:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> NUT JOB, THE
NUT JOB, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2015-10-14

FILM
Winter is coming. In een park maken de dieren zich extreem zorgen over de voorraad nootjes die ze nog over hebben - duidelijk veel te weinig - om de winter door te komen. Het motto van einzelgänger Surly de eekhoorn (Will Arnett) is echter solidariteit is wat de ezel schijt, en samen met zijn compagnon, de doofstomme rat Buddy (Robert Tinkler), heeft hij het plan opgevat om een nootjeskraam, dat geposteerd is vóór de ingang van het park, te plunderen. Het plan loopt echter fout af en de nootjeskar, gecombineerd met een brandende gasfles, zorgt ervoor dat de boom in het park waar de dieren hun nootjes in stockeren, afbrandt. Surly wordt door de strenge leider van de dieren, Raccoon (Liam Neeson), voor zijn stunt verbannen uit het park en is gedoemd om de rest van zijn dagen te slijten in... DE STAD! Een team, bestaande uit de vrouwelijke eekhoorn Andie (Katherine Heigl) en beroepssnoever Grayson (Brendan Fraser), wordt op expeditie uitgestuurd om de voedselvoorraad aan te vullen.
Surly en Buddy hebben intussen hun intrek genomen in een nootjeswinkel waarop ze toevallig zijn gestuit, pal tegenover het park. In de kelders vinden ze nootjes genoeg om zich de hele winter kotsmisselijk ziek te eten, en Surly is compleet niet van plan om de buit met de dieren uit het park te delen. De nootjeswinkel werd echter opgekocht door vier niet al te snuggere gangsters die van plan zijn om vanuit de kelder een tunnel te boren naar het bankgebouw aan de overkant van de straat, met de bedoeling de kluis leeg te roven en de zakken geld te vervangen door zakken nootjes opdat de bankbedienden pas de switch zouden merken tegen dat de overvallers al lang met de noorderzon zijn verdwenen. Surly kan het allemaal niet veel schelen: hij wil gewoon de nootjes achterover drukken, maar hij heeft daarbij een hondenfluitje nodig om de waakhond van dienst te kunnen verschalken. Als het fluitje in de handen van Andie terechtkomt, heeft Surly geen andere keuze dan een deal te sluiten en te beloven dat hij de nootjes fifty-fifty zal delen met de andere dieren uit het park. Hij komt echter te weten dat Raccoon niet zomaar van plan is om de nootjes gratis uit te delen, dit om zijn positie van leider van het bos te consolideren. En ook de gangsters in kwestie krijgen te maken met onenigheid, want zelfs met hun beperkt IQ kunnen ze toch nog uitdokteren dat de buit delen door twee voordeliger is dan ze te delen door vier...
Eerder besprak ik voor u al de Amerikaanse versie van deze vermakelijke film. Blijkbaar lezen de distributeurs ook DVDInfo, want volgens mijn conclusie is er ook bij ons een markt voor deze film; en zie: na twee jaar verschijnt deze redelijk goeie independent ook bij ons, ditmaal Nederlands ondertiteld. Deze in Zuid-Korea in elkaar gedraaide animatiefilm van het mij schier onbekende ToonBox Entertainment heeft me alleszins weten te overtuigen: de animatie is niet alleen mooi, de twee niet lineair door elkaar lopende verhaallijnen over de eekhoorns die een nootjeswinkel trachten leeg te plunderen en de bankovervallers die een kluis trachten te kraken, lopen mooi in elkaar over, wat een paar fraaie parallelle montages oplevert en in het speelse scenario de mogelijkheden tot grappen open laat als de beide facties bijvoorbeeld gebruik willen maken van dezelfde tunnel. De meerwaarde van de film zit 'm ongetwijfeld in de bizarre vriendschap tussen de op zichzelf aangewezen Surly en zijn compagnon de route Buddy, die gaandeweg de film aan momentum wint. Het scenario is niet helemaal stereotiep en bevat enkele fijne bijdragen van stemacteurs als Brendan Fraser en Liam Neeson. Bepaalde aspecten van het verhaal deden me spontaan denken aan Open Season, maar het tempo in deze film zit duidelijk veel strakker. Ook het kolossaal onderschatte Flushed Away (Dreamworks department of Blu-ray releases, are you reading this?), wat ik in mijn oorspronkelijke review omschreef als misschien niet innoverend, maar verdorie knap gevisualiseerd familie-entertainment, kan de vergelijking met deze prent doorstaan. De vele referenties naar diverse heist-films maakt het ook voor volwassenen een aardige rit. De film verdient inhoudelijk een 8,5/10, maar ik trek een punt af omwille van de té blatante plug voor de strontmuziek van Zuid-Korea's ergerlijkste zingende rijstwafel Psy die zijn kutnummer Gangnam Style hier - overigens compleet overbodig - overvloedig te berde mag brengen.
BEELD EN GELUID
De gebruikte transfer is nagenoeg gelijk aan die van de Amerikaanse versie, dus ik ga vandaag mijn brood verdienen met behulp van mijn twee assistenten Copy en Paste: The Nut Job beschikt net als de meeste computeranimatiefilms over een maagdelijk schone transfer waar niet veel op aan te merken is, in levendige kleuren en met een haarscherp contrast. De textuur van de pels is misschien niet even geraffineerd als wat we gewoon zijn van films zoals Pixars Monsters University, maar voor een essentieel oneerbiedig werkstukje als dit valt dit geweldig mee. Naast een goed gedoseerde Engelse DTS-HD MA 5.1-track waarin al eens een nootjeskar ontploft en in een poging om een tunnel te boren naar de bank niet gekeken wordt op een staaf dynamiet meer of minder, bevat de disk ook dubbings in Vlaams en Nederlands. Én ondertiteling. Joepie!
EXTRA'S
De bonussectie is miezerig en beperkt zich tot een trailer (1:44) en een cross-promotionele trailer.

CONCLUSIE

I really like this movie. En aan Remain In Light, dat tegenwoordig een evenwicht tracht te vinden tussen cinefiel voer en titels voor een groot publiek: bedankt om deze prent een kans te geven. Ik zal van mijn kant proberen om deze budgetvriendelijke disk zo veel mogelijk aan te prijzen als artikel met een hoog waar-voor-je-geldgehalte. 
coverStudio: Remain In Light

Regie: Peter Lepeniotis
Met: Will Arnett, Brendan Fraser, Liam Neeson, Katherine Heigl, Stephen Lang, Jeff Dunham, Gabriel Iglesias, Sarah Gadon

Film:
7,5/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
10/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2014

Leeftijd:
6

Speelduur:
86 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
9789461874047


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Vlaams DTS-HD MA 5.1
Nederlands DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailer
• Cross-promotionele trailer

Andere recente releases van deze maatschappij