:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ARROW - SEIZOEN 7
ARROW - SEIZOEN 7 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2021-10-15
SERIE
Vijf maanden nadat in seizoen 6 Oliver noodgedwongen heeft moeten bekennen dat hij de Green Arrow is, zit hij vast in de gevangenis van Slabside, waarbij de medegevangenen, niet zelden individuen waarbij hij zelf verantwoordelijk was voor hun opsluiting, hem naar het leven staan. Ricardo Diaz (Kirk Acevedo) lijkt van de aardbol verdwenen, en Laurel Lance (Katie Cassidy, tegenwoordig Katie Cassidy Rodgers) is opgeklommen tot het ambt van openbare aanklager, vanuit welke positie ze probeert om Oliver vrij te krijgen. John Diggle (David Ramsey) werkt intussen voor zijn vrouw Lyla (Audrey Marie Anderson) bij A.R.G.U.S., René Ramirez (Rick Gonzalez) is in de achterbuurten van de Glades een boksschool begonnen om jongeren op het rechte pad te krijgen en te houden, en Felicity (Emily Bett Rickards) leeft ondergedoken als barrista. Diaz komt zijn oude aartsvijand echter op het spoor, en valt de gevangenis binnen om Oliver te kunnen liquideren.
Oliver weet zich natuurlijk uit deze hachelijke situatie te vechten, en in ruil voor zijn getuigenis tegen Diaz wordt de rest van zijn straf kwijtgescholden. Hij en zijn team bevinden zich echter wettelijk nog altijd in limbo, want burgerwachten zijn nog steeds verboden. De nieuwe burgemeester Pollard (Laara Sadiq) is echter bereid een proefproject op poten te zetten, waarbij de burgerwachten officieel benoemd worden tot "hulpsheriff" en de politie bijstaan in hun onderzoeken, alhoewel niet iedereen bij de reguliere politie even enthousiast is over deze nieuwe vorm van samenwerken. Dan duikt er in Star City een nieuwe burgerwacht op, die zich net als Oliver verkleedt als Green Arrow, maar buiten de grenzen van het wettelijke kader opereert. Het blijkt Olivers halfzus Emiko (Sea Shimooka) te zijn, van wie Oliver het bestaan nog niet eens kende, die met de familie Queen nog een ei te pellen heeft.

In plaats van de gebruikelijke flashbacks krijgen we in deze reeks flashforwards. In 2040 zijn de Glades uitgegroeid tot een moderne metropool, terwijl de rest van Star City tot een sloppenwijk is verworden. Oliver is van de aardbol verdwenen, en Felicity is voortvluchtig. De volwassen William (Ben Lewis) en Roy Harper (Colton Haynes) komen op het spoor van een complot waarbij de nietsvermoedende burgemeester van de Glades, René Ramirez, een duivelspact heeft gesloten om Star City met de grond gelijk te maken. Samen met de volwassen dochter van Felicity en Oliver, Mia Smoak (Katherine McNamara), en de volwassen dochter van René, Zoe (Andrea Sixtos), zoeken ze naar Mia's moeder om het plan te verijdelen.
Na zeven seizoenen is de fut uit Arrow verdwenen. Om voor een derde opeenvolgend seizoen Diaz nog eens naar voren te schuiven als antagonist, werkt afmattend, en waar in de eerste seizoenen de frisse wind door de afleveringen was dat Oliver elke week de één of andere misdadiger die door de mazen van het wettelijke net is geglipt, zijn saus gaf, wordt er nu ingezet op een verhaallijn waarin een kat haar jongen niet meer terugvindt. Elke aflevering is feitelijk gewoon een opzet om één of twee scènes met martial arts in te kleden, maar van een verhaallijn die naam waardig is er al lang geen sprake meer. Felicity wordt te pas en te onpas opgevoerd als deus ex machina die met haar verstand van computers zowat elk computersysteem binnen de minuut weet te kraken (de afleveringen duren maar 40 minuten dus het moet vooruit gaan), en in de intussen vast ingebakken crossoverafleveringen met The Flash en Supergirl wordt de basis gelegd voor een achtste seizoen, waarin, als we het juist hebben begrepen, iets wordt gedaan met parallelle universa en alternatieve tijdlijnen, een zwaktebod dus. Waar zoiets bij de twee laatstgenoemde reeksen nog enigszins binnen het canon paste, staat zoiets bij Arrow als een tang op een varken. Kortom, Arrow heeft veel van zijn pluimen verloren, en het wordt inderdaad hoog tijd dat hier een einde aan komt.

AFLEVERINGEN

Disk 1:
141. Inmate 4587
Oliver weet Ben Turner (Michael Jai White), die het op zijn leven gemunt heeft, een wapen toe te stoppen, waardoor hij naar de isoleercel vliegt. Dit is een streep door de rekening van Danny 'Brick' Brickwell (Vinnie Jones), die daardoor voor een schimmig zaakje een man te kort komt. Diaz komt achter de schuilplaats van Felicity, en laat in de gevangenis aan Oliver het bericht afleveren dat ze dood is. Felicity wil echter terug vechten. Intussen waart een nieuwe vigilante door de stad, en hij heeft het gemunt op de zaakjes van wapenhandelaar Jason Stent (Chris Milligan).
142. The Longbow Hunters
De terreurgroep The Longbow Hunters, gelieerd aan Diaz, steelt een krachtige batterij uit de kluizen van A.R.G.U.S. De batterij kan gebruikt worden om een superwapen van het nodige vermogen te voorzien. Felicity is echter zo gebrand op het uitschakelen van Diaz dat ze de operatie van John in het honderd laat lopen. John geeft haar de kans om voor A.R.G.U.S. te werken, maar Felicity heeft tegenstrijdige belangen. Brick belooft aan Oliver dat hij zijn informatie over Diaz met hem zal delen als Oliver er voor kan zorgen dat bewaker Yorke (Ryan Jefferson Booth) van het toneel verdwijnt.

143. Crossing Lines

Brick belooft Oliver in contact te brengen met de Demon, de enige die contact heeft met Diaz. Hij laat Oliver echter in een val lopen. Wanneer Oliver verneemt dat de Demon op een zwaarder beveiligd niveau zit, gaat hij het gevecht met de bewakers aan om naar daar overgeplaatst te worden. Felicity hoopt Samanda Watson (Sydelle Noel) te overtuigen dat het FBI achter Diaz aangaat. Ze belooft te helpen een val te spannen voor Diaz, die een serum uit het CDC tracht te stelen, maar het kan haar haar carrière kosten als ze faalt.

144. Level Two

Oliver is op Niveau Twee van de Slabside-gevangenis terchtgekomen, waar een sadistische dokter Jarrett Parker (Jason E. Kelley) controversiële proeven met elektroshocks organiseert om de misdadigheid uit het systeem van de gevangenen te persen. Oliver blijkt echter een harde noot om te kraken. Star City wordt intussen geteisterd door een serie branden die aangestoken worden door pyromaan Jon Cortez (Adam Bogen), zodat de gronden voor een prikje kunnen worden verkocht. De politie legt de schuld echter bij de nieuwe Green Arrow. Wanneer die Zoë (Eliza Faria) redt uit een brand, twijfelt René of de politie wel tegen de juiste vijand vecht. Felicity en Laurel hebben intussen de Silencer (Miranda Edwards) gevangen genomen, en zoeken naar een manier om haar te dwingen hen naar Diaz te leiden.
145. The Demon
Oliver ziet hoe één van zijn aanvallers wegens ongewenst gedrag wordt meegenomen achter een blauwe deur. Wanneer hij er in een body bag weer uitkomt, meent Oliver dat de sleutel achter de geheimen van Slabside daarachter te vinden zijn. Samen met Talia al Ghul (Lexa Doig), die ook op Niveau Twee zit, probeert Oliver bewijzen te vinden van Parkers onwettige praktijken. Bij Argus sturen ze intussen Curtis (Echo Kellum) uit voor een undercoveropdracht, waarbij hij een handelaar in gifgas, Malcolm Byrd (Yanik Ethier), moet trachten te verschalken.

146. Due Process
Diaz moordt de Bratva uit; alleen Anatoly Knyazev (David Nykl) overleeft de slachting. Hij helpt A.R.G.U.S. bij het verzamelen van bewijs tegen Pyotr Roslov (Bruce Blain), van wie Diaz twee bommen heeft gekocht, en met man en macht wordt geprobeerd te voorkomen dat hij hiermee Star City opblaast. In Slabside wordt een bewaker, Dunbar (Tim Howe), vermoord, en Stanley (Brendan Fletcher) krijgt de schuld. Oliver probeert bewijs te zoeken om de werkelijke schuldige aan de galg te praten. Laurel probeert voor een federale rechter Oliver vrij te krijgen, wat mislukt, maar de rechter beveelt wel een doorlichting van Slabside aan.

Disk 2:

147. The Slabside Redemption
Laurel heeft het FBI zo ver gekregen dat Oliver wordt vrijgelaten in ruil voor zijn getuigenis tegen de pas gevangen Diaz. Die breekt echter uit, en organiseert een bloedige opstand in de gevangenis van Slabside, gericht op Oliver zo veel mogelijk te laten lijden vooraleer hij sterft. Oliver krijgt echter de hulp van een onwaarschijnlijke bondgenoot.
148. Unmasked
Een week vrij uit de gevangenis maakt Oliver zijn rentree op een gala ter bevordering van de situatie van gevangenen. Er wordt echter een aanslag gepleegd door de nieuwe Green Arrow, wat helemaal niet in diens modus operandi past. Oliver vermoedt dan ook dat wie de aanslag ook pleegde, niet de nieuwe Green Arrow was. De enige manier om voortgang te brengen in de zaak is om opnieuw het kostuum van de man met de pijl te dragen; alleen dit keer in volle openheid én met medewerking van de politie, alhoewel burgemeester Pollard (Laara Sadiq) er niet van wil weten.

149., 150. & 151. Elseworlds: Hour 1, 2 & 3

Barry Allen (Grant Gustin) en Oliver Queen worden wakker in elkaars lichaam. Niet alleen zijn ze van persoonlijheid gewisseld, maar ook van gaven, en bovendien zijn zij de enige twee die dit door schijnen te hebben. Ze besluiten om naar Earth-38 te reizen om te zien of Supergirl (Melissa Benoist) hen nog uit elkaar kan houden. Supergirl bevindt zich in Smallville op de hoeve van haar neef Clark (Taylor Hoechlin). De realiteit is door elkaar gegooid doordat een kosmisch wezen dat zich The Monitor (LaMonica Garrett) noemt het zogenaamde Book of Destiny in de handen heeft laten vallen van de gekke geleerde John Deegan (Jeremy Davies). Die is van plan een wereld te herschapen, zodanig dat hij zelf Superman is.

152. My Name Is Emiko Queen

Olivers eerste officiële opdracht bij de politie is het onderzoek naar een inbraak die gepleegd is door de nieuwe Green Arrow. Bloedonderzoek wijst uit dat de dader een halfzus van Oliver is, langs vaderskant. Kennelijk heeft die nog een dochter, Emiko, die erop uit is om de moord op haar moeder te wreken. Wild Dog biedt spontaan zijn hulp aan. Probleem is dat haar hoofdverdachte, William Glenmorgan (Edward Foy), over een alibi schijnt te beschikken, en hij beweert dat hij er zelf ingeluisd is. John sluit intussen een deal met Diaz om achter de schuilplaats van de terrorist Dante te komen; hiervoor wordt het Ghost Initiative opnieuw tot leven geroepen, en krijgt Diaz een explosief in zijn nek.

Disk 3:

153. Past Sins
Oliver en Laurel geven een TV-interview over hun verleden als vigilante in de talkshow van presentator Rich Kannon (Nelson Wong). Kort daarop wordt die ontvoerd door iemand die Oliver van zijn voetstuk wil trekken. Eén en ander heeft te maken met de dood van de lijfwacht van Olivers vader. Ook Laurel krijgt af te rekenen met een stalker: ze vermoedt dat het Brett Collins (Peter Graham-Gaudreau) is, de man die op Earth-2 haar vader heeft overreden. Curtis probeert met een gewaagde zet de informatie over Dante uit Diaz te halen, maar tot zijn afgrijzen wordt het Ghost Initiative niet stopgezet.
154. Emerald Archer
Terwijl een documentaireploeg een reportage maakt over burgerwachten, slaat een misdadiger toe die één voor één de vigilantes om zeep wil helpen. Hij wordt in de media betiteld als Chimera (Ryan Handley), en om hem te stoppen, moet het oude Team Arrow weer hun vermomming aantrekken. Ondanks het feit dat burgerwachten nog steeds verboden zijn. Burgemeester Pollard heeft dan ook geen andere keuze dan het hele zooitje te arresteren. Dinah onthult tijdens een aanval per ongeluk dat zij de Black Canary is.

155. Star City Slayer

Het hele team deputy's krijgt dreigbriefjes, getypt op een oude typmachine. De verspreider pleegt echter ook een reeks moorden, onder meer op medestanders van Diaz, en Oliver zelf krijgt geen briefjes. Uit bloedonderzoek blijkt dat de moordenaar zijn slachtoffers eerst verlamt. William is intussen van school getrapt en wil bij zijn grootouders gaan wonen.

156. Brothers & Sisters
De leden van het Ghost Initiative worden ingezet om Virgil (Christopher Gerard) te vinden, een contactpersoon van terrorist Dante (Adrian Paul). Iemand heeft de zaak echter verraden, en het team schiet er ei zo na het hachje bij in. John en Lyla (Audrey Marie Anderson) hebben nu geen andere keuze meer dan Diaz meenemen naar een meeting met een Arabische prinses Noor (Parmiss Sehat) om Dante te identificeren. Felicity krijgt de kans om Diaz te doden, maar ziet daarvan af. Ze vraagt zich af of ze Oliver moet vertellen dat ze zwanger is. Oliver helpt intussen Emiko met haar zoektocht naar de moordenaar van haar moeder, maar eist dat dit volgens het boekje gebeurt.
157. Training Day
De vigilantes worden officieel opgenomen in het politiekorps, maar ze vinden dat hun handen gebonden zijn omdat ze de geijkte procedures moeten volgen. Farmareus James Midas (Andrew Kavadas) verkoopt kogels die het menselijke vlees kunnen laten smelten aan diverse stadsbendes. Wanneer de vigilantes hem arresteren, wordt hij wegens procedurefouten vrijgelaten, en komt de samenwerking op de helling. Laurel bezoekt in de gevangenis Ben Turner, die haar kan vertellen wie Diaz heeft vermoord.

158. Star City 2040

In 2040 is de volwassen Mia Smoak (Katherine McNamara) zoek naar haar moeder, die ergens gevangen gehouden wordt in The Glades door de firma Galaxy. Die wil het restant van Star City met bommen platgooien om de expansiedrift van The Glades te voederen. De relatie tussen Mia en haar moeder is echter niet hartelijk te noemen.

Disk 4:

159. Inheritance
Laurel vermoedt dat Emiko achter de dood van Diaz zit. Wanneer Oliver haar achtervolgt, merkt hij dat ze in dienst staat van Dante, van wie ze heeft leren vechten nadat Olivers vader (Jamey Sheridan) haar en haar moeder heeft onterfd. Dante heeft haar ingelijfd in de terreurbeweging Ninth Circle, en die staat op het punt acht drones te stelen die kunnen uitgerust worden met saringas.
160. Lost Canary
Nadat er op TV beelden zijn uitgelekt waarop Laurel te zien is in bijzijn van Diaz, en nadat ze valselijk beschuldigd wordt van moord, neemt zij haar identiteit van Black Canary weer aan, en samen met een nieuwe meesterdievegge, Shadow Thief (Carmel Amit), pleegt ze een reeks gewaagde diefstallen. Felicity en Dinah roepen de hulp in van Laurels zus Sara (Caity Lotz) om haar weer over te halen naar de goede kant. Wanneer Shadow Thief een dodelijk wapen tracht te stelen om het te verkopen aan de meestbiedende, krijgt Laurel wroeging. Oliver en John gaan intussen achter de moordenaar van Emiko's moeder aan, en komen te weten dat de opdrachtgever haar eigen mentor was.

161. Spartan

Oliver en John onderscheppen bij de Ninth Circle een ultragecrypteerde geheugendrive die de locatie van de geheime agenten van defensie bevat. Tegelijkertijd steelt Vergilius het trackingprogramma Archer van Felicity. Hiermee probeert Dante zijn hand te leggen op Cygnus X-1, een allesetende bacterie. Oliver en John leggen contact met generaal Stewart (Ernie Hudson) om samen te werken om Dante te stoppen. Een detail dat John vergeten te vermelden is, is dat Stewart zijn stiefvader is. Oliver probeert intussen nog steeds aan Emiko te vertellen dat Dante diegene was die de opdracht heeft gegeven tot de moord op haar moeder, maar Emiko weigert dat te geloven.

162. Confessions

Team Arrow haalt Roy Harper bij het team in een poging om Emiko te verhinderen het Cygnus X-1 los te laten in het metrostation. Bij het verijdelen van de terreuraanslag komen echter twee bewakers om het leven. Dinah moet het vijftal ondervragen over wie schuldig is aan het neerknuppelen van het onfortuinlijke duo, en Oliver wijst met de beschuldigende vinger naar Emiko.
163. Living Proof
Emiko heeft een gebouw op Team Arrow laten neerstorten. Terwijl de rest van het team probeert om te voorkomen dat het chemisch fabriek in de lucht zit, zit Oliver geklemd onder een betonnen balk. Hij meent in zijn hallucinaties Tommy Merlin (Colin Donnell) te zien, die hem probeert af te brengen van het idee om wraak te nemen op Emiko. Intussen heeft de politie een anonieme tip gekregen met de beelden uit het metrostation, en ze zijn op weg om Felicity te arresteren.

