:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SIMPSONS, THE - SEIZOEN 18
SIMPSONS, THE - SEIZOEN 18
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2018-06-14
SERIE
Na het zeventiende seizoen besloot Fox in 2015 plots om de stekker uit de dvd-releases van The Simpsons te trekken. De verkoop was nochtans redelijk te noemen, zeker in vergelijking met wat je soms aan crap ziet die toch gereleaset geraakt. De voornaamste reden hiervoor was dat ze via een internet-betaalapplicatie een platform hadden ontwikkeld waarop je elke aflevering van The Simpsons ooit gemaakt kan zien. Helaas is het platform enkel toegankelijk vanuit de Verenigde Staten, wat een lelijke streep was door de rekening van de niet-Amerikaanse fans. Maar ook in Amerika zelf ontstond gemor: fans die alle seizoenen tot dan toe hadden gespaard, werden plots geconfronteerd met een niet-volledige collectie, én ze hingen af van de willekeur van het platform dat er uiteraard elk moment ook weer mee kan ophouden. Elke keer geld opvorken om je favoriete Simpsons­-aflevering te zien was ook niet iets waar ze stonden voor te springen.

 
     


Fox draaide in 2017 bij na het felle protest, en ruim twee jaar later wordt de productie van de dvd's hernomen, zij het tegen een (nog) lager tempo dan voorheen - we staan intussen niet minder dan twaalf seizoenen achter. Wat helemaal wraakroepend is, is dat Fox Benelux het vertikt om de afleveringen met Nederlandse ondertiteling uit te brengen, terwijl de set wel uitgebracht wordt in onder meer Groot-Brittanië en Duitsland - het niet toevoegen van Nederlandse ondertiteling lijkt dan ook op een vorm van actieve tegenwerking.

 
     


Daarom heb ik maar besloten om uit te wijken naar de Amerikaanse release, omdat ik dan ook ineens van de PAL-speedupproblemen verlost ben, én van de stommiteiten waarin Fox op de releases sinds seizoen 11 volhardt, namelijk dat de afleveringen in het Engels slechts in Dolby Surround 2.0 op schijf staan, maar in de Franse en Duitse dubbingen wél in 5.1. Ik heb het me niet beklaagd, want mits een regiovrije speler kan u alvast opnieuw genieten van de strapatsen van Homer en co. Op twee plaatsen verschillen deze dvd's van de oorspronkelijk uitgezonden versie: eerst en vooral is er Springfield Up, waarbij bij uitzending de opening credits werden ingekort om ruimte te maken voor meer commercials. De aflevering is nu in ere hersteld. Een tweede, meer merkwaardige substitutie is terug te vinden in de aflevering Stop, Or My Dog Will Shoot. Bij de originele animatie was er een gastoptreden van de voormalige burgemeester van New York, Rudy Guiliani. Toen de aflevering werd uitgezonden kandideerde Guiliani voor de één of andere publieke functie, waardoor het netwerk het niet opportuun vond dat hij een gastoptreden verzorgde in de tekenfilmserie, en de aflevering werd op het laatste nippertje geknipt.

 
     


De aflevering zoals deze op de dvd wordt vertoond, is terug in ere hersteld: een lamme Chief Wiggum audio only-grap die er gauw als substitutie was ingeplakt, is weer verwijderd, en Guiliani is opnieuw te zien in de bewuste aflevering. Qua productie van gaststemmen was het achttiende seizoen een beetje woelig water: in de aflevering Homerazzi zouden ook acteur Harry Hamlin (bekend van Clash Of The Titans) en rockster Peter Wolf van de J. Geils Band hun opwachting maken, maar hun scènes werden nooit uitgezonden, en ontbreken ook op deze schijven. Andere opmerkelijke gaststemmen worden verzorgd door de bands Metallica en The White Stripes, schrijvers Tom Wolfe en Gore Vidal, semi-regular Jon Lovitz, ex-Monty Python Eric Idle, actrice Natalie Portman als Barts vriendin in Little Big Girl, en acteur Kiefer Sutherland die niet één, maar twee keer acte de présence geeft, waaronder in de briljante spoof 24 Minutes waarin hij aan de zijde van Mary Lynn Rajskub nog eens in de huid van Jack Bauer uit 24 kruipt.

