:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> 100, THE - SEIZOEN 2
100, THE - SEIZOEN 2
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2016-04-27
SERIE
In het eerste seizoen van The 100 zagen we hoe, 97 jaar na een nucleaire holocaust, honderd jeugddeliquenten vanuit een ruimtestation naar de aarde worden teruggestuurd als onderdeel van hun straf, om op risico van eigen leven uit te vissen of de planeet intussen weer leefbaar is geworden. Ze kregen het aan de stok met de Grounders, het tot primitieve stammen vervallen restant van de aardbewoners, die de nieuwkomers als indringers zagen. Clarke Griffin (Eliza Taylor), die zich als leidster had opgeworpen, heeft met een briljante zet enkele honderden tegenstanders van het slagveld gemaaid, en seizoen 1 eindigde ermee dat ze na de veldslag ontwaakte in een hypermoderne medische faciliteit.

 


En daar vangt seizoen 2 aan. Naast de Grounders en de gedegenereerde kannibalistische Reapers is er blijkbaar nóg een bevolkingsgroep die de kernramp heeft overleefd: in het ondergrondse, voormalig militaire complex Mount Weather, leven nog enkele honderden mensen, generatie na generatie veilig verstopt in hun bunker, omringd door alle luxe en comfort, plus een aanzienlijk deel van het wereldpatrimonium aan kunstschatten, maar met één belangrijke caveat: ze kunnen de faciliteit niet verlaten, want de residuele straling zou hun onmiddellijk van binnenuit doen verbranden. Samen met 47 anderen van de 100 wordt Clarke door de president van het zooitje, Dante Wallace (Raymond J. Barry), min of meer vriendelijk verzocht binnen te blijven; Clarke komt echter te weten dat de Mountain Men, zoals ze zichzelf noemen, Grounders gevangen nemen en laten leegbloeden, omdat hun bloed een medicijn biedt tegen de stralingsziekte. De 47, die in de ruimte aan allerlei kosmische straling blootgesteld waren, blijken echter nóg betere bloeddonoren, en het is maar een kwestie van tijd vooraleer haar vrienden zullen worden gebruikt als menselijke bloedbanken. Dante Wallace gelooft daarbij in overleg, maar zijn ambitieuze zoon Cage (Johnny Whitworth), die feitelijk de touwtjes in Mount Weather in handen heeft, ziet er geen graten in om hiervoor geweld te gebruiken. Clarke kan echter ontsnappen, samen met Grounders-leidster Anya (Dichen Lachman) en probeert een alliantie te smeden tussen haar mensen en de Grounders om haar 47 vrienden vrij te krijgen.

 

 

Dit wordt evenwel bemoeilijkt door het feit dat Clarkes vriend Finn (Thomas McDonell), wanhopig op zoek naar haar, in een Grounders-dorp een slachtpartij heeft aangericht en achttien onschuldigen heeft doodgeschoten. De nieuwe, jonge Grounders-leidster Lexa (Alycia Debnam-Carey) ziet de noodzaak van een dergelijke alliante wel in, maar haar volk eist bloed als vergelding voor de slachtpartij van Finn. Het ruimtestation The Ark, dat niet langer leefbaar was door een dalend zuurstofniveau, is intussen onder gecontroleerde omstandigheden neergestort, en een considerabel deel van de volwassen bewoners heeft de crash overleefd. Loco-kanselier Marcus Kane (Henry Ian Cusick) heeft de macht overgedragen aan Clarkes moeder Abby (Paige Turco), en strijdt zelf mee tegen Mount Weather, zich aansluitend bij Clarkes alliantie.
 


De alliantie is echte broos, en zonder een infiltrant die de gecapitonneerde deur van het complex opent en vooral de zure gifgasmachine - de voornaamste verdediging van Mount Weather - uitschakelt, maakt ze geen schijn van kans. Bellamy Blake (Bob Morley) neemt de uitdaging aan; binnen in de faciliteit is Jasper Jordan (Devon Bostick) verliefd geworden op Maya (Eve Harlow), een meisje dat hij gered heeft dankzij een bloedtransfusie. Als Cage zijn plannen een versnelling hoger schakelt, nadat hij heeft vernomen dat een beenmergpunctie bij de 47 mogelijk de inwoners van Mount Weather permanent immuun maakt voor de stralingsziekte, wordt de situatie steeds dringender. De alliantie tussen Clarke en Lexa komt bovendien onder druk te staan na een zeer omstreden beslissing die hopen mensenlevens kost.
 



Battlestar Galactica meets Beverly Hills 90210. Nog steeds. Ondanks de beperkte budgetten werd het eerste seizoen van The 100 een bescheiden hit voor CW, en naast een derde seizoen is een vierde intussen al in the works. Ik denk soms dat ze in Hollywood mijn recensies lezen, want ik schreef in de bespreking van het eerste seizoen nog: "Als er volgend seizoen echter eens een paar castleden op grafisch explicietere wijze om zeep worden geholpen, schieten de kijkers misschien wakker." En zie! In één van de afleveringen stappen enkele personages op een landmijn en regent het letterlijk ledematen; een andere soldaat wordt de arm afgerukt door een oversized gorilla. Het doet me deugd dat de makers ditmaal van hun fouten geleerd hebben: het gladde aspect is er intussen volledig afgereden, en onder meer een exit van een belangrijk personage in de midseason-finale maakt de reeks een stuk grimmiger dan de eerste. De veelheid aan personages wordt goed gedoseerd, en je krijgt nergens het gevoel dat je verloren loopt in de cast - alleen lijken de acteurs die Finn en Murphy spelen fysiek iets te veel op elkaar.
 


De tweede adem van The 100 werkt verfrissend, alhoewel de reeks niet helemaal ontdaan is van clichés, en sommige personages wel érg makkelijk onder meer het neerstorten in een ruimteschip of een ruggenmergpunctie overleven terwijl anderen dan weer om ter lulligst aan hun einde komen. Het fundamentele axioma - waarbij de passagiers van The Ark dachten dat ze de laatste overlevenden van de mensheid waren - blijkt fout, en het aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid brengt opportuniteiten mee voor de personages, maar vooral veel gevaren en twijfel of wat ze doen nog langer moreel is. Vooral Eliza Taylor als Clarke Griffin krijgt het dit seizoen te verduren, want de stapel lijken waar ze rechtstreeks of onrechtstreeks voor verantwoordelijk is, begint behoorlijk hoog te worden - de driehonderd uit seizoen 1 waren eigenlijk nog maar een peulschil. U herkent in de redelijk goed ingevulde rolverdeling zonder hoogtepunten, maar ook zonder laagtes, onder meer enkele anciens uit Battlestar Galactica en Lost - als ze tenminste de modder van het gezicht schrapen.



BEELD EN GELUID

Warner heeft vooralsnog het tweede seizoen van deze reeks niet uitgegeven in de Benelux, maar ik ben uitgeweken naar de UK-versie, en deze bevat gewoon Nederlandse ondertitels; de Blu-rayrelease is overigens ook in de Engelssprekende landen problematisch, want eerst zou de reeks niét uitkomen, daarna heeft men in de Warner Archive Collection een beperkte release op afroep uitgebracht. The 100 wordt volledig met digitale camera's gefilmd, wat resulteert in een scherp beeld met veel detail, maar vooral veel modderig detail, want het leven op de grond is blijkbaar geen pretje, en de hypersteriele Ark is naar de verdoemenis, en fungeert eigenlijk alleen nog maar in een sporadische flashback. De Engelse Dolby Digital 5.1-mix is dynamisch en omhullend; in een paar scènes vinden enkele zware explosies plaats, die met het nodige verrassingselement voor redelijk wat ambiance zorgen. Ik weet niet of Warner mijn suggestie inzake de amechtige vertaling van het eerste seizoen ter harte heeft genomen, maar dit seizoen is het keurige Nederlandse ondertitelingsspoor van significant betere kwaliteit. Eén raar puntje is dat de Reapers voortdurend vertaald worden als de mannen met de zeis, maar we zullen dat maar als dichterlijke vrijheid beschouwen.
 


EXTRA'S

Het pakketje bonusmateriaal is vergelijkbaar met dat van het eerste seizoen. Naast negen verwijderde scènes (14:09), verspreid over de afleveringen waar ze bij horen, vinden we op de vierde schijf twee korte documentaires. In The 100: Unlocking the mountain (9:40) discussieert de cast over de voornaamste McGuffin uit het tweede seizoen - het Mount Weather-complex - en krijgen we een inkijk in het design van het gebouw. The 100: Pre-viz stunts (6:11) toont een paar repetities van stuntsequenties, en de schijf bevat ook een matig grappige gag reel (3:48). De jaarlijkse afspraak op Comic-Con blijft echter overeind: in 2014 Comic-con panel (29:02) nemen showrunner Jason Rothenberg en zes van de voornaamste protagonisten - Eliza Taylor, Marie Avgeropoulos, Devon Bostick, Isaiah Washington, Lindsey Morgan en Ricky Whittle - deel aan een Q&A-sessie.


CONCLUSIE

In dit tweede seizoen komt The 100 op kruissnelheid, en blijkbaar zijn de middelen die het eerste seizoen niet voorhanden waren, er nu wel. Warner brengt de reeks voorlopig niet uit in de Benelux, maar de Britse versie zal u in uw noden voorzien, inclusief een kwalitatief stukken beter ondertitelingsspoor. Een perfecte snack voor bingewatchers.




cover




Studio: Warner

Regie: Dean White, John F. Showalter, P.J. Pesce, Ed Fraiman, Steven DePaul, Antonio Negret, Omad Madha, Mairzee Almas, Uta Briesewitz
Met: Eliza Taylor, Paige Turco, Thomas McDonell, Marie Avgeropoulos, Bob Morley, Christopher Larkin, Devon Bostick, Henry Ian Cusick, Lindsey Morgan, Ricky Whittle, Isaiah Washington, Eve Harlow, Richard Harmon, Adina Porter, Alycia Debnam-Carey

Film:
7,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
U.K.

Jaar:
2014-2015

Leeftijd:
15

Speelduur:
648 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051892190145


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch HD

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Spaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels CC
Extra's:
• 9 verwijderde scènes
• Documentaire "The 100: Unlocking the mountain"
• Documentaire "The 100: Pre-viz stunts"
• Gag reel
• Documentaire "2014 Comic-con panel"


Andere recente releases van deze maatschappij