:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GOTHAM - SEIZOEN 5
GOTHAM - SEIZOEN 5 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2020-08-15
SERIE
Op het einde van seizoen 4 heeft Jeremiah Valeska (Cameron Monaghan) alle bruggen naar Gotham opgeblazen. De regering heeft besloten om het van misdaad vergeven stadje compleet van de af buitenwereld te snijden, in de hoop dat het tuig van de richel elkaar maar kapot maakt, en ze achteraf maar met de stofzuiger de rest van de brokken moeten opruimen. De stad is opgedeeld in verschillende zones, waarin telkens iemand anders het voor het zeggen heeft. Rond het politiestation van de Gotham City Police heeft commissaris Jim Gordon (Ben McKenzie) een 'groene zone' ingericht, waarin vluchtelingen uit de andere, door criminaliteit geteisterde zones, welkom zijn. Voedsel en water zijn echter schaars, en wanneer miljardair Bruce Wayne (David Mazouz) over de lucht voorraden wil laten aanrukken om de ergste nood te lenigen, wordt zijn helikopter beschoten.
Wanneer ook nog eens een luchtdoelraket de gebouwen in as legt waar Jim Gordon vluchtelingen in heeft geherbergd, besluiten de militairen die Gotham van buitenaf hermetisch afsluiten, dat ze er beter in hun eigen sop gaarkoken. De raket werd afgevuurd door Edward Nygma (Cory Michael Smith), maar die heeft geen herinneringen aan die daad. Sterker nog: hij is het slachtoffer van de éne black-out na de andere. Eerst denkt hij dat hij dat te wijten heeft aan zijn gespleten persoonlijkheid, waarbij Ed Nygma voortdurend een potje armworstelt met zijn Riddler-persoonlijkheid, maar het blijkt dat hij het slachtoffer is van een mind control-experiment van dokter Strange (B.D. Wong). Die handelt in opdracht van de mysterieuze minister Walker, die van buiten Gotham de touwtjes in handen neemt, en een goeie reden heeft om de stad met de grond gelijk te maken.
Ook Penguin (Robin Lord Taylor) regeert over zijn stuk Gotham vanuit het stadhuis. Hij heeft een aanzienlijke voorraad geld en goud uit de stad geroofd, maar aangezien hij net als de rest van de inwoners de stad niet kan verlaten, zit hij met een logistiek probleem. Hij sluit een verbond met Ed, die in ruil voor de helft van het fortuin een mini-onderzeeër zal bouwen met ingebouwde sonar, zodat het duo de mijnen in de rivier die Gotham omringt, kan omzeilen. Het duo wordt al dadelijk een trio wanneer ook Barbara Kean (Erin Richards) overtuigende argumenten gebruikt om de stad te verlaten. Ze is namelijk zwanger van Jim, en wil niet dat haar ongeboren kind voor galg en rad zal opgroeien.
Wanneer blijkt dat alle pogingen om Gotham te veranderen in een puinhoop, het gevolg zijn van een wraakactie die puur en alleen op Bruce Wayne gericht is, slaan alle voormalige goeien en slechten uit Gotham de handen in elkaar om een laatste verdedigingslinie te vormen om hun stad te vrijwaren. Bruce moet definitief de keuze maken welke rol hij in Gotham wil spelen, en hij verlaat de stad om naar Nanda Parbat te reizen om zijn training te vervolledigen. Hierbij laat hij Selina Kyle (Camren Bicondova) achter, net op het moment dat de gevoelens die ze voor elkaar hebben net dat ietsje meer dreigen te worden dan gewoon vriendschap.
Aangezien de kijkcijfers van Gotham in het vierde seizoen een behoorlijke knauw kregen, werd besloten dat het vijfde seizoen het laatste zou worden. Met slechts 12 afleveringen voelen inderdaad enkele van de nevenplots behoorlijk overhaast, en worden er nogal wat tijdssprongen gemaakt om de zaak vooruit te helpen. Nochtans weten de scenaristen op 11 afleveringen inderdaad de stukken definitief op het Gothamse schaakbord te zetten en de schurken uit het Batman-verse hun definitieve gestalte te geven. We zien in deze reeks onder meer de lang aangekondigde transformatie van Jeremiah Valeska tot Joker, en te elfder ure wordt Shane West aan de cast toegevoegd als Bane. Als kers op de taart maken we in de twaalfde aflevering een tijdssprong van tien jaar, naar het moment waarop Bruce Wayne terugkeert naar het heropgebouwde Gotham, en de schurken het allemaal in hun broek doen omdat ze bij hun activiteiten worden tegengewerkt door een toevallig op hetzelfde moment verschenen kerel in een vleermuizenkostuum... Ongeloofwaardigheid is overigens troef, maar wat had je anders verwacht van een stripverfilming?
Dit seizoen met als ondertitel Legend Of The Dark Knight is de accumulatie van vijf jaar Gotham, een R-rated origineverhaal van 's werelds bekendste vleermuis. De hele reeks is redelijk formulaïsch afgewerkt: neem bad guys A, B en C en good guys X en Y, dan is een typische plot van een Gotham-afleveringen dat A en B samenspannen om X te kidnappen / vermoorden / allebei, waarbij C dan een tijdelijk verbond met Y sluit om zulks te voorkomen, waarbij er rivaliteit ontstaat tussen A en B en die elkaar een kogel door de kop jagen, waarna C met de buit gaat lopen. Elementaire combinatieleer leert ons dan dat, als je het aantal good guys en bad guys in rekening brengt, je minstens nog stof genoeg hebt om er nóg eens tien jaar Gotham aan te breien. Vijf jaar is echter welletjes geweest, en dit halve, afsluitende seizoen is een mooi orgelpunt.
BEELD EN GELUID
Duisternis en schaduwen blijven een key plot device in Gotham. Als er al eens een scène zich buiten afspeelt, dan is het steevast bewolkt. In de kleuren voeren bruin en grijs de boventoon, maar de scherpte is voldoende om veel details in waar te nemen. Dat het gros van de reeks in een studio is gefilmd en niet in een echt decor, wordt netjes verdoezeld. Sporadisch is er eens een klein artefact te zien, voornamelijk bij metalen roosters, maar echt onheil is er niet te beleven. De DTS-HD MA 5.1-track wordt op deze UK-versie niet vergezeld van dubbings in andere talen, en krijgt ruim de kans om breed te gaan, met veel surrounds en speciale effecten, en vooral hopen, hopen schietpartijen. De anders zo mooie en gelikte menu's van andere Warner-releases zijn verdwenen en hebben plaatsgemaakt voor een statisch en redelijk vervelend menuscherm.

