:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> IZOMBIE - SEIZOEN 1
IZOMBIE - SEIZOEN 1
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2017-01-03
SERIE
You are who, ik bedoel, what you eat!

Olivia 'Liv' Moore had zich haar leven wellicht anders voorgesteld. Op aanraden van een collega bezoekt ze een redelijk hevig feestje op een schip - iets wat ze anders nooit doet - en wordt daar gekrabd door een louche personage dat onder invloed is van een besmette variant van de nieuwste designer drug, utopium. De gevolgen laten zich raden: op het schip breekt razenij uit en het feestje ontaardt in een bloedbad. Als Liv weer wakker wordt, is dat in een lijkzak: ze is dood, maar ook weer niet. De besmetting heeft haar in een zombie veranderd, en op regelmatige tijdstippen moet ze zich voeden met menselijke hersens, of ze verliest haar geheugen en bewustzijn, en wordt stapelgek.


 


Van de éne dag op de andere geeft ze dan ook haar baan als spoedarts op en breekt ze met haar hunky verloofde Major Lilywhite (Robert Buckley), uit angst hem te besmetten, want het zombievirus verspreidt zich via lichaamsvochten. Dat kan bloed zijn, maar ook welbepaalde andere lichaamsvochten komen in aanmerking if you know what I mean. Om haar honger te stillen neemt ze een baan aan bij de dienst lijkschouwingen van de politie van Seattle, zodat ze zonder probleem haar nieuwe voedingsgewoonten kan bevredigen zonder iemand kwaad te moeten doen. Haar baas, de Brits-Indische dokter Ravi Chakrabarti (Rahul Kohli), een flegmatiek personage met een hoog nerd-gehalte, herkent haar aandoening voor wat ze is, en probeert naarstig een geneesmiddel uit te dokteren. Het eten van de hersens van overledenen blijkt echter een wel zeer bijzonder neveneffect te hebben op Liv: ze krijgt visioenen waarin ze de fragmenten uit laatste herinneringen van de overledene ziet, en neemt en passant ook nog enkele van zijn of haar karaktertrekken over. Een lokale politieagent, Clive Babineaux (Malcolm Goodwin), die van de zedenbrigade is 'weggepromoveerd' naar moordzaken, waar hij het kneusje van het korps is, maakt ze wijs dat ze een medium is, en tot Clives eigen verbazing blijkt Liv inderdaad over belangrijke informatie te beschikken die vitaal is in enkele lopende moordonderzoeken. Clive weet niets van Livs zombieconditie, maar slikt het verhaaltje over helderziendheid als zoete koek.

Liv is echter in haar privéleven veranderd. Ze vervreemdt van haar moeder Eva (Molly Hagan) en haar broer Evan (Nick Purcha), en zelfs haar kamergenote, procureur Peyton Charles (Aly Michalka), meent dat ze buiten haar nieuw peroxidekapsel rare gewoontes begint te vertonen, wat in werkelijkheid de toevloed aan karaktertrekken is van de personen van wie Liv de hersens heeft verorberd. Liv wil dan ook niet liever dan dat Ravi een beetje opschiet met zijn onderzoek naar een geneesmiddel, onderzoek dat verloopt met veel vallen en weinig opstaan.
 
 

 
Eén van de andere slachtoffers van het Lake Washington Massacre is de drugdealer Blaine DeBeers (David Anders), die het besmette utopium aan boord heeft gebracht. Hij omarmt zijn nieuwe toestand echter en richt met een handjevol getrouwen - die hij nota bene zelf heeft besmet - een delicatessen-slagerij op, waar veelal rijke zombies tegen forse betaling een afhaalmenu kunnen bestellen met het ingrediënt dat bij normale afhaalmenu's gewoonlijk niet in de receptuur zit. Om het geheel nog wat perverser te maken, is het Blaine zélf die met zijn charmes potentiële melkkoeien 'rekruteert' door ze te besmetten, om ze vervolgens als klant in te lijven. Blaine en zijn bende oogsten voornamelijk hun bronmateriaal met het afslachten van kansloze straatkinderen die toch door niemand gemist worden. Livs ex Major werkt echter in een opvangtehuis voor ontspoorde jeugd, en wanneer hij één van Blaines lijfwachten, Julien DuPont (Aleks Paunovic), ziet paraderen met de schoenen van één van de vermiste kinderen, begint hij als een schizofrene gek een kruistocht tegen de zombies die Seattle infesteren. Iedereen verklaart hem voor gek, maar hij zit dichter bij de waarheid dan iemand voor mogelijk houdt.

