:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Interview >> INTERVIEW SOFIA COPPOLA
INTERVIEW SOFIA COPPOLA
Type: Interview - Datum: 2011-10-25 - Geplaatst door: William
In haar nieuwe film Somewhere voert de Amerikaanse regisseur Sofia Coppola een jonge acteur op die een leven leidt dat hem door menig collega wordt benijd. Hij is rijk, succesvol, heeft aan elke vinger een aantrekkelijke vrouw die maar wat graag met hem naar bed wil en elk feestje waarop hij verschijnt wordt wereldnieuws. Maar Johnny Marco (gespeeld door Stephen Dorff) is desondanks eenzaam en zijn leven heeft het punt bereikt waarop het makkelijk in de foute richting kan evolueren. Maar dan komt z’n dochter Cleo (gespeeld door Elle Fanning) aanwaaien en dat verandert het perspectief.

DVD Info: De actie in de film speelt zich af in het beroemde en beruchte hotel Chateau Marmont in Hollywood, een plek die Sofia Coppola maar al te goed kent omdat ze er weleens in het gezelschap van haar beroemde vader verbleef. Zoals ze zelf uitlegt vond ze de locatie uitermate geschikt voor deze film.

Sofia Coppola: Als kind was ik al onder de indruk van het Hotel Marmont. Er was altijd wat te doen en toen ik aan het scenario begon leek het me een interessante plek voor Johnny Marco, want waar anders kon ik een rijk en succesvol acteur met een uitbundige en nefaste lifestyle situeren? Ik kon geen andere plek bedenken, want daar wonen ook echt heel veel jongelui die geen eigen thuis hebben.

Vanwaar de interesse voor die wereld?
Oh, ik kan mij ook amuseren, maar er moet in het leven een zeker evenwicht zijn anders gaat het fout en is het niet leuk meer. Ik ben gefascineerd door onze celebrity-cultuur. Zoveel mensen willen alleen maar bekend en beroemd zijn, alsof dat hun enige doel is in het leven. Er blijft geen tijd voor introspectie en bezinning, want er is te veel afleiding en te weinig rust. Hoofdfiguur Johnny Marco staat op het punt in z’n leven waarop een keuze zich opdringt: in welke richting stuur ik mijn leven? Hoe ga ik de rest van mijn leven invullen? Ik denk dat iedereen zich daarbij wat voor kan stellen omdat het als achtergrond kan dienen voor ieder mens.

Coppola verdeelt haar tijd tussen Frankrijk en Amerika en schreef het scenario voor Somewhere in Parijs. Maar Los Angeles had ze duidelijk voor ogen?
Ik heb altijd het gevoel dat ik afstand moet nemen om te kunnen schrijven. Zo schreef ik de scenario’s voor Lost In Translation (dat zich afspeelt in Tokio, nvdr) en Marie-Antoinette (dat zich afspeelt in Parijs, nvdr) in L.A. en trok ik naar Parijs om te schrijven over Los Angeles. Ik schrijf niet graag over wat er zich rondom mij afspeelt, een zekere afstand is goed, want dat biedt perspectief. Maar ik hou van L.A.-films in de stijl van Shampoo en American Gigolo en dus heb ik geprobeerd om in Somewhere een portret van Los Angeles te tekenen.

Stephen Dorff is geen onbekende voor jou?
Nee, in ben met Stephen bevriend sinds de jaren 90 en toen ik aan Somewhere begon wist ik dat hij perfect was voor die rol, ook al heb ik het karakter niet bewust op hem gebaseerd. Maar ik zag hem als het ware voortdurend het personage spelen, want hij heeft het zachtaardige en het grote hart van Johnny Marco. Stephen is een lieve kerel, heel anders dan de macho Marco. Omdat ik die dingen wist, was ik benieuwd wat er zou gebeuren bij de introductie van Clio, de dochterfiguur, en het ging precies zoals ik me dat had voorgesteld.

Je was wel goed voorbereid?
O ja, ik heb erop aangedrongen dat Stephen en Elle met elkaar zouden optrekken voor het begin van de draaiperiode, kwestie van een vader en een dochter op te voeren die een geloofwaardige relatie hebben. Stephen haalde Elle op van school om samen dingen te doen waardoor ze een band kregen en dat was belangrijk, vond ik, omdat ze dan veel meer op hun gemak zouden zijn tijdens de opnamen. Mijn vader heeft me die truc geleerd. Je verzint als het ware een verleden voor je karakters en dat heeft consequenties voor de scènes die je vervolgens bedenkt. Ik ging ervan uit dat als ze familiair met elkaar omgingen, je dan niet zou merken dat ze elkaar eigenlijk pas een week voordien ontmoet hadden. Wij gingen met de ploeg bijv. bowlen, maar Stephen ging naar het volleybal kijken, want Elle speelt volleybal en dat is wat haar eigen vader wellicht zou doen.

Je hebt ondertussen twee dochters. Heeft het moederschap je inzichten beïnvloed?
Na onze tweede dochter heb ik een sabbatical genomen. Ik wilde er voor ze zijn en dus was ik thuis en schreef over wat me bezighield, over hoe het ouderschap mijn leven beïnvloedt, het perspectief verandert en dat wilde ik absoluut ook in het scenario stoppen. Ik ben ervan overtuigd dat het ouderschap invloed heeft op je opvattingen, dat je anders naar de dingen kijkt en andere prioriteiten stelt. Je gaat veel meer temporiseren en de dingen vanuit een ander standpunt bekijken, waarvoor je eerder helemaal geen tijd had.

De Shannon Twins zitten ook in de film?
Ja, dat was een hele toestand! Ik wilde Klarissa en Kristina Shannon uit een reality show die in Hugh Heffner’s Playboy Mansion opgenomen wordt, casten als paaldanseressen die Johnny Marco met een privéshow verwennen op z’n kamer in Chateau Marmont en dus toog ik naar Heffners optrekje om met de beide modellen te overleggen. Ik dacht: ik kan niet geloven dat ik dit doe! Maar ik was in L.A. en dus weet je dat het erbij hoort. Het was overigens heel leuk, want ze zijn niet alleen heel vriendelijk, ze waren ook enthousiast en ze stralen een ongelooflijke frisheid uit.

Somewhere verschijnt in oktober 2011 op dvd bij A-Film.

UIT HET ARCHIEF

Andere artikels van hetzelfde type