:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Interview >> INTERVIEW FOKKE VAN DER MEULEN
INTERVIEW FOKKE VAN DER MEULEN
Type: Interview - Datum: 2020-11-04 - Geplaatst door: Didier
Op 31 oktober 2020 overleed Sean Connery, zonder twijfel één van de grootste iconen uit de filmwereld zonder wie de cinema er een stukje kaler zou hebben uitgezien. Een paar uur voor de opnames van een nieuwe aflevering van de podcast Fokcast waarin Fokke van der Meulen zo waar een eerbetoon geeft aan Sean Connery, vuurden wij een paar vragen af op de fanboy himself
DVDInfo: Via de sociale media liet je er geen twijfel over bestaan, je bent een Sean Connery-fan. Wat betekent hij voor je?

Fokke Van der Meulen: Mijn liefde voor de James Bond films en dus ook voor Sean Connery is , zoals wellicht bij nog mensen, door mijn vader ingegeven. Het was iets wat ons verbond en daarom betekent Sean Connery natuurlijk veel voor mij.

Wat is zijn beste film en waarom?
Behalve de James Bond-films vind ik de film Outland geweldig. Een film uit 1981 van Peter Hyams. Met de look and feel van de film Alien. Werkmannen in de ruimte met Connery als flik. High Noon in space.
Na een paar kleinere films brak hij in 1962 definitief door met Dr. No. Velen vinden hem de beste Bond ever. Ga jij ook zo ver?

Ik ben een grote James Bond-fan en vind alle Bond-acteurs op hun eigen manier bijzonder en leuk. Sean Connery is natuurlijk de eerste. En volgens velen de beste. Maar ik ben ook fan van de George Lazenby Bond-film (On Her Majesty's Secret Service). Ik vind zelfs de Timothy Dalton-films leuk.

Ik heb het altijd vreemd gevonden dat hij van zijn Bond-imago af wou, maar in 1983 moest hij zo nodig opnieuw Bond spelen in Never Say Never Again. Wat vind jij van die toch wel vreemde Bond-film?

Een mindere Bond-film is nog altijd een leuke Bond-film. Het leek alsof Connery een soort wedstrijd met de Roger Moore-Bond wou aangaan. Maar Octopussy, de Moore Bond-film die ongeveer tegelijkertijd uit kwam, is een betere film. Plus Octopussy was de eerste Bond die ik in de cinema zag. Dus die film heeft een bijzonder plaatsje in mijn hart.
007 blijkt voor vele acteurs een vloek te zijn, uiteindelijk niet voor Connery. Hij is in feite de enige Bond-vertolker waarvan ik niet denk "hey, da's iets met 007" als hij in een andere film speelt. Heb jij ook dat gevoel, wat trouwens veel over zijn acteertalent zegt.

Connery had geluk dat Roger Moore ook 12 jaar Bond gespeeld heeft en er dus duidelijk ook een andere Bond was. Maar natuurlijk overstijgt zijn talent en vooral zijn charisma het personage van James Bond. Er zijn meerdere James Bonds, er is maar één Sean Connery.

Er was wel Marnie in de '60's, maar persoonlijk vind ik dat je grote Sean Connery in de '70's kon zien met films als The Man Who Would Be King. Akkoord hiermee en wat betekenen die voor je? Als je Sean Connery vermeldt aan cultfilmfans hebben ze het steeds over Zardoz!

Het is te lang geleden dat ik The Man Who Would Be King zag. Maar ik ben een enorme sci-fi en cult-fan dus neig ik inderdaad ook eerder naar Zardoz. Plus als een acteur in een rode (pre)Borat-string toch nog overeind blijft is het een hele grote!

Ook de jaren '80 waren van hem. Wat zijn je favoriete vertolkingen uit die periode?

De Schotse/Spaanse Ramirez in Highlander is ook één van mijn absolute favorieten. Connery zorgt in die rare, maar geweldige film voor zuurstof en relativering. Highlander blijft ook een van mijn favoriete films. Helaas te veel sequels en tv-reeksen. Terwijl we allemaal weten: "There Can Be Only One".
De jaren '90 waren wat een afgang voor hem. Films als The Avengers en The League Of Extraordinary Gentlemen worden rechtstreeks bij het groot vuil gesorteerd. Of heb jij toch een geheime liefde voor deze films?

De Avengers-film met Ralph Fiennes en Uma Thurman (geen Captain America of Iron Man te bespeuren) heb ik maar één keer gezien en die was inderdaad niet te best. Die oude tv-reeks was veel leuker. En hoewel ik een comic book-nerd ben vond ik The League Of Extraordinary Gentlemen niet zo heel slecht. Ik heb de film losgekoppeld van de comic books en dan is hij best entertainend.
Connery weigerde de rol van Gandalf in The Lord Of The Rings. Een rol die uiteindelijk naar Ian McKellen ging, maar het was oh zo Connery-ish is. Een gemiste kans?

Financieel was dat zeker een gemiste kans voor hem. Voor de filmliefhebbers heeft Ian McKellen een zeer goede Gandalf neergezet. Ik denk dat de Connery-Gandalf, zeker in die tijd, meer Connery dan Gandalf zou zijn geweest.

Wat is je favoriete Sean Connery-quote?

Vodka Martini: shaken, not stirred. En natuurlijk: "You wanna know how to get Capone? They pull a knife, you pull a gun. He sends one of yours to the hospital, you send one of his to the morgue. That's the Chicago way! And that's how you get Capone."

Welke verborgen Sean Connery-filmparel raad je onze lezers aan?

Ik heb gisteren Wrong Is Right gezien. Ik kende de film ook niet en hij is zeer goed. Een film uit 1982 van Richard Brooks over middenoosten-terrorisme en de media EN presidentiële verkiezingen met Connery als een tv-nieuws verslaggever. Een kruising tussen Network en Fail Safe met een flinke scheut terrorisme. Zeer actueel dus en echt een aanrader. 
Wil je meer over Sean Connery weten en vooral wat Fokke daarvan vindt, samen met Sven De Ridder en Alex Agnew:

 

UIT HET ARCHIEF

Andere artikels van hetzelfde type