:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MARKSMAN, THE
MARKSMAN, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2021-11-25
FILM
Liam Neeson. Ooit zag u hem als Oskar Schindler in het beste van wat Spielberg ooit heeft gemaakt, maar sinds het monstersucces van Taken heeft de Noord-Ierse acteur steevast voor actiefilms gekozen. We nemen aan dat hij het gewoon graag doet, want we kunnen ons moeilijk inbeelden dat een mens zoals Neeson iedere seconde met spanning de stand van zijn bankrekening raadpleegt. Maar er zit sleet op de toverformule. Tijdens één of ander interview liet Neeson al vallen dat hij best wel zin had in een ander soort acteerwerk, ofschoon hij er meteen aan toevoegde dat er nog een paar actiefilms met hem in de steigers staan waaronder de Amerikaanse remake van De Zaak Alzheimer. De harde waarheid is natuurlijk dat Neeson er niet jonger op wordt (in The Marksman ziet hij er zelfs stokoud uit), en je kan er van op aan dat de man nog genoeg zelfrespect heeft om niet te eindigen als een soort van tweederangs Jean-Claude Van Damme die in een ver verleden in kwaliteitsfilms schitterde.
The Marksman is de zoveelste revenge-film in het rijtje, en de naam die het meest aangehaald wordt als men het over deze actietitel heeft is die van Clint Eastwood, en dat is zeker niet zonder toeval. Achter de camera stond namelijk Robert Lorenz en die is al meer dan 20 jaar de producer van zo goed als alle Clint Eastwood-films waaronder Mystic River en het vaak uitgespuugde (maar prima) American Sniper. Voor de vergeten Eastwood-film Trouble With The Curve kroop hijzelf achter de camera, en nu dus ook met The Marksman. Ook niet geheel zonder reden, want het script lag al ettelijke jaren op de planken in de ijdele hoop dat Eastwood er iets met zou doen. Het kwam er uiteindelijk niet van. Eastwood is ondertussen al 93, en om het niet al te potsierlijk te maken, werd het scenario professioneel doorgeschoven naar Liam Neeson, die wel nog fit genoeg was om het een paar mannen van het Mexicaanse drugkartel anderhalf uur moeilijk te maken.
Zelfs zonder op de hoogte te zijn van deze voorkennis voelt The Marksman enorm aan als een Clint Eastwood-film. Het soort ijskoude rollen dat op zijn lijf geschreven is (en wat dus effectief ook zo was), maar het addertje onder het gras is dat je hiermee automatisch een film krijgt die zeer gedateerd aanvoelt en perfect op het einde van de jaren '90 kon zijn uitgekomen. Je krijgt een rechtlijnig (om niet te spreken van een ééndimensionaal) karakter waarvan we bijna niets te weten komen, behalve het feit dat zijn vrouw net is overleden, dat hij zijn ranch moet verkopen en dat hij graag aan de fles hangt. Om de cirkel met Eastwood helemaal rond te maken, roept deze film herinneringen op aan A Perfect World, want net als Eastwood wordt ook Neeson vergezeld van een jong jochie dat hij in Chicago moet zien te smokkelen en dit als een soort van belofte aan diens neergeknalde moeder.
Ofschoon "actie" zowat het enige deksel is dat op dit potje past, zullen fans die alleen maar gevechtsscènes willen, vrij ontgoocheld zijn met The Marksman. Op een paar actiescènes na is dit vooral een ingetogen film. Wat ontbreekt is een dreigende spanning en chemie tussen Neeson en het jongetje. The Marksman steekt zeker met kop en schouders uit boven het gros van dit soort titels, alleen kan je er niet omheen dat dit niet meer is dan een tussendoortje met een acteur waarvan je weet dat hij heel wat beter kan dan alleen maar dit.

BEELD EN GELUID
The Marksman kwam bij ons uit op The Searchers, en dit zowel op dvd als Blu-ray. Wij kregen het blauwe schijfje als viewing en hoewel dit een release is zonder veel toeters en bellen (geen bonussectie), is dit wederom een zeer mooi verzorgd schijfje. Een zeer goede detailvoering, hoewel de kleuren vaak iets te kunstmatig voelen, en wat je vooral merkt in de openluchtscenes die zich vaak afspelen in de natuurgebieden die Mexico van de Verenigde Staten scheiden. Ook in de donkere opnames, hoewel die karig zijn, verloopt alles prima. De geluidsband is een functionele (lees als het geweld losbarst) DTS-HD MA 5.1 met Nederlandse ondertitels die je aan of uit kan zetten.
EXTRA'S
Er staan geen extra’s op deze disk.

CONCLUSIE
The Marksman is de zoveelste Neeson-titel die louter en alleen maar gemaakt is om de actiefans te plezieren. Het grote knelpunt is evenwel dat dit bedoeld was om een Clint Eastwood-film te worden en dat kan regisseur Robert Lorenz geen seconde wegsteken.coverStudio: The Searchers

Regie: Robert Lorenz
Met: Liam Neeson, Katheryn Winnick, Juan Pablo Raba, Teresa Ruiz, Antonio Leyba, Alex Knight

Film:
5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2021

Leeftijd:
12

Speelduur:
108 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
9789461877987


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij