:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> IZOMBIE - SEIZOEN 3
IZOMBIE - SEIZOEN 3
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2018-04-18
SERIE
Op het einde van seizoen 2 veranderde het feestje ter ere van de lancering van het energiedrankje Super Max in een bloedbad. Slechts door het ingrijpen van de paramilitaire organisatie Fillmore-Graves (what's in a name?) werd erger voorkomen; maar tegen welke prijs? Nochtans is hun CEO Vivian Stoll (Andrea Savage) blijkbaar nog niet de kwaadste, en is het einddoel van het bedrijf het creëren van een 'gedoogzone' op een eiland voor de kust van Seattle, waar de zombies in peis en vree kunnen leven zonder de rest van de mensheid de stuipen op het lijf te jagen. Nu agent Clive Babineaux (Malcolm Goodwin) op de hoogte is van de bijzondere conditie waarin Liv Moore (Rose McIver) verkeert, lijkt het dat hijzelf, Liv, Major Lilywhite (Robert Buckley), Ravi Chakrabarti (Rahul Kohli) en Peyton Charles (Aly Michalka) het geheim van de zombie-infestatie in hun besloten kringetje houden, en Liv zoals vanouds weer voort kan doen met speurwerk. Eén zaak in het bijzonder neemt Clive nogal persoonlijk: de moord op zijn vroeger buurvrouw Anna Reid (Caitlin Stryker), haar broer en haar minderjarig zoontje. Spijtig genoeg ligt het dossier daarvan op het bureau van zijn collega Cavanaugh (Robert Salvador), en Clive kan niet aan het dossier werken zonder aan zijn collega op te biechten dat hij meer weet over de zombies van Seattle.

 


Het drama bij Max Rager heeft echter ook de interesse gewekt van enkele met wapens slingerende aanhangers van samenzweringstheorieën, die menen dat de overheid het bestaan van zombies onder de mat tracht te vegen. Vooral wapengek Harley Johns (Andrew Caldwell) heeft in een louche schietclub een groep gelijkgezinden rondom zich verzameld, die zich tot de tanden bewapenen om zich te verdedigen zodra de zombies de straten zullen overspoelen. Ravi infiltreert in de bende, en komt al snel tot de conclusie dat het slechts een kwestie van tijd is vooraleer de waarheid aan het licht zal komen.

 


Aartsvijand Blaine DeBeers (David Anders) heeft een door Ravi ontwikkeld experimenteel geneesmiddel tot zich genomen, en is weliswaar van zijn zombieïsme verlost, maar tegelijkertijd heeft het middel hem een compleet geheugenverlies bezorgd. Niet dat dat in zijn geval erg is, want de new and improved Blaine is in elk geval een stuk sympathieker dan zijn vroegere zelf. Hij is zelfs zo innemend dat hij aan begint te pappen met Peyton, wat Ravi niet zo leuk schijnt te vinden. Majors conditie is daarentegen zorgelijker: hij moet dringend het geneesmiddel tot zich nemen, of hij dreigt tenonder te gaan aan een longinfectie; de bijwerkingen moet hij er dan maar voor lief bijnemen. Er zijn echter nog partijen met interesse voor de zeventien antidosissen die Ravi heeft weten te ontwikkelen. Tot overmaat van ramp worden de spuiten gestolen...

 


Het derde seizoen van iZombie telt slechts 13 afleveringen, en wisselt vlotjes af tussen mythology-verhalen en de moordenaar-van-de-week. Meer en meer wordt daarbij de kaart van de humor getrokken, en die bizarre aanpak schijnt te werken. Rose McIver is de éne week een SM-dominatrix, en de volgende week een brave kleuterjuf die verdachten ondervraagt met behulp van sokpoppen (I kid you not!), en weet met de karaktertrekjes van haar gespleten persoonlijkheid alvast de lachers op de hand te krijgen. Het derde seizoen voelt erg coherent aan, met op het einde een dubbelaflevering waarin nogal wat van de losse eindjes die gedurende het seizoen werden rondgestrooid, netjes bij elkaar gebonden worden. De makers vinden het bovendien leuk om op het einde van elk seizoen de kaarten grondig te herschudden, dus kijken we verlangend uit waar ze in het vierde seizoen mee op de proppen gaan komen.

