:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ANGEL HAS FALLEN
ANGEL HAS FALLEN (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2020-08-24
FILM
Mike Banning (Gerard Butler) staat op het punt de leiding over te nemen van de geheime dienst, die instaat voor de persoonlijke beveiliging van president Trumbull (Morgan Freeman). Mike worstelt echter met slapeloosheid en migraine, die hij ongetwijfeld heeft overgehouden aan de vele klappen op zijn hoofd die hij in de vorige twee delen van deze franchise heeft mogen ontvangen, en hij overweegt zijn ontslag in te dienen. Tijdens een partijtje vissen wordt het presidentiële gezelschap aangevallen door een vlucht drones. 18 geheimagenten laten het leven, enkel de president en Mike overleven, en dan nog door het snelle ingrijpen van die laatste. De lanceerinstallatie wordt al snel teruggevonden, en die is werkelijk geïnfesteerd met DNA van Mike. Bovendien heeft iemand 10 miljoen dollar op zijn naam gestort op een rekening in een belastingsparadijs. Mike is dan ook dadelijk verdachte nummer één.
Hij kan echter ontsnappen, en is vastbesloten om zijn onschuld te bewijzen. Niet makkelijk als elke beveiligscamera op Amerikaanse bodem op hem gericht is. Hij besluit dan ook de hulp in te roepen van zijn vervreemde vader Clay (Nick Nolte), die als een volleerd samenzweringscomplottist afgesloten in een bos woont. Mike ontdekt een band naar zijn vroegere vriend Wade Jennings (Danny Huston), die hoopt dat de vicepresident Kirby (Tim Blake Nelson) iets welwillender is dan Trumbull als het aankomt op een contract verlenen aan privémilities. Kirby draait er zelfs zijn hand niet voor om om een oorlog met Rusland te riskeren. Mike draait intussen geduldig alle leden van de privémilitie van Jennings door de gehaktmolen, totdat de onvermijdelijke finale confrontatie volgt. Tegen dan kan de begrafenisondernemer niet meer volgen.
Na Olympus Has Fallen en London Has Fallen is Angel Has Fallen het derde deel in de Mike Banning-trilogie die volledig is opgebouwd rond Gerard Butler en zijn knokcapaciteiten. De relatief onbekende regisseur Ric Roman Waugh, in een vorig leven een stuntman, die tegenwoordig Gerard Butler opnieuw regisseert in de rampenfilm Greenland, kleurt in deze film netjes binnen de lijntjes, en alhoewel de plot stijf staat van de genreclichés, biedt Angel Has Fallen exact dat wat het belooft als u de twee vorige delen uit de franchise al tot zich heeft genomen. Lijken vallen bij bosjes, het bloed druipt van het scherm, en er wordt ongeveer evenveel munitie verschoten als in een willekeurige Amerikaanse buitenlandse interventie. Waugh kent het klappen van de zweep, en na een halfuurtje exposé is de rest van de film één langgerekte adrenalinetrip.
Toch krijg je een groot déjà-vugevoel, en is het misschien beter dat de trilogie hier mooi eindigt in plaats van nog eens wat sequels uit te spuwen die essentieel niets nieuws meer bieden. Het enige wezenlijke verschil met de vorige delen van de franchise is dat Aaron Eckhardt als president is ingeruild voor Morgan Freeman. Nick Nolte zorgt voor de komische noot, die wellicht hier een beetje als een tang op een varken staat. Zo lang Angel Has Fallen zich niet boven de pretentie verheft van méér te zijn dan de zoveelste shoot-'em-up is dit prima popcornvermaak, en na drie films beginnen we zowaar te sympathiseren met de immer pech hebbende Banning. Wat Bruce Willis was voor Die Hard en Charles Bronson voor Death Wish, is Gerard Butler voor de Fallen-films. Alleen is het de kunst om op tijd te stoppen.

BEELD EN GELUID
Dutch FilmWorks durft het in haar releases kwalitatief wel eens laten afweten. De beeldkwaliteit is danig getweaked in de richting van het blauw, zodat enkele scènes er behoorlijk koel en onderbelicht uitzien. In donkere scènes, zoals die waarin Mike Banning enkele tegenstanders in een auto onschadelijk maakt, ontbreekt het een beetje aan detail, en ik herinner me dat die scène iets minder chaotisch overkwam toen ik de film op het grote scherm zag. Met een relatief kleiner scherm in de huiskamer is dit echter te vergeven. Vooral de scènes met veel beweging in, zoals het beleg in de wolkenkrabber naast het ziekenhuis, komen fris en gedetailleerd over. Weliswaar zijn enkele CGI-effecten iets te nadrukkelijk fake, maar dit is geen tekortkoming van de transfer. Toch is de balans dat het allemaal een beetje beter mocht. De geluidstrack is uitgevoerd in DTS-HD MA 5.1, en is een actiefilm als deze waardig, met uiteraard de éne schietpartij na de andere ontploffing, gierende overvliegende helikopters, en de scène met de drones is er ééntje om in te kaderen. Dutch FilmWorks heeft spijtig genoeg de Atmos-track van de buitenlandse releases niet overgenomen, maar onwaardig is de geluidstrack allerminst.
EXTRA'S
Bonusmateriaal en Dutch FilmWorks zijn doorgaans geen beste vrienden, maar tot onze grote en aangename verbazing bevat Angel Has Fallen een meer dan behoorlijke selectie aan featurettes. Even Heroes Fall (8:34) is een algemene inleiding op de film, met toch wel een paar milde spoilers. Someone to Watch Over Me (13:01) is gewijd aan het voor deze franchise nieuw gezicht van regisseur Ric Roman Waugh. In Calling All Angels (18:12) krijgen we een opsomming van de acteurs in een bijrol, en True Faith (12:46) doet een dappere maar tevergeefse poging om uit te leggen hoe men een film als deze zo 'realistisch' mogelijk maakt. In Fights for You (9:36) worden we meegenomen achter de schermen naar enkele decors, waar scènes met veel stunts worden ingeblikt, en Earth Angel (6:23) toont ons dat er zowel scènes in het buitenland zijn geschoten als in Washington zelf. Drone Attack (3:10), Truck chase (3:16) en Zero gravity (2:07) toont ons twee van de voornaamste actiescènes, alsook de ietwat potsierlijke mid credits-scene waarin Mike en zijn vader tot rust proberen te komen in een deprivation tank. Ergerlijk genoeg starten alle Dutch FilmWorks-releases verplicht met cross-promotionele trailers die moeilijk te skippen zijn. Al bij al een mooi pakketje, maar we trekken een punt af voor het compleet ontbreken van Nederlandse ondertiteling.

CONCLUSIE

Angel Has Fallen is het sluitstuk van de trilogie over de avonturen van de bodyguard van de president, Mike Banning. Voor een doorleefde film met goed uitgewerkte karakters en een ingenieuze plot moet u elders zijn. Ziet u echter graag alles wat los of vast zit ontploffen, dan is Angel Has Fallen beslist iets voor u.coverStudio: Dutch FilmWorks

Regie: Ric Roman Waugh
Met: Gerard Butler, Morgan Freeman, Jada Pinkett Smith, Lance Reddick, Tim Blake Nelson, Piper Perabo, Nick Nolte, Danny Huston

Film:
8/10

Extra's:
6/10

Geluid:
9/10

Beeld:
7/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2020

Leeftijd:
16

Speelduur:
121 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8719372008515


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HA MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Documentaire "Even Heroes Fall"
• Documentaire "Someone to Watch Over Me"
• Documentaire "Calling All Angels"
• Documentaire "True Faith"
• Documentaire "Fights for You"
• Documentaire "Earth Angel"
• Documentaire "Drone Attack"
• Documentaire "Truck chase"
• Documentaire "Zero gravity"
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij