:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SUPERGIRL - SEIZOEN 3
SUPERGIRL - SEIZOEN 3 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2021-02-03
SERIE
Worldkillers. Supergirl (Melissa Benoist) is niet de enige voormalige inwoonster van Krypton die op Aarde is verzeild geraakt. Drie kwaadaardige entiteiten, Reign (Odette Annable), Purity (Krys Marshall) en Pestilence (Angela Zhou), willen het onrecht op Aarde met harde hand uitroeien, en je hebt echt niet veel nodig om in hun ogen over de schreef te gaan. De drie bewonen bovendien telkens de geest van een vrouw die zich niet bewust is van haar tweede persoonlijkheid. Zo is Reign het alter ego van de doodbrave Samantha Arias, een alleenstaande moeder die haar leven zou geven voor haar dochtertje Ruby (Emma Tremblay) en in het dagelijks leven werkt voor Lena Luthor (Katie McGrath). Lena is zowat de enige in de vaste cast die niet weet dat Kara Danvers Supergirl is, en de aanpak die Lena voorstelt om Samantha te genezen, drijft een wig tussen de beide, want Lena is in het bezit van het voor Supergirl dodelijke kryptoniet.
Supergirl zelf heeft gebroken met Mon-El (Chris Wood), die niet meer op Aarde kon blijven omwille van het lood dat in de atmosfeer was geblazen in seizoen 2. Mon-El keert echter terug; nadat hij in de toekomst immuun is geworden tegen loodvergiftiging, werd hij terug in de tijd gestuurd om de Worldkillers tegen te houden, omdat die in de 31ste eeuw de Aarde hebben verwoest. Klein detail is dat voor Mon-El de tijd intussen vijf jaar verder is gelopen, en hij is intussen getrouwd met Imra (Amy Jackson), een soldate van Legion, het geheime leger dat tegen de Blight, het resultaat van de Worldkillers, vecht. Eén en ander maakt dat Kara en Mon-El erg ongemakkelijk met elkaar omgaan.

En hetzelfde kan gezegd worden van Alex (Chyler Leigh) en Maggie (Floriana Lima). De twee denken heel anders over een kinderwens, en hun relatie loopt spectaculair op de klippen. Marsman J'onn Jonzz (David Harewood) weet dan weer zijn vader M'yrrn (Carl Lumbly) uit een Martiaanse gevangenis te bevrijden, en hem te transporteren naar de Aarde. De tijd die hem nog resteert is echter beperkt, want M'yrrn leidt aan het Martiaanse equivalent van dementie, en hij takelt zienderogen geestelijk af. Tussen Lena Luthor en James Olsen (Mehcad Brooks) botert het dan weer wel, maar Jimmy staat in twijfel of hij zijn geheime identiteit als Guardian moet opgeven.
Supergirl biedt nog altijd een bizarre cocktail tussen high-tech gevechten met superwezens en huiselijke tafereeltjes, waardoor het mogelijk is dat tussen twee aanvallen van Reign in de volledige cast rustig thuis Hints zit te spelen alsof er niets aan de hand is. Actrice Melissa Benoist heeft echter charisma, en weet een groot deel van de reeks te trekken. Dat haar tegenspeler Chris Wood in het werkelijke leven ook haar echtgenoot is, zal daar ongetwijfeld iets mee te maken hebben. De reeks durft zich soms ook op politiek glad ijs te begeven: de aflevering Not In Kansas is een nauwelijks verholen aanklacht tegen de vrije wapendracht, iets wat de makers van Designated Survivor ook al eens hebben geprobeerd. Daarnaast is er een zeer aangrijpende nevenplot waarbij Maggie en Alex zich willen verloven, maar Maggies vader zich niet kan neerleggen bij de lesbische geaardheid van zijn dochter. De adepten van Obersturmführer Adolf Trump zullen hier allicht weer een links complot van het libertijnse Hollywood in zien, maar wij in Europa kunnen allicht alleen meewarig het hoofd schudden bij de gretigheid waarmee de yanks koketteren met hun schiettuig. De timing van de aflevering, die midden in het Trump-era werd uitgezonden, zal allicht geen toeval geweest zijn, en het is fijn om vast te stellen dat de scenaristen van Supergirl tenminste niet wereldvreemd zijn.

AFLEVERINGEN
Disk 1:
43. Girl Of Steel
Huurling Robert DuBois (David St. Louis) heeft metalen gestolen waarmee hij vliegtuigen kan bouwen die onzichtbaar blijven voor de radar, zelfs voor de X-straalvisie van Supergirl. Hij is van plan de onthulling van een standbeeld voor Supergirl in de war te sturen. Te laat beseft Kara dat hij geen vliegtuig heeft gebouwd, maar een onderzeeër. Intussen probeert Morgan Edge (Adrian Pasdar) CatCo te kopen. Lena Luthor is hem echter een stap voor, en kaapt het bedrijf voor zijn neus weg. Omdat ze echter nog altijd in een diepe persoonlijke crisis verkeert, heeft Kara ontslag genomen bij CatCo en wil zich focussen op haar Supergirl-zijn. Tijdens de aanval op het standbeeld geraakt Ruby, de dochter van Samantha Arias, gekneld onder een pyloon; moederlief manifesteert buitengewone krachten om haar dochter te redden, maar kiest ervoor om deze te ontkennen.
44. Triggers
Gayle "Psi" Marsh (Yael Grobglas) beschikt over de psychische talenten om iedereen in angst te laten wegkruipen terwijl zij doodgemoedereerd de kluis van de bank leeghaalt. Ook Kara is niet immuun voor haar beïnvloeding, en een hoop narigheid in verband met het wegsturen van Mon-El komt bij haar naar boven. Alex en Maggie hebben een meningsverschil over een kinderwens, en Samantha Arias treedt in dienst bij Lena Luthor.

45. Far From The Tree

J'onn krijgt een noodoproep van Mars van M'gann (Sharon Leal) dat de Witte Marsbewoners hun hand willen leggen op een allesbeslissend wapen, en dat Johns doodgewaande vader M'yrrn een cruciale rol speelt in het vinden van het wapen. Op Aarde geven Alex en Maggie een verlovingsfeestje, wat op een pijnlijk drama uitdraait omdat Maggies vervreemde vader Oscar Rodas (Carlos Bernard) nooit de lesbische geaardheid van zijn dochter heeft geaccepteerd.

46. The Faithful

Thomas Coville (Chad Lowe) zat op het neergestorte vliegtuig dat gered werd door Supergirl in de nacht waarin ze zichzelf aan de wereld openbarde. Nu, twee jaar later, is hij een sekte begonnen waarin al wie ooit door Supergirl werd gered, wordt beschouwd als uitverkorene. De zaak ontaardt wanneer er iemand opzettelijk een gebouw in brand steekt om door Supergirl gered te worden, om zo tot de sekte te kunnen toetreden. Coville heeft bovendien een sinister plan om aan meer volgelingen te geraken.
47. Damage
Wanneer verschillende kinderen uit National City blijken te lijden aan loodvergiftiging, wijst Morgan Edge met de beschuldigende vinger naar Lena Luthor en het superwapen waarmee ze de buitenaarde indringers van Daxam van de aardbol heeft gejaagd. De publieke opinie dringt aan op haar aftreden, en er wordt zelfs een aanslag op haar gepleegd. Kara gaat op zoek naar de ware schuldigen. Intussen komt het tot een bittere breuk tussen Alex en Maggie.

48. Midvale

Kara neemt Alex mee naar het ouderlijk huis opdat ze over haar verdriet zou geraken. Tien jaar geleden, toen ze nog tieners waren, geraakten de jonge Kara (Izabela Vidovic) en Alex (Olivia Nikkanen), die elkaar niet konden uitstaan, betrokken bij de moord op hun klasgenoot Kenny Li (Ivan Mok), die kennelijk iets op zijn telescoop had gezien wat hij beter niet had gezien.

