:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FALL FÜR ZWEI, EIN - COLLECTOR'S BOX 10
FALL FÜR ZWEI, EIN - COLLECTOR'S BOX 10
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2022-11-23
SERIE
Nadat eerst Günther Strack het als Dr. Renz zestig afleveringen had uitgezongen, was het na negentig afleveringen ook welletjes voor Rainer Hunold, die zijn dr. Franck op het einde van deze box uitzwaait. In aflevering 149, om precies te zijn, wat de rekenwonders onder u leert dat er één aflevering was, nummer 60, waarin de beide advocaten beiden van de partij waren. In deze laatste aflevering, Das Paar, werd ook Mathias Herrmann als dr. Johannes Voss in het zadel gehesen, maar de man zou het in tegenstelling tot de drie andere advocaten maar een paar jaar uithouden, terwijl detective Josef Matula (Claus Theo Gärtner) driehonderd dossiers op de teller heeft staan - voorwaar niet slecht voor fünfhundert Mark pro Tag, plus Späsen - als we een beetje kunnen rekenen, dan moet de man intussen met rondsnuffelen miljonair zijn geworden.
We zitten intussen ergens in het midden van de jaren '90, en Ein Fall Für Zwei werkt nog altijd zeer formulaïsch: meestal verdedigt dr. Franck een ten onrecht beschuldigde die tegen een zware bewijslast aanloopt, en het is detective Matula die naspeuringen doet om bewijzen à décharge te vinden, hetgeen hem gewoonlijk een flink pak rammel oplevert. De paar keer dat er van die formule wordt afgeweken, zoals in afleveringen zoals Tödliches Erbe of Der kalifornische Traum, blijven de scenario's nochtans het beste bij, en een plot zoals Tödliches Erbe zou qua psychologische diepgang zonder problemen in een aflevering van Derrick passen. Waarom de score dan toch maar een 4/10 oplevert? Er zit een gecensureerde aflevering in - zie de sectie "beeld en geluid".

Het post-dr. Franck-tijdperk is nooit op de Belgische of Nederlandse televisie uitgezonden geweest. Nochtans bevat dit tijdperk nog welgeteld 151 afleveringen, twee méér dan Renz en Franck tesamen.

AFLEVERINGEN

Disk 1:
136. Tödlicher Abschied
Sportjournalist Georg Flemming geeft een afscheidsfeestje omdat hij van job verandert. Onderweg naar huis wordt hij echter overhoop gereden door de auto van Mathias Weinreich (Mick Werup), niet bepaald Flemmings beste vriend, omdat zijn ex-vriendin Tatjana Molden (Anke Sevenich) hem drie maanden geleden voor Flemming heeft laten vallen, een relatie die intussen ook over en voorbij is. Weinreich beweert echter dat hij zijn wagen heeft laten staan omdat hij te dronken was.
137. Der Köder
Twee jaar geleden heeft dr. Franck kunsthandelaar Jochen Scherbach (Hartmut Becker) verdedigd, toen die beschuldigd werd van de moord op een meisje in het gemeenschappelijk zwembad van het gebouw waar hij woont. Als frequente hoerenloper had Scherbach de schijn tegen zich, maar bij gebrek aan bewijs werd hij vrijgelaten. Nu komt Scherbach opnieuw bij dr. Franck aankloppen omdat de eigenaar van het appartement waar de moord is gebeurd, het appartement heeft verhuurd aan een jonge, knappe studente, Katja Lorenz (Nadeshda Brennicke), en Scherbach vreest dat iemand hem wil provoceren opdat er opnieuw een moord zou gebeuren, en hij denkt in de eerste plaats aan Harald Aumüller (Günther Maria Halmer), de eigenaar van het appartement en de vader van het eerste slachtoffer.

138. Richtermord

Ingo Ferber (Jürgen Schmidt) heeft zeven jaar onschuldig in de gevangenis gezeten wegens kindermoord, en is vrijgekomen omdat de ware dader heeft bekend. Ferber heeft wraak gezworen tegen rechter Rheinberg, en hij bedreigt de man ook waar zijn vrouw en een bevriend koppel bij is. 's Anderendaags wordt de rechter dood in zijn auto aangetroffen, en na een klopjacht wordt Ferber gearresteerd. Mogelijk heeft echter zijn celgenoot, Alfred Buchner (Hans-Joachim Grubel) de klus geklaard tegen betaling, omdat hij in geldnood zit. Ferber ontkent dit echter categoriek. En dan wordt het moordwapen gevonden...
Disk 2:
139. Auf Sand gebaut
Jürgen Hintze (Rüdiger Kirschstein) is mede-eigenaar van een bouwfirma. Tijdens de afwezigheid van zijn partner Timo Jensen (Christoph Lindert) heeft hij voor drie miljoen in Tsjechië een zandgroeve gekocht die in de buurt van één van hun werven ligt. Het terrein bevat echter volgens een rapport leemgrond, dus Hintze heeft zich laten snuiten, wat bij Jensen een woede-uitbarsting tot gevolg heeft. Hij smijt Hintze buiten, en diezelfde avond nog wordt hij door de Porsche van Hintze overhoop gereden. Hintze krijgt uiteraard de schuld, alhoewel iedereen aan de sleutel van de auto kon, en met dat één zaakvoerder dood is en de andere in de gevangenis zit, is het verbazend hoe snel Timo's zoon Stephan (Heikko Deutschmann) de zaak overneemt. Stephan is echter een tiran voor zijn personeel, en daarmee al geen haar beter dan wijlen zijn vader.

140. Ausweg Mord

De lesbische en feministische Karina Masur (Kristina van Eyck) scheert op de Frankfurter Buchmesse hoge toppen met haar boek Ausweg Mord, waarin ze de verhalen heeft opgetekend van enkele vrouwen die hun man hebben vermoord nadat ze door hem geterroriseerd waren. Christian Neumann (Patrick Elias), de zoon van één van de vrouwen die in het boek aan het woord komt, verwijt waar een televisieploeg bij is dat Masur verantwoordelijk is voor de dood van zijn vader, die hij blind adoreert, en hij maakt daarbij een moorddreiging. Wanneer Masur dan daadwerkelijk vermoord wordt, is hij uiteraard de eerste verdachte. Nochtans heeft ook Karina's vriendin Petra Thiel (Nina Petri) een motief. Ze werd namelijk geschrapt als co-auteur van het boek, dat dankzij de moord plots een beststeller wordt, én ze was blijkbaar jaloers op het feit dat Karina zwanger was, alhoewel ze een afspraak hadden om het kind samen op te voeden. Maar waar past de vader van het kind in dat plaatje?
141. Böses Blut
Kinderarts Stephanie Bernsdorf (Svenja Pages) geeft een verjaardagsfeestje voor haar collega's, en betrapt in de tuin haar vriend, Christian Mahler (Siemen Rühaak), in een compromitterende houding met de anesthesiste, Margit Rebelein (Alexa Wiegandt). Diezelfde avond wordt Mahler met een halter neergeslagen, en hij overleeft zijn coma niet. Stephanie wordt gearresteerd voor moord, maar Matula ontdekt dat Christian op het punt stond naar de deontologische commissie te trekken nadat in de kliniek twee kinderen zijn overleden na het toedienen van besmet bloed, bloed afkomstig van een dubieuze firma die bloed levert aan de kliniek.

Disk 3:

142. Herzschmerz
Charmezanger Christian Berger (Thomas Fritsch) wordt door de buren van Gisela Bunting betrapt als hij de trap afstuift. Bunting, een SM-meesteres, ligt gewurgd op haar bed, en het lijkt also Berger haar gewurgd heeft. De commissaris heeft het alvast niet begrepen op Duitse schlagers, en hij draait Berger de doos in. Nochtans is zijn manager, Andreas Tophoven (Christian Tasche), ook verdacht: niet alleen heeft Berger hem net ingeruild voor een andere manager, Gisela bleek ook nog eens zijn vriendin. Maar daarnaast wordt Berger ook voortdurend geschaduwd door Anita Knaus (Ute-Maria Lerner), een obsessieve fan die ze niet alle vijf op een rij heeft, die meent dat Berger haar grote liefde is omdat die ooit eens in een dronken bui seks met haar heeft gehad.
143. Tödliches Erbe
De oude Marie-Hélène Richarz (Alice Treff) ontbiedt dr. Franck om een testament te laten opmaken. De oude dame woont in bij haar stiefzoon (Gerd Baltus) en zijn vrouw (Carola Regnier), en als ze géén testament zou maken, gaat haar fortuin naar haar familie die in Frankrijk een wijngaard bezit. Ze wil alles nalaten aan de dochter van haar stiefzoon, Beate (Julia Jäger), maar die heeft al maanden het ouderlijk huis niet bezocht, en grootmoeder wil haar eerst zien vooraleer ze haar testament opmaakt. Dr. Franck laat Matula op zoek gaan naar het meisje, maar vooraleer hij zijn opdracht kan volbrengen, is ze vanzelf opgedoken bij haar familie. Niet veel later overlijdt Marie-Hélène, en krijgt Beate de erfenis, tot grote ontstentenis van de familie uit Frankrijk. Beates vriendje hangt echter een heel ander verhaal op...

144. Bis aufs Blut

Notoire zatlap Stobbe wordt door openbaar aanklager Rudolf Berger (Joachim Kemmer) aangereden, waarop die vluchtsmisdrijf pleegt. Zatlappen hebben echter een heilige apart, en Stobbe komt er met de schrik vanaf. Hij is niet te beroerd om de onderzoeksrechter echter voor 10.000 Mark te chanteren, anders geeft hij hem aan wegens vluchtsmisdrijf. Stobbe heeft het geld echter nog niet in de hand, of hij wordt doodgeslagen en beroofd. Berger gaat tot bekentenissen over omdat hij denk dat zijn cokeverslaafde zoon Claudius (Niels-Bruno Schmidt) met het geld is gaan lopen. Stobbe had echter nog bij een cafébazin een poef van 6.000 Mark uitstaan.
Disk 4:
145. Falsche Komplizen
De zusters Nicole Weber (Inka Calvi) en Clarissa Groth (Marita Marschall) kunnen niet meer verschillend zijn. Nicole werkt als prostituée in een louche club van haar pooier Edwin Dehner (Wolfgang Riehm), terwijl diezelfde Dehner netjes zaken doet bij de bank van Clarissa. Nicole wil van haar cokeverslaving af, alleen wil Dehner haar niet laten gaan. Dan schiet ze hem neer, en ze beweert dat het om wettige zelfverdediging gaat. Clarissa verzoekt dr. Franck om de verdediging van haar zus op zich te nemen. Feitelijk valt er niets meer te onderzoeken, maar dan komt er een anoniem telefoontje binnen waaruit blijkt dat Nicole mogelijk de moord op zich genomen heeft om iemand te beschermen. Matula krijgt twee dagen om de moordenaar te vinden.

146. Der kalifornische Traum

Matula krijgt de opdracht van de ouders van Tanja Petzoldt (Lisa Karlström) om het meisje, dat net meerderjarig is geworden en haar eindexamen niet heeft afgemaakt, weer naar huis te brengen. Matula vindt haar terug in het huis van haar vriendje Richard Greiner (Willi Herren), maar vooraleer de ouders ter plaatse zijn, valt Tanja uit het balkon van de tiende verdieping naar beneden. Tanja had samen met haar vriendin Bea Radkte (Nele Mueller-Stöfen) plannen om naar Los Angeles te trekken. Het geld daarvoor zou afkomstig moeten zijn van "modellenagent" Olaf Timmermann (Joachim Dietmar Mues), een viezerik die jonge meisjes ronselt om ze dan in een bordeel te droppen. Tanja en Bea hadden echter een andere manier bedacht om geld van hem te krijgen: ze hebben zijn agenda gestolen met al zijn contacten in, en chanteren hem. Timmermann beweert de moord niet gepleegd te hebben, en hij wordt verdedigd door dr. Franck, waardoor de advocaat en zijn detective lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. Het spreekt alleszins niet voor Timmermann dat zijn vriendin Angie (Beate Jensen) hem geen alibi wil verschaffen...
147. Kalte Abreise
Een diefstallenplaag treft de hotels in Frankfurt, waarbij de dader, die zichzelf The Gentleman noemt, telkens een visitekaartje achterlaat. Bij één diefstal loopt de zaak fataal af, en wordt juwelier Kranzberg het hoofd ingeslagen. De politie arresteert Harry Kroll (Hans Teuscher) na getuigenis van een dame, maar de man lijkt van haar noch pluim op de dief. Na maanden geknoei van zijn advocaat stapt zijn kleindochter Nina (Nadine Seiffert) met haar laatste spaarcenten naar dr. Frank, in de hoop dat die het geknoei van zijn voorganger kan rechttrekken. Terwijl Kroll in de gevangenis zit, slaat The Gentleman echter opnieuw toe.

