:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GOTHAM - SEIZOEN 2
GOTHAM - SEIZOEN 2 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2016-11-07
SERIE
De sophomore year blues. Welke richting moet je in een tweede seizoen van een goed draaiende serie met een quasi ingebouwde fanbase inslaan? Waar in het eerste seizoen de afleveringen min of meer los van elkaar stonden, met slechts een kleine continuïteit, wordt in dit tweede seizoen volop de kaart getrokken van één grote verhaalboog. Net zoals het veel reeksen tegenwoordig vergaat, is dit tweede seizoen van Gotham opgesplitst in twee kleinere seizoenen.
Rise Of The Vilains
Jim Gordon (Ben McKenzie) is gedegradeerd tot gewone politieagent. Nadat hij een collega heeft aangevallen, is voor commissaris Loeb (Peter Scolari) de maat vol: Jim wordt ontslagen. In wanhoop doet Jim iets wat hij anders nooit zou doen: hij vraagt aan Oswald Cobblepot, bijgenaamd de Penguin (Robin Lord Taylor), het nieuwe hoofd van de onderwereld na de verplichte pensionering van Falcone (John Doman), om Loeb onder druk te zetten om hem weer aan te nemen. Cobblepot heeft daar wel oren naar, maar hij verwacht van Jim een tegenprestatie, een geheim dat Jim zijncarrière kan kosten. Wanneer een bende misdadigers die zichzelf de Maniax!, noemt, onder leiding van de knettergekke Jerome Valeska (Anthony Carrigan), een reeks terreuraanslagen pleegt, schijnt de harde hand om de Gotham City Police Department in goede banen te leiden te ontbreken. De nieuwe chef Nathaniel Barnes (Michael Chiklis) doet weliswaar zijn best, maar het ontbreekt hem aan politieke steun.

Die komt er evenwel in de vorm van Theo Galavan (James Frain), die zich opwerpt als kandidaat-burgemeester en het ambt mag bekleden nadat al zijn tegenstanders verdachte ongelukjes krijgen waarin de Maniax! de hand hebben. Samen met zijn zus Tabitha (Jessica Lucas) wil Galavan echter de oneer rechtzetten die zijn familie honderden jaren geleden is aangedaan door de familie Wayne, en zijn voornaamste doelwit is de laatste telg van het geslacht, de jonge Bruce Wayne (David Mazouz) vermoorden. Eerst wil hij evenwel de hand op het Wayne-imperium leggen, en daarvoor laat hij zijn uitgekookt nichtje Silver St. Cloud (Natalie Alyn Lind) aanpappen met de jonge miljardair, dit zeer tegen de zin van Bruces steun en toeverlaat, Selina Kyle (Camren Bicondova). Aanvankelijk spreekt Jim zijn steun voor Galavan uit, maar wanneer hij eenmaal beseft wat voor een maniak Galavan is, stuurt die Jims ex-verloofde Barbara Kean (Erin Richards) op hem af, die nog altijd niet heeft kunnen verkroppen dat Jim haar heeft laten staan voor de knappe dokter Lee Thompkins (Morena Baccarin).
Bruce is, ondanks de waarschuwingen van zijn mentor, butler Alfred (Sean Pertwee), nog steeds op zoek naar de moordenaars van zijn ouders. Om zijn meester te verhinderen het gevaarlijke pad van zijn vader te volgen, beschadigt Alfred de harde schijf van de computer die Bruce in het geheime laboratorium van Thomas Wayne heeft gevonden. Met de hulp van techneut Lucius Fox (Chris Chalk) slaagt hij er echter in om het ding te decrypteren. Tegen dan hebben echter de monniken van de orde van St. Dumas de straten ingenomen, met de bedoeling Galavan te helpen bij zijn wraak op het geslacht Wayne.
Wrath Of The Vilains

Na de dood van Theo Galavan doen er hoe langer hoe mer hardnekkige geruchten de ronde dat Jim Gordon hem heeft vermoord. Penguin bekent echter de moord, en hij verdwijnt in de krochten van Arkham Asylum, waar de sadistische dokter Hugo Strange (BD Wong) samen met zijn assistente Ethel Peabody (Tonya Pinkins) hem onderwerpt aan een 'heropvoedingsprogramma', om van hem weer een modelburger te maken. Strange blijkt er echter een verborgen agenda op na te houden: in opdracht van een mysterieus syndicaat onderwerpt hij gedode gevangenen aan een reeks experimenten om hen terug te halen uit de dood. Hierbij verliezen ze echter hun persoonlijkheid. Zo heeft hij van Victor Fries (Nathan Darrow), een geleerde die experimenteerde met een cryogene vriesstraal om zijn terminaal zieke vrouw Nora (Kristen Hager) mee te genezen, een gek gemaakt die de straten afschuimt met zijn vrieswapen, van Bridgit Pike (Michelle Veintimilla), een vriendin van Selina die door haar pyromane broers werd mishandeld, een vlammenwerper hanterende maniak die zich Firefly noemt, en ook Galavan herrijst als de legendarische reuzesterke ridder Azraël, die hij op Jim Gordon afstuurt wanneer die zijn neus te diep in de zaken van Strange steekt.
 
 


Jims positie bij de politie wordt evenwel onhoudbaar nadat Ed Nygma (Cory Michael Smith) hem erbij lapt, en daarbij probeert de aandacht af te leiden van het feit dat hij zelf uit jaloezie zijn grote liefde Kristen Kringle (Chelsea Spack) om zeep heeft geholpen. Wanneer Bruce op zoek gaat naar  Patrick "Matches" Malone (Michael Bowen), een huurmoordenaar die zijn ouders heeft vermoord, pleegt die zelfmoord vooraleer hij de naam van zijn opdrachtgevers kan noemen. Alles wijst er echter op dat Thomas Wayne een soortgelijk experiment met genetische manipulatie van dr. Strange eertijds heeft stopgezet, en de dokter nu op eigen houtje voortdoet. Strange heeft een reeks monsters geschapen, en tijdens een poging om met zijn creaties te vluchten, breken de gevangenen los in hartje Gotham...

De fragmentarische aanpak van het eerste seizoen heeft plaatsgemaakt voor langere verhaalbogen, waarin de uitwerking van de karakters meer ruimte krijgt, zo goed als binnen een reeks met een moordend tempo mogelijk is. Het Gotham-universum krijgt weliswaar wat meer een clowneske invulling die herinneringen oproept aan de campy Batmanverfilmingen uit de jaren 60; het lijkt alsof het in Gotham alle dagen Halloween is. Zij het dan dat de reeks gekruid is met redelijk wat gore: iemand levend verbranden, een ledemaat afhakken of in stukjes kappen en in een valies - of een snoepautomaat - stoppen, in Gotham kan het allemaal! Naast het feit dat nogal wat personages veranderen in filet américain, is er in Gotham ook nog wel plaats voor een streepje humor, maar dan is het vaak humor van de meest gitzwarte soort. De uitwerking van de personages is soms een beetje onevenwichtig: het is duidelijk dat de favorieten van de scenaristen meer screentime toebedeeld krijgen dan andere. De strapatsen van David Mazouz als de jonge Bruce Wayne flirten meer dan eens met de grens van het psychologisch geloofwaardige. Daar tegenover staat dat een acteur als Robin Lord Taylor als de Penguin mogelijk op dit ogenblik één van de meest iconische schurken op het kleine scherm is geworden, en ook Cory Michael Smith bezig is zich naar de top te werken.

 

 
Rise Of The Vilains en Wrath Of The Vilains: aan schurken is er dit seizoen geen gebrek. Naast oude bekenden zoals Oswald Cobblepot, Butch Gilzean, Jerome Liska, Falcone en de Riddler, maken we dit seizoen onder meer kennis met Theo Galavan, Bridgit Pike alias de Firefly, Victor Fries, Doctor Strange (niet te verwarren met de gelijknamige dokter van Marvel) en een hoop monniken die al honderd jaar niet meer gedoucht hebben. De scheidingslijn tussen goed en kwaad is uiterst dun; de mythe dat Jim Gordon de last good cop in de stad is, krijgt een stevige knauw; eerst roept Jim de hulp van een notoir crimineel als Penguin in om zijn gram tegen commissaris Loeb te halen, daarna overschrijdt Jim duidelijk de lijn van wat voor politie toelaatbaar is.

Gotham
is in elk geval een waardige aanvulling op het DC-universum, en blijft een reeks met potentieel die nog lang niet uitverteld is. De verhaallijnen lijken chaotisch over elkaar te vallen, en veel van de rollen zijn nogal karikaturaal; maar dit is geheel in overeenstemming met het soms donkere Batman­verse van DC comics, en de reeks staat gepositioneerd tegenover 'lichtere' reeksen als Supergirl en Loïs & Clark. De ultieme Batmanverfilming zal vooralsnog weggelegd blijven voor Christopher Nolans bewerking, maar de overvloedige hoeveelheden gratuït geweld maken van deze Gotham toch ook een versie die eerder niet voor kindertjes is.
BEELD EN GELUID

