:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Algemeen >> EEN TERUGBLIK OP 2002
EEN TERUGBLIK OP 2002
Type: Algemeen - Datum: 2002-12-20 - Geplaatst door: Werner
Nu 2003 alsmaar dichterbij komt, is het moment weer aangebroken om, vooraleer we ons in het eindejaarsfeestgedruis storten, het voorbije jaar nog eens te overschouwen, en de balans op te maken van één jaar DVD-plezier. Positief punt nummer één: steeds meer en meer mensen vinden de weg naar het nieuwe medium, elk jaar liggen er weer meer en meer van die kostbare, glimmende schijfjes "my precioussssss" onder de kerstbomen, VHS-rekken worden in de diverse groothandels stilaan een marginaal verschijnsel, en met de belangstelling groeit ook de interesse voor sites zoals de onze. Onze bezoekersaantallen nemen nog steeds toe, en het af en toe organiseren van een kleine prijsvraag, de nieuwe look en vooral de alsmaar groeiende database met besprekingen, nog steeds in elkaar gebokst door een handjevol vrijwilligers annex filmverslaafden, wordt nog steeds dikker. Uiteraard gaan wij op de ingeslagen weg door in het nieuwe jaar, wat niet uitsluit dat we regelmatig nog pogingen zullen doen om jullie bezoekers nóg meer bij de site te betrekken en we al eens niet vies zijn van eens wat nieuws uit te proberen.

Zo op het einde van het jaar lijkt het ons ook eens de moeite om eens naar de tien meest in het oog springende DVD's van het jaar te kijken; merk op dat het hier niet om een persoonlijke top-10 of iets dergelijks gaat, maar we eerder DVD's trachten in het lijstje op te nemen die exemplarisch waren voor de één of andere nieuwe tendens in DVD-land. Lees even mee...


(10) Met de toename van de DVD-markt nam ook weer voor het zoveelste jaar op rij de parallelle import toe, vooral uit Australië en Engeland, hetzij vanwege de goedkopere prijzen, hetzij wegens betere technische specificaties. Begin maart probeerde Columbia Tristar met A Knight’s Tale daarbij een zeer rare zet uit. Ofschoon de R2 UK-versie van deze disc enkel Engelse en Hindoestaanse ondertiteling heeft, stond er, maanden voor de officiële releasedatum, plots een "UK"-versie in de rekken die voorzien was van Nederlandse ondertiteling. De leeftijdsicoontjes, de Engelse opschriften, het prijsetiket, alles deed uitschijnen dat dit een authentieke Britse importrelease was... maar niet, dus! Om net te vermijden dat iedereen massaal de (goedkopere) Britse import zou kopen, dook plots deze nep-UK release op, om toch tenminste een deel van de mensen die anders naar de importkanalen waren gevlucht terug op te vangen, waardoor er vòòr de officiële release dus eerst een officieuze release gebeurde. En knarsetanden dat de winkeliers deden! Dit voor de consument uiterst verwarrend kunstje bleek gelukkig een éénmalig experiment te zijn; maar de import-situatie leed er nauwelijks onder. Integendeel, onredelijk hoge prijzen voor DVD's als Panic Room en Spider-Man deden de klanten eens te meer hun toevlucht nemen tot hun creditcard en de bijhorende import-faciliteiten. Het blijft een feit dat DVD's in de Benelux te duur zijn, en dat de grote maatschappijen eens dringend aan een gewetens- en prijsonderzoek toe zijn. DVD-liefhebbers hebben gewoonlijk een bepaald budget te spenderen, en als de DVD's goedkoper worden, zal dat zeker niet zorgen voor minder verkoop; integendeel.


(9) Filmmaatschappij van het jaar was voor ons ongetwijfeld 20th Century Fox, die een hele rits mooie dubbel-DVD's heeft (her)uitgebracht mét DTS, hopen extra's en de hele santeboetiek. Films zoals Speed, die al eerder in een kale versie werden uitgebracht, kregen een voorkeursbehandeling, en werden in mooie luxueze verpakkingen gegoten. Onder meer Die Hard, Die Harder, Predator 1 & 2 en nog vele andere ondergingen de 2-disc voorkeursbehandeling. Wat uiteraard voor sommige mensen een persoonlijk drama werd, omdat ze nu weer hun oude versies moesten zien te dumpen. Ook nieuwe releases zoals Planet Of The Apes 2001 en Moulin Rouge werden op schitterende wijze gereleased. De concurrerende maatschappijen konden niet achterblijven, en zowel Warner (A.I., The Matrix & The Matrix Revisited), Buena Vista (A Beautiful Mind, Die Hard With A Vengeance), Columbia (Spider-Man) en een hele resem andere releases noopten de DVD-verslaafden om ook nog die laatste eurocent te spenderen aan dé ultieme limited collector's deluxe release (special edition). Alleen zonde dat de éne versie nog niet goed en wel uit is, of er weer een superdeluxere-versie met nóg meer extra's wordt aangekondigd. De intussen alweer derde versie van The Rock - bijna gelijk aan de Amerikaanse Criterion-release - zag het levenslicht, en aangezien deze wél een Franse maar geen Engelse DTS-track heeft, is het spannend afwachten naar The Rock part IV. En wat DTS-tracks betreft: de belofte van Dreamworks om vanaf nu alle films met DTS-track uit te brengen is dode letter gebleven, kijk maar naar de release van A Beautiful Mind. Of wat te zeggen van de Franse DTS-track bij Jurassic Park III, Universal? Universal is dit jaar alleszins het meest productief geweest op het gebied van DTS-tracks: K-Pax, The Legend Of Bagger Vance, The Mothman Prophecies,... zelfs films die absoluut geen geluidseffecten behoeven, krijgen tóch een dergelijke track mee. Buena Vista bracht dan weer een nieuwe 2-discversie van The Sixth Sense uit mét een Engelse DTS-track, en heeft beloofd in de toekomst meer van deze releases uit te brengen. We wachten af, maar één ding is zeker. Ondanks het feit dat die niet tot de DVD-standaard behoort, is DTS here to stay.


(8) Dat een markt in het algemeen en de Beneluxmarkt in het bijzonder te klein is om een welbepaalde titel uit te brengen is nonsens, wat Dreamworks bewees met de release van Shrek. Voor het eerst - zover we ons kunnen herinneren - werd een release opgesplitst in een Vlaams/Belgische en een Nederlandse versie. Andere animatiefilms moeten het stellen met één geluidstrack aan de éne kant van de disc en de andere aan de keerzijde (zoals Chicken Run), nog andere bevatten beide tracks, maar meestal is er dan ééntje die gedegradeerd wordt tot 2.0-track (Tarzan). De release van Shrek bewees impliciet dat een dergelijke release opsplitsen niet alleen mogelijk, maar zelfs wenselijk is. Over animatiefilms straks bij puntje (4) meer.


(7) En hoe zou het met de Vlaamse film zijn? Goed, dank u. Pauline en Paulette mag dan wel uit te boot gevallen zijn bij de Oscarnominaties, de regen aan prijzen die de film, regisseur Lieven Debrauwer en hoofdrolspelers Dora Van der Groen en Ann Petersen mochten ontvangen, logen er niet om. A-Video werd dit jaar omgedoopt tot A-Film, en deze maatschappij geeft nog altijd welwillend kansen aan kleinere, minder commerciële producten, én, wat belangrijk is, spendeert de nodige technische middelen aan het uitbrengen van kwalitatieve releases hiervan. De Europese cinema werd in het algemeen goed verzorgd dit jaar, met mooie releases van Der Krieger Und Die Kaiserin van Tom Tykwer, het friese Nynke, de Trois Couleurs-trilogie van Krzystof Kieslowski, het controversiële Baise-Moi en natuurlijk het half Nederlandse The Discovery of Heaven van Jeroen Krabbé. Ook de minder Hollywoodiaans-ingestelde filmliefhebber kwam dus dit jaar uitgebreid aan zijn trekken. Mooi zo!


(6) Top of flop? De bioscoopgangers lieten massaal verstek gaan voor Final Fantasy: The Spirits Within, de eerste synthespian-langspeelfilm in de geschiedenis. Dit op een computerspel gebaseerd technisch huzarenstukje werd daarna echter eens zoveel recht gedaan op DVD, want de extra's op deze release zijn fe-no-me-naal, en benutten de interactiviteit met de gebruiker maximaal. Misschien dat de DVD zo een tweede kans krijgt, die deze alleszins verdient. Japanse anime-liefhebbers moeten ook niet langer hun honger stillen via import alleen, want het aantal titels werd ook dit jaar gevoelig uitgebreid, helaas ook met een hoop troep als Dragonball. Met nieuwe releases van The Simpsons en vooral het zwaar onderschatte Futurama, zeg maar Matt Groening onder een zware aanval van verkeerde paddestoelen, deed ook de Amerikaanse tekenfilm zijn duit in het zakje. Wat ons meteen een andere tendens aangeeft: ook TV-reeksen uitbrengen op DVD zit nog steeds in de lift. Twee X-Files boxen, Buffy, Sex And The City, Ally McBeal, The Sopranos en het kritisch bejubelde Band Of Brothers verkochten zwaar, ondanks de hoge prijzen. De fans van Star Trek werden in hun portemonnee door de zwaarste beproeving gejaagd, door het uitbrengen van de volledige reeks Star Trek: The Next Generation op amper één jaar tijd.


(5) Een jaaroverzicht maken is onmogelijk zonder voorbij te gaan aan dé jeugdfilm van het jaar, Harry Potter And The Philosopher’s Stone. Terwijl de brave jongen intussen in Harry Potter And The Chamber Of Secrets ook al braaf de tweede klas heeft uitgezeten, en zich nu samen met zijn vriendjes Ron en Hermoine voorbereidt op het derde studiejaar, gingen de DVD's van deel 1 als zoete broodjes over de toonbank. Alhoewel er toch ergens een breuk in het toverstokje van Warner moet gezeten hebben, want de verwarring die onder de consument werd gecreëerd door zowel een widescreen-versie als een nauwelijke daarvan aan de verpakking te onderscheiden pan en scan-versie uit te brengen voor dreuzels die denken dat hun TV kapot is als er boven- en onderaan zwarte balken te zien zijn, was alles behalve een stichtend voorbeeld. Het feit dat in Australië bovendien alleen de 4:3 versie werd aangeboden, bracht bovendien een merkwaardige stroom importverkeer in de andere richting dan gewoonlijk teweeg, wat maakte dat Warner Australië op de valreep toch nog met een breedbeeldversie op de proppen kwam... Jammer genoeg stelden de extra's op de DVD niets voor waar mensen ouder dan 12 jaar nog plezier aan kunnen beleven. Maar wie weet, er zijn nog zes studiejaren te gaan... In april 2003 komt alleszins deel 2 op de markt, in deel 3 zal Harry alvast de hulp van Albus Dumbledore (Richard Harris) moeten missen wanneer hij met de gevangene van Azkaban zal geconfronteerd worden.


(4) Bij Disney's Atlantis: The Lost Empire was de zaak net omgekeerd: het enkel uitbrengen van een 4:3-versie voor de Benelux-markt zette bij veel Disneyliefhebbers kwaad bloed. Tot op heden heeft Disney nog niets gedaan om dit euvel te verhelpen, maar de maatschappij heeft zich wel enorm herpakt bij de releases van Monsters Inc. en de classic Beauty And The Beast. Pixar's totnogtoe leukste film, Monsters Inc., was de eerste waarvan er ook een speciale 2-disc versie uitkwam in de Benelux. Delocalisatie heet dat. Maar omdat alle extra's in het Nederlands gedubd waren, en het geheel een vieze smaak van een derderangs teleshopping-programma naliet, toonde Buena Vista zich van zijn beste kant, en na initiatief van Ronald Stiebolt, een verontwaardigde fan op het dvd.nl-forum, was Buena Vista bereid om voor iedereen die dat wilde de bonusdisc om te ruilen voor de Engelse variant ervan. Iedereen tevreden, en als kers op de taart nodigde Buena Vista een select publiek van fans ook nog eens uit om van een exclusieve preview van de Beauty And The Beast-DVD te genieten, de tweede zogenaamde Platinum-release na Snow White vorig jaar. Buena Vista heeft hiermee de toon gezet dat de mening van de consument over hun producten hen wel degelijk kan schelen, wat hen terecht een pluim doet verdienen.


(3) Wanneer er een nieuwe Star Wars-film op DVD verschijnt, is het altijd juichen geblazen. Star Wars Episode II: Attack Of The Clones was een stuk donkerder dan zijn voorganger, The Phantom Menace, had - tot opluchting van velen - een zeer laag Jar Jar Binks-gehalte, en was de tweede langspeelfilm die volledig digitaal opgenomen werd. De tweede, want de eer van de eerste film gaat vooralsnog naar Vidocq. De beeldkwaliteit was onberispelijk, zodat menig fan zich kon vergapen aan de honderden verleidelijke standjes waarin actrice Natalie Portman zich plooide, op commando van een puisterige puber die later de gevreesde Darth Vader zou worden. Ewan MacGregor verdiende de prijs voor de beste imitatie, namelijk voor het neerzetten van zijn Alec Guinness-typetje, en ook Yoda deed "het" helemaal digitaal, in gevecht met een dit jaar erg terug-van-weggeweest-zijnde Christopher Lee, en Frank Oz' bijdrage aan het geheel werd gereduceerd tot enkel zijn stem.


(2) Vorig jaar klaagden we nog steen en been dat tal van klassiekers waar het DVD-publiek al jaren op wacht, maar niet op de markt komen, met allerlei illegale bootleg-kopieën als gevolg. Op de originele Star Wars-trilogy en Indiana Jones blijft het nog wachten, maar Universal heeft dit jaar eindelijk een bijzonder knappe release van Back To The Future in het ruimte-tijdcontinuüm geslingerd, en daarmee niet alleen de nostalgici, maar ook een nieuwe generatie kennis laten maken met Marty McFly en zijn getikte vriend professor Brown. De versie bevatte zowel een DTS-track als een hoop extra's, waar de Amerikaanse release het zonder de eerste en met nog meer van het tweede moet stellen. Eens te meer was kijken en vergelijken in 2002 de boodschap.


(1) In Back To The Future II maakte op gegeven ogenblik een jochie verwikkeld in een videospelletje aan Michael J. Fox duidelijk dat hij compleet passé is. Profetischer kon het haast niet, want het jochie in kwestie was Elijah Wood, hoofdrolspeler in dé klapper van het jaar, The Lord Of The Rings I: The Fellowship Of The Ring. Het megalomane project van pulpregisseur Peter Jackson bleek méér dan een schot in de roos, want zowel de fans als de critici dragen de man nu op handen - voorwaar geen gemakkelijke taak gezien Jacksons soortelijk gewicht. De concurrentie, in de vorm van Spider-Man (mét de halfnaakte borsten van Kirsten Dunst), Star Wars Episode II (mét de naakte rug van Natalie Portman) en Harry Potter (zonder naakt whatsoever; gelukkig, want stel je voor dat Hagrid...) moest deemoedig het hoofd buigen voor zoveel Orc-geweld, zij het goedgekeurd vanaf 12 of vanaf 16 jaar. Niet alleen de reeds eerder genoemde Christopher Lee was van de partij als de boze Saruman, ook Ian McKellen, Liv Tyler, John Rhys-Davies, Hugo Weaving, Cate Blanchett en nog een heel stel anderen zagen door dit project hun marktwaarde gevoelig stijgen. Viggo Mortensen is zelfs uitgegroeid tot een van de meest gegeerde acteurs van het moment. En wat meer is, Jackson heeft op zijn eentje de Nieuwzeelandse filmindustrie nieuw leven ingeblazen, gaf met de WETA-workshop het concurrerende ILM het nakijken, haalde 4 (technische) Oscars binnen - wat per slot van rekening even veel is als de "winnaar" A Beautiful Mind - en de twee films die nog op stapel staan, The Two Towers en The Return Of The King, die samen met bovengenoemde gefilmd zijn, beloven opnieuw voor vuurwerk te zorgen, nietwaar Gandalf? Wat de DVD-liefhebber helemaal deed watertanden, waren de twee releases van de film, een 2-discversie met de bioscoopversie in augustus en een 4-discversie met de half uur langere director's cut én uren aan kwalitatief hoogstaande extra's in november.

Okee? Dan is het nú (bijna) tijd om de pakjes van onder de kerstboom te halen, en - tenzij het een keukenrobot of een stropdas is - het cadeautje uit zijn Amaray-doosje te halen, de speler in te stoppen en al filmkijkend het nieuwe jaar in te stappen.

Namens het hele DVD Info-team een gezond, gelukkig en gedigitaliseerd jaar 2003 toegewenst.
(Niets uit deze publicatie mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur.)