164. You Have Saved This City

Oliver gaat de finale confrontatie met Emiko aan, maar The Monitor (LaMonica Garrett) komt zijn betaling opeisen...
BEELD EN GELUID
Ik heb dit keer gekozen voor de Italiaanse uitgave, omdat die eerder op de markt kwam en evengoed Nederlandse ondertiteling bevat. De Italianen zijn niet vies van een potje knokken, blijkbaar, want in tegenstelling tot hier en in het Verenigd Koninkrijk is deze diskset vrijgegeven voor alle leeftijden. Zoals gewoonlijk krijgt Arrow een deftige HD-presentatie, alhoewel we voor dit seizoen toch de kanttekening moeten maken dat er nogal veel donkere scènes in zitten, vooral in de flashforwards, waarbij het detail nogal eens de mist in gaat. In meer heldere scènes krijgen we zoals altijd een mooi en kleurcontrastrijk beeld met veel blauw en groen, zoals in Olivers gepatenteerde bunker. Helemaal helder zijn de scènes bij daglicht, maar de Green Arrow opereert vooral 's nachts, en die voornoemde scènes zijn dan ook dungezaaid. Op de geluidskwaliteit wordt niet beknibbeld: in elke aflevering van Arrow zit er wel minstens één uitgebreide knokpartij waarbij de surrounds je om de oren vliegen, en in de doe-het-zelfwinkel stonden de explosieven kennelijk in de aanbieding, want er vliegt nogal wat in de lucht. Qua geluidslandschap zit het ook behoorlijk snor in bijvoorbeeld de gevangenis waarin Oliver in de eerste acht afleveringen vertoeft, waar je de gevangenen vanuit hun cel hoort roepen en het ijzeren traliewerk rinkelt wanneer het verschoven wordt.
EXTRA'S
In totaal zijn er 10 verwijderde scènes (9:15) te selecteren over de verschillende disks verspreid. De eerste disk bevat de intussen traditionele Best of DC TV's Comic-Con Panels San Diego 2018 (1:00:59) waarin de fans jaarlijks de gelegenheid krijgen om de acteurs uit de Arrowverse te ontmoeten. Inside the crossover: Elseworlds (45:01) op disk twee gaat over het concept van de crossoveraflevering van het jaar, waarin de producers tonen waar ze met hun universum naartoe willen. Op disk drie is er Vilains: Modes of persuasion (38:05), een bijdrage over de slechteriken van het seizoen. Deze drie featurettes zijn overigens compleet identiek aan die op The Flash seizoen 5 en Supergirl seizoen 4. Ook al even traditioneel is dat op de laatste disk wordt afgesloten met een gag reel (4:41) waar niemand op te wachten zit.
CONCLUSIE
Het is duidelijk te merken dat Arrow op zijn laatste benen loopt, en het scenario is bij momenten een onoverzichtelijk zooitje, waaruit we alleen maar kunnen concluderen dat het scenaristenteam het ook allemaal niet meer weet. Technisch valt er op deze release weinig aan te merken.


coverStudio: Warner

Regie: James Bamford, Laura Belsey, Gordon Verheul, Ben Bray, Mark Bunting, Kristin Windell, Alexandra La Roche, Kevin Tancharoen, Jesse Warn, Andi Armaganian, David Ramsey, Glen Winter, Gregory Smith,Marcus Stokes,Ruba Nadda,Patia Prouty,Avi Youabian,Tara Miele
Met: Stephen Amell, David Ramsey, Emily Bett Rickards, Echo Kellum, Rick Gonzalez, Juliana Harkavy, Colton Haynes, Kirk Acevedo, Sea Shimooka, Katie Cassidy Rodgers, Katherine McNamara

Film:
6/10

Extra's:
4/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Superhelden

Versie:
ItaliŽ

Jaar:
2018-2019

Leeftijd:
Tutti

Speelduur:
1015 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051891173620


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Spaans Dolby Surround 2.0
Braziliaans Portugees Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:

• 10 verwijderde scènes
• Documentaire "Best of DC TV's Comic-Con Panels San Diego 2018"
• Documentaire "Inside the crossover: Elseworlds"
• Documentaire "Vilains: Modes of persuasion"
• Gag reel

 

Andere recente releases van deze maatschappij