Ook in dit tweede seizoen wordt geopteerd voor donkere en sombere kleuren. Blijkbaar werkt het gros van de beroepsbevolking van Gotham uitsluitend 's nachts, en áls ze al overdag werken, dan is het in een louche tent of in een geheim laboratorium zonder ramen. De kleuren zijn hevig en gesatureerd, en het grain maakt dat Gotham helemaal het uitzicht heeft van een policier noir. Zelfs in de goorste steegjes van de door criminaliteit geplaagde stad blijven de details zichtbaar in het inktzwart. Bovendien zijn er geen artefacts van betekenis waar te nemen. De huidtextuur laat veel details zien, maar er lijkt wel gebruik gemaakt te worden van een kleurfilter die de acteurs meestal een ongemeen bleek uiterlijk geeft, wat personages als de Penguin nog wat ziekelijker maakt. De Engelse DTS-HD MA 5.1-track is bombastisch en agressief, altijd krachtig, of er nu wordt geschoten, of er nu rellen uitbreken in Arkham Asylum, of een bom ontploft. De stad zelfs bruist van de ambiance, wat onder meer in de aflevering waarin Bruce een liefdadigheidsbal bijwoont, goed tot uiting komt. De paar kleine vertaalfoutjes vergeven we; per slot van rekening zijn de raadseltjes van de Riddler niet altijd makkelijk te vertalen.
EXTRA'S
Nu ik gewoon ben aan de uniforme menu's die Warner tegenwoordig gebruikt, begin ik overtuigd te geraken van de overzichtelijkheid ervan. Het enige spijtige aan het bonusmateriaal is dat het zo versplinterd is. Op disk 1 vinden we vier stukjes Aftermath (4:45), waarin Robin Lord Taylor, Cory Michael Smith, Erin Richards en Ben McKenzie de evolutie van hun personage dit seizoen bespreken. Father's office (0:24) is een teaser trailer waarin we Alfred en Bruce op zoek zien gaan naar de geheime kelder van Thomas Wayne. 3 documentaires A look back (3:21) tonen een samenvatting van de personages gespeeld door Donal Logue, Robin Lord Taylor en Sean Pertwee. Maniax Jerome (0:24) is opnieuw een teaser met beelden van Jerome Liska, die de komst van de Maniax! in de reeks teaset. In Strike force (1:58) introduceert Ben McKenzie het nieuwe commissaris-personage, gespeeld door Michael Chiklis. He who laughs last (1:47) toont ons hoe Jerome Liska uiteindelijk niét de Joker blijkt, maar wel een inspiratie vormt voor toekomstige copycat-misdadigers.

 


Disk 2 bevat een stukje New day, dark nights (1:36) hoort eigenlijk bij het begin van het seizoen, en behandelt de donkere kantjes van het personage van Jim, die dit seizoen naar boven komen. 4 stukjes A look ahead (3:09) lichten een tipje van de sluier op wat er in het tweede seizoen met Alfred en Bruce, Oswald Cobblepot, Edward Nygma en Jim Gordon gaat gebeuren. Gezien het spoilergehalte van de stukjes op de eerste disk en het spoilervrije aspect van de tweede, was het wellicht een betere keuze geweest dit bonusmateriaal om te wisselen.

Disk 3 begint met The king (1:54), een portret van de nieuwe misdaadkoning van Gotham, Penguin. Het eerste écht substantieel stuk bonusmateriaal is Gotham 2015: Comic-con panel (16:19), een verslag van het wereldberoemde jaarlijkse cultfestival in San Diego, waarbij, afgaande op het applaus, Robin Lord Taylor de grootste lieveling van het publiek is.

 


Op disk 4 staan drie documentaires. Gotham by noir light (25:37) gaat over de keuze om van de look van de reeks een typische film noir te maken, met zeer uitgekiend gebruik van licht en schaduwen. Alfred: Batman's greatest ally (19:51) vertelt hoe de makers Alfreds rol als surrogaatvader voor Bruce uit de strips hebben gedistilleerd, en Cold-hearted: The tale of Victor Fries (10:12) vertelt het eerder tragische verhaal van Victor Fries, die slechts een schurk is geworden omdat hij gek van verdriet is geworden door de liefde voor zijn vrouw.

CONCLUSIE

In het tweede seizoen van Gotham proberen de makers een iets andere insteek aan de reeks te geven, met meer rode draden en minder criminal of the week-verhalen. In tegenstelling tot enkele recente bioscoopfilms is de technische afwerking van dit tweede seizoen van Gotham wél zoals het moet zijn.coverStudio: Warner

Regie: Danny Cannon, Rob Bailey, Eagle Egilsson, TJ Scott, Bill Eagles, Kenneth Fink, Jeffrey Hunt, Louis Shaw Milito, Nick Copus, John Behring, Scott White, Oz Scott, John Stephens, Larysa Kondracki, Paul Edwards
Met: Ben McKenzie, Donal Logue, David Mazouz, Morena Baccarin, Sean Pertwee, Robin Lord Taylor, Erin Richards, Camren Bicondova, Cory Michael Smith, James Frain, Jessica Lucas, Chris Chalk, Drew Powell, Nicholas D'Agosto, Michael Chiklis

Film:
8,5/10

Extra's:
4/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Superhelden

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2015-2016

Leeftijd:
16

Speelduur:
962 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
505188220795


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Spaans, Engels CC
Extra's:
• 4 documentaires "Aftermath"
• Documentaire "Father's office"
• 3 documentaires "A look back"
• Documentaire "Maniax Jerome"
• Documentaire "Strike force"
• Documentaire "He who laughs last"
• Documentaire "New day, dark nights"
• 4 documentaires "A look ahead"
• Documentaire "The king"
• Documentaire "Gotham 2015: Comic-con panel"
• Documentaire "Gotham by noir light"
• Documentaire "Alfred: Batman's greatest ally"
• Documentaire "Cold-hearted: The tale of Victor Fries"

Andere recente releases van deze maatschappij