:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CASTLE ROCK - SEIZOEN 1
CASTLE ROCK - SEIZOEN 1
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2019-06-28
FILM
Een serie die gebaseerd is op het Stephen King-universum? In tijden dat de master of horror weer hipper dan hip is, kan zoiets niet fout lopen. En jawel, na The Handmaid’s Tale heeft de streamingdienst Hulu weer een hit op zak waar vele concurrenten jaloers van zullen zijn. En ze hebben de schrijver zelf ook volledig mee in het verhaal, want het is ondertussen al lang geen geheim meer dat de auteur niet altijd even tevreden is over de verfilmingen van zijn boeken, met The Shining van Stanley Kubrick als bekendste voorbeeld. Maar deze serie had de zegen van King en samen met met topregisseur J.J. Abrams produceerde hij ook de reeks. Ook met de casting was er een link want in de hoofdrollen zien we zowel Bill Skarsgard die de akelige clown in It vertolkte en Sissy Spacek wiens carrière begon met Carrie. Betere kaarten kun je niet op tafel hebben en Castle Rock is dan ook een keigoede serie met de typische King-trekjes.
Ook de aanpak is apart, er zit wel een rode draad in het verhaal doorheen de serie, maar in elke afleveringen komt er telkens één van King's meest geliefde werken aan bod zoals Cujo, The Dark Half, It, Needful Things, The Body en ook één van zijn allerbekendste verhalen (The Shawshank Redemption). Het verhaal speelt zich af in het fictieve stadje Castle Rock waar (hoe kan het ook anders) de meest akelige dingen gebeuren. 
De centrale figuur is Henry Matthew Deaver (als kind gespeeld door Caleel Harris en als volwassene door André Holland die we kennen van Moonlight en The Knick. Toen Henry een kind was, verdween hij elf dagen lang van de aardbodem. Terwijl de hele stad hem probeerde te vinden, bezweek de vader van Henry door de bittere kou. Een advocaat Alan Pangborn vond hem, maar onmiddellijk wist Alan dat er iets mis was met Henry. Waar was hij geweest? Hij kon onmogelijk anderhalve week alleen in de harde winter zijn gebleven. De stad ging ervan uit dat Henry gewoon wegliep en zich ergens verstopte, en er waren zelfs mensen die beweerden dat hij zijn vader had gedood. De volwassen Henry Deaver werkt ondertussen in Texas als een advocaat in een gevangenis die meestal tevergeefs gevangen van de doodstraf probeert te redden. Als hij naar de bajes van Shawshank in Maine wordt geroepen raakt hij geconfronteerd met het meest ongewone geval dat hij ooit zag.
Als gezegd zie je heel wat bekende King-gezichten. Zo speelde Scott Glenn die in Castle Rock Alan Pangborn vertolkt ook in Needful Things en The Dark Half, en zijn de demente stiemoeder van Henry wordt gespeeld door Sissy Spacek. En dan is er nog Bill Skarsgard die als kleine jongen opgesloten zit in de gevangenis en een anoniem, vervreemd leven leidt. De meningen op het net lopen vrij uiteen. De ene vindt het retesaai, terwijl anderen het als een mirakel Gods zien. Als je de serie op één punt dient te pakken dan is het over het feit dat wie geen fervente King-fan is wel eens verloren zou kunnen lopen in de vele hints naar de boeken en verhalen. Ofschoon heel wat verhalen in de jaren 80 en het begin van de nineties (de hoogdagen van King) zijn verfilmd hebben de makers er een eigentijdse twist aan gegeven. Of ze zijn trouw gebleven aan de boeken waardoor zij die de romans niet hebben gelezen en maar enkel de films hebben gezien het soms niet meteen door zullen hebben dat het om een King-boek gaat. En dat is een pluspunt, want Castle Rock is een pak meer dan King Classics Revisited. 

BEELD EN GELUID
Hoewel deze reeks bij ons alleen maar op dvd verkrijgbaar is, gaat het zoals vaak bij Warner om een zeer verzorgde release met prachtige kleuren en zuivere details. Het geluid is een standaard Dolby Digital 5.1-band, maar ook hier hoor je ons niet klagen.
EXTRA'S
De bonussectie is eerder kort van aard en samengepropt op de derde disc die ook de slotafleveringen bevat. In Inside The Episode zie je over elke aflevering een korte featurette die ook op Hulu verscheen voor de promo. Het bijna twintig minuten durende Castle Rock: Blood on the Page brengt de makers Sam Shaw en Dustin Thomason samen met verschillende schrijvers en producers van de serie (inclusief JJ Abrams) die het hebben over het werk van Stephen King. Clockwork of Horror is wederom een korte featurette over hoe J.J. Abrams omging met de typische stijl van Stephen King.

CONCLUSIE
Het eerste seizoen van Castle Rock doet ons honger krijgen naar meer. Misschien niet altijd eenvoudig voor wie geen King-groupie is om het volledig verhaaltje te snappen, maar sowieso één van de betere series van de laatste maanden. En gezien het overaanbod zegt zoiets veel!cover
Studio: Warner

Regie: Sam Shaw, Dustin Thomason
Met: André Holland, Melanie Lynskey, Bill Skarsgård

Film:
8/10

Extra's:
5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2018

Leeftijd:
16

Speelduur:
479 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5027035003146


Beeldformaat:
1.85:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Spaans, Noors, Zweeds, Deens, Fins, Engels
Extra's:
• Inside the Episode
• Castle Rock: Blood on the Page
• Clockwork of Horror

Andere recente releases van deze maatschappij