EXTRA'S

Naast de gebruikelijke verwijderde scènes (7:17), zes in totaal en verspreid over de afleveringen, bevat de eerste schijf Gotham season 5: Best moments at NY Comic-Con, 2018 (20:37), een Q&A met uitvoerend producent John Stephens en acteurs Chris Chalk (Lucius Fox), Donal Logue (Harvey Bullock), Cory Michael Smith (Riddler), Robin Lord Taylor (Penguin), Camren Bicondova (Selina Kyle), David Mazouz (Bruce Wayne) en Sean Pertwee (Alfred Pennyworth), die het vijfde seizoen bespreken. Voor een seizoen waar Jim Gordon zo prominent in schittert, is de afwezigheid van Ben McKenzie een gemis, iets waar acteur Donal Logue regelmatig op hamert. Aan de fans wordt ook beloofd dat Bruce dit seizoen (eindelijk) zijn Batmanpak aantrekt.
De tweede schijf bevat drie featurettes. Gotham: A modern mythology (16:12) is redelijk filosofisch van aard en beschrijft hoe Gotham als poel des verderfs botst met de nobele intenties van personages als Jim Gordon, niet corrumpeerbaar, en Bruce Wayne, die de vrees wil verplaatsen naar de criminelen, en daarbij een erecode hanteert om niet te doden. De Batman-mythologie wordt hierbij gepresenteerd als een moderne fabel met een dikke laag moraal. Gotham's Last Stand (1:18) is een korte promotionele clip waarin enkele castleden seizoen 5 aanprijzen als de ultieme climax. Vilains: Mode of persuasion (38:05) tenslotte bespreekt de rol van slechteriken in het superheldengenre, waarbij de psyche van monsters als Jeremiah Valeska, Riddler, Bane en consoorten wordt geanalyseerd. Hierbij worden ook uitstapjes gemaakt naar onder meer de Arrow-, The Flash- en Superman-franchises, en zelfs enkele hybride personages zoals Deadpool die zowel goede als slechte kenmerken met zich meedragen. De featurettes op deze release zijn misschien niet talrijker, maar wel diepgravender dan gewoonlijk.

CONCLUSIE

Gotham is no more. En nu zingen we allemaal in koor: Batmaaan! Nananana nananana nananana... De makers beloofden met een knal te eindigen, en ze hebben hun belofte waargemaakt, zij het dat het met slechts 12 afleveringen allemaal wat snel moest gaan. U krijgt bovendien een uitstekende Blu-ray en een paar interessante extra's.coverStudio: Warner

Regie: Danny Cannon, Louis Shaw Milito, Rob Bailey, Nathan Hope, Mark Tonderai, Ben McKenzie, John Stephens, Kenneth Fink, Erin Richards, Carol Banker
Met: Ben McKenzie, Donal Logue, David Mazouz, Morena Baccarin, Sean Pertwee, Robin Lord Taylor, Erin Richards, Camren Bicondova, Cory Michael Smith, Jessica Lucas, Chris Chalk

Film:
8/10

Extra's:
4,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Superhelden

Versie:
U.K.

Jaar:
2019

Leeftijd:
15

Speelduur:
528 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051892220972


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Latijns-Amerikaans Spaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels CC
Extra's:
• 6 verwijderde scènes
• Documentaire "Gotham season 5: Best moments at NY Comic-Con, 2018"
• Documentaire "Gotham: A modern mythology"
• Documentaire "Gotham's Last Stand"
• Documentaire "Vilains: Mode of persuasion"

Andere recente releases van deze maatschappij