:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> POLDARK - SEIZOEN 5
POLDARK - SEIZOEN 5
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2019-12-04

SERIE
Terwijl ze het leven schonk aan haar derde kind, is Elizabeth Warleggan (Heida Reed) in het kraambed omgekomen. Ze had een gevaarlijk medicijn genomen om de geboorte te vervroegen, om zo de verdenkingen van haar man George (Jack Farthing) te counteren dat haar vorige kind door Ross Poldark (Aidan Turner) zou zijn verwekt. George wordt krankzinnig van verdriet, en zijn oom Cary (Pip Torrens) neemt een hele serie kwakzalvers in dienst om de nood van George te lenigen. Het is pas wanneer doctor Enys (Luke Norris) op de proppen komt met zijn alternatieve theorie voor het behandelen van geesteszieken, waarbij hij rust en compassie voorschrijft in plaats van vastbinden, ijswaterbaden en bloedzuiger, dat George tekenen van verbetering begint te vertonen. De Warleggans willen wel dat Enys geheimhouding zweert tegenover hun aartsvijand Ross.
Ross krijgt een verzoek van Ned Despard (Vincent Regan), de officier onder wie hij gediend heeft in de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog, en die zijn leven eertijds heeft gered. Ned is afgezet als gouverneur van Honduas omdat hij pleit voor afschaffing van de slavernij, hetgeen wordt gezien als een actie die de kroon ondermijnt. Ned zit echter zonder vorm van proces in de gevangenis, en zijn vrouw Kitty (Kerri McLean), zelf een vrijgelaten slavin, verzoekt Poldark om zijn politieke invloed aan te wenden om Ned vrij te krijgen. Ross, die net het leven van de koning heeft gered tijdens een moordpoging door een geesteszieke, heeft bij het hoofd van de geheime dienst, Wickham (Anthony Calf), enig krediet opgebouwd, maar in ruil eist Wickham dat Poldark voor hem spioneert.
En Ned is nog niet goed en wel uit de gevangenis, of hij vervalt in zijn oude revolutionaire gewoontes. Handelaar in mahoniehout Ralph Hanson (Peter Sullivan), waarschijnlijk de man die achter de arrestatie van Ned zat, ziet zijn winsten van zijn houthandel bedreigd, winsten die voornamelijk afkomstig zijn van het extensief gebruik van slaven. Hij is op zoek naar nieuwe geldschieters, en hij probeert George Warleggan zo ver te krijgen dat hij in zijn venture stapt. Als extra bonus biedt hij daarbij bovendien de hand van zijn dochter Cecily (Lily Dodsworth-Evans) aan. Cecily heeft echter haar hart al verpand aan Georges stiefzoon Geoffrey Charles Poldark (Freddie Wise). Ross en Demelza (Eleanor Tomlinson) proberen de twee tortelduifjes te helpen, maar hun liefde is gedoemd te mislukken. Hanson blijkt bovendien magistraat Joseph Merceron (Tim Dutton) in zijn zak te hebben, die al het mogelijke doet om Ned op het schavot te brengen.
Elizabeths nicht Morwenna (Ellise Chappell) is intussen getrouwd met Demelza's broer Drake (Harry Richardson), maar ze wil nog altijd geen lichamelijk contact met mannen nadat ze uitvoerig is mishandeld geweest door dominee Whitworth. Ze mag van haar ex-schoonmoeder (Rebecca Front) haar zoon John Conan niet meer zien, maar ze is er de vrouw niet naar om zich daarbij neer te leggen. Affectie voor kinderen is er anders genoeg, en ze groeit intussen uit tot de schooljuffrouw van het dorp, die de arme kindjes naast kennis ook nog een koek en een glas melk toestopt. Drakes broer Sam (Tom York) laat zich inpakken door de intrigante Tess Tregidden (Sofia Oxenham). Tess heeft na de sluiting van de mijn van George een job gekregen van Demelza als huishoudhulp bij de Poldarks, maar dankbaarheid is een woord dat niet in haar woordenboek staat. Sam ziet daardoor ook Rosina Hoblyn (Amelia Clarkson) niet staan, die een veel betere partij voor hem zou zijn. Tess zit bovendien in een duister complot verweven waarbij een nakende invasie van de Fransen in Cornwall de Engelse staat boven het hoofd hangt.
De eerste vier seizoenen van Poldark zijn gebaseerd op de eerste zeven van twaalf boeken uit de reeks van Winston Graham, Ross Poldark, Demelza, Jeremy Poldark, Warleggan, The Black Moon, The Four Swans en The Angry Tide, die de periode van 1783 tot 1799 omvatten. Vier jaar daarna schreef Winston Graham nog vijf vervolgen, The Stranger From The Sea, The Miller's Dance, The Loving Cup, The Twisted Sword en Bella Poldark, waarin een tijdsprong van een dikke tien jaar wordt gemaakt, en Ross en Demelza wat naar de achtergrond worden verschoven, en het speelveld ingenomen wordt door de intussen volwassen kinderen van de families Poldark en Warleggan. Dit vijfde seizoen echter speelt zich af in de periode tussen de twee deelreeksen, en is dus niet gebaseerd op de boeken van Graham. Dit leidt onmiddellijk tot een stringente reeks randvoorwaarden: de personages mag niets overkomen wat in tegenspraak zou zijn met de laatste vijf boeken.

Showrunner Debbie Horsfeld heeft dat begrepen, en met toevoeging van Ned en Kitty Despard aan de cast kon ze in dit (voorlopig) laatste seizoen de hangende verhaallijnen uit seizoen 4 bevredigend afronden. (We willen immers allemaal weten hoe het afloopt met Drake en Morwenna, nietwaar?) Dit levert zes goeie en twee matige afleveringen op: de plotwending van de laatste twee afleveringen is duidelijk wat bij de haren gesleurd en doet een beetje afbreuk aan de reeds eerder gedefinieerde goede verstandhouding tussen Ross en Demelza. Ook is de romance van Geoffrey Charles en Cecily gedoemd, al was het alleen maar omdat daar in de vijf laatste boeken niet meer over wordt gesproken. Niet alles in Poldark heeft een happy end, en het einde is zelfs een klein beetje open. We hopen natuurlijk samen met u stiekem op een verfilming van de laatste vijf boeken, maar voorlopig zullen we het met deze afgeronde reeks moeten stellen.
BEELD EN GELUID
Voor de zoveelste keer krijgen we van Just Entertaiment enkel een dvd, die evenwel netjes verzorgd is, een goede beeldkwaliteit biedt en een soundtrack in Dolby Digital 5.1 heeft die ruim volstaat voor deze historische reeks. Kennelijk lukt het echter in bijvoorbeeld Duitsland wel om deze reeks op Blu-ray uit te brengen met tenminste nog Engelse ondertiteling, dus kennelijk is het gewoon een kwestie van wel kunnen maar niet willen. Ook de verpakking is opnieuw schabouwelijk slecht: een spindle waarop alle disks geprakt zitten, lijkt erop gericht om uw schijven in no time om zeep te helpen!

EXTRA'S

Ross Poldark stemde vóór extra's, maar de rest van het Engelse parlement stemde tegen.

CONCLUSIE

Poldark is een aanrader, en deze uitgave ook, behalve dan de amechtige verpakking. 
cover
Studio: JustBridge

Regie: Sallie Aprahamian, Justin Molotnikov
Met: Aidan Turner, Eleanor Tomlinson, Jack Farthing, Luke Norris, Beatie Edney, Gabriella Wilde, Ellise Chappell, Harry Richardson, Tom York, Vincent Reagan, Kerri McLean, Peter Sullivan, Lily Dodsworth-Evans

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Historisch

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2019

Leeftijd:
12

Speelduur:
462 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711983969735


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij