:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Interview >> INTERVIEW WERNER BOOTE
INTERVIEW WERNER BOOTE
Type: Interview - Datum: 2011-09-22 - Geplaatst door: William
INTERVIEW WERNER BOOTE

DVD Info: In 2009 maakte de Oostenrijke journalist/regisseur Werner Boote de verontrustende documentaire Plastic Planet waarin hij beweert dat plastic uitermate schadelijk is voor de gezondheid, maar ook dat de machtige industrietak erin slaagt om wetgeving ter zake tegen te houden en wetenschappelijke studies onderuit te halen of te ontkennen. Als een  eigentijdse Don Quichote besluit hij om zelf actie te ondernemen en de CEO's van de plasticindustrie te confronteren met het bewijsmateriaal van bekende wetenschappers en al even bekende wetenschappelijke instellingen.  Doch Werner Boote beseft dat alleen een grootschalige actie, gesteund door consumenten en politici verandering kan brengen. In een kort interview vertelt hij o.a. hoe hij op het idee is gekomen.

Werner Boote: Ik las erover in een Nederlandse krant. In een Engelse rivier stierven massaal vissen als gevolg van een vergiftiging door een substantie die in plastic verwerkt is. Een tijdje later stond er een artikel in Time Magazine over een grootschalige vervuiling van meren in Groenland door synthetische stoffen. Later was er een klein artikeltje in een Oostenrijks weekblad waarin sprake was van een drijvende plasticafvalberg in de Stille Oceaan waarvan niemand ooit scheen te hebben gehoord. Ik was ontzet! Toen besloot ik om daar iets mee te doen.

DVD Info: Hoe heb je de gesprekspartners en de locaties geselecteerd?
Ik heb zelf de gesprekspartners en de locaties uitgezocht. Ik heb de problematiek grondig bestudeerd en me afgevraagd welke wetenschappers ik kon vertrouwen. Sommigen heb ik jarenlang gevolg, van anderen heb ik het werk gedurende een tijdje gevolgd en op dezelfde manier heb ik de locaties geselecteerd.


DVD Info: J
e hebt zelfs je eigen bloed laten onderzoeken?
Ik was tot de ontdekking gekomen dat ik veel Bisfenol A in m’n bloed had. Ik was buiten mezelf. Het is een zeer gevaarlijk product. De resultaten spreken de bewering van de plasticindustrie tegen, nl. dat plastic geen stoffen afgeeft. Wel, we hebben ze allemaal in ons bloed. Sindsdien ben ik voorzichtiger omgesprongen met plastic thuis en anderhalf jaar na die eerste analyse bleek dat de hoeveelheid Bisfenol A in mijn bloed dramatisch gezakt was.

DVD Info: Zijn er vervangingsproducten voor plastic?
Natuurlijk, er zijn bioplastics die momenteel zo’n 0.5% van de totale markt bereiken en uiteraard is er nog altijd glas. Het is aan de consument en aan de politici om te reageren en de industrie te dwingen z’n houding inzake plasticproductie bij te sturen.

DVD Info: Grote problemen gehad tijdens het draaien?
Voor het grootste probleem zorgden de hoofdrolspelers, de zakelijke leiders van de plasticindustrie, want zij vermeden elke contact en elke confrontatie. Zelfs het bekende Amerikaanse magazine 60 Minutes is er nooit in geslaagd om ze voor de camera te krijgen. Wij hebben 18 maanden aangedrongen op een onderhoud met de baas van de Europese plasticindustrie. Niemand heeft ooit zoveel geduld gehad. Omdat m’n grootvader zelf in de plasticindustrie heeft gewerkt is er uiteindelijk een opening gekomen. Ik werd behandeld als iemand van hen, als een familielid en ik heb vrij makkelijk kunnen doen wat ik wilde, voor zover er sprake was van medewerking van hun kant.

DVD Info: Heeft je documentaire enige invloed op de gang van zaken?
In Oostenrijk hebben ze het de plasticmondstuk van babyzuigflessen uit de handel genomen en zelfs een aantal soorten flesjes. Hier en daar zijn er politieke initiatieven genomen inzake de etikettering van gevaarlijke stoffen die aangewend worden tijdens het productieproces van plastic. In Abu Dhabi is de film op een festival vertoond en vroeg de secretaris van de Minister van Milieuzaken mij achteraf wat hij kon doen. Ik heb toen heel spontaan geantwoord: plastictasjes uit de handel nemen!, wat tien dagen later bij wet is gebeurd en vanaf 2013 ook effectief toegepast wordt.

Plastic Planet is ondertussen bij Cinéart op dvd verschenen.

Andere artikels van hetzelfde type