Disk 5:
148. Alle für einen
Brackow (Paul Faßnacht), Gunther Wegner (Manfred Zapatka) en Rolf Kaminsky (Hartmut Becker) waren ooit soldaten bij het vreemdelingenlegioen. Brackow wordt in zijn hotelkamer vergiftigd met de patroon vol cyaankali die de voormalige legioensoldaten altijd bij zich hebben. Kort daarvoor had Brackow nog een onderhoud met Wegner omdat die van hem een behoorlijk bedrag geld wilde lenen, iets waar Wegner niet is op ingegaan. Wegner krijgt uiteraard de schuld en doet een beroep op dr. Franck om hem uit de gevangenis te krijgen. Matula moet in eerste instantie bewijzen dat de portier van het hotel nalatig is geweest inzake wie hij allemaal heeft binnengelaten, en hij stoot op een vies zaakje waarbij de portier en een prostituée betrokken zijn. De zaak neem echter een andere wending wanneer blijkt dat Bracko's zus net een paar dagen ervoor is gestorven aan een hartaanval.
149. Das Paar
Franz Ohm (Hermann Lause) wordt ervan beschuldigd Serviër Miroslav Valuz te hebben vermoord. Niet alleen heeft Miroslav zijn bedrijf op de rand van de afgrond gebracht en mogelijk in Belgrado zijn zoon vermoord, op de koop toe heeft hij zich als geliefde van zijn dochter Eva (Iris Junik) opgedrongen. Fanny Gerber (Regula Grauwiller), een dienster in het café van Miroslav, kan echter getuigen dat ze de dader heeft zien wegrennen, en dat het met 100 % zekerheid een vrouw was. Ze wordt echter vermoord vooraleer ze haar getuigenis tegenover een rechter kan herhalen. De dader schiet ook dr. Franck neer, net op het moment dat die van zijn oude vlam, professor Beck (Rita Russek), een leerstoel aangeboden krijgt aan de Freie Universität Berlin. Terwijl de advocaat in het ziekenhuis ligt te herstellen, moet Matula de zaak zien op te lossen aan de zijde van Francks protégé, dr. Voss.
BEELD EN GELUID
Ook deze dvd bevat een goede beeldkwaliteit in het originele 1.33:1-formaat, waar af en toe gezien de ouderdom wel eens een wit puntje in het beeld zit. De firma More Entertainment verdient een pluim voor het bewaren van het patrimonium en voor de uniforme vormgeving. Wat niet betekent dat ze al eens een steekje laten vallen. Zo in dit geval is op schijf 4 de aflevering Kalte Abreise verkeerd geframed, namelijk in 1.78:1 in plaats van 1.33:1. Boven-en onderaan is een stuk afgesneden, wat blijkbaar aan de kwaliteitscontrole ontsnapt is. Dit is nochtans de manier waarop het ZDF tegenwoordig de afleveringen heruitzendt, wat tot bizarre beeldcomposities leidt waarin hier en daar een stuk hoofd ontbreekt. Ander voordeel om u tot fysieke media te wenden, is dat de afleveringen niet gecut zijn, wat het ZDF wel eens durft doen om meer reclame tussen hun afleveringen te persen. De kortere speelduur van aflevering 148 doet ons echter vermoeden dat dit hier uitzonderlijk wél om de ingekorte versie gaat, dus moeten we streng zijn en de inhoud sanctioneren met een halvering. Hierbij vermoed ik, aangezien het beeldprobleem en het inkorten zich samen voordoen, dat de originele aflevering verloren moet zijn gegaan. Of men heeft gewoon niet goed opgelet, natuurlijk. Hoe dan ook is een sanctie op zijn plaats. Qua geluid is een versie met ondertitels evenwel niet voor morgen of voor ooit in de te voorziene toekomst, en een aardig mondje Duits is mooi meegenomen. De Dolby Surround 2.0-track weet toch nog de dynamiek zo goed mogelijk het medium het toelaat, op te rekken, en alhoewel de stereo-effecten vrij minimaal zijn, knalt de muziek, met het alomgekende thema van Klaus Doldinger, stevig uit de boxen.
EXTRA'S
Voorwaar bevat deze box bonusmateriaal! In een fragement uit Leute Heute van 13 juni 1997 (2:07) wordt Mathias Herrmann voorgesteld, die op het moment dat hij in de reeks stapte 34 jaar oud was en vooral een verleden als theateracteur had. Dan is er nog een fragment uit Moment Mal  van 7 juni 1997 (6:56) wordt de historiek van de krimi nog eens geschetst, met een terugblik op het tijdperk Günther Strack, een afscheidspraatje met Rainer Hunold die na negen jaar de toga aan de haak hangt, een introductiepraatje met Mathias Herrman én natuurlijk een praatje met habitué Claus Theo Gärtner. De geluidskwaliteit van de extra's is niet helemaal optimaal, maar we mogen tevreden zijn, want veel bonusmateriaal over Ein Fall Für Zwei bestaat gewoon niet.

CONCLUSIE

Met de tiende Ein Fall Für Zwei-box wordt een tijdperk afgesloten. De score voor inhoud hebben we spijtig genoeg moeten halveren na een pijnlijke uitschuiver op de voorlaatste schijf - het vermogen van More Entertainment om het cultuurpatrimonium te bewaren is dan toch niet oneindig.


coverStudio: More Entertainment

Regie: Peter Adam, Rolf Liccini, Peter Reichelt, Kai Borsche, Martin Gies, Martin Enlen, Andreas Thiel, Bodo Fürneisen, Charly Weller, Martin Weinhart, Michael Werlin
Met: Rainer Hunold, Claus Theo Gärtner, Renate Kohn

Film:
4/10

Extra's:
1/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Detective

Versie:
Duitsland

Jaar:
1996-1997

Leeftijd:
12

Speelduur:
892 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
4032989603190


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Duits Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• Documentaire "Leute Heute 13.06.1997"
• Documentaire "Moment Mal 07.06.1997"

Andere recente releases van deze maatschappij