Terwijl in de Verenigde Staten het derde seizoen van iZombie in de steigers staat, brengt Warner alvast het eerste seizoen uit in onze contreien. iZombie is gebaseerd op de niet zo heel bekende stripreeks Vertigo Comics van scenarist Chris Roberson en tekenaar Michael Allred. Van de reeks is eigenlijk alleen het basisidee behouden, want waar de stripreeks draait om de belevenissen van de vrouwelijke begraafplaatsmedewerkster Gwen Dylan, is voor de televisieserie gekozen voor een pathologe, om het hoofdpersonage een geloofwaardige insteek te bieden als secondant in lopende politieonderzoeken; geen enkele van de nevenpersonages uit de strip heeft de televisiereeks gehaald, alhoewel de stereotype entourage even voorspelbaar als gedegen is ingevuld: de vertrouweling, de ex-verloofde... ze passeren allemaal in de opening credits de revue, alsof de makers er duidelijk geen misverstand over willen laten bestaan wat voor vlees je in de kuip hebt. De reeks draagt overigens duidelijk de stempel van showrunner Rob Thomas, die met iZombie een gezombifieerde variant op zijn eerdere succes Veronica Mars op de mensheid loslaat.
 
 

 
In tegenstelling tot de hoe langer hoe extremer wordende realistische gruwel van The Walking Dead, is iZombie beslist luchtiger van toon, en eigenlijk is het goorste wat je te zien krijgt de cover van de dvd; in de reeks zelf zie je af en toe een spetter bloed op de muur spatten of een vrij klinische lijkschouwing, zonder echter shock value van betekenis. De leeftijdskwotering +16 is in dit geval schromelijk overdreven. Als running joke bereidt Liv voortdurend gerechten met hersentjes als ingrediënt, onder meer op een pizza of in een maaltijdsalade, en is de reeks eigenlijk gewoon een typische detective geworden, waarin Liv en agent Babineaux een partnerschap vormen dat elke week op zoek gaat naar de moordenaar. Op de achtergrond speelt een rode draad over hoe drugdealer Blaine een slagersimperium voor zombies op poten zet, en hoe langer hoe meer slachtoffers nodig heeft om zijn zaak draaiende te houden. Een complicerende factor is dat een hooggeplaatste politieofficier blijkbaar ook een zombie is en er alle belang bij heeft Blaine de hand boven het hoofd te houden of zijn directe lijn met het afhaalrestaurant wordt onderbroken, waardoor er al eens bewijsmateriaal spoorloos verdwijnt. De verhaallijnen op voor- en achterplan komen uiteindelijk samen in de laatste drie afleveringen van dit eerste seizoen, waarin de kaarten grondig worden herschikt voor het tweede seizoen, want een geheim zoals dat van Liv kan je niet eeuwig en drie dagen onder de mat vegen.

De leukste feature van deze reeks is zonder enige tegenspraak actrice Rose McIver, die als hersensetende zombie ook de veelal onhebbelijke karaktertrekjes van de slachtoffers in haar lijkenhuisje overneemt. Zo moet ze overschakelen van getalenteerde tekenartieste of aan agorafobie lijdende computernerd over carrièrebitch en amateurpsychologe tot alcoholicus of heremiet, neemt ze de zwangerschapskwaaltjes over van een slachtoffer dat net voor haar dood bevallen is, of transformeert ze tot een cheerleader met het IQ van een slijkmossel. Zonder echt in overacteermodus te gaan, weet ze haar personage goed in de hand te houden en tegelijkertijd toch duidelijk de gevolgen van haar laatste feestmaal in haar persoonlijkheid te stoppen. David Anders neemt de rol van opportunistische schurk zonder geweten op zich, wat essentieel een doordrukje is van het soortgelijk personage Julian Sark dat hij in Alias speelde; maar sommige acteurs, zoals hij, zijn nu éénmaal geboren om de slechterik te spelen.
 


 
Samengevat is iZombie een zeer leuke whodunit met een paranormaal randje, dat kan doorgaan als het iets stoutere zusje van Medium, een nazaat van Quantum Leap en slechts een verre nicht van The Walking Dead.

AFLEVERINGEN
Disk 1:
1. Pilot
Liv biedt haar diensten aan aan agent Clive Babineaux bij een onderzoek naar de moord op Tatiana (Alexandra Voicu), een Roemeense callgirl. Olivia voelt aan dat het meisje aan kleptomanie leed. Twee van haar 'vriendinnen', Tess (Elysia Rotaru) en Monica (Jenna Berman) zijn in gevaar omdat hun klant nog steeds op zoek is naar de trouwring die Tatiana zou ontvreemd hebben, want als hij die niet aan zijn vrouw kan tonen, dan zit er een haar in de boter van zijn huwelijk...

2. Brother, Can You Spare a Brain?

De moord op de hippe Spaanse kunstschilder Javier Abano (Claude Knowlton) wakkert Livs kunstminnendheid aan. De man had echter een open huwelijk met zijn vrouw Rose (Judy Reyes), en aan het rijtje bedrogen ex-vriendjes komt maar geen einde. Blaine veinst intussen tegen Liv dat hij zijn crimineel verleden achter zich heeft gelaten, maar twee onfrisse figuren uit zijn dealerperiode komen met nogal veel aandrang vragen dat hij zich weer bij 'de baas' meldt. Doordat ze de persoonlijkheid van de sensuele schilder heeft overgenomen, probeert Liv weer aan te pappen met haar ex.

3. The Exterminator

Peyton voert namens het openbaar ministerie een proces tegen een zwerver die ervan verdacht wordt Wally Walker, een computernerd met gokschulden, vermoord te hebben. Liv, die dringend hersens moet eten en zich te goed doet aan de hersens van Marvin Webster (Robert Hansen), een slachtoffer van een aanrijding, komt echter te weten dat niet de zwerver maar Webster de schutter was. Helaas was Webster een gevoelloze sociopaat, en ook die karaktertrekjes vallen Liv ten deel, waardoor ze voor haar omgeving een onmogelijke bitch wordt. Via een internetvideo vindt Ravi een zombie in een kelder; het is Marcy (Aliza Vellani), de vriendin van Liv die haar op het fatale feestje had uitgenodigd. Omdat ze al zes maanden geen hersens meer te eten heeft gehad, is ze té ver weg om nog gered te worden... Blaine zoekt intussen naar een bijverdienste om aan hersens te kunnen geraken

4. Liv And Let Clive

De moord op Sammy Wong (Manny Jacinto), een lid van de Chinese maffia, doet bij Liv een alarmbelletje afgaan. Clive heeft namelijk nog een paar lijken in de kast liggen van toen hij lid was van de zedenbrigade en deep undercover was geïnfiltreerd, hetgeen hem uiteindelijk zijn ontslag heeft opgeleverd. Blaines hulpjes, Dante (Sean Millington) en Martin (Frank Ferrucci), proberen intussen onder de duiven van hun baas te schieten en hersens te verkopen onder de marktprijs.

5. Flight Of The Living Dead

Holly White (Tasya Teles), een oud-medestudente van Liv die leeft voor kicks, overleeft een valschermsprong, georganiseerd door Max Rager, een dubieus merk van energiedrankjes, niet. De politie wil niet geloven in de theorie van een verdacht overlijden, totdat er drugs in Holly's bloed gevonden worden. In haar visioen ziet Liv hoe een andere valschermspringer, Lowell Tracey (Bradley James), in extremis zijn plaats om laatst te springen aan Holly heeft afgestaan. Wat de zaak enigszins compliceert, is dat Lowell ook een zombie is, die achter Livs geheim is gekomen. Major wordt intussen tijdens zijn zoektocht naar een vermiste jongen in elkaar geramd door een Blaines rechterhand Julien, die blijkbaar de schoenen van één van de vermiste personen draagt. 
Disk 2:
6. Virtual Reality Bites
De politie vindt het lijk van de gezochte hacker Simon Cutler (Chris Gauthier), die blijkbaar al jaren zijn kelder niet heeft verlaten. Hij is gestorven aan zijn notenallergie; de internetgemeenschap staat echter te juichen dat de grootste trol aller tijden niet meer onder de levenden is. Wanneer Liv van zijn hersens eet, ontwikkelt ze niet alleen de gave om goed met computers overweg te kunnen, maar ook een verregaande vorm van agorafobie. Liv en Lowell weten intussen niet of ze in hun prille relatie al dan niet een versnelling hoger moeten schakelen.

