:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MYSTIC RIVER
MYSTIC RIVER (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2010-03-09
FILM
Jimmy Markum, Dave Boyle en Sean Devine zijn als 11-jarigen hockey aan het spelen als het noodlot hen treft en één van hen, Dave, door twee pedofielen in een wagen wordt ontvoerd. Na vier dagen hel kan Dave ontsnappen, en de pedofielen krijgen wat ze verdienen. De gebeurtenis zal hen echter tekenen voor het leven.

Zo'n dertig jaar later zullen de paden van de drie mannen opnieuw kruisen onder heel dramatische omstandigheden. Jimmy Markum (Sean Penn) is een kleine crimineel die zijn leven probeert te beteren en die inmiddels een lokale kruidenier openhoudt. Net op de dag dat zijn jongste dochter haar eerste communie doet, verdwijnt de oudste, Katie (Emmy Rossum). Haar vriendinnen wisten dat ze van plan was om met haar vriendje Brendan Harris (Thomas Guiry) naar Las Vegas te trekken, maar zover is het niet gekomen. Na een anoniem telefoontje naar het noodnummer worden haar wagen en even later ook haar lijk teruggevonden. Sean Devine (Kevin Bacon) zit intussen bij de politie en samen met zijn partner Whitey Powers (Laurence Fishburne) krijgt hij het onderzoek op zijn tafel geschoven. Dave Boyle (Tim Robbins) is getrouwd met Celeste (Marcia Gay Harden), een nichtje van Jimmy's vrouw Annabeth (Laura Linney) en hij geraakt bij de zaak betrokken omdat hij één van de laatsten is die Katie - dansend op een tafel in een bar - heeft gezien. Dave komt echter diezelfde nacht met bebloede kleren thuis en heeft geen fatsoenlijke uitleg voor zijn late thuiskomst. Al snel stijgt hij in de hitparade van de verdachten, maar of hij nu werkelijk de moordenaar van Katie is of dat zijn onsamenhangend gezwets iets anders te betekenen heeft, dat laten we u zelf uitzoeken, want dit is tenslotte een detective. Maar we geven u nog mee dat Jimmy aan Sean gezworen heeft dat hij voor de moordenaar hoopt dat de politie hem eerder vindt dan hijzelf.

Een detective dus en eerlijk gezegd niet zo'n heel originele. Gebaseerd op het boek van Dennis Lehane levert regisseur Clint Eastwood met deze film echter één van de beste uit zijn carrière af. Het feit dat hij voor de cast een beroep kon doen op de fijnste karakteracteurs van Hollywood, heeft hem natuurlijk geen windeieren gelegd. Ondanks al het Return Of The King-geweld werd de film op de Oscar-uitreiking van 2004 toch nog tweemaal bekroond, éénmaal voor de beste mannelijke hoofdrol (Sean Penn) en éénmaal voor de beste mannelijke bijrol (Tim Robbins). Het zal een moeilijke keuze geweest zijn, want ook de rest van de cast levert een puike prestatie, wat vooral met Kevin Bacon in een dergelijke diepgravende rol een verrassing is. Bacon probeert de vriendelijke agent te spelen, in tegenstelling tot zijn partner (Laurence Fishburne) die er maar wat graag eens met de grove borstel doorgaat, terwijl Bacon probeert om toch persistent achter de waarheid te komen, maar daarbij zo weinig mogelijk zijn oude vrienden, met wie hij overigens nog nauwelijks contact heeft, probeert pijn te doen omdat ze al genoeg hebben geleden, de éne omwille van de moord op zijn dochter en de andere omwille van zijn pijnlijke verleden. Zijn vertolking staat nagenoeg loodrecht op die van de sadistische, dolgedraaide onzichtbare man in Hollow Man.

De film werd overigens ook genomineerd voor beste actrice in een bijrol (Marcia Gay Harden), beste regisseur (Eastwood), beste film tout court en beste adaptatie van een boek door Brian Helgeland, regisseur van onder meer A Knight's Tale en The Sin Eater, die al eerder met Clint Eastwood samenwerkte voor Blood Work. Maar ook Helgeland had met het originele boek van Lehane al op voorhand een winnaar in huis, want het boek overstijgt het niveau van de doordeweekse whodunit en komt daarmee ongeveer op het niveau van een Griekse tragedie. De levensloop van de hoofdpersonages wordt bij wijze van spreken van in hun jeugd, vanaf het symbolische moment dat ze hun namen vereeuwigen in een vers gestorte portie cement, vastgelegd en regelmatig vragen de drie zich af hoe hun leven er zou hebben uitgezien als één van de twee andere jongens was meegenomen door de pedofielen in plaats van Dave. Vooral Jimmy Markum - briljant vertolkt door Sean Penn - worstelt met existentiële pijnen nadat zijn dochter wordt vermoord; immers, hij zou meer dan waarschijnlijk nooit een brave huisvader zijn mocht hij door de gebeurtenissen even teruggetrokken zijn als Dave.

Als locatie heeft Clint Eastwood voor een buitenwijk van Boston, Massachusetts gekozen, voornamelijk om het honkvaste karakter van de inwoners te onderstrepen. De drie personages kennen elkaar al sinds hun jeugd en schijnen zich in een sociale omgeving te bewegen waar iedereen iedereen kent. Maar kennen is veel gezegd, want ondanks de familiaire manier waarop ze met elkaar omgaan, zijn ze niet op de hoogte van lijken die in elkaars kast liggen te rotten. Het is overigens opvallend dat - afgezien van de openingsscène in hun jeugd - er geen enkele scène in de film zit waarin Sean Penn, Tim Robbins en Kevin Bacon alledrie tegelijk on-screen zijn; een dergelijke confrontatie zou zó onthullend zijn, dat er in het scenario handig omheen gewalst wordt en de waarheid uiteindelijk daardoor telkens net niet aan het licht komt. Het was Clint Eastwoods bedoeling om een film te maken met een zo natuurlijk mogelijke look zonder speciale effecten of artificiële decorstukken. De troosteloze aanblik van een voorstad in verval zet het rauwe, donkere karakter van de film extra in de verf en de knappe montage zorgt voor de rest.