49. Wake Up

De onderwateraanval van de onderzeeër heeft een ruimteschip blootgelegd. Aan boord bevindt zich niet alleen Mon-El, die kennelijk immuun is geworden voor het lood in de Aardse atmosfeer, maar ook vijf personen in cryogene slaap, die hij moet zien te beschermen. Samantha ontdekt dat ze zelf van buitenaardse afkomst is, maar kennelijk huist er een kwade kracht in haar die haar wil overmeesteren.
Disk 2:
50., 51., 52. & 53. Crisis On Earth-X
In deze vierdelige crossover-aflevering tekenen de personages uit Supergirl, Arrow, The Flash en Legends Of Tomorrow present voor het huwelijk van Barry Allen (Grant Gustin) en Iris West (Candace Patton). De avond voor het huwelijk wordt ontsierd door een ruzie tussen Oliver Queen (Stephen Amell) en Felicity Smoak (Emily Bett Rickards), omdat die laatste het huwelijksaanzoek van Oliver heeft afgewezen. Het blijkt echter maar klein bier tegenover de problemen van 's anderendaags: nazi's, afkomstig van het parallelle universum Earth-X, waar Hitler de tweede wereldoorlog nooit verloren heeft, vallen binnen in een poging onze aarde te veroveren. De nieuwe Führer die na de dood van Hitler in 1994 is opgestaan, blijkt de dubbelganger van Oliver Queen te zijn, die samen met zijn vrouw, de Earth-X-tegenhanger van Supergirl, over het neonazi-Amerika heerst. Kennelijk is er hen veel aan gelegen om de originele Supergirl te pakken te krijgen, omdat ze de sleutel is in een levensnoodzakelijke operatie voor Supergirl-X. De vier teams bundelen de krachten, maar één van hen zal niet levend uit de strijd komen...

54. Reign

Kara moet leren leven met het besef dat Mon-El nu getrouwd is met Imra, en dat de twee gestrand zijn in de 21ste eeuw, terwijl ze poogden de 31ste te bereiken. De entiteit Reign heeft Samantha overgenomen, en deze laat overal een Kryptoniaans symbool achter op openbare gebouwen. Als we Thomas Coville mogen geloven, is zij de duivelin die de komst van de Apocalyps aankondigt. Lena Luthor vermoedt dat Morgan Edge achter de symbolen zit, maar wanneer hij ook slachtoffer wordt van een aanslag door Reign, lijkt die piste uitgesloten. Kara gaat de confrontatie aan met Reign, maar ze moet erkennen dat ze een maatje te klein is.

55. Legion Of Super-Heroes

Supergirl ligt in coma na het gevecht met Reign. Mon-El stuurt de half-androïde Brainac-5 (Jesse Rath) naar haar onderbewustzijn om haar te doen ontwaken. Intussen is Reign een kruistocht begonnen tegen de misdaad; alleen executeert ze standrechtelijk alle misdadigers zonder de minste vorm van proces. John stelt voor om alle kryptonietwapens in te zetten die eertijds werden gecreëerd voor in geval Superman zich tegen de mensheid zou keren.
Disk 3:
56. Fort Rozz
Supergirl reist naar Fort Rozz om er Jindah Kol Rozz (Sarah Douglas) te ondervragen, die mogelijk meer weet over Reign. De gevangenis draait echter in een baan rond een blauwe ster, wat betekent dat Supergirl daar haar krachten niet heeft. Daarom neemt ze naast Imra ook twee criminelen mee, Psi en Livewire (Brit Morgan), die hiermee de kans krijgen om hun schuld aan de maatschappij af te lossen. Reign reist hen echter achterna. Samantha beseft intussen dat ze aan periodes van geheugenverlies lijdt.

57. For Good

De zaken escaleren tussen Morgan Edge en Lena Luthor, wanneer de eerste zijn auto gehackt wordt en bijna in de crash omkomt, en de tweede vergiftigd wordt met cyanide in haar koffie. Lena gaat op privé-onderzoek uit, en komt erachter dat haar moeder Lillian (Brenda Strong) Edge wil liquideren bij wijze van vriendendienst. Enigszins tegen haar natuur in moet Lena haar aartsvijand beschermen tegen een nieuwe moordaanslag door Lillian, en tegelijkertijd proberen hem te doen bekennen dat hij haar heeft willen vergiftigen.

58. Both Sides Now

Purity, de tweede Worldkiller, openbaart zich. Supergirl meent echter dat de persoonlijkheid die ze heeft overgenomen, van Julia Freeman, nog ergens in haar binnenste sluimert. Alex werkt echter intussen haar persoonlijke demonen uit op Purity, en dat verloopt op zijn zachtst gezegd dramatisch. Het huwelijksbootje van Mon-El en Imra vaart intussen in woelige wateren.
59. Schott Through the Heart
Winn Schott (Jeremy Jordan) verneemt dat zijn vader, de Toymaker, in de cel is overleden. Plots staat zijn moeder (Laurie Metcalf) weer voor zijn deur; ze beweert dat zijn vader al die jaren heeft gedreigd om hem te doden als zij met hem contact zocht. En blijkbaar is hij van plan om zelfs van de andere kant van het graf zijn dreigement hard te maken. J'onn's vader blijkt intussen voor zijn zoon verborgen te houden dat hij dement aan het worden is.

60. In Search Of Lost Time

J'onn's vader gebruikt een omstreden gebedstechniek om zijn dementie uit zijn geest te bannen. Het neveneffect daarvan is dat al wie in zijn buurt is, overspoeld wordt door gevoelens van agressie. Zeker tussen Kara en Mon-El zijn er nog veel onverwerkte gevoelens. Lena houdt intussen Samantha vast in een gesloten ziekenboeg, waar ze haar kan confronteren met het feit dat ze tijdens de blackouts in Reign verandert.

61. Of Two Minds

Dode vogels en een epidemie onder het stadsbestuur kondigen de komst van de derde Worldkiller, Pestilence, aan. Terwijl Supergirl hardnekkig volhoudt dat ze de menselijke kant van Pestilence kan laten prevaleren, meent Imra dat ze Pestilence moeten doden nu ze nog de kans hebben. Lena probeert intussen een manier te vinden om de gespleten persoonlijkheid van Samantha te genezen, maar met de twee andere Worldkillers in de buurt lijkt haar lot bezegeld.
62. Trinity
Grace Parker heeft haar persoonlijkheid opgegeven om Pestilence te worden, maar Julia en Sam pruttelen nog tegen. De drie Worldkillers veroorzaken een eclips, waardoor Supergirl haar krachten verliest. Met de hulp van Braniac dringen ze in de parallelle dimensie waar Sam en Julia gevangengehouden worden, om hen te steunen in de strijd tegen hun alter ego. Supergirl vertrouwt echter Lena niet, nu blijkt dat ze Sam onder controle hield met kryptoniet. Ze vraagt aan James om na te gaan of Lena er nog meer van bezit.

Disk 4:

63. Shelter From The Storm
Reign heeft nu de krachten van Purity en Pestilence, en ze is naarstig op zoek naar Ruby, om haar te vermoorden. Lena blijkt in de mogelijkheid te verkeren om kryptoniet te produceren, wat mogelijk zou kunnen helpen in de strijd tegen Reign, maar ze weet niet hoe ze het aan Supergirl moet vertellen. Mon-El en de zijnen staan op het punt terug te keren naar de toekomst, maar daardoor zouden de kansen dat Supergirl Reign verslaat drastisch afnemen.

64. The Fanatical

Tanya (Nesta Cooper), een voormalige volgelinge van Coville, heeft het dagboek van Coville gestolen waar een methode in staat hoe iemand een Worldkiller kan worden. Olivia (Sofia Vassilieva), die gedesillusioneerd is in Supergirl, wil zelf nummer vier worden. Tijdens een schermutseling waarbij haar volgelingen Tanya trachten te ontvoeren, breekt James zijn Guardian-helm, en wordt hij gefilmd. De sekte dreigt om zijn geheime identiteit aan de wereld bekend te maken als Tanya en het dagboek niet worden vrijgegeven. Lena heeft intussen geen zin meer om vriendschapsbanden aan te halen met Supergirl. J'onn en Alex proberen intussen of de stimuli van een lunapark heilzaam zijn voor J'onns vader.
65. Dark Side Of The Moon
Mon-El en Kara zoeken in de ruimte naar een stuk zwarte rots, de Harun-El, die Reign terug kan veranderen in Sam. Het stuk bevindt zich in de door de ruimte zwevende stad Argo City, het laatste overblijfsel van de planeet Krypton. In de stad vindt Kara haar moeder Alura (Erica Durance) levend en wel terug. De Harun-El is echter ook de levensenergie van de stad, en een stuk ervan afstaan vermindert de levenskansen van Argo City. Op Aarde wordt Alex ei zo na het slachtoffer van een moordaanslag, en ze realiseert zich dat ze al die jaren wel érg veel vijanden heeft gemaakt.

66. Not Kansas

Nadat de Worldkiller-bedreiging bezworen is, en Sam weer de oude, besluit Kara de Aarde te verlaten en te verhuizen naar Argo City, samen met Mon-El. Daar wordt er echter een reeks aanslagen op haar gepleegd, en blijkt Selena (Anjali Jay) de aanstichter te zijn. Op Aarde blijkt een bankovervaller te beschikken over wapens van militaire gradatie die normaal gezien voor de DEO dienen.