7. Maternity Liv

De politie vindt de stervende Emily Sparrow, een meisje dat al lang als vermist staat opgegeven. Ze is zwanger, en vooraleer ze sterft, kan ze nog het leven schenken aan een zoontje. Er barst een bittere strijd los tussen haar vriendje Dylan (Chad Rook) en de ouders van Emily (Barclay Hope en Teryl Rothery) over het hoederecht. Major heeft intussen de pers ingeschakeld om het gebrek aan enthousiasme om de zoektocht van de politie naar een groep vermiste straatkinderen aan te klagen. Door de hersens van het slachtoffer te eten, krijgt Liv moederlijke instincten, maar Lowell heeft blijkbaar hetzelfde gedaan met de hersens van een homo, en zijn gevoelens voor Liv staan plots op een laag pitje.

8. Dead Air

Radio-DJ Sasha Arconi (Erica Cerra) presenteert een populaire radioshow over relaties en seks. Tijdens een uitzending roept een luisteraar met de schuilnaam Cheated in Chattanooga het publiek op om de geheime minnares van haar man koud te maken, en ze kan een deel van de nummerplaat live op de radio voorlezen. De nummerplaat blijkt van Sasha zélf te zijn. Terwijl de producente van de show, Jane Bowman (Jillian Bach), probeert om Cheated in Chattanooga weer aan de lijn te krijgen, wordt Sasha live in de uitzending geëlectrocuteerd omdat iemand haar microfoon aan een open stroomlijn heeft gehangen. Terwijl Liv en Lowell stomende seks hebben, brengt Livs ex Major een nacht in de cel door omdat hij op zoek is naar de moordenaar van de straatkinderen, een dossier waarin hij vermoedt dat de politie informatie achterhoudt.

9. Patriot Brains

Liv is er achter gekomen dat Lovell zich door Blaine laat bevoorraden. Hun relatie komt onder spanning te staan omdat Lovell zich blijkbaar geen vragen stelt over de afkomst van zijn eten. Omdat ze net een zaak onderzoekt van een ex-Afghanistanveteraan, Everett (Ronald Patrick Thompson), die op een paintballbaan is neergeschoten met een echte kogel, heeft Liv het killer instinct van een paracommando gekregen, en ze neemt zich voor Blaine te vermoorden. Major meent intussen dat een bende hersenvloeistof uit de hypofyse gebruikt als spierversterkend middel; zijn rondvraag levert hem echter een gewelddadige confrontatie met Julien op.

10. Mr. Berserk

Nadat één van haar dierbaren is vermoord door Blaine, stort Liv zich op het werk. De journaliste Rebecca Hinton (Sunita Prasad), die Major assisteerde bij de protestactie bij de politie, voerde een onderzoek naar de razenijtoevallen die blijken voor te komen bij mensen die te veel Max Rager hebben gedronken. Om inzicht in haar dossier te krijgen, eet Liv van haar hersens; Rebecca was echter ook alcoholiste... De grote baas van Max Rager, Vaughn Du Clark (Steven Weber) ontkent uiteraard in alle toonaarden zijn betrokkenheid, maar stuurt een moordenaar, Sebastian Meyer (Matthew MacCaull), op Liv af. Major beweert dat hij Julien Dupont heeft neergeschoten, maar wanneer die gewoon zoals elke morgen in zijn gymschool aan het trainen is, overweegt Major op aanraden van Clive zich te laten opnemen in een psychiatrisch ziekenhuis.
 


 
Disk 3:
11. Astroburger
Terwijl Major in de psychiatrie is opgenomen, wordt de enige andere patiënt die in het bestaan van zombies geloofd, vermoord. Zijn paranoïde brein heeft een grote impact op Liv, die overal waanbeelden begint te zien. Ze vraagt zich af of het niet het moment is om Major de waarheid te vertellen. Blaine heeft een astronaut, Alan York (Patrick Truelove), vermoord. York was één van de twaalf mensen die ooit op de maan is geweest, en iemand wilt Blaine een bedrag van zes cijfers betalen voor een sushi met astronautenhersens. Major graaft echter diep in de complottheorieën over de zombies die op het punt staan Seattle over te nemen, en hij steelt bij de slager de peperdure voorraad delicatessen...

12. Dead Rat, Live Rat, Brown Rat, White Rat (1)

Vier dronken tieners rijden zo stoned als een garnaal in een gestolen auto een man van de weg. Ze besluiten hem te begraven en het voorval geheim te houden. De dode, of nu ja, half levende, is niemand minder dan Sebastian, die meteen het domme blondje van de hoop, Kimber Cooper (Stephanie Bennett) grijpt en oppeuzelt. Clive Babineaux gelooft dat er daadwerkelijk een zombie on the loose is, maar meent nog steeds dat de razenij veroorzaakt wordt door een overdosis Max Rager. De weinige hersencellen van een bimbo-cheerleader volstaan echter voor Liv om een spoor na te jagen waaruit blijkt dat de vier nitwits aan een onzedelijke hoop geld konden geraken. Ravi probeert intussen een geneesmiddel tegen het zombieïsme te vinden, maar zijn voorraad besmet utopium geraakt op. 's Avonds wordt Liv in haar eigen appartement overvallen door Sebastian, en terwijl ze hem in zombiemodus te lijf gaat, is Peyton getuige van Livs ware aard...

13. Blaine's World (2)

Terwijl het meer en meer lijkt dat de vier kinderen de baas van Max Rager probeerden te chanteren, is Major ervan overtuigd dat de zombies hun hoofdkwartier hebben in een delicatessenslagerij. Hij wordt echter gevangen genomen door Blaine, die van Liv in ruil voor Majors leven de gestolen astronautenhersens terugeist. Ravi heeft intussen een antidotum ontwikkeld voor de zombiebesmetting, maar hij heeft maar twee dosissen...
 


 
BEELD EN GELUID
Net als bij The 100 heeft Warner niet de moeite gedaan om deze reeks op Blu-ray uit te brengen, wat een gemiste kans is, want in Duitsland en de Verenigde Staten is deze wél in HD te koop. Het is echter verheugend om te mogen vaststellen dat de amechtige vertalingen van releases als Reign en Revolution, tot het verleden behoren (ik heb welgeteld één dt-fout gezien, en that's it!). De beeldkwaliteit is naar dvd-normen gesproken bovenmaats, met heldere kleuren die je niet echt verwacht bij een reeks over zombies, details in onder meer Ravi's laboratorium en een mooie overgang tussen de strippagina's van Michael Allred en echte beelden, die in de opening credits en bij elke chapter stop te zien zijn. iZombie bevat weinig geluidseffecten, en de meeste zaken worden afgehandeld met ouderwets speurwerk, waarbij dialogen de grootste troef zijn. Het openingsthema Stop, I'm Already Dead, van Deadboy and the Elephantmen klinkt een beetje geforceerd, maar de overige gebruikte muziek is netjes gekozen, met in de soundtrack minder evidente keuzes zoals Der Kommissar van wijlen Falco. Alleen gooit de PAL-speedup hier roet in het eten. 
EXTRA'S
Twee stukjes bonusmateriaal: eerst zeven verwijderde scènes (6:51) verspreid over zes afleveringen, en een filmpje van op het iZombie Comic Con panel 2014 (28:59), waar de reeks werd geïntroduceerd bij het publiek, waar enkel de die-hardfans voordien de strips kenden.
 
CONCLUSIE
Yummie yummie yummie, I got brains in my tummy! Deze erg binge-waardige reeks is een policier met een bovennatuurlijk randje, waarbij vooral Rose McIver de show steelt. Trek een zak chips met hersentjessmaak open en betonneer u voor uw scherm!cover
Studio: Warner

Regie: Rob Thomas, John Kretchmer, Michael Fields, David Warren, Dermott Downs, Patrick Norris, Zetna Fuentes, Guy Bee, Jason Bloom, Mairzee Almas
Met: Rose McIver, Malcolm Goodwin, Rahul Kohli, Robert Buckley, David Anders, Aly Michalka, Julien Dupont, Hiro Kanagawa, Bradley James

Film:
8/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Detective

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2015

Leeftijd:
16

Speelduur:
528 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051888227015


Beeldformaat:
1.78:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Spaans, Engels CC
Extra's:
• 7 verwijderde scènes
• Documentaire "iZombie Comic Con panel 2014"

Andere recente releases van deze maatschappij