AFLEVERINGEN
Disk 1:
33. Heaven Just Got A Little Bit Smoother
In de nasleep van het bloedbad bij de lancering van het energiedrankje Super Max neemt Vivian Stoll van de militaire privémilitie Fillmore-Graves de leiding over. Ze openbaart aan Liv, Clive en Major dat ze van plan is om een zombiezone uit te roepen op een eiland voor de kust van Seattle, zodanig dat zombies en mensen vreedzaam naast elkaar kunnen leven. Aangezien ze echter verwacht dat één en ander niet zonder slag of stoot zal verlopen eens de bevolking van Seattle te weten komt dat er zombies in hun midden leven, traint ze zombiesoldaten. Ravi heeft intussen een geneesmiddel tegen het zombie-zijn ontwikkeld, maar hij heeft maar genoeg ingrediënten voor precies 17 antidoses, en dat terwijl er honderden zombies rondlopen. Wat bovendien kandidaten ervan weerhoudt om de kuur te nemen, is dat deze als neveneffect nagenoeg compleet geheugenverlies veroorzaakt, zoals Blaine DeBeers aan den lijve ondervindt. Zijn vroegere kompaan Don E. (Bryce Hodgson) probeert Blaines vader Angus (Robert Knepper) te ontdooien, en heeft een zakelijk voorstel voor hem. De beschuldigingen aan het adres van Major dat hij de Chaos Killer is, zijn opgeklaard, maar hij wordt nog altijd gezien als een paria, en zijn huis wordt beklad met graffiti. De dienst lijkschouwingen wordt intussen versterkt met Katty Kupps (Christina Cox), de vroegere baas van Ravi, die de man eerder al de laan heeft uitgestuurd. Dit bemoeilijkt alvast de zaken, want zij heeft geen flauw idee van Livs bijzondere... ingesteldheid.

 


34. Zombie Knows Best
Omdat ze behoorlijk honger hebben, eten Liv en Major de hersens van een pas verongelukte vader en dochter Stan (Raugi Yu) en Cindy (Celina Martin) Chen. Ze werden overreden door een zware truck, en volgens de technische dienst heeft de chauffeur niet geremd, maar integendeel nog gas bijgegeven. Cindy had blijkbaar iets vreselijks ontdekt over haar beste vriendin Winslow Sutcliffe (Natalie Alyn Lind). Clive heeft het dossier van de moord op zijn oude buurvrouw Anna Reid en haar zoontje Wally (Mataeo Mingo) doorgegeven aan zijn collega Cavanaugh, omdat hij er te nauw bij betrokken is. Clive heeft er eertijds voor gezorgd dat de mishandelende echtgenoot van Anna de doos is ingedraaid. Die kan echter de dader niet zijn, want hij zit opnieuw vast nadat hij zijn reclasseringsambtenaar in elkaar heeft geslagen.

35. Eat, Pray, Liv

Liv eet de hersens van een wellnesstrainer, Topher (James Neate), wiens hoofd is ingeslagen met een boeddhabeeld tijdens het mediteren. Een vagebond heeft een grote gestalte zien wegrennen, en in een vuilcontainer in het steegje achteraan vindt Clive bebloede schoenen van maat 46. Topher was vroeger risicoinvesteerder, en hij heeft zijn maat Mitch Davis (Joel Johnstone) de gevangenis laten invliegen. Mitch heeft echter maar schoenmaat 42... Major begint intussen af te takelen, en hij wil het geneesmiddel niet nemen omdat hij nog op zoek is naar de verdwenen prostituée Natalie (Brooke Lyons), en als het geneesmiddel hem geheugenverlies geeft, is de kans dat hij haar terugvindt nagenoeg onbestaande. Het enige alternatief is een middel tegen het geheugenverlies testen op Blaine. Die heeft mot omdat zijn vader weer uit de doden is opgestaan, en Blaine kan daardoor fluiten naar zijn erfenis. Samen met Don E. overweegt Agnus een club op te richten waar hersentjes geserveerd worden, om Blaine concurrentie aan te doen.

36. Wag The Tongue Slowly

Cheryl Warren (Fiona Hogan) is een eersteklas roddelwijf dat bij een bedrijf werkt dat tandartsspullen verkoopt. Tijdens een brandalarm vergiftigt iemand haar potje met yoghurt. Nogal wat van de collega's hebben direct of indirect schade geleden door haar roddels, en de potentiële daders vallen elkaar voor de voeten. Major vindt eindelijk een spoor van Natalie, en eens hij haar gevonden heeft, biedt hij haar zijn antidotum voor de zombiekuur aan. Blaine moet intussen afwachten of het serum dat zijn geheugenverlies doet keren, werkt of niet. Peyton houdt een oogje in het zeil, en de twee moeten beslissen of ze hun relatie naar een hoger plan tillen of niet. Clive en Liv vinden intussen een spoor naar de moordenaar van Clives buurvrouw in een schietclub waar de leden er nogal rechtse sympathieën op nahouden, en waar ene Harley Johns de oorlog heeft verklaard aan de zombies.

37. Spanking The Zombie

Clive krijgt een dossier van zijn collega van een moord op een dominatrix doorgeschoven. De vrouw is al gecremeerd, maar Ravi heeft de hersens gebruikt om zijn geheugenverlies-serum op uit te testen. Daardoor zijn de hersens, die blauw zijn uitgeslagen, extra krachtig, en Liv krijgt het éne visioen na het andere van klanten van de SM-meesteres. Onder meer nieuwsanker Johnny Frost (Daran Norris) en kandidaat-burgemeester Floyd Baracus (Kurt Evans) behoorden tot haar clientèle. Blijkbaar nam de dame, die zich Sweet Lady Pain liet noemen, haar acties op met een camera, en heeft iemand de geheugenchip gestolen om het klantenbestand van de dame af te persen. Major geraakt tijdens een actie gewond; de wonde zou normaal dodelijk zijn, zij het dat hij al dood is. Ze verhindert echter dat hij zijn medicijn zou krijgen, want als hij weer mens zou worden, gaat hij er stellig dood aan. En het wordt bij hem hoe langer hoe dringender. Don E. opent intussen zijn club met de veelzeggende naam The Scratching Post.

Disk 2:

38. Some Like It Hot Mess
Overdag werkt Yvonne Fallon (Alexia Fast) als cassière in een supermarkt. 's Nachts verandert ze in een fuifbeest met een overdreven gevoel voor drama. Op een dag slaat iemand haar aan de kassa in het gezicht, blijkbaar omdat Fallon haar man heeft ingepikt. 's Anderendaags 's avonds wordt ze geëlektrocuteerd teruggevonden in haar badkuip met een haardroger. Liv wordt zelf onuitstaanbaar. Het geneesmiddel voor Major blijkt te werken, want Blaine bekent aan Peyton dat zijn geheugenverlies spontaan verdwenen is. De overige dosissen blijken echter gestolen, waarschijnlijk door Don E., die in zijn club een gast heeft die een miljoen biedt voor een geneesmiddel.

39. Dirt Nap Time
Liv moet de moord op een kleuterleider, Jamie Brennan (Ryan McDonell), onderzoeken, die nogal de reputatie van een verleider had bij de vrouwtjes. Don E. pikt de business van Blaine in, die nog steeds aan liefdesverdriet lijdt. Blaines vader heeft nog een cadeautje voor hem. Liv bezoekt samen met Majors maat Justin Bell (Tongayi Chirisa) de Scratching Post om Don E. aan de tand te kunnen voelen inzake de gestolen spuiten. Die ontkent echter alle betrokkenheid. Peyton begint te twijfelen of James Weckler (Gordon Woolvett), de dader van de moord op de dominatrix, wel schuldig is, zeker na een dubieuze advocatenwissel. James pleegt echter zelfmoord in zijn cel. Harley Johns probeert om samen met een maat van de schietclub op jacht te gaan naar zombies, en ze slagen erin om beelden van Justin in rage mode op hun dashcam te filmen.

 


40. Eat A Knievel
Finn Vincible (Robert Ri'chard) is de ster van een Jackass-achtige YouTube-show waarin hij en zijn maten degoutante grappen uithalen met argeloze voorbijgangers. Finns laatste stunt breekt hem echter zuur op: iemand heeft zijn kostuums verwisseld, zodat hij niet in een hooikostuum van kunststof met brandvertrager op door de brandende hoepel fietst, maar met écht hooi. De dader zal waarschijnlijk iemand zijn die Finn heeft getergd, maar die lijst is zó lang dat er geen beginnen aan is. Blaine is neergeschoten in opdracht van zijn vader, maar hij heeft de aanslag overleefd en zint op wraak. Fillmore-Graves is intussen zijn leider kwijt: Vivian Stoll komt om bij een aanslag op haar helikopter. Haar schoonbroer Chase Graves (Jason Dohring) neemt de leiding over, en laat duidelijk voelen wie hij is. Ravi en Liv zijn van plan om clandestien een anti-zombiemeeting van het hobbyclubje van Harley Johns bij te wonen.

41. Twenty-Sided, Die

Neeeeeeeeeeeeeeerds! Dan Harbinson (John Stewart), de Dungeon Master van een clubje Dungeons & Dragons-fanaten dat wekelijks bijeenkomt om hun favoriete spel te spelen, wordt vergiftigd op game night. De week daarvoor zijn al zijn medespelers in het spel 'gedood' door gif; toeval of niet? Het is alleszins maar een zwak excuus, zo'n stom spelletje. Nee, dan is de illegale cyberaanval-installatie in Dan's geheime kamer een betere aanwijzing. Alleen: de FBI neemt de zaak over van Clive. Blaine probeert de formule van Ravi om de effecten van hersens te verhogen uit, met Don E. als proefkonijn, en die wordt daar zodanig wild van dat hij zonder moeite door de mannen van Harley Johns gevangen kan worden. Ravi heeft hen wijsgemaakt dat hij aan een vaccin tegen de besmettelijkheid van het zombieïsme werkt. Tijdens een fundraiser voor Floyd Baracus wordt de kandidaat-burgemeester neergeschoten. Liv kan op het nippertje verhinderen dat de wereld te weten komt dat Baracus een zombie is. Major heeft intussen een date met een zekere Shawna (Sarah Jurgens), die tegen beter weten in gelooft in de onschuld van de Chaos Killer.

42. Return Of The Dead Guy

Peyton vraagt aan Liv of ze de hersens van James Weckler wil eten, want de zaak van de moord op de dominatrix zit op een dood spoor. Liv ziet dat Weckler wel degelijk de dader is, maar ook dat hij geen zelfmoord gepleegd heeft, maar opgehangen is. Omdat Weckler psychoses had waarin hij zijn dode vrouw zag, krijgt Liv ook hallucinaties waarin ze haar ex-vriendje Drake (Greg Finley) ziet. Stacey Boss (Eddie Jemison) is intussen weer in de stad, klaar om wraak te nemen op Blaine. Als die een onverwoestbare zombie blijkt te zijn, krijgt Boss de schrik van zijn leven. De bende rednecks van Harley Johns heeft Don E. vastgebonden voor een webcam, en ze hongeren hem uit, met de bedoeling hem te beginnen martelen zodra ze honderdduizend views hebben. Ravi probeert koortsachtig iets te bedenken om de situatie te ontmijnen.

Disk 3:
43. Conspiracy Weary
De gijzeling van Don E. door Harley Johns eindigt in een bloedbad. Harley kan ontsnappen, maar zijn kompanen worden voor dood achtergelaten. Liv eet de hersens van Harleys broertje Bo (James Pizzinato) om te weten te komen waar Harley zich heeft verschanst. Ook Blaine en de uitgehongerde Don E. hebben van dezelfde hersens gegeten; misschien dat drie man meer weten dan één? Hoe dan ook wordt het drietal zo paranoïde als een deur. Clive komt in de zaak Tuttle-Reid dicht bij de waarheid, en nu Peyton eindelijk de geheugenkaart van Weckler heeft, begint ook die zaak op te klaren. De vraag is echter of met de nakende burgemeestersverkiezingen het kwaad al niet geschied is. Major ontdekt dat zijn vriendin Shawna zijn bekendheid als Chaos Killer commercieel uitbuit. Ravi vertelt de waarheid over de zombies in Seattle aan fotografe Rachel Greenblatt (Ella Cannon), en dat had hij beter niet gedaan...