Seizoen 18 zou niet alleen de vierhonderdste aflevering bevatten (You Kent Always Say What You Want), het zou tevens het laatste zijn vóór de Simpsons Movie in de zalen kwam. Woo-hoo!

 
     


AFLEVERINGEN
379. The Mook, The Chef, The Wife, And Her Homer
Wanneer de kinderen op school vernemen dat Michael, de nieuwe leerling, niet zomaar de eerste de beste is, maar de zoon van Fat Tony, begint iedereen, tot en het het onderwijzend personeel, zich kruiperig te gedragen. Alleen Lisa probeert normaal vriendschap te sluiten, en komt tot de ontdekking dat Michael een carrière als kok nastreeft. Dit is niet helemaal wat Fat Tony in gedachten had, die hoopt natuurlijk dat zijn zoon in zijn voetsporen van de euh, "afvalopruiming"-zaken zal stappen. Wanneer concurrerende maffiabazen Fat Tony voor drie maanden uitschakelen, neemt Michael het bestuur van de 'familie' tijdelijk over. De maffia is echter zijn ding niet, maar Homer en Bart staan paraat om hem een handje te helpen.

380. Jazzy And The Pussycats

Lisa doet haar best om in de jeugdige jazz-club op te vallen, maar ze krijgt concurrentie vanuit een onverwachte hoek. Bart is gediagnoseerd met een gebrek aan zelfremming, en als alternatieve behandeling stelt hij voor dat Bart zou beginnen te drummen, om zo zijn agressie kwijt te kunnen. Lisa voelt zich danig gepasseerd, want Bart krijgt het voorstel om met enkele authentieke jazz-legenden te gaan touren. Maar dan breekt hij zijn arm.

381. Please Homer Don't Hammer'Em
In een gedelapideerd winkelcentrum koopt Homer een set boeken met instructies voor doe-het-zelvers. Alleen kan hij er geen barst mee aanvangen, wegens zijn legendarische twee linkerhanden. Marge kan echter goed overweg met kleine reparatie-en timmerwerkjes, en ze overweegt haar diensten tegen betaling aan te bieden. Alleen wil niemand een vrouwelijke timmerman, en zweert iedereen bij het cliché van de timmerman als vetzak met een zichtbare butt crack. En laat er daar nu toevallig net een exemplaar van rondlopen in het Simpson-huis. Bart heeft intussen een dreiging gevonden om Skinner mee te chanteren: de directeur blijkt allergisch te zijn tegen pindanoten.

382. Treehouse Of Horror XVII

Huiver en griezel met:
- Married To The Blob: Homer eet een stukje meteoriet, waardoor hij verandert in een gigantisce en onverzadigbare grote blubber.
- You Gotta Know When To Golem: Bart maakt uit klei een Golem die al zijn wensen vervult.
- The Day The Earth Looked Stupid: Kodos en Kang plannen eindelijk een invasie van de aarde, maar na het beluisteren van H.G. Wells' War Of The Worlds denkt iedereen dat het om een grap gaat.

 
     


383. G.I. D'Oh
Het Amerikaanse leger heeft weer eens dringend vers bloed nodig, en hun nieuwste strategie is om kinderen te laten tekenen dat ze in het leger gaan wanneer ze 18 worden. Bart trapt daar natuurlijk in, en Homer moet naar de generale staf om de inschrijving van zijn zoon ongedaan te maken. Dat lukt, maar als tegenprestatie geeft hij zichzelf op voor militaire dienst, en hij moet voor 'vijand' spelen wanneer het leger nieuwe tactieken uitprobeert om een stadsguerilla op te rollen.

384. Moe'n'a Lisa

Moe is er de put van in dat Homer zijn belofte niet houdt om voor zijn verjaardag met hem te gaan vissen. Lisa moet een opstel schrijven over iemand in Springfield, en ze ontdekt dat Moe een talent heeft voor Charles Bukowski-achtige poëzie te schrijven. Zij stuurt één van zijn schrijfsels in naar een poëzie-magazine, en het wordt nog gepubliceerd ook. Moe wordt op slag een bekende schrijver, maar hij wil zijn roem niet graag delen met het meisje dat hem 'ontdekt' heeft.

385. Ice Cream Of Margie (With The Light Blue Hair)

Homer is nog maar eens zijn job kwijt nadat hij Mr. Burns heeft aanzien voor een ijsje. Hij neemt de job over van de ijscoman, die net - gelukkig voor hem - komt te overlijden. Marge maakt intussen kunstwerken van de gebruikte ijsstokjes. Homer belooft dat, wanneer ze met haar artistieke creaties in het nieuws komt, hij haar moreel komt steunen. Maar hij rijdt de hele boel met zijn wagentje overhoop.

386. The Haw-hawed Couple

Bart kan iedereen overtuigen om niet naar het verjaardagsfeestje van Nelson te gaan, maar uiteindelijk belandt hij er zelf, onder dwang van Marge die het zo'n gemene streek vindt. Bart en Nelson worden hierdoor de beste vrienden, en Bart vindt het vooral handig dat hij op school door de andere pestkoppen niet meer afgetroefd wordt. Lisa laat zich intussen door Homer een Harry Potter-achtig boek voorlezen, maar wanneer Homer zich niet kan inhouden en al een stuk vooruit leest, komt hij vóór haar te weten dat één van de belangrijkste personages in het laatste hoofdstuk aan zijn einde komt.

 
     


387. Kill Gil, Parts 1 & 2
Gil wordt ontslagen in het warenhuis waar hij werkt omdat hij het laatste exemplaar van een exclusieve Malibu Stacy-giftset, die normaal voor de dochter van de directeur was opzij gehouden, aan Lisa heeft verkocht. Zonder onderdak voor kerstavond kan Marge niets anders doen dan haar hart laten spreken en Gil in huis nemen. Maar daar krijgt ze al snel spijt van, want van de ene dag op de andere heeft de beroepsloser zijn valiezen opgehaald uit het stockhuis, en zich in het huis van de Simpsons genesteld. Vermits Marge hem in huis heeft gehaald, vindt Homer het maar normaal dat zij Gil maar weer wegstuurt. Maar ze kan geen "nee" zeggen...

388. The Wife Aquatic

De trip die Homer gepland heeft naar Barnacle Bay, waar Marge zoveel jeugdherinneringen aan heeft overgehouden, is geen onverdeeld succes. Barnacle Bay is namelijk totaal gedelapideerd, en Homer wil per sé het kuststadje terug in de oude glorie van weleer herstellen. Hij zet echter het reuzenrad in de fik, en moet zijn schuld afbetalen door op een vissersboot te werken. Wat een probleem is, want de reden waarom Barnacle Bay zo achteruit is gegaan, is overbevissing...

389. Revenge Is A Dish Best Served Three Times

Homer wordt onderweg afgesneden door de Texaanse kerel, en hij is van plan hem met een baseball-bat in elkaar te rammen. Om hem daarvan af te brengen, vertellen Marge, Lisa en Bart hem verhalen over wraak:
- The Count Of Monte Fatso: Homer en Marge zijn een gelukkig getrouwd koppel in Frankrijk, maar de jaloerse Moe wil Homer uit de weg ruimen om daarna met Marge te kunnen trouwen. Dankzij zijn celmaat - Mr. Burns - weet Homer te ontsnappen en een uitgebreide wraakactie voor te bereiden.
- Revenge Of The Geeks: De watjes van Springfield Elementary zijn het beu om altijd door de pestkoppen misbruikt te worden. Daarom hebben ze een soort van elektronische handschoen ontworpen waarmee ze de bullies de baas kunnen. Alleen geraakt Milhouse verslaafd aan de macht.
- Bartman Begins: Bart moet toezien hoe zijn ouders aan de deuren van de opera vermoord worden door een rover met een slangen-tatoeage. Met hulp van zijn oudere mentor, Grampa, neemt hij de identiteit aan van Bartman, de gemaskerde wreker, en hij kan heel wat afgewezen loten uit het travestietencabaret uit de weg ruimen.

