar een dossier van een meisje, Grace Fairchild (Willa Fitzgerald), dat vermoord werd nadat ze vier jaar lang werd vastgehouden. Het blijkt echter om een valstrik van Loeb te gaan, want Grace is het volgende slachtoffer van een seriemoordenaar die bij de GCPD bekend staat als The Ogre (Milo Ventimiglia), die het vooral gemunt heeft op de geliefden van alle politieagenten die achter hem aan gaan. Alfred wil achter Payne aan gaan, maar zijn wonde opent zich weer. Hij meent dat hij hem kan vinden in de shooting gallery. Bruce is verkeerdelijk van mening dat hij zich in een schietclub moet bevinden, totdat Selina hem op het juiste spoor kan zetten. Oswald probeert de bar van de nukkige bareigenares Lidia Bicchieri (Barbara Rosenblat) over te kopen, omdat het het stamcafé van Maroni is en Oswald hem daar wil vermoorden. Lidia stemt alleen in met de overname als Oswald de jonge vrijer van haar kleindochter ertoe kan overhalen om zijn geliefde op te geven. Fish tast de grenzen van de beveiliging van het eiland van de Dollmaker af: op het eiland zijn een boot en een helikopter aanwezig, maar er is ook een militie, geleid door The Catcher (Phillip James Griffith), die eerst schiet en dan pas vragen stelt.

20. Under The Knife
Gordon en Bullock komen op het spoor van The Ogre: hij was vroeger een mismaakt kind, en heeft plastische chirurgie ondergaan om toonbaar te worden. The Ogre belt Gordon op met het bericht dat hij zal terugslaan naar iemand die Gordon dierbaar is. Jim probeert Lee zo snel mogelijk te verbergen, maar The Ogre beschikt nog over een oude foto van hem op het bal, waar hij nog op staat met zijn vroegere vriendin Barbara. Bruce neemt Selina mee naar het bal van Wayne Enterprises, met de bedoeling dat ze daar de sleutel van Sid Bunderslaw (Michael Potts) kan stelen, zodat Bruce zijn safe kan doorzoeken naar bezwarend materiaal. Maroni vertelt aan Oswalds moeder dat haar zoon een psychopatische moordenaar is, en Oswald zweert wraak. Hij is van plan om in de club die Maroni vaak frequenteert wapens te verstoppen zodat een mannetje van hem Maroni kan vermoorden. Edward Nygma is het beu om toe te kijken hoe zijn geheime vlam Kristin Kringle (Chelsea Spack) door haar nieuw vriendje, agent Tom Dougherty (Zachary Spicer), wordt mishandeld. En op een avond neemt hij het recht in eigen handen.

21. The Anvil Or The Hammer
Nu Barbara ontvoerd is door The Ogre tikt de tijd. Een getuige van Bullock beweert dat The Ogre regelmatig een classy seksclub bezocht. De toegang is echter exclusief voor leden, en Jim moet eens te meer een beroep doen op de gunsten van Oswald. The Ogre heeft intussen Barbara zodanig psychologisch geterroriseerd dat ze mee moet toekijken hoe haar ouders worden vermoord. Nygma probeert intussen van het lijk van Dougherty af te geraken, Bruce wordt door Bunderslaw op zijn nummer gezet, maar maakt tegelijkertijd kennis met een nieuwe, krachtige bondgenoot, en Oswald weet Falcone en Maroni tegen elkaar uit te spelen zodanig dat de twee maffiabazen elkaars troepen beginnen uit te dunnen terwijl hijzelf lachend vanop de zijlijn kan toekijken.

22. All Happy Families Are Alike
Jim probeert Maroni en Falcone uit elkaar te houden, maar naast Oswald duikt ook Fish weer op, die de kans te baat wil nemen om de nieuwe leider van het misdaadsyndicaat te worden. Lee probeert Barbara in therapie te laten gaan voor haar traumatische ervaringen met The Ogre, maar Barbara blijkt méér beschadigd dan iedereen dacht. En vinden Bruce en Alfred eindelijk het geheim van wijlen vader Wayne?

 


BEELD EN GELUID
Wellicht zal onmiddellijk opvallen dat de beeldvoering grijs en somber is; het donkere timbre is echter een bewuste keuze van de regisseurs en sluit mooi aan bij de grimmige sfeer die in de onder misdaad kreunende stad heerst. Toch steken de primaire kleuren, zoals de ietwat rare kleurkeuze bij Fish Mooney's bezoek aan de kapper, fel af; net als in één scène waarin ze bovendien een oogpupil in een andere kleur heeft. De kleuren in Cobblepots nachtclub zijn waterig en bleek en onderstrepen de troosteloosheid van het etablissement nog eens extra. Het detailleringsniveau is echt geweldig, met veel aandacht voor gelaatsexpressie. Het contrast is hoog en in de donkere scènes zit méér dan voldoende detail, een lichte laag grain onderstreept nog eens het rauwe karakter. De randen zijn scherp afgelijnd en de transfer is vrij van problemen. De krachtige DTS-HD MA 5.1-track wordt hevig benut en in het geluiddesign is dan ook nog eens veel werk gestoken, met onder meer scènes in verlaten pakhuizen, een gevangenis vol geestesgestoorden en een liefdadigheidsbal. Take your pick. De dialogen zijn zeer scherp en gericht, en in tegenstelling tot een paar recente uitschuivers in het recente verleden heeft Warner ditmaal een puike vertalingstrack voorzien - het vertaalbureau van The 100 seizoen 1 en Revolution seizoen 2 is blijkbaar uit beeld verdwenen..

 


EXTRA'S
Wat televisiereeksen betreft gaat Warner voort op het gebruikelijke elan om de menuschermen zo veel mogelijk te uniformiseren. De menuschermen zijn dus op dezelfde manier opgebouwd als pakweg Fringe. Verspreid over de verschillende afleveringen zijn er acht verwijderde scènes (7:24) aanwezig; commentaartracks zijn er evenwel niet, en de rest van het bonusmateriaal vinden we op disk 4 terug. De sectie Gotham Invented bestaat uit 3 deeldocumentaires. In Building Our Gotham (13:19) zien we de queeste naar een geschikte locatie en setting om voor Gotham model te staan. Paving the Way for the Caped Crusader (6:56) gaat over de origine van Batman zelf, en Fractured Villains of Gotham (11:13) belicht de ontstaansgeschiedenis van Batmans meest iconische tegenstanders. Gotham: Designing The Fiction (19:56) is een redelijk dik werkstuk over het algemene design van de reeks, waarin veel aandacht voor de consistentie van het geheel, en krijgen we een overzicht van de sets, de attributen en de kostuums. The Game of Cobblepot (26:25) is een lange bijdrage over de voornaamste tegenstander van Gordon in dit eerste seizoen; acteur Robin Lord Taylor toont dat hij hét in zich heeft om de gestoorde psychopaat Penguin te spelen, maar toch zijn performance niet te overdrijven zoals Danny DeVito dat in Batman Returns wél deed. Aangezien Taylor zowat elke scène steelt waarin hij voorkomt, is dit eerbetoon gewoon passend. In Gotham: The Legend Reborn (21:37) wordt de vraag gesteld of het bronmateriaal nauw genoeg aansluit bij de eerste aflevering uit de reeks, en zien we heel wat making of-materiaal, waarbij de crew nog een beetje voorzichtigheid aan de dag moet leggen of het concept zal slagen. DC Comics Night at Comic-Con 2014 presenting Gotham, The Flash, Constantine and Arrow (29:31) is een verslag van de recentste Comic Con-meeting waarop DC Comics de vier televisieseries toelicht die op dit ogenblik in productie zijn. In zeven Character Profiles (16:46) worden kort de bijdragen beschreven van Detective Jim Gordon, Bruce Wayne en Alfred Pennyworth, Detective Harvey Bullock, Fish Mooney, Oswald Cobblep en dr. Leslie Thompkins, om te eindigen bij Killer Characters, een amalgaam van het psychisch gestoorde zooitje dat Gotham onveilig maakt. Wie nog eens goed wil lachen (?) kan nog naar een gag reel (4:55) kijken waarin alle leuke woorden zijn weggebliept.

 


CONCLUSIE
Gotham biedt een duistere kijk op het origineverhaal van Batman, maar dan met Jim Gordon als centraal personage, en alhoewel het niveau van de Nolanfilms niet gehaald wordt, loopt de reeks over van potentieel en de cast van talent. Zeker een reeks om naar uit te kijken. Warner heeft bovendien, zoals we van ze gewoon zijn, een puike Blu-ray afgeleverd.coverStudio: Warner

Regie: Danny Cannon, Dermott Downs, TJ Scott, Tim Hunter, Rob Bailey, Paul Edwards, Karen Gaviola, Guy Ferland, Oz Scott, Eagle Egilsson, Wendey Stanzler, John Behring, Nick Copus, Jeffrey Hunt, Nathan Hope, Bill Eagles
Met: Ben McKenzie, Donal Logue, David Mazouz, Zabryna Guevara, Sean Pertwee, Robin Lord Taylor, Erin Richards, Camren Bicondova, Cory Michael Smith, Drew Powell, Morena Baccarin, Nicholas D'Agosto, John Doman, Jada Pinkett-Smith

Film:
8,5/10

Extra's:
6,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Superhelden

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2014-2015

Leeftijd:
16

Speelduur:
972 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051888211786


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Spaans Dolby Surround 2.0
Portugees Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Spaans, Latijns-Amerikaans Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Koreaans, Engels CC
Extra's:
• 8 verwijderde scènes
• 3 documentaires "Gotham Invented":
- Building Our Gotham
- Paving the Way for the Caped Crusader
- Fractured Villains of Gotham
• Documentaire "Gotham: Designing The Fiction"
• Documentaire "The Game of Cobblepot"
• Documentaire "Gotham: The Legend Reborn"
• Documentaire "DC Comics Night at Comic-Con 2014 presenting Gotham, The Flash, Constantine and Arrow"
• Documentaires "Character Profiles":
- Detective Jim Gordon
- Bruce Wayne and Alfred Pennyworth
- Detective Harvey Bullock
- Fish Mooney
- Oswald Cobblepot
- Dr. Leslie Thompkins
- Killer Characters
• Gag Reel

Andere recente releases van deze maatschappij