:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DIABOLIQUEMENT VÔTRE
DIABOLIQUEMENT VÔTRE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2023-01-22
FILM
De in 1967 overleden Julien Duvivier liet de wereld weliswaar 70 films als erfenis na, toch is de Fransman buiten het cinefiele publiek gerekend nauwelijks bekend, en dat heeft veel te maken met de roep naar Amerikaanse roem. Duvivier was één van de pioniers van de Franse cinema, en na het succes van Pepe Le Moko in de jaren '30 stak hij tijdens de oorlogsjaren de Atlantische Oceaan over om voet te krijgen in Hollywood, maar dat liep allesbehalve goed af. De cineast besloot dan maar om het opnieuw in zijn vaderland te proberen, maar al gauw werd duidelijk dat men daar niet voor hem stond te springen, ook al scoorde hij sporadisch wel eens hitje zoals Le Petit Monde De Don Camillo, de eerste uit de Fernandel-films die gebaseerd was op de boeken van Giovanni Guareschi. Net toen, in de herfst van 1967, de productie van Diabolically Yours voltooid was, kwam Duvivier om het leven in een verkeersongeval. Toeval of niet, maar in Diabolically Yours (of in het Frans Diaboliquement Vôtre) ontsnapt Alain Delon op het nippertje aan de dood bij een (je raadt het al) auto-ongeluk.

Diaboliquement Vôtre begint met duizelingwekkende beelden van een gek die met zijn auto over de Franse wegen raast. Doordat dit tafereel voortdurend afgewisseld wordt met beelden van een chirurg, weet de kijker dat het niet lang zal duren vooraleer de wagen ergens tegenaan zal crashen. Een paar ogenblikken later zien we een verwarde man (Alain Delon) in een kliniek, die zich niks meer van het voorval herinnert. Meer zelfs, hij weet niet meer wie hij is. De dienstdoende dokter is niet alleen blij dat zijn patiënt het levend er vanaf heeft gebracht, ook mag hij met een tevreden gelaat vertellen dat zijn echtgenote bij wonder slechts een schrammetje opliep. Georges (zo wordt de man genoemd) weet niet wat hij hoort, want hij kan zich niet herinneren dat hij ooit getrouwd was, laat staan dat zijn levensgezel de knappe Christiane Campo (Senta Berger) is, en nog minder dat hij via de bouwindustrie in Hong Kong steenrijk is geworden. Eens hij op zijn riante landgoed arriveert, blijkt hij zelfs over een butler te bezitten die alles doet wat hij vraagt. Georges besluit het om het spelletje mee te spelen, je weet maar nooit...

Zowel in de film- als de literatuurwereld zijn verhalen over geheugenverlies en het wisselen van personages niet nieuw (denk maar aan The Talented Mr. Ripley), waardoor je zou kunnen denken dat Diaboliquement Vôtre niet meer is dan een niemendalletje, ook al is het scenario gebaseerd op het befaamde boek Manie De La Persécution van Louis C. Thomas, dat volgens mensen die het kunnen weten (wij niet) vrij spannend is. Ook al moet je op het einde meermaals de wenkbrauwen fronzen omdat de plotwendingen net iets te simpel zijn, wordt dit euvel perfect gecamoufleerd door de ravissante vertolking van Senta Berger (een Oostenrijkse-Duitse actrice die men in de jaren '60 in allerlei films probeerde te lanceren, maar nooit verder raakte dan de knappe sidekick) en de zoals altijd magistrale Alain Delon. Ofschoon het soms lijkt alsof Delon alleen maar wat loopt te paraderen, zeker omdat hij om de haverklap een ander modieus pak draagt, is de man een magneet voor de camera, en dat beseft DOP’er Henri Decaë maar al te goed. Decaë deed overigens ook het camerawerk voor Plein Soleil met Delon en dat was (jawel!) een Franstalige variant op de roman The Talented Mr. Ripley uit 1955 van Patricia Highsmith. Voeg daar ook nog eens de betoverende soundtrack van de veel te vroeg overleden François de Roubaix aan toe, die eveneens de score schreef voor Le Samourai van Jean-Pierre Melville (met jawel, alweer die Delon), en je hebt het perfecte recept voor een onderhoudende film zoals alleen de Fransen dat kunnen.

BEELD EN GELUID
Deze toch wel vrij obscure Franse film moet je op Blu-ray in Amerika zien te scoren, en dat via Kino Lorber. Minpuntje zijn de portkosten die er niet minder op worden, en het feit dat je er een regiovrije speler nodig hebt. Maar als je geen problemen hebt met deze twee obstakels, dan heb je een schijfje in handen om de duimen en vingers bij af te likken. De sixties-kleuren zijn oogverblindend, en de detaillering oogt quasi perfect. De geluidsband is een geruisloze Frans DTS-HD MA 2.0 die voorzien is van Engelse ondertiteling.

EXTRA’S

Zoals bij alle Kino Lorber-releases is ook hier de bonussectie het zwakke broertje en moet je je tevreden stellen met een audiocommentaar van filmhistorici Howard S. Berger en Nathaniel Thompson.

CONCLUSIE
Diaboliquement Vôtre is zeker geen Franse cinema grand cru, maar dankzij de elan van hoofdrolspelers Alain Delon en Senta Berger heb je reden genoeg om in je zetel te zakken en weg te dommelen bij dit (nou ja) eenvoudig, maar uiterst vermakelijk verhaaltje.coverStudio: Kino Lorber

Regie: Julien Duvivier
Met: Alain Delon, Senta Berger, Peter Mosbacher, Claude Piéplu, Albert Augier, Renate Birgo

Film:
7/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
A

Genre:
Misdaad

Versie:
U.S.A.

Jaar:
1967

Leeftijd:
NR

Speelduur:
93 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
738329240905


Beeldformaat:
1.66:1 HD

Geluid:
Frans DTS-HD MA 2.0

Ondertitels:
Engels
Extra's:
• Audiocommentaar van filmhistorici Howard S. Berger en Nathaniel Thompson


Andere recente releases van deze maatschappij