 
     


390. Little Big Girl
Om indruk te maken tijdens een spreekbeurt verzint Lisa dat ze afstammelinge is van de vreselijk uitgemoorde Hitachi-indianen (!). Jammer genoeg neemt een lokale reporter haar spreekbeurt over, en mag ze haar leugens gaan herhalen voor de nationale vergadering van de Native American-belangenvereniging. Bart heeft Springfield van een brand gered, en mag een wens doen. Hij wil een rijbewijs, en met zijn gegeerde papiertje scharrelt hij in North Haverbrook een vijftienjarig meisje, Darcy (stem Natalie Portman) op, die in verwachting is en zo snel mogelijk een man zoekt om mee te trouwen.

391. Springfield Up

Declan Desmond heeft eertijds een reportage gedraaid over de volwassenen van vandaag in Springfield, en hij maakt nu een reportage over hoe het hen vergaan is. Om geen slecht figuur te slaan, doet Homer alsof hij rijk is geworden na het patenteren van een uitvinding. De weelde waarmee hij paradeert is echter die van Mr. Burns...

392. Yokel Chords

Eerder dan een schande voor Springfield Elementary te zijn, neemt Lisa het engagement op zich om de zes Hillbilly-kinderen van Cletus privé-onderricht te geven. Elke gelijkenis met The Sound Of Music is daarbij puur intentioneel. Alles gaat goed totdat de kinderen in de handen van Krusty vallen, die de geeks wil opvoeren als een reizoend circus. Bart heeft intussen de kinderen in de cafetaria op stang gejaagd met een spookverhaal over een vroegere kok Dark Stanley die kinderhoofden-soep maakte, en zijn stunt levert hem een enkeltje naar de psychiater op. Vreemd genoeg heeft hij het daar best naar zijn zin.

 
     


393. Rome-Old And Juli-Eh
Homer moet snoeien in de niet noodzakelijke kosten en besluit om niets meer te betalen voor het rusthuis van Grampa. Die komt op straat terecht, en verzeilt in de armen van Selma. Patty en Homer hebben elkaar eindelijk gevonden in een gemeenschappelijk doel: proberen haar zus en zijn vader terug uit elkaar te krijgen. Bart en Lisa hebben een stapel gratis dozen gekregen van een pakjesdienst, en hebben er een fort mee gebouwd. De pakjesdienst wil echter zijn dozen terug...

394. Homerazzi

Een brand bij de Simpsons vernietigt het fotoalbum met kostbare herinneringen. Homer en Marge besluiten dan maar om alle memorabele momenten uit hun huwelijk terug in scène te zetten. Bij één van de foto's staat echter Duffman op een date met een vrouw, terwijl hij verondersteld wordt homo te zijn. Homer kan de foto verkopen aan een tabloid. En er is nog meer geld te verdienen met het fotograferen van beroemdheden in gênante situaties. Zoveel zelfs dat het Rainier Wolfcastle de strot uitkomt: hij belegt een vergadering met zijn bevriende mediasterren, en ze besluiten Homer een koekje van eigen deeg te geven.

395. Marge Gamer

Wanneer Marge geen e-mailadres blijkt te hebben, introduceert Lisa haar bij de wondere wereld van het online gamen in virtuele werelden. Ze bouwt een figuurtje in Earthland Realms, en wandelt daar virtueel in rond - waarbij ze een hoop andere inwoners van Springfield ontmoet - totdat ze te maken krijgt met de Shadow Knight, die in Earthland dood en vernieling zaait. De Shadow Knight blijkt niemand minder dan Bart te zijn, die plots het pispaaltje van de hele virtuele wereld wordt wanneer blijkt dat zijn moeke achter zijn veren zit. In het echte leven van normale mensen heeft Lisa zich op het voetballen gestort, en omdat de ploeg een scheidsrechter nodig heeft, geeft Homer zich vrijwillig op. Aanvankelijk kent hij niets van de voetbalreglementen, maar naarmate hij bijleert, ziet hij dat Lisa onrechtmatig penalty's afdwingt, en hij geeft haar een rode kaart. Lisa is boos op hem, maar feitelijk had Homer gelijk...

 
     


396. The Boys Of Bummer
Net in de beslissende fase van een honkbalspel laat Bart de bal vallen, waardoor de Springfield Isotots het kampioenschap verliezen. Bart zit er nog niet genoeg van in de put: ongeveer iedereen die hem om straat tegenkomt, lacht hem uit. Marge probeert de wedstrijd te laten herspelen, zodat Bart toch zijn gevoel voor eigenwaarde terugkrijgt. Homer gaat matrassen verkopen, en wanneer een nieuwe matras die hij aan Reverend Lovejoy heeft verkocht niet naar zijn wensen blijkt, ruilt hij het ding om voor zijn eigen matras. Met alle gevolgen vandien.

397. Crook And Ladder

Marge vindt dat het onderhand wel eens tijd wordt dat Maggie stopt met op fopspenen te zuigen. Wanneer ze het laatste exemplaar met de vuilkar meegeeft, wordt de baby echter onhandelbaar, maar gelukkig vindt ze een gelijkwaardig substituut in een hondenspeeltje. Door het gepiep blijft Homer 's nachts almaar wakker, en hij neemt zijn toevlucht tot slaapmiddelen. Maar zo lang Homer onder invloed is, doet hij de gekste dingen. Op een nacht vernielt hij de complete brandweerkazerne, en zorgt hij ervoor dat alle brandweerlieden in het ziekenhuis belanden. Nu Springfield een nieuwe vrijwillige brandweer nodig heeft, stellen Homer, Apu, Moe en Skinner zich kandidaat. Ze ondervinden al snel dat ze zich persoonlijk erg kunnen verrijken met koopwaar te betitelen als 'rookschade'.

398. Stop Or My Dog Will Shoot

Homer verdwaalt in een maïslabyrint, en de hond helpt hem de uitgang te vinden. Hierdoor wordt de hond naar de politieschool voor honden versleept. Bart mist zijn huisdier, dat niets meer van hem moet hebben, en nadat Santa's Little Helper Bart gebeten heeft, neemt die in de plaats daarvan een python in huis. Het dier geraakt echter op de dool in de gangen van Springfield Elementary.

 
     


399. 24 Minutes
Jack Bauer (Kiefer Sutherland) en Chloë O'Brian (Mary Lynn Rajskub) proberen een terreurdaad te voorkomen wanneer de pestkoppen van Springfield een stinkbom willen laten afgaan op de bakwedstrijd Springfield Elementary, waarbij de stinkbom feitelijk een pak yoghurt is dat Homer heeft laten over de vervaldatum lopen. Marge probeert nog in extremis een cake te bakken voor de bakwedstrijd, en Lisa probeert in de anti-spijbeleenheid CTU haar beste agent Bart te sturen, om het afgaan van de bom te voorkomen.

400. You Kent Always Say What You Want

Homer komt op televisie omdat hij het miljoenste ijsje heeft besteld. Wanneer in zijn programma Kent Brockman hete koffie op zijn schoot krijgt, vloekt Kent in het openbaar, en na een klacht van Ned Flanders wordt hij ontslagen. Hij maakt echter met behulp van Lisa een internetreportage over de dubieuze banden tussen het Fox-netwerk en de Republikeinse partij, waardoor hij weer plots trending is.

 
     


BEELD EN GELUID
Aangezien we zijn moeten uitwijken naar de Verenigde Staten, hebben we maar ineens geopteerd voor de NTSC-versie die tenminste vrij is van PAL-speedup. De animatie is mooi en vloeiend en bevat de typische Simpson-stijl met veel primaire kleuren. De afleveringen hebben nog steeds de beeldverhouding 1.33:1 - ze zijn pas naar breedbeeld overgeschakeld in het twintigste seizoen, en het is zeker fijn om te zien dat de boven-en onderkanten niet afgesneden worden, zoals een niet nader genoemd Vlaams televisiestation waarvan de naam begint met een Q tegenwoordig doet. Enkel de toegevoegde bonusaflevering heeft het 1.78:1-formaat, maar daarover meer bij de extra's. De Engelse Dolby Digital 5.1-track is na al die tijd een verademing, en alhoewel de meeste speciale effecten in de reeks kunstmatig van aard zijn, is het leuk om te horen dat er toch de nodige zorg aan werd besteed.

 


EXTRA'S
Met naar een andere regio over te stappen, is er aan de kwaliteit van de verpakking niets gebeurd. Integendeel: het artwork is schitterend, maar je krijgt er de disks amper uit. Een versie met een plastic hoofd - wat in dit geval er één van Fat Tony zou moeten zijn, is er niet langer. De geestige menuschermen zijn alvast behouden, en dat is dan toch één goeie zaak.

Matt Groening geeft ons zijn traditionele inleiding in Welcome Back, Loyal Fans (1:28) waarin de man het vooral heeft over het heropstarten van de dvd-reeks. Naar goede gewoonte krijgen weer alle afleveringen een audiocommentaartrack.

Disk 1 bevat een animation showcase (8:01) voor de aflevering The Mook, The Chef, The Wife, And Her Homer waarin je met de multi angle-optie kan switchen tussen storyboards en animatics. Ook is er een special language feature waarbij je diezelfde aflevering kan bekijken in het Duits, het Italiaans, het Tsjechish en het Hongaars; maar why bother?

 
     


Disk 4 bevat de mogelijkheid om een reeks verwijderde scènes (12:11) na elkaar af te spelen; deze zijn echter niet langer, zoals bij de vorige seizoenen, met seamless branching in de aflevering zelf te bekijken. Er is wel een audiocommentaar voorzien. Daarnaast bevat deze schijf nog een bonusaflevering (21:41) uit seizoen 28; het is overigens de enige aflevering in 16:9.

609. 22 For 30

Door voor de zoveelste keer strafstudie te hebben bekwaamt Bart zich zodanig met het in de papiermand gooien van propjes, dat hij wordt geselecteerd voor het basketbalteam. Alleen voelt hij zich niet goed in zijn vel omdat Homer zijn trainer is. Fat Tony doet hem een voorstel om de matchen slechts te winnen met een minimaal aantal punten verschil, zodat Tony daarop kan wedden en rijk worden. Tijdens de grote finale draagt hij Bart echter op om te verliezen...

 
     


Tot slot krijgen we nog A Conversation with Fat Tony (7:50), een serie clips uit vorige seizoenen met Fat Tony, tijdens welke stemacteur Joe Mantegna wordt geïnterviewd.

Alle disks bevatten ook nog easter eggs, meestal extra verwijderde scènes.

CONCLUSIE

Hopelijk is het weer oppikken van de draad bij seizoen 18 geen tijdelijk verschijnsel, en kunnen we eindelijk onze collectie ooit vervolledigen, zodra we even pensioengerechtigd zijn als Grampa Simpson. Dat Fox de release voor de Benelux niét oppikt is een kleine schande. Aye carumba!cover
Studio: Fox

Regie: Michael Marcantel,Steven Dean Moore,Mike B. Anderson,Ralph Sosa,Matthew Faughnan,David Silverman,Nancy Kruse,Mark Kirkland,Matthew Nastuk, Chris Clements,Bob Anderson,Lance Kramer,Michael Polcino,Raymond S.Persi,Chuck Sheetz,Susie Dietter, Rob Oliver
Met: Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, Yeardley Smith, Harry Shearer, Hank Azaria, Pamela Hayden, Russi Taylor, Tress MacNellie, Marcia Wallace, Maggie Roswell, Jan Hooks

Film:
8,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
1

Genre:
Komedie

Versie:
U.S.A.

Jaar:
2006-2007

Leeftijd:
NR

Speelduur:
480 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
02454331202480


Beeldformaat:
1.33:1 NTSC

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1,
Frans Dolby Surround 2.0,
Spaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Spaans, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Audiocommentaar voor alle afleveringen (22)
• Welcome back, loyal fans
• Animation Showcase "The Mook, The Chief, The Wife, And Her Homer"
• 1 Multi Language-featurette "The Mook, The Chief, The Wife, And Her Homer"
• Verwijderde scènes
• Bonus episode 609 seizoen 28 "22 For 30"
• Documentaire "A conversation with Fat Tony"
• Easter eggs

Andere recente releases van deze maatschappij