67. Make It Reign

De drie Dark Kryptonians onder leiding van Selena willen Reign doen herrijzen en de Aarde herschapen tot een Nieuw Krypton. Samantha wordt hierdoor zwakker, maar als ze sterker zou worden, zou Reign in kracht afnemen. Ze kunnen weliswaar de Harun-El niet hanteren, maar Coville is meer dan bereid om zijn goden terwille te zijn. Supergirl en Mon-El zitten intussen nog vast in Argo City, en J'onn is bezig met de laatste riten te doorlopen met zijn vader.
68. Battles Lost And Won
M'yrnn offert zich op om de terraformatie te stoppen. De Dark Kryptonians doen een wanhopige poging om Reign te laten herrijzen, en Samantha is de enige die haar kan stoppen. Eens het gevaar bezworen is, zijn de kaarten bij de DEO danig herschud en is het tijd om van bepaalde personen afscheid te nemen.
BEELD EN GELUID
Wegens vroeger beschikbaar heb ik nogmaals de USA-importversie in huis gehaald, maar intussen is de Beneluxversie ook uit en die is 100% identiek. Supergirl oogt stevig en gelijkmatig, zonder aanwezige artefacts of softe stukken beeld. De DEO opereert wellicht in een zaal waar men op de factuur van de verlichting heeft beknibbeld, maar in de detaillering gaat er gelukkig niets verloren. De geluidstrack is uitgevoerd in DTS-HD MA 5.1, en alhoewel er in Supergirl beduidend minder geknokt wordt dan in Arrow, valt er wel één en ander te beleven wanneer de girl of steel de laserstralen uit haar ogen laat schieten, een robbertje vecht met Reign, of J'onn zijn tot ruimteschip omgebouwde décapotable uit zijn garage haalt. Evenwel wil ik een rode kaart trekken voor de afschuwelijk slechte Nederlandse ondertitels, die weer door het gebruikelijke prutsvertaalbureau dat Warner nogal eens meer onder de arm neemt, werden gemaakt, daar waar amateurvertalers doorgaans beter werk afleveren, of toch tenminste met minder dt-fouten. Bij een deel van de recaps zijn ze zelfs gewoon te lui geweest om een vertaling toe te voegen!
EXTRA'S
Deze zijn eerder pover. Over de afleveringen verspreid zijn er in totaal 18 verwijderde scènes (19:31). Alle vier de DC-reeksen van dit seizoen zijn voorzien van de documentaire Inside the crossover: Crisis On Earth-X (41:59), een making of-documentaire over het maken van en de opzet (meer schijven verkopen) achter de crossover-afleveringen. She will Reign! (8:23) is het obligate stukje bijdrage over de schurk-van-het-seizoen, gevolgd door een gag reel (7:23). En uiteraard kan de jaarlijkse doortocht van de cast en die van onder meer GothamThe Flash, Legends Of Tomorrow en Arrow op het stripfestival van San Diego in The Best of DC TV’s Comic-Con Panels San Diego 2017 (58:27) niet ontbreken.

CONCLUSIE

Het nichtje van Superman beschermt ook in dit derde seizoen weduwen en wezen. We zijn eens razend benieuwd wanneer ze ten strijde trekt tegen slechte Nederlandse ondertitelaars.coverStudio: Warner

Regie: Jesse Warn, David McWhirter, Dermott Downs, Kevin Smith, Rob Greenlea, Chad Lowe, Larry Teng, James Bamford, Gregory Smith, Glen Winter, Tawnia McKiernan, Andi Armaganian, Alexandra LaRoche, Antonio Negret,Mairzee Almas,Hanelle Culpepper,Armen V.Kevorkian
Met: Melissa Benoist, Chyler Leigh, Mehcad Brooks, Jeremy Jordan, David Harewood, Chris Wood, Katie McGrath, Carl Lumbly, Odette Annable, Emma Tremblay

Film:
8,5/10

Extra's:
3,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
X

Genre:
Superhelden

Versie:
U.S.A.

Jaar:
2017-2018

Leeftijd:
NR

Speelduur:
1103 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
883929608461


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Spaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Spaans, Latijns-Amerikaans Spaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels CC
Extra's:
• 18 verwijderde scènes
• Documentaire "Inside the cross-over Crisis On Earth-X"
• Documentaire "She will Reign!"
• Gag reel
• Documentaire "The best of DC TV's Comic Con Panels San Diego 2017"

Andere recente releases van deze maatschappij