:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MEDIUM - SEIZOEN 5
MEDIUM - SEIZOEN 5
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2016-11-21
SERIE
Na de magere jaren, de vette? Op het einde van seizoen 4 scheen het geluk voor Joe (Jake Weber) en Allison (Patricia Arquette) eindelijk gekeerd te zijn: Allison werd opnieuw aangenomen als 'consultant' voor aanklager Manuel Devalos (Miguel Sandoval) - een eufemisme om te zeggen dat ze hem bijstaat bij moordonderzoeken - en Joe's ontwerp van een revolutionaire zonnecel haalt de familie uit de financiële problemen. Voorlopig toch; Joe is noodgedwongen in zee gegaan met de financier Terry Cavanaugh (Ned Schmidtke), die hem weliswaar werk verschaft, maar Joe is het patent op zijn briljante uitvinding kwijt. Bovendien is nu de geest in de fles: het feit dat de openbare aanklager gebruik maakt van een medium, maakt de zaken er niet makkelijker op, en Allison wordt regelmatig op straat herkend. Om de zaken nog een beetje complexer te maken, worstelt de oudste dochter van het gezin, Ariel (Sofia Vassilieva), niet alleen met haar puberteit, ook zij heeft de bijzondere eigenschappen van haar moeder geërfd, en moet, met de carrièretesten in het vooruitzicht, haar toevlucht nemen tot ADHD-medicijnen om de geesten uit haar hoofd te bannen. Gelukkig is er nog de middelste dochter, Bridgette (Maria Lark), die met haar gevatte commentaren voor de nodige relativering zorgt.

 


Ik heb me nog eens op deze klassieke whodunit gestort na een hiaat van een paar jaar, en ben er toch nog altijd van overtuigd dat deze fijne reeks niet altijd de aandacht heeft gekregen die ze verdient. Patricia Arquette, die met haar rol in het gelauwerde Boyhood eindelijk de erkenning kreeg die ze verdient, en tegenwoordig opdraaft in de 98ste C.S.I.-spinoff, Cyber, speelt nog altijd met brio haar ongekunstelde looks uit, en komt met haar niet zo perfecte, maar naar Hollywoodmaatstaven eerder realistische maten, geloofwaardig over als getormenteerde moeder van drie dochters die véél aandacht nodig hebben. Joe en Allison zijn overigens na al die jaren huwelijk nog steeds een droomkoppel, waarvan de leden alleen maar dichter bij elkaar zijn gekomen door de vele tegenslagen die ze te verwerken hebben gekregen en, afgaande op de cliffhanger van het seizoen, nog zullen te verwerken krijgen. Na het vierde seizoen is Anjelica Huston uitgerangeerd, maar ze krijgt in één aflevering, The First Bite Is The Deepest, een veredelde gastrol toebedeeld, en één van de hoogtepunten uit dit vijfde seizoen is ongetwijfeld de driedubbelaflevering How To Make A Killing In Big Business, die, wanneer je ze bingewatcht, een goed idee geeft hoe een Medium-langspeelfilm er had kunnen uitzien. De angstaanjagende dubbelaflevering The Devil Inside, waarin Allisons gave wordt vertroebeld door een dode stalker die het beëindigen van haar politiewerk als zijn heilige missie ziet, jaagt je als kijker toch ook al behoorlijk op de kast.

 

 
De afleveringen blijken nochtans allemaal hetzelfde opgebouwd: zowat elke episode begint steevast met een nachtmerrie van Allison die ofwel al bewaarheid werd, ofwel nog zal gebeuren, ofwel nog zou kunnen gebeuren als zij er geen stokje voor steekt. Aanklager Devalos heeft intussen een grenzeloos vertrouwen in haar gekregen, en hij stuurt meestal detective Lee Scanlon (David Cubitt) op pad om de zaak te onderzoeken, die uiteindelijk wordt opgelost door een briljante ingeving van onze helderziende. Toch weten de scenaristen genoeg rode draden in te bouwen om de formule na vijf seizoenen merkwaardig fris te houden, zoals Lee's nakende vaderschap en de verhuis van Joe's werkplaats naar San Diego. Evenwel was het vijfde seizoen qua productie een nachtmerrie voor de acteurs. Netwerk NBC besloot namelijk om de stekker uit de reeds tot 19 afleveringen ingekorte reeks te trekken, waardoor de cliffhanger onopgelost zou blijven. Zender CBS heeft echter de rechten daarna overgekocht om de reeks te laten afsluiten met nog twee seizoenen (lees liever anderhalf), wat ineens verklaart waarom de volledige reeks door moedermaatschappij Paramount op de markt wordt gebracht.

 

 
AFLEVERINGEN
Disk 1:
77. Soul Survivors
Gabrielle (Marisa Coughlan), een vriendin van Devalos, vraagt aan hem om de zaak naar haar vermoorde zus Robin (Kelly Overton) te heropenen. Allison ziet prompt in een visioen de moordenaar; alleen schijnt dat Gabrielles eerste man Nathan Cafferty (Sean McDermott) te zijn, en die kan het onmogelijk gedaan hebben want die is zelf al twee jaar dood. Allison begint te vermoeden dat zijn geest verhuisd is naar Joel Tiernan (Max Casella), Gabrielles nieuwe man. Bridgette krijgt op school last omdat ze haar tekenleraar, Mr. Enright (James Urbaniak), naakt heeft getekend. Haar tekening dient echter wel tot een doel, want daarop is te zien hoe Enright huidkanker aan het krijgen is.

78. Things To Do In Phoenix When You're Dead

Allison ziet hoe een man getuige is van een moord, zonder tussenbeide te komen. Ze denkt dat hij pas overleden is, en dat hij als spook de moord heeft gezien vanuit het hiernamaals. Groot is echter haar verbazing wanneer de man, dokter Brian Seward (Sam Trammell) nog blijkt te leven. Wanneer de moordenaar wordt gechanteerd, wijst alles in de richting van de dokter, die uit zijn getuigenis een slaatje hoopt te slaan. De dokter is echter met een zeer gevaarlijk experiment bezig waarbij hij de grenzen van de dood aftast.

79. A Person Of Interest

Op een vuilnisbelt wordt het lijk gevonden van Mitchell Slocombe (Xander Berkeley), een erg rechts georiënteerde terrorist die overal een samenzwering van de overheid achter ziet, en die een bomaanslag op zijn palmares heeft staan. Allison vindt op dezelfde vuilnisbelt een afgedankte microgolfoven, en ze geraakt geobsedeerd door het bouwen van een zelfgemaakte bom met behulp van kunstmest en de timer van de microgolfoven als ontstekingsmechanisme.

80. ... About Last Night

Na haar bezoek aan een supermarkt heeft Allison een black-out van een zestal uur, en ze wordt bebloed wakker onder een brug. Al die tijd werd haar lichaam bezeten door dat van de pas vermoorde Maria Vargas (Cecilia Suárez), die op haar beurt haar moordenaar Hector Alvarez (Nestor Serrano) te grazen heeft genomen. Hector gebruikt zijn transportbedrijf als een dekmantel om illegalen te smokkelen, en wanneer één van de groepen Salvadorianen een infiltrant van het FBI scheen te bevatten, heeft hij bevolen om het gezelschap te laten creperen in de woestijn. Een race tegen de klok begint om de vluchtelingen te redden.

 

 
Disk 2:
81. A Taste Of Her Own Medicine
Manuel Devalos vraagt aan Allison en Lee om namens zijn vriend James Leaming (Stephen Mendillo) de onrustwekkende verdwijning van zijn dochter Meredith (Georgia Hatzis) te onderzoeken. Meredith is de tweede vrouw van Don Burnes (Jonno Roberts), die is hertrouwd nadat zijn eerste vrouw Clare (Heather Mazur) hem in de steek heeft gelaten. Wanneer echter na jarenlang vermist te zijn het lijk van Clare weer opduikt, vermoedt de politie dat Don zijn beide vrouwen heeft geëlimineerd. De waarheid is echter compleet anders. Lee moet intussen in het reine komen over het feit of hij zijn relatie met de zwangere Lynn (Tina DiJospeh) openbaar moet maken.

82. Apocalypse, Now?

Allison ziet hoe Joe en Ariel trachten te overleven na een nucleaire ramp; net wanneer ze wakker wordt, teistert een aardbeving Phoenix. Al vlug blijkt dat ze zich eerder zorgen moet maken omwille van een maniak (David Warshofsky) die jonge vrouwen laat geloven dat de apocalyps heeft plaatsgevonden, om ze vervolgens in zijn schuilkelder op te sluiten, zogezegd nadat de wereld in een nucleair kerkhof is veranderd, om er dan Adam en Eva mee te kunnen spelen.