 


44. & 45. Looking For Mr. Goodbrain
In een steegje wordt het lichaam van Kathy Kupps gevonden. Blijkbaar was ze belast met het tegenhouden van een griepvirus dat uit Frankrijk via een internationale vlucht Seattle is binnengekomen. Blijkbaar had ze echter ook een vreemde hobby: mannen in de bar van een hotel oppikken voor anonieme seks. Tot overmaat van ramp heeft ze ook de lakens gedeeld met Ravi, wat Liv enkele pijnlijke visioenen oplevert. Nu Liv zelf met haar foto in een roddelblad staat waarin het bestaan van zombies aan de wereld wordt onthuld, is het tijd om van look te veranderen. Alle aanwijzingen in de moordzaak leiden naar het hoofdkwartier van Fillmore-Graves: de moord op de families Tuttle en Reid, de uitbraak van het griepvirus... Chase Graves lijkt de voornaamste verdachte, maar de aanwijzingen zijn zó overduidelijk dat het wel lijkt alsof ze bewust geplant zijn. Major moet bij de firma afzwaaien eens blijkt dat hij een mens is, maar hij neemt een ingrijpende beslissing. Blaine probeert zijn hersens aan Fillmore-Graves te slijten, maar Chase Graves verbiedt zijn manschappen om nog langer zijn etablissement te bezoeken.

BEELD EN GELUID

Spijtig genoeg zijn we eens te meer één van de weinige landen waar Warner het blijkbaar niet nodig vindt om ons te voorzien van een Blu-rayrelease. We krijgen een aanvaardbare beeldkwaliteit met frisse kleuren en stabiele zwarttinten, maar een HD-release zou de scherpte kunnen aanslijpen, die soms wat te afwezig is. iZombie is in essentie een stripverfilming, en ook voor de verfilming werd gekozen voor een bont allegaartje van veelal primaire kleuren en heldere, ordelijke composities waaraan je duidelijk in één oogopslag kan zien of je in het bootcamp van Fillmore-Graves zit of in een kleuterklasje. De kleuren zijn echter niet overdadig gesatureerd; de huidtinten zijn uiteraard wel kunstmatig, want dit is een essentieel onderdeel van de premisse van de reeks. Niet-zombiekarakters zien er alleszins naturel genoeg uit. Af en toe is er een klein artefact te zien, voornamelijk wanneer er bijvoorbeeld zonneblinden of andere metalen voorwerpen te zien zijn. De Dolby Digital 5.1-track is aanvaardbaar, met fijne dialogen en evenwichtig gebruik van muziek; het gebruik van de surrounds is eerder aan de matige kant.

Eén zware uitschuiver echter: waar we minder positief over zijn, is eens te meer over het prutswerk van de Nederlandse vertaling. Blijkbaar moet Warner daarvoor de openbare aanbesteding eens onder de loep nemen en volgende keer iemand inhuren die wél de dt-regels kent. En dan zwijgen we nog over het feit dat de vertalers niet weten waar ze mee bezig zijn, want als je een personage hebt rondlopen dat Major heet, en dit verschillende keren als 'burgemeester' wordt vertaald, dan is er iets ernstigs mis!

 


EXTRA'S
Het bonuspakket lijkt enorm op dat van het vorige seizoen: 12 verwijderde scènes (12:17) verspreid over de drie schijven, en een ontmoeting met de fans op iZombie Comic Con panel 2016 (27:59) met als deelnemers bedenkers Rob Thomas en Diane Ruggiero-Wright, en acteurs Rose McGiver, Rahul Kohli, Malcolm Goodwin, Aly Michalka en David Anders.

CONCLUSIE

iZombie kabbelt rustig seizoen na seizoen voort, en we krijgen opnieuw dertien hoogst amusante afleveringen voorgeschoteld waarvoor de 16+-rating schromelijk overdreven is. Warner zou echter in de grond moeten kruipen van plaatsvervangende schaamte door de schabouwelijke kwaliteit (of het gebrek daaraan) van de vertaling.cover
Studio: Warner

Regie: Dan Etheridge, Jason Bloom, Mairzee Almas, Viet Nguyen, Tessa Blake, Enrico Colantoni, Michael Fields, Michael Wale, Mark Piznarski
Met: Rose McIver, Malcolm Goodwin, Rahul Kohli, Robert Buckley, David Anders, Aly Michalka, Robert Knepper

Film:
8,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Detective

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2017

Leeftijd:
16

Speelduur:
529 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
505888232354


Beeldformaat:
1.78:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels CC, Duits CC
Extra's:

• 12 verwijderde scènes
• Documentaire "iZombie Comic Con panel 2016"


Andere recente releases van deze maatschappij