BEELD EN GELUID
Mystic River is op Blu-ray niet te koop in de Benelux, maar is net zoals de Blu-ray van Contact makkelijk én goedkoop te vinden in de USA-webshops mét Nederlandse ondertiteling. De trootsteloze sfeer die in de wijken rond de rivier hangt wordt goed weergegeven in deze erg filmisch uitziende prent met een goed contrast, maar zoals gezegd doffe kleuren die goed aansluiten bij de esthetiek van de film. De foutloze transfer kan nogal wat andere transfers tot voorbeeld dienen, alhoewel de film niet dadelijk bulkt van de actie en eigenlijk even goed op een standaarddefinitiescherm kan worden bekenen als op eentje met  hoge definitie. De transfer heeft echter nog net een streepje voor qua authenticiteit van de kleuren en er is iets mindere ruis aanwezig; ook de scherpte is beter dan op de standaard-dvd. Het is merkwaardig dat een oudere titel als Mystic River voorzien is van een ongecomprimeerde DTS-HD MA 5.1-track, iets wat bij Warner-releases niet altijd evident is. Op een paar korte en felle uitbarstingen van geweld na kabbelt de soundtrack rustig voort, moet hij het meer hebben van de atmosfeer dan van de actie en als er al iets opgewaardeerd wordt in dit geluidsformaat dan is het de machtige muziekscore van vader en zoon Eastwood, waarvan de sombere klanken het donkere timbre van de film versterken. De dialoog is goed verstaanbaar en demonstreert een gevoel voor richting.

EXTRA'S
We bespraken al eerder voor u de 1-diskversie die in de Benelux te koop is en de in Frankrijk te krijgen 2-disk mét Nederlandse ondertitels en een boek extra's. Al het materiaal van die laatste staat ook op deze Blu-rayversie en we stelden tot ons genoegen vast dat deze Amerikaanse release ook al het bonusmateriaal in een Nederlands ondertitelde versie aanbiedt. De disk is voorzien van een commentaartrack met acteurs Tim Robbins en Kevin Bacon en vreemd genoeg zonder regisseur Eastwood. Naast de reeds genoemde en ook op de Benelux-versie terug te vinden featurette From Page To Screen (12 min.) - niks meer dan hoogst promotionele interviews met de acteurs, regisseur en auteur van het boek - is er nog een tweede featurette, Beneath The Surface (22 min.), waaruit de in de eerste featurette gebruikte interviewfragmenten komen; alhoewel deze tweede langere featurette ook voornamelijk draait omtrent interviews met de zes hoofdrolspelers (Clint Eastwood, Brian Helgeland en schrijver Dennis Lehane die elkaar bewieroken), is deze featurette toch iets diepgravender en licht ze bepaalde aspecten beter toe, zoals waar Lehane zijn inspiratie heeft gehaald.

The Charlie Rose Show is een Amerikaanse latenighttalkshow waarin meer tijd gemaakt wordt voor de gasten dan een oppervlakkig babbeltje en we vinden als hoofdbrok op deze disk een 111 minuten durende compilatie uit The Charlie Rose Show terug. We krijgen achtereenvolgens interviews met Clint Eastwood (waarvoor een volledig programma is uitgetrokken), Tim Robbins en Kevin Bacon (die elk de helft van een show vullen). Tussen alle interviews van promotioneel geweld door is dit een verademing waar de kwaliteit vanaf straalt. De visie van de regisseur en de twee hoofdacteurs is een mooie en waardevolle aanvulling bij de film. Om af te sluiten krijgen we nog twee trailers (4 min.) en da's mooi meegenomen.
 
CONCLUSIE
Deze Amerikaanse versie van Mystic River is beslist de beste én de financieel interessantste op de markt. D'r is eigenlijk géén reden om ze niet te importeren, tenzij u graag tot met sint-juttemis wacht tot ie ook hier wordt uitgebracht. Naast de uitmuntende kwaliteit van de film, geeft de rijke collectie extra's de doorslag, maar ook op de technische kwaliteit is niet veel aan te merken, alhoewel het een film is waarbij de inhoud duidelijk primeert op de vormgeving.coverStudio: Warner

Regie: Clint Eastwood
Met: Sean Penn, Tim Robbins, Kevin Bacon, Laurence Fishburne, Marcia Gay Harden, Laura Linney

Film:
8/10

Extra's:
6/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
X

Genre:
Detective

Versie:
U.S.A.

Jaar:
2003

Leeftijd:
R

Speelduur:
138 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Hongaars Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Spaans, Italiaans, Bulgaars, Deens, Fins, Hongaars, Noors, Portugees, Roemeens, Zweeds, Engels CC, Duits CC, Italiaans CC
Extra's:
• Commentaartrack door Tim Robbins en Kevin Bacon
• Documentaire "Mystic River: Beneath The Surface"
• Documentaire "Bravo TV special: Mystic River: From Page To Screen"
• Interviews uit The Charlie Rose Show met:
- Clint Eastwood
- Tim Robbins
- Kevin Bacon
• 2 trailers

Andere recente releases van deze maatschappij