83. A Necessary Evil

Wijlen agent Cooper (Kurtwood Smith) uit de aflevering Partners In Crime uit seizoen 4 heeft een paar gouden tips voor Allison, waarmee enkele langlopende onderzoeken kunnen worden afgesloten. Allison wordt echter geplaagd door visioenen waarin mensen onder dwang zelfmoord plegen. Cooper heeft een ander medium gevonden, een verlopen scholier met de naam Brandon Whitman (Charlie McDermott), die veelplegers van misdaden vermoordt vooraleer ze vaak tot een tiental onschuldigen de dood injagen. Niettegenstaande het feit dat dit een paar interessante morele vraagstukken oplevert, heeft Allison haar twijfels over de door Cooper gebruikte werkwijze... Joe moet voor zijn werk een geniale maar hatelijke persoon rekruteren; zijn dochter Ariel heeft een visioen gehad waaruit blijkt dat zijn briljante uitvinding geplagieerd werk is van een dode.

84. Truth Be Told

Julie Skahan (Enuka Okuma) heeft ooit meegedaan aan een quiz op tv waarbij de kandidaten aan een leugendetector worden gehangen. Sinds Allison over de bewuste uitzending gedroomd heeft, gaat er in haar hoofd een zoemer af telkens iemand tegen haar liegt. Als twee vrienden van Michael (Matthew Del Negro) en Julie Skahan, Lindsay (Amy Landecker) en Paul Burke (Marc Jablon) vermoord worden in het buitenverblijf waar ze vroeger altijd met de Skahans naaartoe gingen, ziet Allison in een visioen dat Julie er ooit verkracht werd door twee overvallers die het op een tas geld gemunt hadden... Terry Cavanaugh is intussen vastberaden om Joe voor de rechtbank te sleuren wegens plagiaat: hij heeft een papier waarop zijn ontwerp voor Joe's revolutionaire zonnecel staat, samen met een afwijzing waaruit blijkt dat Joe het papier ooit gelezen heeft... door haar gave weet Allison dat haar man alleszins niet liegt!

 

 
Disk 3:
85. All In The Family
Broer en zus Brooke (Morena Baccarin) en Dylan Hoyt (James Van Der Beek) komen bij Devalos aangifte doen van hun vermiste moeder, die dringend insuline nodig heeft, maar waar de politie niet naar wil beginnen zoeken omdat ze nog geen 48 uur vermist is. De sporen leiden naar Harmony Fletcher (Dahlia Salem), de vrouw die enkele jaren voordien haar verloving met Dylan Hoyt heeft afgebroken. Allison ziet echter in een visioen Dylan en Brooke intens kussen. De familie Dubois krijgt intussen het bezoek van Sarah (Amanda Detmer), Joe's zus, die haar man Ryan (Bryan Callen) heeft verlaten omdat die een affaire zou hebben met zijn secretaresse. Sarah heeft echter een zodanig slechte invloed op de kinderen, dat Allison en Joe het er over eens zijn dat ze best zo snel mogelijk haar koffers pakt, liever nog vandaag dan morgen. Ariel is intussen pissed dat ze met enkele vrienden niet mee mag op skiweekeinde, nadat Allison heeft vernomen dat er ook nét meerderjarige jongens meegaan!

86. Then... And Again

Op Maries vijfde verjaardag - een zondag nota bene - wordt Allison naar het huis van Devalos gelokt. Daar houdt een zekere Nathan Hunsecker (David Barry Gray), die net na vijf jaar vervroegd vrij is gekomen, de aanklager onder schot, omdat hij naar eigen zeggen niet schuldig was aan de moord die Devalos hem heeft aangewreven. Hij schiet Devalos dood, en vervolgens ook Allison. Wanneer zij echter weer bij bewustzijn komt, is ze vijf jaar terug in de tijd gekatapulteerd, naar het moment dat ze hoogzwanger was van Marie, en heeft ze de kans om Devalos op het spoor van de werkelijke moordenaar te zetten. Er is echter één klein probleempje: Devalos kent op dat moment Allison nog niet, en doet haar verklaringen omtrent haar paranormale gave af als het gebazel van iemand die rijp is voor het gekkenhuis.

87. & 88. The Devil Inside

Net wanneer Allison onderzoek doet naar een moordenaar die slachtoffers vergast met verdovingsmiddel dat gewoonlijk in operatiekwartieren wordt gebruikt, krijgt ze een dreigement van een stalker, Lucas Harvey (Tony Curran), die blijkbaar geobsedeerd is door haar helderziende gave, en meent een goddelijke missie te hebben om haar van kant te maken. Lee Scanlon kan Harvey neerschieten op het moment dat hij zich in de badkamer met Allison heeft verschanst, maar dan begint de nachtmerrie pas echt: de geest van Harvey verstaat de kunst om Allisons dromen te manipuleren, waardoor hij het onderzoek in de war kan sturen en Allison net het tegengestelde kan laten zien van wat ze behoort te zien. Joe's investeerder, Terry Cavanaugh (Ned Schmidtke) hoopt intussen dat Allison hem een gouden beurstip kan bezorgen. Maar ook die informatie blijkt gecompromitteerd te zijn door Harvey, en Terry verliest er zoveel geld mee dat Joe gedwongen wordt het gros van zijn personeel aan de deur te zetten.

 

 
Disk 4:
89., 90. & 91. How To Make A Killing In Big Business
Op een dag vind je de job van je leven, en dan ben je weg natuurlijk! Allison krijgt van Caitlyn Lynch (Tracy Pollan) een aanbieding om voor een bedrag van zes cijfers te komen werken voor de Lydecker Corporation, een multinational onder leiding van de charismatische Douglas Lydecker (David Morse). Dit betekent evenwel dat ze het onderzoek naar een seriemoordenaar, die zijn slachtoffers de ogen uitsteekt en vervolgens de lijken in stukken gesneden in een rivier dumpt, aan Lee en Devalos moet overlaten. Caitlyn is een medium met een vergelijkbare gave als die van Allison, en ze moet directeur Lydecker adviseren hoe een soort gevoel ze bij bepaalde zaken heeft vooraleer Lydecker belangrijke zakendeals afsluit. Dat uitgerekend Allison hiervoor werd uitgekozen, blijkt echter - uiteraard - geen toeval te zijn. Intussen bereidt Ariel zich voor op haar oriënteringstest, maar ze wordt voortdurend lastiggevallen door de geest van een meisje dat door verdrinking om het leven is gekomen, en blijkbaar een boodschap mee te delen heeft. Omdat Ariel hierdoor niet kan studeren voor haar test, krijgt ze van een klasgenote, Ashley Whitaker (Annamarie Kenoyer), haar pillen tegen ADHD. De geestesverschijningen verdwijnen hierdoor, maar op de duur is Ariel verslaafd aan de pillen; het moment nadert dan ook dat ze één en ander aan haar moeder op te biechten heeft.

92. The Man In The Mirror

Op het moment dat Allison op vraag van Devalos een lijk in een put onderzoekt, valt ze flauw. Ze ontwaakt in het ziekenhuis, waar ze tot de constatatie komt dat ze van lichaam is verwisseld met een zekere Todd Emory (Jeffrey Tambor), terwijl Allison, denkelijk met Todds geest, in een coma ligt. Joe kan uiteraard nauwelijks geloven dat de man in een ziekenhuishemd op zijn gazon feitelijk zijn vrouw is. Allison ziet in een visioen hoe Todd Emory vermoedelijk de moordenaar van het lijk in de put is. Maar zo'n indianenverhaal gelooft niemand, zelfs Devalos niet.

 

 
Disk 5:
93. The First Bite Is The Deepest
Allison droomt over een tien jaar oud dossier waarin Cynthia Keener (Anjelica Huston) uit seizoen 4 bemiddelde in een zaak met een ontvoerd meisje. Het meisje in kwestie, Bethany (Rumer Willis; yup, de dochter van...), is intussen aan de drank en de drugs geraakt. Wanneer een rijke vastgoedmakelaar, Christopher Sipes (Balthazar Getty), aangifte komt doen van zijn vermiste vrouw, droomt Allison dat die op dezelfde manier werd ontvoerd als Bethany eertijds. Ze zal echter Cynthia's hulp nodig hebben. Terry Cavanaugh blijkt intussen Joe's firma verkocht te hebben aan de rijke industrieel Simon Burwell (Ebon Moss-Bachrach), die graag Joe verder zou aanstellen op het project, met echter één randvoorwaarde: hij moet naar San Diego verhuizen.

94. The Talented Mrs. Boddicker

Bankbediende Ruth Boddicker (Allice Beasley) heeft net als Allison een droom gehad waarin ze zag hoe twee bankovervallers met een hockeymasker het filiaal waar ze werkt overvallen. De directeur (Willie Garson) gelooft haar uiteraard voor geen meter, maar is dan ook perplex wanneer de droom uitkomt. Nadat de overvallers ruzie krijgen over het bedrag dat zogezegd gestolen is, vindt Mrs. Boddicker ook nog het lijk van één van hen in het park, koud gemaakt door zijn maat. De robotfoto's van de overblijvende overvaller die zij en Allison geven, komen echter niet overeen. Intussen begint Joe te pendelen naar San Diego, en krijgt Ariel de opdracht om haar twee zussen naar school te voeren met de wagen. Tijdens een onbewaakt ogenblik kruipt echter Bridgette achter het stuur.

95. Bring Me The Head Of Oswaldo Castillo

Allison geraakt betrokken bij het onderzoek naar drugskartelleider Oswaldo Castillo (José Zúñiga), een meedogenloze killer die undercoveragent Luis Ruiz (German Santiago) heeft koud gemaakt en in stukjes in de diepvriezer gestopt. Allison moet samenwerken met drugsagent Daniel Muñoz (John Ortiz), wiens vrouw ook door Castillo is vermoord met een autobom. Allison krijgt echter angstaanjagende visioenen over haarzelf, een jaar in de toekomst, waarin het kartel ook Joe en haar drie kinderen heeft afgeslacht. Net dan blijkt ze een hersentumor te hebben die dringend geopereerd moet worden. Allison heeft echter voorzien dat ze door de operatie haar gave kwijt zal geraken en zo de sleutel tot de zaak nooit zal ontdekken, dus loopt ze quasi van op de operatietafel weg.

 

 
BEELD EN GELUID
De 19 afleveringen van het vijfde seizoen staan verdeeld over vijf disks. De anamorfische transfer is uitstekend en de kleuren zijn stabiel, maar soms iets te grainy naar mijn smaak. Het contrast is anderzijds zeer evenwichtig, niet te vet en ook niet te bleek. Een sporadisch compressie-artefact is echter niet uit te sluiten. De Engelse Dolby Digital 5.1-mix biedt voldoende vertier; in een reeks waarin af en toe eens een spook van achter de hoek komt piepen, is dat mooi meegenomen. De voornaamste focus ligt echter op de frontspeakers, want Medium is in de eerste plaats nog steeds een procedural.

EXTRA'S

Het bonusmateriaal is eerder karig, wat na vijf seizoenen niet verwonderlijk is. Script to screen: Apocalypse, now? (7:57) licht er één welbepaalde aflevering uit, waarin Allison droomt over de wereld na een kernramp, en deze aflevering wordt redelijk vluchtig uitgevleesd. Wellicht was bijvoorbeeld de driedubbele aflevering interessanter voer geweest. In Curious Maria (10:32) doet Maria Lark, die de grootste wijsneus van de familie, Bridgette, speelt, de tour van de set, en interviewt cast-en crewleden ove de show. The making of Medium season 5 (27:16) is een traditionele, maar vrij goede making-of-documentaire over de verhaallijnen in dit seizoen, gestoffeerd met talrijke interviews met showrunners en zowat alle belangrijke namen in de cast. In Jake & Patricia Q & A (22:04) interviewen tenslotte de twee hoofdrolspelers elkaar, met niet altijd even ernstige vragen.

 

 
CONCLUSIE
Wie zich niet stoort aan de eerder formulaire afwikkeling van de afleveringen, zal aan seizoen 5 van Medium ongetwijfeld de nodige pret beleven. Na het ietwat afwijkende seizoen 4 zijn de scenaristen teruggekeerd naar de succesformule van de eerste drie seizoenen, maar de rode draden doorheen dit seizoen zijn goed uitgewerkt, en de cliffhanger doet hunkeren naar seizoen 6.cover
Studio: Paramount

Regie: Aaron Lipstadt, Patricia Arquette, Ronald L. Schwary, Larry Teng, Vincent Misiano, Ernest R. Dickerson, Peter Werner, Arlene Sanford, Miguel Sandoval
Met: Patricia Arquette, Jake Weber, Miguel Sandoval, Sofia Vassilieva, Maria Lark, David Cubitt

Film:
8/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Detective

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2009

Leeftijd:
12

Speelduur:
651 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8714865505007


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels CC
Extra's:
• Documentaire "Script to screen: Apocalypse, now?"
• Documentaire "Curious Maria"
• Documentaire "The making of Medium season 5"
• Documentaire "Jake & Patricia Q & A"

Andere recente releases van deze maatschappij