:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Interview >> INTERVIEW ANDREW DIVOFF
INTERVIEW ANDREW DIVOFF
Type: Interview - Datum: 2018-11-04 - Geplaatst door: Bart
Andrew Divoff: boeiend om twee rollen te spelen in “Wishmaster”.

De naam Andrew Divoff doet bij velen wellicht niet meteen een belletje rinkelen, maar hij heeft wel een herkenbaar gezicht. Hij heeft een ideale look om gangsters en ander gespuis te spelen, vandaar dat hij ook meestal op die manier wordt gecast. Belangrijke bijrollen speelde hij in o.a. Another 48 Hrs., Toy Soldiers en de tv-serie Lost. In de horrorwereld kent men hem ook al jaren als de Djinn uit de eerste twee Wishmaster-films. Een gesprek met de sympathieke Andrew, vooral over zijn rol in laatstgenoemde prent.

 

 

DVDInfo: Andrew, je kreeg je eerste rolletje in de film Mac And Me (1988). Wat deed je daarvoor van beroep en hoe kwam je terecht in de filmwereld?
Andrew: Na een tijdje aan de Georgetown University in Californië te hebben gestudeerd, werd ik limousine-chauffeur. Tijdens één van mijn vele ritten, had ik het geluk om een acteerleraar te ontmoeten, die mij aanspoorde om lessen te volgen in de school waar hij les gaf. Tijdens die opleiding was er in de buurt van die school een casting voor een theaterstuk. Mijn coach spoorde me aan om eraan deel te nemen, al was het maar om ervaring op te doen. Het bleek echter een musical te zijn, terwijl ik geen noot kon zingen. Op de één of andere manier moet ik hen toch overtuigd hebben, want ik kreeg een rol.

Hoe raakte je betrokken bij het Wishmaster-project?
Door een toevalligheid eigenlijk. In ’92 was ik de bad guy in Toy Soldiers, die Robert Kurtzman (de regisseur van Wishmaster) had gezien. Mijn vertolking in die film had hem zo overtuigd, dat hij me de geschikte persoon vond voor zijn film. Daarvoor ben ik hem eeuwig dankbaar. Hij was bovendien een uitstekende mentor bij het creëren van het personage en de ganse opnameperiode. Het klikte tussen ons.

Wat trok je vooral aan in Wishmaster?
Vooral mijn personage boeide mij. Bovendien was het een unieke gelegenheid om twee rollen te spelen (het monster en de menselijke tegenhanger). Voordien vertolkte ik meer serieuze slechteriken in grote producties, zonder veel persoonlijkheid. Bij deze film kreeg ik ook de kans om een personage te vertolken met een ietwat komisch karakter.

Robert Kurtzman maakte voordien het barslechte The Demolitionist. Had je voldoende vertrouwen in hem als regisseur?
Ik had het volle vertrouwen in hem, omdat ik zijn werk kende in de ‘speciale effecten’-divisie. Bovendien zou Wes Craven hem steun bieden, waarmee hij in het verleden al gewerkt had. “Wishmaster” werd gemaakt met een naar Hollywoodnormen klein budget, maar dat is de film niet aan te zien. Om een voorbeeld te geven: hij werd vertoond in de Directors Guild van Hollywood, en één van de aanwezigen was Clive Barker (regisseur van o.m. Hellraiser). Na de vertoning vond hij de film “Un-fucking-believable!”.

 

 

Aan welke film heb je het liefst meegewerkt?
Naast Toy Soldiers is Wishmaster mijn favoriete film. En deze meer dan eender welke, omdat het werkelijk de eerste keer was dat er zo’n toffe sfeer heerste op een set. De ganse cast & crew was zo enthousiast dat het leek alsof er een familie samenwerkte.

We kennen je vooral als slechterik. Zou je niet graag eens in een ander soort film willen spelen?
Zeker. Ik zou graag eens in een komedie spelen. Daarnaast droom ik er ook van om Shakespeare-werken te vertolken op de bühne.

Het horrorgenre was in de jaren ’90 niet meer populair. Scream zorgde echter voor de grote ommekeer. Heb jij daarvoor een verklaring?
De horrorfilm kende inderdaad een dieptepunt, maar Scream bracht een nieuwe kijk op het genre. Er zat humor in; in die mate zelfs dat ze het genre zelfs belachelijk maakten. De kijker aanvaardde dat, zodat we sindsdien een revival kregen van de griezelfilm. En dat kan ik alleen maar toejuichen.

 

 

Regisseur Wes Craven was één van de producers van Wishmaster. Bracht hij enkele ideeën aan op de set?
Hij bracht ongetwijfeld heel wat inspiratie, maar zijn ideeën en suggesties vertrouwde hij rechtstreeks toe aan Robert en de producers, zodat ik daar niet echt een klare kijk op had. Ik ontmoette Wes tweemaal en de indruk die ik toen had, was dat het een zeer kalme en bescheiden man was. Later ondervond ik dat hij zelfs zeer intelligent was.

De Djinn, de rol die jij vertolkt in Wishmaster, is onder horrorliefhebbers een soort cultfiguur geworden. Welk gevoel geeft je dit?
Dat is leuk natuurlijk. Ik zou heel trots zijn, mocht ik later aanzien worden als de stiefzoon van Boris Karloff en andere griezelgrootheden. (lacht)

 

 

Andrew Divoff is één van de centrale gasten tijdens de horrorconventie “House of Horrors” in Oberhausen (Duitsland) op 9/10/11 november 2018. Meer info kan je terugvinden op www.houseofhorrors.events.


 Bart Carteur


Andere artikels van hetzelfde type